Mic ghid de organizare a unei calatorii .... by Edvina

Astazi am primul invitat, pe Edvina Pirvu care ne va povesti despre cum ii place sa isi organizeze o vacanta si ne va oferi cateva pontu-ri in acest sens. Pe ea o gasiti pe blogul Pin travel (blog de turism).

`Pentru mine, calatoriile sunt o experienta de viata din care incerc sa invat cat mai multe. Pe langa deconectarea de la cotidian, orice mica excursie trebuie sa imi ofere sansa sa devin un om mai bun si mai intelept. Incerc sa profit la maxim de orice sansa de a vorbi in limba din regiune si de a socializa cu oamenii locului, caci acest gen de cunoastere completeaza in opinia mea povestile spuse de exponatele din muzee.`Am calatorit singura, in grupuri mai mari si mai mici, cu familia, cu prietenii, prin agentii de turism sau independent, la preturi mici sau mari. Nu stiu daca are rost sa le compar…fiecare are avantaje si dezavantaje si ceea ce imi place mie s-ar putea sa nu va placa voua si invers.
Un singur lucru am observat ca imbunatateste calitatea calatoriei, indiferent de tipul acesteia, si anume organizarea. Eu sunt o fire boema care viseaza sa se trezeasca dimineata, sa puna degetul pe harta si sa zica: “Azi mergem aici”. Desi spontaneitatea e o calitate minunata, din experientele mele de calatorie am ajuns la concluzia ca nu e cea mai buna idee, in majoritatea cazurilor. Desigur ca e romantic sa te hotarasti la micul dejun ca vrei sa fugi pentru 2 zile in Delta, dar se pierde tot farmecul cand afli ca tocmai ai pierdut ultimul vaporas si nu mai gasesti nici cazare in Tulcea. Acum rad cand imi amintesc cum am dormit in masina in parcarea din fata primariei, dar atunci nu a fost chiar asa amuzant :).
Daca iti rezervi macar o jumatate de ora in care sa te documentezi despre destinatie si sa iti faci un mic plan, vei profita la maxim de tot ce iti poate oferi acel loc, ca sa nu mai spun ca afli si care sunt principalele distractii pe care le ai la dispozitie.
In ultimul timp am mers mai mult cu masina, asa ca am avut grija sa achizitionam o harta a Romaniei si un Atlas rutier al Europei. La acestea adaugam o harta a destinatiei. Eu una sunt pasionata de harti si se pare ca am si un mic talent cand vine vorba de orientare, asa ca nu ne-am ratacit niciodata, desi nu avem GPS. E mai greu insa cu harta daca calatoresti singur si trebuie sa si conduci, asa ca pentru cazuri de genul acesta probabil ca e de preferat un GPS.
Tot in partea de organizare intra si problemele legate de acte si bani. Aflu intotdeauna de unde este indicat sa cumpar moneda locala si de unde obtin viza, daca este necesara. In Turcia de exemplu, primesti viza la intrarea pe aeroport si costa 10 $. Daca le dai euro, nu ti se da rest. In acest caz e vorba de o suma modica, dar nu strica sa fiti atenti.
Nu uitati sa lasati acasa unui prieten sau familiei o copie dupa actele voastre de identitate. Sau mai bine le scanati si vi se trimiteti in propria casuta de e-mail. In cazul in care pierdeti originalele, copiile va vor ajuta la consulat (al carui numar e bine sa vi-l notati intr-un carnetel sau sa il salvati in telefon).
Daca nu aveti deja salvat in telefon un contact ICE (in case of emergency), acum e momentul sa o faceti. La noi nu s-a impamantenit inca practica aceasta, dar prin spitalele din vest e primul lucru cautat daca un pacient e gasit inconstient si nu are actele la el. Treceti o ruda sau un prieten cu care nu calatoriti de obicei.
Destinatia o aleg de pe o lista pe care o am permanent in minte si care creste continuu. Din multitudinea de variante, o aleg pe cea mai potrivita bugetului si duratei vacantei. As merge un weekend la Praga sau Tallinn, dar pentru o vizita in Maroc sau Egipt mi-as dori cel putin saptamana.
Mi se intampla sa mai adaug cate o oprire daca vreau sa vad o expozitie sau un spectacol care mi se par interesante.
Mijloacele de transport preferate sunt masina ( pentru distante scurte sau pentru tururi complexe) si avionul (pentru distante lungi).
Cazarea o rezerv online. Incerc sa gasesc cel mai bun raport calitate-pret si in vacantele mai lungi aleg cel putin pentru o noapte un hotel spectaculos. Vreau sa am micul dejun la hotel, iar pentru restul meselor merg in restaurantele cu specific local. Pentru mici gustari, apelez la tarabele de pe strada sau la `snackurile si deserturile servite in cafenele. Daca e o tara a carei gastronomie imi place, la plecare merg prin pietele si magazinele de delicatese sa imi cumpar cateva ingrediente cu care pot experimenta apoi acasa.
Am grija sa-mi cumpar carti (daca vorbesc limba tarii respective) si un magnet de frigider (fac colectie). Pentru cei de acasa, aduc ceva bun de mancare.
In functie de destinatie, imi aleg si obiectivele turistice sau nu pe care vreau sa le vizitez. Aleg cel putin un muzeu (de istorie a locului sau de arta, daca adaposteste opere care ma intereseaza) si o biserica (daca se poate, merg si la slujba…mai ales daca se anunta un concert la orga). Merg la gradinile zoologice, botanice sau in rezervatiile care imi arata fauna si flora zonei. Prin orase, caut mereu Centrul Vechi (daca exista) si zona pietonala. Daca e vreo atractie renumita care ma atrage prin apropiere, am grija sa imi rezerv timp pentru ea. Daca e un oras in care ma pot plimba cu vaporasul, o fac pe inserat. La Budapesta si Paris de exemplu, mi s-a parut ca totul este mult mai fermecator la adapostul intunericului. Nu va ingrijorati, veti vedea foarte bine cladirile de pe mal, deoarece sunt iluminate special pentru a fi puse in valoare.
Tot seara e momentul de iesit la terase, cafenele si pub-uri. Alegeti o zona mai putin frecventata de turisti. E mai ieftin si aveti sansa sa gustati din viata adevarata a comunitatii.
Desi acum ne putem descurca prin toata lumea cu engleza, va recomand sa invatati cateva cuvinte de baza in limba respectiva: buna ziua, la revedere, multumesc, noroc… Nu ezitati sa folositi gesturi daca nu reusiti sa vorbiti o limba comuna.
Bugetul dupa parerea mea nu e un lucru care sa ma constranga prea tare. Cu putina inventivitate se pot gasi solutii pentru orice provocare. Important e sa plecam la drum cu zambetul pe buze si pregatiti sa fim flexibili. Adaptarea la mediu e pana la urma o dovada de inteligenta…nu?
Spor la calatorit va doresc!





Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari (jurnale de calatorie,harti, ghiduri turistice cu download gratuit, informatii si sfaturi pentru calatori) apasati aici: Cuprinsul blogului (click)!





2 comentarii:

  1. Bravo, Edvina! In mare cam tot asa procedez si eu. Sunt sigura ca ai avut vacante frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi, Traveling Hawk.
    Daca ai vreo sugestie, nu ezita sa ne-o impartasesti.

    RăspundețiȘtergere