Ziua 6. Genova - Ce oras frumos ....

Astazi voi face o mica excursie pana in Genova. Ieri am facut plaja, am facut baie, m-am plimbat prin Levanto, asa ca astazi sunt fresh pentru o noua destinatie turistica. Mi-am amintit de amicul din aeroport care mi-a spus de Acvariul din Genova care cica ar fi mai mare si mai frumos decat cel din Barcelona, asa ca ma duc sa vad.

Am ajuns de dimineata in gara, in ultima secunda ( la propriu ) m-am urcat in tren si am plecat. Trenul face 1h 30min cu regionalul, asa ca m-am inarmat cu rabdare. Satele, marea si peisajele ce le-am vazut pe geam, din mers, au fost superbe. Dintre toate satele unde a oprit trenul Ravallo mi-a placut cel mai mult. Va spun asta asa, poate intr-o zi ajungeti acolo si aveti prea multe zile la dispozitie, ca mine :).

Si in sfarsit pe la 9:30 am ajuns in Genova. Am iesit din gara, care trebuie sa va spun ca e foarte frumoasa, o cladire istorica si impunatoare,cum mi se pare normal sa fie orice gara, desi din pacate putine sunt asa.

In gara 2 jandarmi ma directioneaza spre centro istorico. Cum nu stiu italiana improvizez si eu cum pot. Important e sa ne intelegem. Am inteles ca trebuie sa ma duc inainte, apoi la dreapta, apoi la stanga, apoi.... hoooo ca m-ati pierdut!


O iau in fata cu gandul ca voi intreba pe drum. Nu prea am mari asteptari de la orasul acesta, dar avand in vedere ca am o zi intreaga mai bine ma plimb putin prin el de dimineata, iar apoi dupa-masa ma duc la Acvariu, daca o mai fi deschis (avand in vedere ca-i dimineca).


Si dupa cum va-m obisnuit, in locurile frumoase nu ai cum sa nu faci multeee poze, asa ca vi-l prezint in imagini ....
Am trecut strada, apoi am traversat un parculet si am iesit pe strada aceasta, care e plina de cladiri frumoase, pline de decoratii si sculpturi care emana un aer boem.


Am mai trecut eu pe astfel de strazi, e drept nu in Italia, dar stiu cu ce se mananca. Ma astept la 5-6 cladiri asa, dupa care faci curba si iesi intr-un alt decor mult mai putin artistic, cu cladiri mai mici si banale. Dar in Genova nuuu, am facut multe curbe, am mers pe multe strazi, unele chiar foarte lungi si toate cladirile sunt asa.
Ma refer la portiunea dintre gara si centrul istoric, nu va asteptati ca tot orasul sa fie asa, dar oricum .... a fost mult peste asteptari. Apropo in Genova sunt 5 gari eu ma refer la statia Brignole.


Vreo 2-3 ore m-am holbat la cladiri, la decoratiunile lor, la micile statui increstate in ele. Nici nu stiu de cate ori am spus in gand si cu voce tare `D-ne ce frumos` . Atunci cand mergi intr-un oras pe care il consider banal, ca un oras oarecare si dai peste un oras asa nu ai cum sa nu vezi totul si mai frumos, si sa iti placa de 100 de ori mai tare decat daca ai fi stiut dinainte cum e.



Intr-un final, dupa ce am facut o groaza de poze pe care o sa vi le arat in postul urmator, am trecut pe sub ultimele arcade, m-am uitat in ultimele vitrine shiny .....




Si am iesit in Piazza de Ferrari din centrul istoric. Voua cum vi se pare?
Mie imi place mult, ceasul acela de pe cladire imi place cel mai mult, urmat de fantana arteziana si atmosfera din piata dumineca, cand sunt putini localnici, putini turisti si pot sa ma bucur singura si in liniste de aceste frumuseti.



Am pozat o fetita draguta foc ...



Si altii m-au pozat pe mine :)




Dupa ce m-am invartit prin piata de 10 ori, in sus si in jos, prima data dupa oficiul turistic care e ascuns intr-o cladire ( de unde am primit gratuit harta orasului pe A3 + ceva informatii ) si apoi in cautarea strazii ce duce spre Via Garibaldi am ajuns si intr-o piata cu produse traditionale din fata Palatului Ducale, unde nu am intrat din cauza pretului (6 euro). Nu e asa mult, dar eu sunt pe sfarsitul vacantei si ma astept sa mi se ceara un pret astronomic la Acvariu, asa ca mai bine ma intorc sa caut strada ....



Pana la urma mi-am dat seama ca mergeam in directia buna. Via Garibaldi din Genova ar trebui sa fie un fel de Rambla din Barcelona, Corso din Roma sau Champ Elyees din Paris. Ma astept ca toata crema orasului sa defileze pe strada, ma astept la multe restaurante si terase, multe magazine gen Zara ..... si chiar magazine ale designerilor italieni. Sunt convinsa ca la asta va ganditi si voi.


Intradevar crema orasului era prezenta isi etaleaza tinutele pe la nunti



Insa Via Garibladi arata asa. Adica fara magazine, fara restaurante si cu putina lume ( ca doar majoritatea sunt pe la diverse evenimente de dumineca).
E plina cu palate, practic la fiecare numar e un palat ( Palazzo Rosso, Palazzo Spinola, Palazzo Tursi etcccc ). Mi-ar fi placut sa intru in toate, bine mint, cu 2-3 m-as declara multumita, dar unele sunt inchise, altele au pretul prea mare. Daca m-as fi documentat mai bine as fi luat mai multi bani la mine, dar asta e. Raman cu fatadele care iti iau ochii ...




Dar ce ziceti cand din strada asta pornesc stradute care arata asa .... ? Mie mi se pare cam dubioas mai ales cand vad cele 2 fete sumar imbracate. Cand dau sa fac poza una se ascunde.





Hmmm ... cam ciudat orasul asta. Nu e nici pe departe ce ma asteptam. Nici n-as fi crezut vreodata ca voi putea vedea `nobilii orasului` plimbandu-se la 2 pasi de ceilalti ( din extrema opusa ). Dar se pare ca teritoriile sunt delimitate si fiecare sta pe partea lui.




Daca strada aia mi s-a parut dubioasa, atunci de asta ce sa zic? Si da, si asta e una din stradutele adiacente ale celei pe nume Via GARIBALDI. Ma simt bine, dar cand aflu ca trebuie sa trec prin cartierul acesta de strazi labirintice ca sa ajung la Acvariu mi-e frica. Nu-mi place ca nu sunt straini, sunt doar ei si a lor, si eu. Ah, si nici nu credeam ca voi vedea locuri asa de murdare ( mult peste cele din Maroc, de exemplu ) in Nordul Italiei. Ma astept in sud, la Napoli, dar nu aici. Dar pana la urma .... `m-a agatat` un barman care s-a oferit sa ma conduca pana la Acvariu. Lucra la un restaurant pescaresc din port, asa ca ii era in drum. Cand m-a scos dintre stradute i-am multumit frumos si am respirat usurata :)



Portul e mare si frumos. Atractia principala e o corabie veche



iar aceasta e o constructie noua care mie mi se pare ca are forma unei corabii,
mai abstracte ce-i drept :)





Inainte sa intru la Acvariu trec si pe la standurile cu suveniruri.
Nu ma dau pe spate dar nu-s nici chinezarii. Tot e bine






Asa arata promenada din port. E plin de oameni-statui si palmieri





Dupa ce m-am plimbat, mi-am luat bomboane, m-am pozat cu corabia, am ras cu copii care glumeau cu `statuile` ca sa le intimideze ... am intrat la Acvariu. Pretul de intrare a fost : 22 euro pentru Acvariu + biosfera+ camera cu colibri. Fara cele doua din urma era 18 euro. Tot mult. Si mi se pare ca pretul asta a fost cu reducere de student sau fiindca am intre 18 si 25 de ani. Ceva de genul. Pretul mi s-a parut mare dar ma asteptam ca doar ....
E cel mai mare Acavriu din Europa.




Isi merita banii, mai ales daca esti cu copii. Oricum si mie mi-a placut mult, mai ales ca sunt fan pestisori de acvariu :). E frumos amenajat, cu niste acvarii-bazine imense, au si pinguini, delfini, morse etc.




Nu prea mi-au iesit pozele, toate zici ca-s miscate. Nah` poze de amator. Dar ma bucur ca asta cu pestii cu sclipi e buna. Sunt tari asa?











Copii care se jucau de-a delfinii. Erau mortali :)



Ah era sa uit de meduze. Sunt multe feluri, acestia fiind preferatii mei ...





Dupa 5 am iesit de la Acvariu. Biosfera e o sera rotunda si mica, iar camera cu colibri are 3 sau 4 exemplare, nu prea s-a meritat sa intru, dar nu aveam de unde sa stiu.
Din port am luat un bus 3 statii pana la gara ( Principe ). In drum am gasit un restaurant cu super preturi. Cu 4 euro era spaghetii cu fructe de mare, preparate din rata, si alte bunatati. Am ramas foarte surprinsa. Eu pentru spaghete + salata de fructe exotice + ice tea la 0.5 + coperto am lasat 8 euro. Cel mai ieftin si bun meniu ce l-am mancat in vacanta asta.

Daca ati ajuns pana aici, chiar si cu dat din picioare trebuie sa va multumesc. :) Stiu, a fost lung, dar nu am vrut sa-l impart in 2 ca ma prinde iarna si eu tot despre vacanta asta povestesc :). Si e un oras prea frumos si interesant ca sa il `fusaresc` :). Si sper sa il luati in considerare pentru vacantele viitoare ....

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Cinque Terre? Citeste toate articolele de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. Draga Alice,

    Ti-am citit cu mare placere relatarea despre Genova si ti-am admirat pozele. Si eu am vizitat orasul si mi-a placut mult, chiar si stradutele acelea unde intalneai tot felul de oameni. Dar cel mai mult mi-au placut privelistele asupra orasului pe care ti le ofereau terasele. Am scris si eu in blogul meu despre Genova (http://lumeamirelei.blogspot.com).
    Succes si povestiri cat mai frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. E frumoasa postarea, fotografiile la fel, iar cea cu delfinii sclipiciosi e minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea sa vad Liguria! Inclusiv Portofino, Cinque Terre

    RăspundețiȘtergere