Viata in Maroc: Strazi, oameni, bariera lingvistica ( Episodul 2 )

Va-m povestit aici depre cum am ajuns in Maroc. Azi am sa va povestesc despre primele zile si primele semne ce au aparut de cand am parasit Europa.

In prima dimineata cand am deschis geamul m-a lovit direct in fata caldura. Cum va spuneam, e iarna .... la noi, fiindca aici sunt pesto 20 de grade. Bine, in mod normal nu e o caldura de sa nu poti sa stai, dar cand vii de la -15/-20 aceste 20 de grade cu + le simti peste 30 si-ti vine sa porti tricou desi lumea aici e imbracata cu palton, cu geci groase, ca deh e iarna.

A doua chestie ciudata nu e ca nu exista zapada .... asta e de la sine inteles, ci furnicarul asta de oameni ce misuna pe sub fereastra mea. De dimineata e full. Nu e chiar dimineata fiindca nu m-am obsinuit cu fusul orar, nu sunt doar 2 ore diferenta, dar fiindca nu am mai calatorit asa departe le simt asa ca imi vine sa dorm mai mult, sau poate e oboseala. Dar sa revenim, ideea e ca e plin de oameni, in special femei care poarta niste 'rochii' pe nume jeleba din cap pana-n picioare, foarte colorate ( aici am descoperit o noua paleta de culori si nuante ) cu diferite modele, imprimeuri si materiale. Obisnuita fiind cu clasicul jeans si haine inchise la culoare iarna, e ciudat sa vad atata culoare la prima ora a diminetii.



                                       by Matteo Dudek                                                   by Matteo Dudek


A treia chestie,
care probabil nici nu trebuie sa deschizi geamul ca o auzi sunt vanzatorii de menta, sau cei care colecteaza sticle de plastic, vechituri, electronice stricate si alte cele, care scot diferite sunete ascutite ( zici ca-ti striga in urechi nu la 500 m distanta ) si care defileaza pe strada toata dimineata. Localnicii recunosc sunetele, si cica ar fi diferite, dar mie mi se par toate la fel. Uneori ma distrez imitandu-i :)

by Matteo Dudek

Astea sunt lucrurile care ma fac sa realizez ca sunt in Maroc, si nu e un vis, in fiecare dimineata cand ma trezesc si ridic ruleta.
Acum nu mai stiu exact cand am iesit prima data din casa, stiu doar ca primele zile imi faceam incalzirea stand ore in sir pe geam si privind lumea. In Maroc aruncarea cu privirea e un sport national. In colt de strada, in cafenele, in geam, oamenii stau si privesc.










                                   by Matteo dudek                                                By Matteo Dudek


Din primele zile am realizat ca o sa-mi placa Marocul in special datorita oamenilor si a atmosferei, deviza fiind 'fara stres, fara ganduri' . Bine asta depinde si de familia in care ajungeti, si de oras, de cartier si alte cele, dar in general asta se potriveste tuturor marocanilor.
Prima iesire, mai putin serioasa a fost pana la magazin. M-am dus cu prietenul meu sa luam ceva de mancare. Cand am ajuns jos mi-am dat seama ca sunt in plin centru, din cauza magazinelor de tot felul lipite unele de altele. In curand aveam sa aflu ca nu, in Casablanca toate strazile sunt pline cu magazine, mici, construite in niste depozite sau garaje, cam asa le vedeam eu. Inca se merge pe sistemul vechi, cu vanzator caruia ii ceri ce sa iti dea, chiar daca magazinul e destul de mare si se preteaza la autoservire, asa ca am inteles de la inceput ca imi va fi greu sa fac cumparaturi. Localnicii stiu bine marocana si franceza, insa pentru mine ambele sunt total necunoscute asa ca eu nu prea iau parte la discutii. Revenind, sa nu va inchipuiti ca in Casablanca nu sunt magazine mari, ca nu sunt supermarketuri, ca nu sunt magazine cu autoservire. Sunt! Dar foarte putine!
Pe strada asta unde stau eu, nu e foarte lunga, are mai putin de 1 km, e o strada micuta ce da intr-un bulevard mare, insa pe strada asta sunt asa: 3 cafenele, 3 patiserii, 5 magazine alimentare, 1 macelarie, 1 magazin de haine, 1 librarie, 3 magazine de telefoanie mobila si fixa, 1 croitorie, 1 magazin de vopsele, 1 taverna, 1 cuafor .... si toate astea doar pe o parte a strazii!!!!
Atatea magazine sunt in orasul meu din Romania in centru, cu maxim 5 in plus, dar hei e vorba de centrul unui oras de 50 000 locuitori, pe cand asta este doar o strada adiacenta, un purec pe harta orasului Casablanca.
La coltul strazii este o piata, improvizata as spune eu, adica asa cum erau la noi pe vremuri, fara mese sau alte chestii, un pamant gol unde oamenii vin sa vanda din propria gradina legume si fructe. Si totul se termina la 12-1. Dupa-masa vanzatorii de fructe cu carute ( adica cu o masa pe roti mai exact, sau 'magazin ambulant' ) se posteaza la celalat colt al strazii si vand putin mai scump, de toate, de la fructe la chinezarii, farfurii, melci si alte cele. Si asta in fiecare seara! Peste tot trebuie povestit ' cat costa aia??' atata! ..... 'mai ieftin nu dai' nu, da, depinde cate kg iei, ..... ca la noi .... candva. Ca sa intelegeti, preturile nu sunt afisate in astfel de locuri, asa ca .... daca o dati pe engleza, asa si primiti pretul. Nu cred ca e mare diferenta nici daca vb pe franceza ... ca doar francezii au bani! Asa ca daca urmeaza sa mergeti si in zone mai putin turistice, pregatiti-va cateva cuvinte de baza in marocana. Localnicii apreciaza asta foarte mult!!! asa ca chiar daca vor simti ca sunteti straini, vor crede ca locuiti acolo, deci nu vor incerca sa umfle pretul.


                          

                        by Matteo Dudek         


Una peste alta astea sunt primele semne cum ca am parasit Europa cea ordonata si civilizata. Bun venit in Marocco!!!!!!



Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

5 comentarii:

  1. Buna Alicee,
    Azi am descoperit si eu blogul tau si deja cred ca ti-am citit jumatate din articolele despre Maroc :)! Voi continua sa citesc si restul ...
    Mi se par foarte nteresante si utile, mai ales pentru ca si mie imi place foarte mult acesta tara de multa vreme, desi pana acum nu am ajuns din pacate acolo! Sper in curand sa o fac...
    Si la mine pasiunea pentru Maroc a inceput cu serialul Clona, urmand apoi sa ma documentez sa citesc mai multe despre orase,cultura, traditii...
    Frumos ce scrii, o sa te citesc in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc Larisa. Am sa scriu cat mai multe impresii despre Maroc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Alicee
    sunt incantat de blogul tau...in special Marocul
    Imi planuesc e vre-o 2 ani Marocul si inca nu sunt hotarat....cred ca o sa iti cer cateva sfaturi...:)
    ai un blog minunat

    RăspundețiȘtergere
  4. Cosmin Mindreanu9:42 p.m.

    Hei. Cum pot sa fac sa locuiesc in Maroc? Daca vezi mesajul astept un mail cosmin.mind@yahoo.com - te rog mult

    RăspundețiȘtergere
  5. Marocul este o tara minunata! Mie una imi place! Doi ani la rand am fost acolo! Meknes, Rabat, Tanger, Tetouan sunt orase foarte frumoase! Si eu as vrea sa locuiesc in Tanger daca as avea posibilitate! Dar in ziua de azi mai greu! La capitolul mancare nu mai zic, o mancare ce rar gasesti! Poate exagerez dar gustul mancarii te da pe spate! Hmmm ador sa merg in Maroc! Acolo simt linistea si pacea sufleteasca!

    RăspundețiȘtergere