Turist in Sibiu - [Foto Eseu]

De multe ori am ajuns la Sibiu, insa niciodata nu m-am considerat si nu m-am comportat ca un turist. Adica cu harta si ghidul in mana citind despre biserici, muzee sau alte obiective turistice. Am vizitat-o ca un roman, in fuga, prin Piata Mare si Piata Mica, am stationat in cateva cafenele si mi-am sfarsit ziua colindand prin baruri si cluburi.
Acum mi-am dorit sa fie altfel, mi-am dorit sa-i arat sotului meu (strain) ca si orasele din Romania pot fi luate la pas, ca turistii. Cu doua zile inainte de a pleca m-am documentat de pe net si prin carti cu privire la toate locurile pe care le-am putea vedea ( trebuiau sa fie multe fiindca Sibiul nu e un oras asa mare ) si ar fi pacat sa ajungem sa ne plictisim in cele doua zile cat ne-am propus sa stam.

Am ajuns in Sibiu la 2 dupa-masa. Afara era mohorat, incepuse sa ploua, pana sa ne dezmeticim incotro sa o luam spre pensiune, turna cu galeata. Ne-am indreptat spre o statie de taxi unde primele taxiuri afisau 2.5 ron / km .... pretul mi s-a parut exagerat ( nu sunt zgarcita dar daca se zice ca Clujul e cel mai scump oras din Romania, si acolo e 1.8 ron/km inseamna ca ceva nu e bine ) si intradevar spre sfarsitul sirului de taxiuri le-am gasit si pe cele locale cu 1.5 ron/km.
 Cocncluzie: Sibiu, oras populat de turisti, inca se gasesc tepari cu taxiuri private, care sa iti goleasca putin buzunarele si cu un zambet pervers sa-ti ureze 'Bine-ai venit'!

Pensiunea Julia, unde ne-am facut rezervare cu o zi inainte prin telefon ( gasita pe net pe un site cu Cazare in Sibiu) ne-a luat 80 ron/dubla/baie privata fara mic dejun. Camera mobilata modern, mare, curata, pe net zice ca are 2 stele, la fata locului nu sunt afisate insa dupa parerea mea merita. E la 5 minute de centru intr-o zona linistita a orasului.

In jurul orei 3 am iesit sa descoperim Sibiul. Nu l-am vizitat demult, dinaninte sa fie Capitala Culturala Europeana asa ca deabia asteptam sa vad schimbarile.
Prima oprire: Podul Mincinosilor. Ne intrebam de ce i se zice asa, ar putea fi datorita faptului ca nu traverseaza o apa, dar nu, conform legendei, podul nu rezista sub greutatea vorbelor mincinoase.


Am traversat podul ca sa ajungem in Piata Huet ( In Sibiu sunt 3 piete medievale Piata Mica; Piata Mare si Piata Huet ). Aici se afla Biserica Evanghelica, monument arhitectural inestimabil, simbol al stilului gotic in Sibiu.


Ne-am continuat drumul spre Piata Mica, unde am admirat cladirile istorice.
Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente, cu un ceas încă funcÅ£ional, are, potrivit unor documente, o vechime de aproape 700 ani. Azi se poate urca pana in varf daca vreti sa aveti o vedere panoramica asupra orasului. Turnul face legatura printr-un  pasaj intre Piata Mica si Piata Mare.



In Piata Mare am gasit targul de Craciun, destul de mare, cu locuri de joaca pentru copii, casute tip Vienez si un brad imens.



Acolo vroiam sa intram la muzeul Brukenthal care din pacate era inchis. De retinut faptul ca luni si marti e inchis. Eu l-am mai  vazut dar parca mi-ar fi placut sa-l vada si sotul meu. Este unul din muzeele cu care ne putem mandri  si care concureaza cu altele pe plan international!




Am mers dupa harta. Bulevardul Nicolae Balcescu are un iz medieval dat de cladiri vechi, ramele magazinelor, micile detalii de pe cladiri si artistii ce canta la saxofon.












La capatul strazii, am mancat un corn imens cu ciocolata, si ne-am continuat pe stradutele din centrul istoric. Nu sunt multe, dar fiecare are farmecul ei, si ascunde locuri pe care nu le gasesti prin pliante sau ghiduri turistice.

Casa cu cariatide

 

  Galerii si pasaje cu stradute inguste, dovada ca Sibiul este un oras Medieval!


 Cand am iesit din labirintul de stradute ne aflam pe strada Cetatii, la zidurile de fortificare al orasului. Am prins un apus minunat printre crengi de arbori, turnuri si cladiri vechi.


                                              

Aici se pot observa cele 3 turnuri : Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor



Zona aceasta de sud a orasului e foarte frumoasa si autentica. Ferestrele caselor erau adevarate expozitii de papusi vechi, din portelan. Din pacate nu mi-a iesit nici o poza. Pe harta era semnalata o biserica asa ca ne-am dus sa o vedem. Este vorba de Biserica Ursulinelor, una din bisericile de seama din Sibiu. Este in stil baroc. Din pacate nu m-a impresionat.




Turul turistic l-am terminat din nou, in Piata Mica.




Undeva sub Podul Mincinosilor este aceasta cafenea, Orient express, una din cele mai dragute in care am fost. Decorata cu obiecte vechi, de artizanat, conform temei ne aflam intr-un tren, aveam deasupra capului bagaje, iar canapele imi amintesc de CFR-ul nostru. O cafenea micuta, dar cu mult stil, pe fundalul unui recital piano ne-am terminat ziua povestind despre calatorii alaturi  Liliana si Andrei carora tin sa le multumesc!





Stiu ca a fost cam lung asa ca

Thanks for visiting

Mai multe articole despre VACANTA IN SIBIU  aici--> Romania




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari (jurnale de calatorie,harti, ghiduri turistice cu download gratuit, informatii si sfaturi pentru calatori) apasati aici: Cuprinsul blogului (click)!


9 comentarii:

  1. Foarte interesanta postarea ta! Plec saptamana viitoare la Sibiu si chiar mi-a placut ce am citit:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana Maria iti multumesc :) Aici mai erau cateva recomandari date de altii dar cand am schimbat platforma blogului am pierdut comentariile! te-ar fi ajutat :((((

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost si noi in Sibiu de curand, parca am mers pe urmele tale :). Sper sa imi gasesc timp sa scriu cat de curand despre acest oras atat de frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. sper si eu sa vad ce ti-a placut si ce nu ti-a placut in Sibiu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim3:18 a.m.

    Niciun oraș din România n-are centru așa fain ca Sibiul..oare de ce?Pentru că are primar neamț?

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim nu stiu :) se poate! plus o echipa de administratori a orasului foarte buni

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru mine sigur nu a fost cam lung. :))
    Abia astept sa merg din nou la Sibiu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am fost si eu anul trecut in Sibiu, dar pe fuga, la un concurs de dans de-al Dariei. Ca turist n-am apucat decat cand eram prin clasa a VII-a, dar nu mai retin mare lucru din excursia de atunci.

    RăspundețiȘtergere
  9. este unul din orasele foarte dragi mie , inainte vreme afungeam des , aveam prieteni buni acolo , acum mai rar , sunt toti plecati de multi ani !

    RăspundețiȘtergere