Jurnal de' Paris - Chateau de Versailles (5)

~Jurnal de Paris 5~
Dedicata Dalianei


Nu se putea sa ajungem la Paris si sa nu vedem cel mai celebru palat din lume, si-ar fi fost pacat sa nu il vad acum cand am ocazia de a intra gratuit ( fiindca am intre 18-25 ani si sunt dintr-o tara EU ). Altfel biletul e destul de piperat,18 euro (bilet combinat cu care puteti vizita intreg ansamblul ) sau pe bucati, pret intre 6-15 euro. Insa in fiecare dumineca a lunii e gratuita intrarea pentru toata lumea intre lunile: noiembrie-martie.

*Documentatie
-In 1661 Ludovic al XIV-lea a decis sa construiasca la Versailles (17 km de Paris) resedinta regala suprema.
-Cei mai buni artisti ai momentului au lucrat timp de 50 de ani pentru realizarea lui.
-In timpul revolutiei castelul a fost abandonat si doar in 1837 Ludovic Filip s-a intors si l-a transformat intr-un muzeu de istorie a Frantei.

Intregul ansamblu de la Versailles are in jur de 7000 ha, si include: Castelul ( Camerele regale, “Sala Oglinzilor”, Capela, Opera Regala si Muzeul de Istorie a Frantei) Marele si Micul Trianon, si Gradinile (care au nu mai putin de 815 ha) . Domeniul a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1979.


17 Mai 2009

Stiind  toate acestea am pornit devreme sa apucam sa vedem cat mai mult. Am luat RER-ul (linia C) care te duce destul de repede in afara Parisului la Palat.
Odata ajunsi in fata lui am ramas muti : stiam ca e mare, dar ceea ce se intindea in fata noastra era IMENS!
Noroc ca totul este bine exemplificat asa ca te poti orienta si fara harta. Cuprinzand cu privirea toate complexele, intreg ansamblu e coplesitor atat ca dimensiune cat si ca design. E incarcat cu aur, cu statui si sculpturi. Parca prea mult!



Eu intram gratuit cu copilul, dar sotul nu, asa ca s-a pus la coada dupa bilet. L-am asteptat cel putin 30 de minute. Asta cu toate ca era dumineca dimineata, zi mohorata cu multi nori cenusii. 
Cand a venit cu biletul, am primit vestea bomba: nu ne vor lasa cu caruciorul inauntru pe motiv de securitate; ''Hello guys are you crazy??? Voi stiti ce inseamna un copil de 10 kg care se misca, te trage de par, etc ??? No, no, no, nu se poate madame''. Deci inchipuiti-va un castel cu mii de camere, cu mii de exponate, cu mii de vizitatori si blituri si noi cu copilul in brate. Se prevestea a fi horror. Insa nu a fost chiar asa, fiindca lui Kari chiar i-a placut, cei drept ne-am miscat repede pe langa exponate si ne-am ocupat si de el pe scaunele special plasate pentru vizitatori.






Interiorul e somptuos, extravagant, incarcat! Exact asa cum va inchipuiti un palat de printi si printese! Dus la extrem.

Parerea mea: e inutil de mare (mai ales daca duci copilul in brate :) ), cu obiecte exagerat de scumpe, (ne-am vinde casa in cazul in care ar trage ceva pe jos) cu exponate extrem de mari si greoaie, pe mine toate aceste 'frumuseti' m-au coplesit. Luate individual, atat exponatele cat si camerele mi-au placut. Mai ales Sala Oglinzilor, care e intradevar deosebita, desprinsa din basmele ce imi amintesc de balul Cenusaresei. Imi si imaginam o rochie lunga, alba, un print in frac, oferindu-ne un vals pe o muzica lenta, pentru spectacol. Bineneteles astea doar in imaginatia mea, fiindca la fata locului e om langa om, iar pentru a face o poza trebuia sa astept 15 minute sa traca valul de turisti in grupuri.





Sala Oglinzilor




Si chiar daca spectacol nu am avut, de printese nu am dus lipsa :)






Si asa s-a terminat si vizita noastra la Palatul Versailles, nu a fost chiar ce ne imaginam, a fost mult mai mult, din toate punctele de vedere. Urmeaza sa iesim afara si sa batem la pas gradinile care sunt si ele pe masura Palatului. 

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Da,asa este Versaille nu trebuie ratat.Ce ma amuza e faptul ca si eu am facut fotografii cam in aceleasi locuri.Eu am ajuns la Versaille in ziua portilor deschise.Din pacate Versaille nu facea parte dintre muzeele cu gratuitate,dar conjunctura facea ca sa fie preferabila acea zi.Asa am "pierdut" una din cele 2 zile de gratuitate.Am sperat sa pot cupla cu Petit Trianon si Le Musee des carrosses, care erau in program. Dupa ce am vazut Versaille abia a ajuns timpul si fortele sa vad le Petit Trianon.Mi-a fost imposibil de gasit resurse pentru Le Musee des carrosses,desi tare mi-as fi dorit sa-l vad.Nu am mai avut forta nici sa ajung pe picioare la metrou,a trebuit sa iau acel tip de multicar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, gradina si Palatul sunt foarteee mari! trebuie mers in primele zile de vacanta cat inca nu esti foarte obosit! Versailles e gratuit daca ai pana in 26 de ani!

      Ștergere