Jurnal de' Paris - Plimbare prin centrul Parisului (1)

                                                       ~Jurnal de Paris 1~

Cand ma gandesc la Paris tremur, apoi mi se umple tot corpul de emotie si incep sa va povestesc:

Anul trecut, in aprilie ne-am dus la Paris. Eu, sotul si copilul ( ce atunci avea doar 4 luni ). Ne-au invitat rudele in vizita, si era pacat sa refuzam. Cine refuza Parisul????

Am pornit pe 14 Mai 2009. Wizz air au fost responsabili cu transportul. A fost cel mai urat zbor din viata mea. Era furtuna, ceata si- am ajuns cu 20 minute inainte deasupra Parisului. Nu i-au dat liber sa coboare asa ca cele 20 de minute sa-u transformat intr-un chin cu viraje, turbulente, fulgere vazute pe geam, totul print-un alb cenusiu, zici ca eram intr-un balon din care nu vedeam nimic, doar ceata. Si fiindca eram cu copilul tot raul, toate trairile aveau intensitate dubla. Atunci mi s-a declansat frica de zbor cu avionul.
In sfarsit, am aterizat pe aeroportul Beauvais din Paris. Ploaie, vant, o hala, o banda de bagaje mica mica de tot, noi 3 si un bagaj. Din pacate aeroportul nu este demn de orasul care il gazduieste. Cum sa crezi ca in Paris este un aeroport mai jalnic decat cel neronovat din Cluj????
Am revenit cu picioarele pe pamant cand mi s-au cerut 13 euro pentru un bilet de autobuz pana in Centru. Suntem la Paris!

15 Mai 2009
Prima iesire din casa, primul contact cu Parisul.
Un metrou, patru statii si am ajuns. Coboram la statia: Carles de Gaulle-Etoile. Vrem sa ne plimbam prin centru. Nu avem harta, nici ghid turistic, nimic. Vrem sa simtim Parisul! Undeva la zeci de metrii sub pamant ni se arata prima fata a Parisului, orasul subteran. Multe linii de metrou, multe galerii subterane, nume de strazi, galagie, aglomeratie. Ne impiedecam de toate natiile Pamantului, mai putin de parizieni. Intrebam in stanga, in dreapta, intram prin galerii, ne intoarcem, ne invartim dupa 20 de minute iesim la Arc de Triumf.



Desi Arcul de Triumf este punctul central de unde pleaca 12 bulevarde, aglomeratia este mult mai mica decat in subteran, este o aglomeratie ordonata si civilizata .... Si-mi spun: uite ca se poate si fara claxoane, si fara injuraturi pe geam, cu calm si rabdare.

*Documentare: Arcul de Triumf a fost ridicat de catre Napoleon in 1806. Are o intaltime de 50 m si patru sculpturi masive pe fatada. Pe dinauntru scarile sau liftul va duc sus pe platforma de unde puteti avea o vedere de 360 grade, asupra orasului. Pretul de intrare: 7-9 eu ( adult/student, senior, etc)

Facem cateva poze dupa care ne continuam plimbarea pe Camps-Elysees, una din cele mai renumite strazi ale lumii si deasemenea "La plus belle avenue du monde" ( cea mai frumoasa strada din lume ). Cea de-a doua afirmatie nu e a mea, e a lor. E frumoasa, nu contest, dar nu cea mai frumoasa, pentru gustul meu.
E lume putina, doamnele imbracate cu stil, domni eleganti si cativa turisti. E plin de magazine glossy (Louis Vuitton, Louis Pion, Hugo Boss, Versace, Hermes, intelegeti voi ce vreau sa spun ) de buticuri cu suveniruri, cafenele chic si brutarii. Ni se unfunda narile de mirosul de paine proaspata. Intram sa gustam si noi 'parizien' sau bagheta pariziana cum i se zice pe la noi. Ne asezam la coada. Tragem cu ochiul la fursecurile si produsele de patiserie: croasante, strudele, baghete, toate la preturi de 4-5 euro. Parca nu am da 10 euro pe doua croasante. Iesim.


 
Mai incercam cateva magazine insa din toate ne dau preturile afara. Totusi la expozitia de masini din Showroom-ul Citroën   nu se plateste. Sotul meu se pozeaza cu toate masinile, pozez si eu cateva, si raman pentru un timp cu gandul la ele.





Pe la jumatatea lui Camps-Elysees lui Kari i s-a facut foame. A inceput o tura de plans in semn de protest asa ca am grabit pasul pentru a ajunge la parculetul de la Teatrul Marigny. E destul de dragut amenajat, cu cateva locuri de joaca pentru copii, multe flori si o fantana arteziana superba.




O ora de joaca cu micutul, rasfat si leneveala. Aici nu e loc de fuga, de agitatie, totul trebuie rumegat bine. Cine stie cand voi mai ajunge la Paris!?

Ne-am continuat plimbarea, traversand strada spre Grand Palais ( Palais de la Decouverte ). Nu prea era lume doritoare, parca erau mai multi care intrau la muzeul de peste drum : Petit Palais. Se poate sa fie si din cauza ca e mai mic ( deci dureaza mai putin sa il vizitezi ) si poate datorita usii din aur, lucrata foarte elaborat si care iti strarneste interesul de a afla ce se ascunde dupa. Noi nu am vizitat nici unul, insa pentru doritori va scriu:

*Documentare: Ambele au fost construite pentru Expozitia Universala din 1900. In Grand Palais se afla muzeul de stiinta si un Planetariu ( pret intrare: 5-7 eu ) iar in Peteit Palais se afla colectii de arta. (pret intrare: 4.5-9 eu)


-Grand Palais-



-Petit Palais-


- Podul Alexandru al-III-lea -


Inchei aceasta fila de jurnal cu podul Alexandru al-III-lea . Masiv, lung, lat cat pentru toata aglomeratia urbana, decorat cu modele in stil Art Nuveau realizat din otel si piatra alba. Parerea mea ca e cel mai frumos din cele 33 de poduri care traverseaza Sena asa ca il recomand ca Must see in Paris.

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

5 comentarii:

  1. Anonim8:53 p.m.

    cat de prost sa fi sa pleci undeva fara o documentare prealabila ! sa fara macar o harta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim depinde de conjunctura! daca maine ar trebui sa mergi la Paris, toata noaptea nu ti-ar ajunge sa te dumiresti din ghiduri cum e orasul

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim3:13 p.m.

    Cu parere de rau trebuie sa scriu ca nu e asa deloc...ca nu te poti dumiri din ghiduri cum e Parisul. Eu l-am vizitat in 2006, am luat o harta de la o statie de metrou care prezinta absolut toate statiile si obiectivele turistice din oras. In rest a fost super usor. Reteaua de metrou este cea mai buna si simpla; te duce oriunde doresti in Paris. Ca mai trebuie sa mergi si tu pe strazi, sa simti adevaratul puls al orasului, asta e altceva. Dar Parisul mi s-a parut cel mai simplu oras, pana si fiimea care atunci avea 9 ani, si astazi imi spune ca daca as lasa-o undeva in Paris, ar stii sa ajunga in punctul X...asta pt. ca citeste harta si statiile metroului. Asa ca...Sper sa nu te fi suparat opinia mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bucuria de a calatori, nu ma supar chiar deloc
    Mersi de comentariu :)
    Astea au fost impresiile mele din 2009 cand ma intiam ca si calator. De atunci am mai fost vreo 20 de zile la Paris, in 2 calatorii si mi-am schimbat nitel opinia si modul de a vedea lucrurile :)
    Doar ca sunt restanta cu multe articole si multe tari fiindca nu am timp sa scriu cat as avea de scris. Dar nu ne grabeste nimeni :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu siguranta o excursie la Paris trebuie pregatita din timp, cu un plan concret pentru fiecare zi. Sunt atat de multe lucruri de vazut incat trebuie putina organizare si bineinteles trebuie si un ghid. Bucataria frantuzeasca deasemenea nu trebuie ratata

    RăspundețiȘtergere