Marrakech : Paradisul din Gradina Majorelle - Ziua 3

Azi ma trezesc tarziu. Ma uit la ceas, e 10. Imi dau seama ca peste cateva ore trebuie sa plecam spre Casablanca si ca maine voi zbura inapoi spre tara! Mi se instaleaza un sentiment de regret profund ca nu am mai multe zile ca sa vad Marrakech pe indelete, sa zabovesc mai mult in Gradina Majorelle, dar mai ales fiindca voi pleca din Maroc, tara de care m-am indragostit iremediabil, pentru totdeauna!

Imi fac bagajul in timp ce retina mi se blocheaza pe termometru, 45 de grade, cea mai calduroasa zi ce am prins-o la Marrakesh. Of, not again! Gatul ma doare in continuare si nu am chef de nimic. Insa azi sotul meu imi promite ca ma va duce in cea mai frumoasa gradina din Maroc, care cu siguranta ma va fascina si-mi va dezvolta viziunea asupra gradinilor arabe si asupra gradinilor in general! Fiind peisagista de meserie, nu am putut rata o astfel de ocazie, asa ca mi-am scos jeleba (haina traditionala ) la inaintare, singura piesa vestimentara ce ma putea ajuta pe caldurile astea.
Am luat un taxi, intrucat gradina nu e chiar in centrul orasului. La capatul strazii am servit un suc de portocale si cateva felii de cocos, uitandu-ma sceptica la gardul inalt si usita micuta ce trebuia sa ascunda cea mai frumoasa gradina vazuta vreodata de mine! Nu tu turisti, nu tu zarva si cand mi se cere 3 euro pentru a o vizita imi scade si entuziasmul! Sa fim seriosi, ce minunatie poate fi daca biletul e 3 euro????
Insa dupa ce am trecut pragul usii mi-am dat seama ce greseala imensa facusem! Am judecat un loc dupa pretul biletului de intrare, gandire stupida europeana! 

Si da, Gradina Majorelle e cea mai frumoasa gradina privata ce am vazut-o vreodata!


Cateva date de bun simt ca sa intelegeti despre ce e vorba:

Gradina Majorelle

In anul 1919 , pictorul francez Jacques Majorelle se muta in Marrakesh. In 1948 acesta ii cere arhitectului Paul Sinoir sa ii faca o casa in stil art deco pe care apoi o vopseste chiar el in intr-o culoare ce ii apartine: Blue Majorelle, care apoi devine light-motivul gradinii. Jacques a fost un colectionar de plante, asa ca a strans in gradina casei sale sute de plante exotice din toata lumea.
In 1962 a murit in urma unui accident, iar timp de 20 de ani gradina e lasata in paragina, pana intr-o zi cand creatorul de moda Yves Saint Laureant si partenerul lui Pierre Berge achizitioneaza domeniul si il restaureaza. Reamenajeaza gradina, imbogateste colectia de plante, ajungand la peste 300 de specii si anagjeaza specialisti care sa aiba grija de ele. Intre timp fosta casa a lui Jacques Majorelle a devenit Muzeul Islamic de astazi, care se poate vizita contra cost.


Daca m-ati intreba: cu ce e asa fascinanta aceasta gradina? As raspunde in primul rand colectia de cactusi! O mare parte din gradina e rezervata cactusilor de toate felurile si dimensiunile (cu flori sau fara, pufosi sau cu spini, contorsionati sau rigizi, micuti sau imensi ) si toti sunt plantati in nisip! Exact ca in mediul lor natural! Si mai e ceva, toti sunt pusi in valoare, adica au fost aranjati in asa fel incat sa nu se acopere unii pe altii si toti sa fie usor vizibili de catre vizitatori!

Ca sa intelegeti ce vreau sa spun  prin dimensiuni, ganditi-va ca acei doi cactusi mari din fata sunt ca 2 scaune de tipul butuc! Absolut fascinant ...





Apoi m-a fascinat culoarea asta Albastru Majorelle, care e folosita atat pt alei cat si pt fantanile arteziene, ghivece etc! E o gradina cu culoare, o gradina ce emana fericire !




Si nu in ultimul rand e o gradina cu stil! O gradina eleganta, in care desi sunt concentrate foarte multe plante pe un teren mic ( e totusi gradina privata) nu te oboseste ci te fac sa-ti doresti sa revii, sa mai treci odata pe acolo, sa apuci sa constientizezi ca esti in paradis !!!





Pe aceasi usita micuta am iesit intrebandu-ma:

Oare ce ascund alte ziduri ale orasului, oare cum sunt ale gradini private din Marrakech, oare cand ma voi intoarce inapoi in oras, si oare voi mai vedea vreodata Gradina asta sinonima cu Paradisul?

Stare actuala: inca nu am nici un raspuns!


Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


5 comentarii:

  1. Buna Alicee! Am descoperit blogul tau de cateva zile, este absolut fascinant Marocul, iar gradina este de vis, de fapt poti spune ca este un colt de rai!! SUPERB!!!...citesc pe nerasuflate articolele tale despre Maroc...de la CLONA mi se trage. Stii, si eu cred ca voi pleca in TANGER de fapt din costa del sol, se face o excursie de cateva ore in Tanger, ca timp este f putin, si nu stiu cate apuc sa vad ..Ce parere ai, merita cateva ore ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna draga mea. Ma bucur ca iti plac articolele si inca voi scrie, cam peste 3 saptamani despre Maroc orasul Essouira, despre nuntile marocane si multe altele :). Sper sa iti placa

    Cat despre Tanger, nu stiu, eu nu am fost in Tanger niciodata desi e pe lista si voi merge in viitoarele vacante in Maroc (sper).
    Merita sa mergi, desi in cateva ore poti sa iti faci doar o impresie, buna, rea, dar nu neaparat adevarata. Trebuie macar 2 zile intr-un oras. Dar eu zic sa mergi, mai ales daca nu costa o avere :) .... in timp poti sa revii ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:10 p.m.

    Imi doresc sa revad inca o data gradina Majorelle.... am petrecut cele mai frumoase momente in aceasta tara... Jardain Majorelle un colt de rai :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim sper sa ti se implineasca dorinta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar ca e tare frumoasa gradina!

    RăspundețiȘtergere