Frica de a zbura cu avionul - discutii turistice

La inceputul vietii mele de calator visam sa zbor cu avionul! Mi se parea un lucru asa mare, aproape neimaginabil, pt mine. Poate si fiindca fac parte dintr-o familie modesta, iar parintii mei nu zburasera nici unul cu avionul. Nici nu vazusem de aproape un avion, deoarece nu am avut in veci tangente cu aeroportul. Si cu toate astea visam ca intr-o zi sa zbor deasupra norilor .... sa vad parcelele de pamant frumos aliniate, sa diferentiez muntii de campii si lacuri! Pe atunci era un vis frumos, care s-a materializat destul de repede in primul an de facultate ....cand am zburat prima data in Maroc, direct cu 4 avioane odata! 2 dus-2 intors!
A doua vacanta, la Paris a fost cea care mi-a transformat visul intr-un cosmar. Vedeti e doar un pas de la unul la altul! Am mai povestit despre acel zbor, insa pentru cei noi veniti va spun doar atat: ceata, vant, plaoie, turbulente, caderi in gol, 20 de minute! A fost destul ...
Dupa nici un an, am avut parte de inca o aterizare dificila la intoarcere din Pisa, cand era cat pe ce sa iesim de pe pista iar impactul a fost asa puternic incat si acum ma trezesc uneori din somn si-mi amintesc acel moment! A fost ca si cum as fi fost trantita de pamant cu toata forta naturii!

Astazi mi-e frica sa zbor cu avionul!
Probabil ca avionul e doar acea unitate ce face diferenta cand spun ca mi-e frica de moarte! Mi-e frica nu neaparat de actul in sine, ci de faptul ca nu ma voi putea bucura destul de acest Pamant, aceste frumuseti in cautarea carora  am pornit cu ceva ani in urma, mi-e frica ca nu voi mai fi alaturi de familie si nu o sa pot sa-mi conduc fiul pe drumul vietii! Cred ca sunt suficiente motive ca sa nu ma mai urc in avion
Stiu ca conform statisticilor e cel mai sigur mijloc de transport, ca in fiecare secunda decoleaza si aterizeaza sute de avione in lume, ca cerul e calea spre alte zari, trasat si liniat, doar ca noi nu-l vedem de jos asa! Deasemenea stiu ca un accident aviatic in majoritatea cazurilor inseamna moarte pe cand un accident de masina, te poate lasa paralizat, desfigurat sau in cel mai rau caz .... in moarte clinica! Le stiu si pe astea doar ca in cazul avionului, tu nu ai nici o vina, si nici un control!  In fine, nu are rost sa va povestesc (nelinistesc) prea tare cu teoria si temerile mele privind zborul cu avionul .... Pt mine fiecare zbor e crunt! Punct
Am incercat sa ma imbat, proasta idee, m-a facut sa fiu mai agitata si mai stresata decat de obicei! Am incercat sa citesc reviste si carti, le citesc dar mintea mea nu e acolo! Am incercat sa dorm .... dar am reusit de foarte putine ori! Am incercat sa ma joc, sa-mi fac trasee, sa imi amintesc toate lucrrurile frumoase ce mi s-au intamplat intr-o anumita perioada de timp .... dar nimic nu a functionat!
Am crezut ca in timp lucrurile se vor schimba, insa acum dupa zeci de zboruri, e tot la fel! 


Thanks for visiting,



Daca v-a placut acest articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

44 de comentarii:

  1. Nu imi este frica de zbor, decat foarte putin (nu cred ca poate spune cineva ca nu s-a gandit vreodata ca ar putea sa se intample ceva rau). Cred ca tie iti este mai frica acum deoarece ai avut acele experiente neplacute. Oricine in locul tau ar dezvolta frica dupa asa ceva.
    Prima data am calatorit cu avionul in clasa a IX-a. Era primul zbor si partea proasta era ca mergeam singura si ca trebuia sa schimb avionul. Deci nu a fost deloc usor, dar m-am descurcat. Am mers Bucuresti-Atena si Atena-Creta. La intors am venit cu verisoara mea, deci macar nu mai eram singura. Au fost niste mici turbulente, dar nimic grav.
    Am mai zburat apoi Bucuresti-Paris si inapoi si Bucuresti-Creta (acum era zbor direct) si intors.
    In timpul zborului eu citesc - ma concentrez pe alte lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate eu n-am avut parte de turbulente sau zguduituri la aterizare serioase. Ar fi interesant de experimentat.
    Mi-ar placea si sa ma prabusesc pe o insula pustie, numai sa nu patesc nimic :D

    RăspundețiȘtergere
  3. mda, mie imi place sa zbor dar marturisesc ca de fiecare data cind urc in avion am o stringere de inima si imi fac cruce cu limba :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Prin ce experiente traumatizante ai trecut Alicee! Teribil...acum ai renuntat definitiv la ideea de zbor?
    Si eu am dezvoltat o frica paralizanta de avion, de fapt eu sunt semn de pamant, ador stabilitatea, nu ma impac cu aerul. La fel ca si tine am incercat diferite metode de a ma relaxa cat de cat si nu am reusit. Singura solutie e...autocarul. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. eu nu pot sa citesc in timpul zborului, nu ma distrage de la zbor, am incercat sa beau un pic de vin, juma de pahar cat dau astia in avion :D
    daca a mers, la mine da, sa ma mai relaxez..

    RăspundețiȘtergere
  6. No, iaca eu am avut parte de turbulente. Si serioase :).
    Daca in clipa aia te gandesti ca in viata iti e cum iti e dat, iti trec toate temerile. In fond de ce te temi, ca iesind din casa, iti da unul in cap sau sa aterizezi cu avionul in bot? E acelasi lucru.

    Am vazut si oameni carora le e rau pe turbulente, dar e echivalent cu raul de masina. Se poate trata :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihaela esti o norocoasa, sincer! Sper sa nici nu ai parte de zboruri memorabile intr-un sens rau, fiindca ele isi pot pune amprenta asupra calatoriilor noastre! :(
    ps: Vara asta zbori undeva?

    RăspundețiȘtergere
  8. George nu stii sa apreciezi faptul ca ai avut parte de zboruri usoare Ei ei ..... eu ma indoiesc ca te poti prabusi si sa ramai in viata, mai ales pe o insula pustie, dar ... s-au mai intamplat miracole!
    Cred ca iti place adrenalina! :) Ai experimentat ceva sporturi extreme?

    RăspundețiȘtergere
  9. Coolnews te inteleg, serios! Te-ai gandit vreodata sa nu mergi intr-un loc sau sa schimbi destinatia pt una cu zbor mai scurt tocmai ca sa iti fie mai usor?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nice ai avut parte de ceva experinte urate sau cum ai dezvoltat frica e zbor?
    Eu nu am renuntat fiindca pasiunea mea este strans legata de asta! Mai ales ca imi organizez singura vacantele ar fi greu si obositor sa ma duc cu autocarul, tocmai asta ma supara mai tare! In fiecare an fac 6-10 zboruri, asa ca fiecare vacanta incepe cu o portie de stres si termin vacanta cu inca o portie :(((!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mada si tu esti norocoasa ca ai gasit o metoda! Eu inca mai caut! Pe mine in general alcoolul nu ma relaxeaza ci ma agita! :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Liliana stiu eu ce spui doar ca vezi, sa iesi din casa sa-ti dea unu in cap sunt sanse mici, pe cand cu avionul .... Daca ar fi sa ies din casa pe timp de razboi sau sa zbor, cred ca m-as urca cu mai mult curaj si convingere in avion :))))

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred ca plec nicaieri vara asta...de fapt nu se stie. :) Dar nu am in plan. Mergem la mare ori aici ori in Bulgaria si folosim ca mijloc de transport masina. :P
    Voiam sa merg in vizita la o prietena la Rotterdam, dar facultatea nu-mi permite acest drum. :) E chiar culmea...pot pleca de la servici, dar nu am timp sa las o saptamana facultatea la o parte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Asta e chiar trist Mihaela! Si eu doresc sa ajung in Olanda, chiar de curand am facut ceva incercari dar preturile sunt mari, inca nu imi permit!
    La mare e excelent, la noi sau in alta parte .... eu iubesc apa! Sa aveti parte de vreme frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am avut parte decat de zboruri line, sigure, fara turbulente sau peripetii. Insa, eu ma simt bine doar cand simt picioarele pe pamant.:D Ca uneori mai am capul in nori...e cu totul alta poveste. :P

    RăspundețiȘtergere
  16. He he, toti trebuie sa ne ducem la un moment dat, de ce nu urland 2 minute in timp ce zbori cu 800 la ora direct spre pamant? :)

    Nu ajuta nimic dupa parerea mea. Daca ti-e frica, ti-e frica si gata. Nu exista un remediu. Chiar daca zbori mai mult, daca avionul va face o manevra brusca gen abandon aterizare tot o sa ti se urce inima in gat. Nu te uita la Air Crash Investigation si increde-te in statistici. Eu de cand am dat cu coada de asfalt la otopeni, ma simt mai linistit. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. hehehe...sunt uimita de aceasta postare...
    nu stiu cum va fi cand o sa zbor, nu am zburat niciodata.
    am reusit sa evit de cateva ori, preferand sa calatoresc cu autocarul sau cu vaporul...
    si eu am o retinere, ca acea lipsa de control, dar trebuie neaparat sa merg cu avionul k sa mi-o depasesc si sa imi fac o parere reala despre asta... :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Mie nu imi e frica de zborul cu avionul, desi am avut parte de ceva emotii, de la o super furtuna cu turbulente si fulgere la opritul unui motor de indata ce avionul a atins pista.
    Din ce povestesti tu, e vorba de frica de moarte, nu neaparat de zbor in sine. Cred ca solutia este undeva in sufletul tau. Trebuie sa gasesti puterea sa accepti faptul ca nu poti controla totul. Pana la urma, toata lumea moare, mai devreme sau mai tarziu, dar ceea ce e cu adevarat important este cum traim. Din cat am reusit eu sa te cunosc virtual, tind sa cred ca stii sa iti traiesti viata frumos si din plin.
    Referitor la cel mic...Nu sunt mama, deci nu pot spune ca inteleg ceea ce simti, dar poate ar fi o idee sa ai o solutie de rezerva. Sansele sunt foarte mari sa ajungi sa iti vezi copilul crescand si sa ajungi bunica :), dar poate te-ar linisti ideea ca fiul tau va fi in siguranta in cazul in care ti se intampla ceva rau. O asigurare sau stabilirea unei persoane care este dornica sa aiba grija de cel mic in cele mai vitrege circumstante sunt precautii pe care eu le-as avea in vedere.
    Sper ca te ajuta la ceva toata poliloghia aceasta :)
    Zboruri fara peripetii iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  19. in ciuda tendintei mele de libertate si a vietii cu aripile deschise, zborul in sine inca nu l-am experimentat. ca orice lucru facut pentur prima data creaza emotie. zbor doar in gand, insa acolo stiu sa-mi controlez zborul. in rest, daca voi ajunge sa zbor cu adevarat... mai vedem noi
    seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  20. Andrei C nu ma mai uit la Air Crash ca le-am vazut deja pe toate :)))
    Si cand s-a intamplat incidentul pe Otopeni cum a fost? Eu cred ca eram mai stresata decat mai linistita :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Shakuka sper ca nu te-am speriat mai tare! Prima data eu eram foarte incantata si curioasa :)
    Daca va fi un zbor bun sigur iti va placea!

    RăspundețiȘtergere
  22. Vertange stiu ca sotul si mama si bunicii vor avea grija de el, nu imi fac nici o problema din cauza asta .... dar asta tot nu ma face sa zbor mai linistita! Si sa stii ca ti-am urmat sfatul si mi-am luat carti pentru zbor, dar tot nu m-a ajuta!
    Pe ultimele zboruri am observat ca in spatele avionului ma simt mai bine, asa ca e totusi o imbunatatire! :) Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Tudor intr-o zi vei face si pasul acesta! Dar dupa cum vad esti deschis la nou si optimist asa ca sigur va fi o experienta frumoasa!
    O zi buna :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi place sa zbor, dar ma enerveaza zgomotul, nu ma pot impaca deloc cu zgomotul acela surd si continuu. Asta este! N-am zburat pe distante mari niciodata. Imi plac aeroporturile, sa cobor, sa ajung repede la destinatie, sa stau la geam. Prefer avionul, clar!

    RăspundețiȘtergere
  25. @alicee
    sigur ai zburat cu low cost prima data!

    RăspundețiȘtergere
  26. Shakuka chiar nu!:) Prima data am avut parte de cel mai de lux zbor de pana acum cu Lufthansa la Frankfurt :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Da, nu mi-e inca frica de zborul cu avionul desi undeva langa Boston (din cauza unor turbulente ) n-am putut ateriza decat cu greu si asta oarecum fortat pentru ca nu mai aveau combustibil. In fine!
    Metode nu cred ca sunt....frica ramane oricum!
    E bine ca totusi te urci in avion!
    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  28. Wind cred ca daca experimetam o aterizare fortata nu ma mai urcam niciodata! :) Salutari

    RăspundețiȘtergere
  29. Mirela sa stii ca nici eu nu am avut zboruri lungi si cat pot le si evit! Desi citisem ca sunt mai dafe decat astea scurte

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu cand ma urc in avion paca sunt un copil pe terenul de joaca. Ma urc foarte motivat psihic, imi spun ca nu mi se poate intampla nimic. Apoi daca e sa mori, te cureti de pe suprafata pamantului si daca te inchizi in buncarele antiatomice ale lui Obama. Cand e sa mori, mori, nu poti face nimic.

    RăspundețiȘtergere
  31. Cosmin: Ce comentariu sensibil mi-ai scris :)))!
    E adevarat ca atunci cand e sa mori mori, dar totusi ..... :)

    RăspundețiȘtergere
  32. http://travelinghawk.blogspot.com/2011/05/momente-din-seul-1-sosirea-seoul.html
    cred ca asta o sa-ti placa!

    RăspundețiȘtergere
  33. Pe T.Hawk o citesc demult, i-am citit postarea chair cand a publicat-o! Ea are deja destule zboruri la activ, si pe distanta lunga asa ca e cel putin obsinuita :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Niciodata nu ne-a fost frica sa zbor cu avionul. Nu stiu, poate din cauza ca am zburat de mic?

    RăspundețiȘtergere
  35. Sper sa fie asa fiindca si eu mi-am dus fiul cu avionul de la 4 luni! Oare o sa conteze? :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Eu am mereu emotii cand trebuie sa plec undeva cu avionul, dar niciodata cand trebuie sa ma intorc acasa. Nu stiu de ce. Dar emotiile mele nu sunt unele si aceleasi cu frica de zbor, pentru ca nu am asa ceva. Cel putin pana acum. Cred ca emotiile mele se datoreaza faptului ca urmeaza sa descopar ceva nou. Oricum, am avut parte de mici turbulente, dar nu de incidente atat de "urate" ca ale tale. Nu stiu cum as reactiona, este posibil sa-mi pastrez calmul, este posibil sa nu. De dormit eu nu pot sa dorm nici in masina, nici in tren, nici in avion. De citit da, ma distrage si uit de tot. La ultimul zbor am observat ca m-am simtit mai bine pe locul din mijloc, de unde nu am putu sa vad foarte bine ce era afara. Mi-a oferit o senzatie de mai multa siguranta decat locul d ela geam.

    RăspundețiȘtergere
  37. Irina eu sunt chiar invers, eu daca nu vad ce se petrece mi se face rau asa ca prefer locurile din spate! Cat despre emotii si frica si eu am mai multe la plecare mai ales fiindca inapoi ma gandesc ca oricum trebuie sa ajung in schimb cand plec ma gandesc ca poate ar fi fost mai bine sa nu fac alegerea asta! Apoi ma gandesc ca cele 2-3-4 ore ma despart de o alta lume pt care m-am pregatit atat de mult sa o descopar, si despre care am studiat atata ca sa ce? sa dau cu piciorul la tot din cauza ca mi-e frica!
    Si tot asa ... cu ganduri din astea ma urc in avion :)))

    RăspundețiȘtergere
  38. Dacă ţi-a frică de avion, mergi cu bicicleta.

    RăspundețiȘtergere
  39. ha ha ha inteleg ca faci campanie pro bicicleta

    RăspundețiȘtergere
  40. Anonim5:35 p.m.

    Cel mai sigur mersul pe joss.. Am dreptate? Si face piciorul frumos :)))

    RăspundețiȘtergere
  41. Da da, e sigur dar nu intotdeauna cel mai util

    RăspundețiȘtergere
  42. Anonim9:51 p.m.

    Salut tuturor!!!!Pe 31 iulie am un zbor din Spania catre Romania,si sincer imi este ffffff frik.Am inceput de pe akum cu greturi,cu dureri de stomac,cu frisoane.Am rau de inaltimi,nush daca in avion se simte k esti undeva "sus" k sa pot simti o senzatie nasoala.Eu cred k o sa fie pentru prima si ultima data cand ma urc in avion.

    RăspundețiȘtergere
  43. Anonim nici eu nu ma simt prea bine la inaltime dar in avion (cel putin eu) nu simti inaltimea atat de mult!
    Acum durerile de stomac, greturi, frisoane, nu vei reusi sa scapi de ele decat daca te relaxezi! eu ma gandesc ca daca e sa se intample ceva, oricum se intampla si incerc sa ma gandesc la toate vedetele care calatoresc cu avionul non-stop si sunt ok! :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Culmea, desi zbor cu placere cu parapanta si pilotez avion de mici dimensiuni totusi nu ma simt in largul meu intr-un avion de linie. Totusi, in limite suportabile. Asta asa, sa va mai linistesc :)

    RăspundețiȘtergere