Vacanta pe cont propriu sau prin agentie de turism? - discutii turistice


Ideea articolului a venit de la Tibi si comentariul lui :

'Citind cele scrise aici, mă conving încă o dată că excursia făcută în grup organizat, are certe avantaje. Nu exclud excursia pe cont propriu dar, pînă acum, în afara ţării nu am fost decît cu grupul. Şi important mi se pare să călătoreşti cu o agenţie care are o carte de vizită onorabilă; chiar dacă pare mai scump, nu e. Părerea mea!'

Dupa ce i-am raspuns am stat sa ma gandesc la avantaje si dezavantaje in a calatori pe cont propriu vs a calatori prin agentie de turism.


Dezavantajele vacantei prin agentia de turism


-Experienta mea cu agentia de turism-

Tibi zicea ca vacanta perfecta sta in semnatura agentiei! Numele ei! Reputatia ei! Ok hai sa va povestesc o chestiune recenta, unica, si pe care sper sa nu o mai experimentez niciodata!

In ultima vacanta in strainatate, mai exact Franta (mai 2011) am vrut eu sa fac o excursie de o zi pe Valea Loarei. De fapt mi-ar fi placut sa fie de mai multe zile, dar preturile ma omorau.Cazare 50 euro/noapte, drum 50 euro dus-intors din Paris, intrari iara catre 50 euro, drumul intre castele, mancare, in sfarsit, se ridica la 200 euro, si cu un program destul de aiurea al mijloacelor de transport in regiune! Asa am ajuns eu sa caut agentii de turism ce ofera day tours (excursie de o zi din Paris pe Valea Loarei)! Binenteles ca vroiam una care sa imi ofere un pret bun dar sa fie si cu reputatia, ca doar  nu merg toata ziua acolo!
OK, am gasit eu un site, adica primul ce mi-a fost afisat, 10 ani vechime, sediu extra central in Paris, review super bun, pret 100 euro cu intrari cu tot la 3 castele! Nici ca se putea mai bine.
Toate bune si frumoase, pornim la timp, ajungem la timp la primul castel (avem 2 ore)! din care pierdem 20 minute pana ni se cumpara bilete, se impart, ni se explica etccc! Bun
Intram in castel, in turma, nici nu incapem toti in prima incapere, stam la coada! Pana la urma ma furisez si plec mai departe, numai grupuri, poze nashpa ca doar intr-o camera mica cu 30 de oameni in grup, nu mai poti face poze nemiscate, toti zumzaie in jurul tau, si mereu o tanti (raspunzatoare de grup) ma striga sa nu plec mai in fata cu o camera decat ei! Hei dar cica aveam liber! pai liber, dar sa nu ne pierdem! Ok,acum ce era sa ma cert cu tanti ....
Iesim in gradina, aici eu imi bag picioru, 'hai tanti ca e gradina, ne vedem', chiar trebuie sa mergem cate 3  pe rand si de manuta? Ok, se simte jignita, ne lasa liberi si pleaca. Noroc ca nu am facut numai eu scandal.
Vizitez eu frumos gradina, fac poze, ma uit la ceas, la fara 10 sunt la locul intalnirii! Se face ora intalnirii 10 lipsesc, la si 20 de minute, 5 apar, dupa 30 minute apar si ceilalti 5 care fusesera si la muzeu si nu au simtit cum s-a scurs timpul! Nervi!!!!!
La al doilea castel avem cu 30 minute mai putin, ca doar am stat sa asteptam imbecilii in autocar! Aceasi poveste cu turma, ca altfel nu merge, ca ne pierdem! Greatttt. Totusi fiind castel mai mare am avut loc, si nu m-a deranjat chiar asa!
La ultimul castel ni s-a lasat 1 ora, ca e mai mic, ca e tarziu ......
Bun, gradina era imensa, ca sa ajungi la castel faceai 15 minute, fara opriri, poze ... si cu pasi mari! Am injurat-o continuu pe 'tanti' fiindca fugea, si eu nici nu apucam sa fac o poza ca si se intoarcea sa vada unde m-a pierdut! Nu o interesa ca batranele deabia se tin de grup, nimic, programul e sfant!
In castel la fel, ne lasa liberi (serios, oare fiindca sunt 2 etaje si nici 10 camere)? dar sa ne vedem la iesire din nou, adica iara nu apuc sa fac poze prin gradina!
La intoarcere cativa au iesit in gradina, si au mers sa faca poze, noi fraierii ce am ascultat, mergem in grup la autocar! Acolo din nou asteptam 45 de minute pe runda a doua de imbecili, care zic ca oricum mergem acasa, cum sa nu aiba ei poze in gradina Palatului! Dar chiar asa, eu oare de ce nu am putut sa fiu ca ei??? sa imi bag si eu picioru, sa nu fiu european civilizat!!! Si stai ca de nu mergea insotitoarea dupa ei, cine stie cat ar fi stat .....

Concluzie: Draga Tibi, degeaba agentia e ok, daca cei care se inscriu sunt prosti si nesimtiti! Si cu astfel de oameni numai in grup de manuta poti merge dupa program :(((( si decat asa mai bine deloc!

Acum nu stiu cum as suporta sa ma duc asa 10 zile! Oamenii sunt oameni, si mereu vor fi cativa care sa greseasca, intentionat sau din greseala. Eu cand merg in vacanta vreau sa fiu stapana pe timpul meu si sa il folosesc la maxim! Nu vreau sa il pierd asteptand dupa unul si dupa altul. Apoi nu imi place ca agentiile te duc la obiectivele turistice de top! Si daca stai 5 zile, tot la alea te duc, intr-un ritm mai incet. Eu in fiecare vacanta incerc sa vad si zone cu localnici, si altceva, mai mult decat top 10. Apoi urasc sa merg in grup!!! Trebuie sa fac pipi cand se comanda, sa intru sa mananc cand se comanda, si unde vor ei! Sau daca nu, iti dau 2-3 ore libere, cand e clar ca acest timp e insuficient pentru cineva care tocmai a plonjat in oras si habar nu are unde e! agentie care sa iti dea harta la fiecare oras, si sa iti explice ce si cum inainte sa te lase singur, inca nu am vazut, si oricum, e nasol sa mergi undeva si apoi sa imparti timpul ca sa te intorci! Si binenteles fugi ca sa vezi cat mai multe .....

 Avantajele si dezavantajele calatoriei pe cont propriu

Eu calatoresc pe cont propriu fiindca asa mi se potriveste mie. Pentru mine vacanta perfecta e aceea in care sunt libera sa ma duc oriunde si sa fac ce vreau, urasc sa fiu condusa de altii, urasc sa mi se impuna lucruri pe banii mei! de aceea nu aleg sa ma duc cu agentia de turism pe programe tip circuit. Adica in care ei sa ma plimbe unde vor, sa imi lase timp liber cat vor, si eu sa stau dupa fundul (pardon ritmul) altora. Asta pentru mine nu e vacanta, e chin!
Nici sa calatoresti independent nu e pentru toata lumea. Ca sa calatoresti pe cont propriu trebuie sa ai mult curaj, sa ai incredere in tine, sa te documentezi foarteeeee mult, sa iti faci programe singur, rezervari singur,  sa ai incredere in tine, sa te cunosti ..... dar  ...... ai libertate, poti sa vizitezi in ritmul tau, sa pierzi timpul unde iti place, sa faci poze cand si unde doresti, sa dormi cand vrei, sa te trezesti cand vrei, sa mananci unde vrei ....

Ah si apoi am uitat de un considerent important: baniiiii! Agentiile de turism fac programul pentru sectorul de mijloc si sectorul de varf a societatii. Ca doar cei cu 8 milioane salar e cam greu sa plece intr-un circuit de 500 euro, pretul acesta fiind  fara intrari, mancare, etcccc, mai ales daca au si copii. Si asta e gresit, fiindca asa oamenii cred ca acela e pretul normal pe o vacanta, si nu e asa! Ar fi normal ca oamenii sa fie informati mai des despre avioane low cost, despre preturi la cazari pe cont propriu, despre cat costa cateva zile daca vrei sa mergi independent. Eu am inceput sa fac asta, dar imi i-a destul de mult timp sa caut, avand in vedere ca scriu zilnic nu ma dau in vant dupa asfel de articole la care trebuie sa ma documentez mult!

O sa ziceti poate ca diferenta de 100-200 euro nu e mare lucru! Ba da e, cu banii astia poti face alte vacante! Remember:  Cheap Holidays = More Holidays!!!



Avantajele calatoriei prin agentie de turism

Totusi as accepta din partea agentiilor ofertele de tip sejur. Adica cele care includ doar transportul si cazarea. In rest 7 zile esti liber sa faci ce vrei. Mai ales pe destinatii cum ar fi Grecia sau Turcia, pretul lor bate de obicei pretul ca si turist pe cont propriu. Si atunci de ce nu? Oricum in zilele in care esti acolo esti liber sa faci ce vrei, sa mergi unde vrei! Asta mi se pare ok!
Ok acuma sa nu credeti ca la circuitele internationale zic total pas, de exemplu m-as duce in Israel prin agentie (fiindca pur si simplu nu ma vad mergand pe cont propriu), poate si in Iordania! Dar in rest, mai ales pe Europa, Asia (vest), America de Sud/ Nord, nu! nu vad rostul .....

Ok, daca ati citit cap - coada articolul sigur ati retinut care sunt din punctul meu de vedere avantajele si dezavantajele unei vacante pe cont propriu vs prin agentie de turism!


Acum va intreb pe voi:
 Zazuza AaShakukaTuristicusLilianaMaryMihaela
TibiNickroSo Fashionable,  Apollo, Diana

( completati ) care sunt avantajele si dezavantajele unei vacante  pe cont propriu vs prin agentie de turism?
 Voi cum preferati sa calatoriti???

Unul din lucrurile care imi plac cel mai mult cand vine vorba de calatorii e sa vorbesc despre ele! Asa ca va invit sa va asezati confortabil, alaturi de un pahar sau un snack si sa incepem sa povestim ... astazi despre calatorii prin agentia de turism vs calatorii pe cont propriu! Fiecare e liber sa raspunda la orice comentariu, va cer doar ca raspunsurile ce le dati sa fie de bun simt! 
Si sa nu credeti ca am uitat de promisiunea facuta inca de la inceput: Fiecare participant la discutii turistice va  primi un link in articolul urmator din aceeasi serie!


Daca v-a placut acest articol dati Like pe pagina de Facebook : Click aici !!!
Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

40 de comentarii:

  1. Cu grupuletul, in jurul umbrelutei ridicate ca nu cumva sa ma ratacesc :) Doamne-fereste, glumesc, pe cont propriu, ca vad ce vreau eu, cand vreau eu, cu cati bani vreau eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am plecat niciodata cu agentie/grup si nici nu cred ca as putea! intotdeauna ne organizam singuri sederea, fara pachet turistic. hotelul sa fie bun si in rest, informare de pe net si din ghiduri turistice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine nu ma baga in din astea, ca am fost o singura si ultima data cu agentia de turism, ever ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. parerea mea o cunosti deja, sunt novice in calatorii, dar pe masura ce trece vremea imi dau seama ca nu-mi doresc sa calatoresc cu grupul, vreau sa-mi fac programul meu, sa pot sa fac poze si sa ma opresc acolo unde mi se pare mie atractiv. visez sa calatoresc singura sau in grup restrans cu oameni pasionati ca si mine de cultura, de fata ascunsa a locurilor vizitate, sa iau la bani marunti locatiile, sa nu stau sa pierd timp pretios atarnand dupa oameni care nu respecta programul.
    cea mai recenta experienta amara a fost la greci cand am vizitat in fuga doua manastiri la meteora, fara ghid in interior, m-am uitat ca mata-n calendar si am alergat pe trepte sa ma incadrez in timp! imi pare rau ca m-am zgarcit la 5-10euro cat ar fi costat in plus ghidul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul acesta am fost la 7 zile la Viena si Budapesta intr-o excursie organizata printr-o agentie. Am fost cu autocarul, cu ghid si a fost OK, mai ales ca ghida era foarte documentata si ne-a dus in locuri extraordinare. Cred ca a contat foarte mult si calitatea grupului.
    Ne cunosteam in general intre noi si n-au fost neplaceri, intarzieri etc.
    Programul a avut parti comune - obligatorii dar si parti la libera alegere. Agentia ne-a asigurat transportul, cazarea si micul dejun.

    Tot anul acesta am fost pe cont propriu in Grecia. Am platit avans prin internet direct la proprietarul locatiei, iar masa si programul ni le-am rezolvat noi.

    Concluzie: A fost bine si pe cont propriu dar si prin agentie.
    Sper sa nu am experiente neplacute in nici una dintre situatii ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am fost o singura data prin agentie. Era prima oara cand ieseam din tara, asa ca am ales una dintre cele mai cunoscute din Bucuresti. Si m-am trezit ca hotelul nu era acolo unde spuneau, ci la 70 de kilometri de oras. Da, 70 de kilometri. Iar ghidul nu stia absolut nimic despre orasele in care ne ducea. Pana la urma m-am trezit ca se tin batraneii dupa mine sa le arat eu orasul, in timp ce ghidul statea sa bea o bere sau sa faca poze.

    Poate o sa mai apelez la agentii cand o sa imi pierd mintile si o sa vreau all-inclusive la turci. Pana atunci sa nu mai aud de ele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragă Alicee

    Tre să vin cu completări :
    - m-am referit la agenţiile din Ro, pentru că au păţit-o destui care au dat bani la agenţii de apartament şi au rămas plîngînd acasă.
    - la început am călătorit cu grupul, pentru că am vrut să capăt ceva experienţă
    - acum nu prea văd cum mai pot călători pe cont propriu, nemaiconducînd automobil din motive obiective (long story)
    - chiar ieri am plătit avansul la un sejur pe Costa Brava organizat de Paralela 45, o chestie combinată : agenţia s-a ocupat de transport, cazare, masă şi avem o zi cu grupul pentru o excursie la Barcelona iar în restul timpului face fiecare ce are chef
    - nu în ultimul rînd, se pune şi problema banilor. Dacă de exemplu aş fi plecat în Israel pe cont propriu, m-ar fi costat dublu, ca să nu mai povestesc de pericole.

    Pînă la urmă, reacţia mea a fost eventual exagerată, fiecare poate evident să călătorească aşa cum doreşte. Important este faptul de a călători şi de a vedea lucruri noi, culturi diferite, obiceiuri şi clădiri şi peisaje necunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim4:41 p.m.

    Aaaaa. E grea intrebarea.....eu si partenerul meu calatorim numai prin agentii. Pentru ca gasesc oferte bune la zbor si cazare. Noi ne luam last minute de multe ori, ne hotaram asa....hai sa plecam........
    Deci avem zborul, transferul , cazarea si eventual micul dejun.
    Acolo programul ni-l facem noi.
    Nu ma pot "porni" in Israel de exemplu de una singura sau ...doar noi 2 din mai multe motive

    Vorbesc de agentii din Germania

    RăspundețiȘtergere
  9. hai k ma bag si yo. calatoresc de foarte multi ani doar pe cont propriu,fara agentii,intodeuna booking. doar antalya -prin agentie. puuup

    RăspundețiȘtergere
  10. In 2000 si 2001 am fost cu agentie de turism in sejur Spania, respectiv tarile nordice (cu autocarul). Era intr-adevar destul de aiurea ca trebuia mereu sa mergem in grup, insa eram copil pe atunci si nu ma deranja chiar foarte mult. Imi placea ca avea altul grija de tot, la granite, la hotel, la mancare, si nu trebuia decat sa fac ce-mi zice si atat. E mai stresant cand mergi de unul singur.
    In 2008 am fost cu partenerul si parintii lui intr-un mic sejur prin Europa. Tatal vitreg al partenerului meu s-a ocupat de rezervari, de tot, ca sa avem surpriza in Lille ca rezervarea nu aparea, desi banii fusesera luati de pe card. In aceeasi perioada era foarte aglomerat in oras, fiind un congres medical, asa ca a fost foarte greu sa gasim cazare iar ce am gasit era chiar naspa.
    Oricum, pot aparea probleme si cand mergi cu agentie, si cand mergi pe cont propriu. Trebuie sa ai si putin noroc aici.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim5:58 p.m.

    Precizari: prin agentie care sa-mi faca un program zi de zi si sa ma duca sa vizitez unde doresc ei si sa ma plictiseasca un ghid....nu multumesc
    Imi cumpar brosuri de la fata locului, stabilesc ce vreau sa vad iar cand trebuie neaparat sa merg intr-un grup organizat , ma cam detasez de ei . Chiar nu ma intereseaza absolut tot ce se spune
    Sa cunosti limba locului in care mergi iti da multa....putere...da, pot sa ii zic asa. Poti sa faci practic orice, sa te organizezi cum doresti
    Cand am vizitat Marakeshul am avut un ghid, zici ca era djin de-ala nebun care tocmai trasese ceva pe nas. Nu intelegeai mare lucru din ce povestea, sasaia ca o cobra. Vorbea engleza- marocana si dupa ce ca m-am copt la 40 grade (da, am ales prost perioada) mai trebuie sa-mi storc creierii sa pricep ce zice el....:blink:

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am fost niciodata prin agentie de turism ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Am fost o singura data cu o agentie de turism, in 1998, intr-un circuit Franta - Spania - Italia. Pe vremea aia nici nu aveam alta optiune (aveam 15 ani). Amintirile mele de atunci sunt foarte asemanatoare cu ce povesteste Alicee. Ghidul era foarte de treaba si stia multe, dar nu prea avea cui sa spuna, ca multi erau veniti mai degraba pentru shopping la Paris, Barcelona si Milano. Intarzierile grupului erau la ordinea zilei. As minti sa zic ca nu mi-a placut excursia, era mare lucru pe vremea aia, dar mersul cu grupul nu prea e de mine. Noua ne place sa ne facem singuri programul, sa mergem unde ni se pare interesant si sa stam mai mult daca ne place. Alta problema sunt costurile, care de cele mai multe ori sunt duble fata de o excursie pe cont propriu. Plus de asta, acum vreo luna auzeam la televizor de o agentie mare si serioasa care a dat faliment si sute de oameni s-au trezit ca nu se mai pot intoarce acasa.

    Pe de alta parte sunt si situatii in care agentiile merita vizitate. De exemplu sunt destinatii (in Europa, nu va ganditi la chestii exotice) unde apar oferte pentru 3 nopti de cazare + avion la un pret mai mic decat costul biletului de avion pentru destinatia respectiva, chestie care merita luata in considerare (trebuie sa scriu un articol pe tema asta).

    In alte locuri nu poti ajunge decat prin agentii de turism (Bhutan, Coreea de Nord)

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am calatorit niciodata pe cont propriu in strainatate. Evident ca nu ma incanta programul contra cronomentru impus, dar ma simt mai in siguranta si asta e cel mai important pana la urma. Poate si pentru ca eu sunt mai comoda din fire. Si lipsita de initiativa si curaj.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pro cont propriu:
    - costuri, de regulă, mult mai reduse.
    - mobilitate mărită, nu mai stai după nimeni şi mult mai mare daca ai şi o maşină.
    - programul ţi-l faci după voie, daca vrei sa dormi, dormi, daca vrei să vizitezi, vizitezi etc.
    Pro agenţie:
    - pe cont propriu eşti singur, nu are cine sa te ajute! Grupul îţi dă siguranţa chiar dacă, uneori, iluzorie.
    - e foarte comod, lipsit de stress, nu-îţi mai baţi capul cu avionul, cu cazarea, cu traseul etc.
    Eu am mers şi cu o agenţie în Franţa, nu a fost chiar rau dar costurile mai ales (noi suntem si ofamilie de 4) m-au determinat să mă îndrept spre turismul individual.

    RăspundețiȘtergere
  16. N-am apelat nici macar o singura data la vreo agentie. Imi place, sa caut singura. Cel putin, daca nu iese bine, mi-am facut-o cu mina mea.
    Nu cred, ca as rezista, sa ma incadrez in programul de grup. Prefer, sa vad mai putine obiective, dar in ritmul meu. Si, neaparat, sa ies de pe traseele turistice, sa merg prin piete, sa iau masa in locuri unde maninca localnicii, sa imi schimb programul in ultimul moment, daca am chef.
    Costurile nu le pot compara, din cauza experientei monovalente .

    RăspundețiȘtergere
  17. Am fost doar de 2 ori cu agentii, o data in Romania si o data in strainatate. In Romania am fost asa nemultumita incat nici ca am mai apelat a doua oara, in strainatate (Spania) a fost ok. Imi mentin insa parerea ca e cel mai bine sa mergi pe cont propriu, ai mult mai multa libertate de alegere si de multe ori iesi mult mai ieftin.

    Am eu asa un feeling ca esti de acord cu mine :-).

    p.s. Iti lasasem un mesaj la postul anterior, l-ai sters tu sau nu s-a inregistrat? Era legat de faptul ca ti-am semnalat o problema pe mail zilele trecute, daca ai timp si chef poate te uiti, mie mi se pare importanta...


    Uite aici:

    http://software-testing-zone.blogspot.com/2008/11/problem-bloggers-embedded-comment-form.html

    Vezi in primul desen care e problema cu care ma confrunt eu si cu siguranta nu doar eu :-(


    Ioana (printre randuri.com)

    RăspundețiȘtergere
  18. Offf... eu călătoresc mai mult pe principiul „mă duc să vizitez pe cineva drag aflat departe” È™i „ne suim în maÈ™ină cu harta României È™i vedem unde ajungem”. :lol: N-am mers nicăieri cu vreo agenÈ›ie de turism deocamdată... doar prin consultări cu alte persoane. Că nu am stat mereu la persoanele alea acasă (mai ales în străinătate) È™i ne recomandau hotel & stuff.

    RăspundețiȘtergere
  19. o sa-ti scriu aici peste 3 saptamani,cand ma intorc din excursia cu agentia :P

    RăspundețiȘtergere
  20. Îmi dau și eu cu părerea (mea ;))

    Nu am fost până acum cu agenții, dar am văzut destul de multe astfel de grupuri organizate de agenții și nu prea mi-a plăcut. Drept e că cei de la agenții îți pun totul pe tavă, (sau mă rog, aproape tot ce ar vrea ei), dar ... nu va fi niciodată suficient pentru a satisface dorințele unui grup nu foarte închegat.

    Prefer să-mi fac propriul grup (2-3 mașini mici, 6-8 persoane mari și mici -dar foarte importante :)- ). Am libertatea de a decide cum gestionez excursia. Drept e că înainte de plecare planificăm zilele (și banii), planificarea aceasta fiind destul de flexibilă la fața locului. Studiem forumurile și site-urile cu impresii de călătorii, căutăm hărți pentru GPS, și căutam informații/hărți la birourile de informare turistică sau la recepțiile hotelurilor (nu e neapărat să stai în acel hotel). Studiem și ofertele de la Agenții, și dap! uneori ne-am lipit mai mult sau mai puțin nevinovat de grupuri pentru a auzi unele dintre poveștile oferite de ghizi - și ne-am desprins de ei atunci când am considerat. Deci recunosc, suntem niște "leechers", dar cred că m-ar stresa teribil să fiu tot timpul cu ochii pe semnul distinctiv al ghidului, cu ochii pe ceas să nu întârzii la "meeting point", sau doamne fere! să mă pierd de grup și să le răpesc timp din prețioasa vacanță.

    În schimb îmi amintesc că-mi plăceau excursiile cu școala, cu grupuri de 30 de copii era fun, ghid, în cele mai multe dintre cazuri, era profesorul însoțitor, iar șef peste toate devenea uneori șoferul de autocar :) !

    RăspundețiȘtergere
  21. depinde ce-ti doresti..pina la urma cred ca se va ajunge la un combo

    RăspundețiȘtergere
  22. Anca cele mai multe grupulete cu umbrela le-am vazut in Sudul Italiei (Zona Napoli), peste tot erau numai umbrele si tablite ridicate, pe cat ca statiunile acolo sunt asa mici!

    Zazuza asa fac si eu! Banuiesc ca in Austria preturile sunt mai mari la agentiile de turism decat la noi, pt aceeasi destinatie (cel putin in Franta am vazut ceva diferente)!

    RăspundețiȘtergere
  23. Aa cand voi mai face o iesire singura te anunt, poate mergem impreuna!
    Eu pana acum nici unde nu mi-am luat ghid audio fiindca avea cu mine ghid turistic (carte) :) pe acela il iei cu tine de acasa pana in 10 euro si ai o gramada de detaliiii

    Natural, cred ca e ok cu agentie cand nimeresti un grup ok! adica cu oameni civilizati! altfel e jale!
    Si pe cont propriu pot aparea neplaceri, dar atunci tu esti vinovatul :))

    Alex ce povestesti tu e groaznic! E drept si ca in trecut agentiile de turism erau mai putin interesate, dar totusi 70 de km e multttt! Eu nici nu stiu ce as fi facut in locul tau! Apropo de tepe, o cunostinta s-a ars luna trecuta, a platit pt Mallorca si s-a trezit ca d-na a fugit cu banii :((((

    RăspundețiȘtergere
  24. Tibi pe mine nu m-a deranjat comentariu tau, mai ales ca vezi, asta a fost un subiect bun pentru o dezbatere pe larg! Doar vroiam sa iti spun ca si cu agentia trebuie sa ai noroc de un grup bun. Sa stii ca eu calatoresc pe cont propriu si nu am masina! cum? rezerv singura bilete de avion (agentia iti pune totdeauna comision pe ele, asa ca mai bine rezerv singura), cazare singura prin site-uri sau direct prin telefon, si acolo cu mijloace de transport ma descurc super ok! Ies mult mai ieftin si am libertate de miscare mult mai mare!
    Acum am zis si eu la sf articolului ca pe Israel m-as duce cu ghid!

    Modnitza si cum a fost cu agentia? Ai fost multumita???

    RăspundețiȘtergere
  25. Mihaela ai dreptate pot aparea neplaceri (si noi am patit cu cazarea cand ne-am dus in Pisa am asteptat la intrare in Hotel 3 ore pana sa ni se dea camera si era seara si eram curiosi sa vedem Pisa si noi eram tinuti acolo degeaba) in fine! Si cu avionul, sunt intarzieri etcccc


    Turisticus nici eu ziceam ca nici nu voi merge, dar anul acesta am zis sa incerc sa vad daca se adevereste ce credeam eu despre ele

    RăspundețiȘtergere
  26. Apollo asa e, uneori sunt bune si agentiile, dar pt 3 zile eu momentan nu m-as duce :))). ORICUM cand stii astfel de oferte prezintani-le si noua!

    Nice poate intr-o zi vei merge si pe cont propriu cand vei da de un grup umblaret si te vei alatura lor :))) Asa am inceput si eu!

    Nickro pe cont propriu nu inseamana neaparat singur, independent nu inseamana si individual! poti merge cu un grup, prieteni etccc, si daca fiecare se informeaza vei vedea ce incredere iti va da!

    RăspundețiȘtergere
  27. Dani te asigur eu ca preturile ies cam la jumatate pe cont propriu fata de agentie! In rest asa sunt si eu, imi plac mai ales locurile mai putin turistice!

    Ioana mesaul tau a intrat initial in spam, l-am scos si am raspund la el, deaia nu am scris mail! inca ma gandesc, imi place mai mult asa si momentan numai tu te-ai plans ca nu poti comenta pe blog :((((

    Diana pai si asta e vacanta independenta si e mult mai bine asa fiindca neamurile si prietenii pot face pe ghidul pentru voi! eu intotdeauna as prefera sa merg la cunoscuti, decat singura intr-un oras necunoscut

    RăspundețiȘtergere
  28. Shakuka sper sa ai o vacanta frumoasa, si sa nu intampini probleme de care am amintit! :) oricum astept impresii

    Karma eu nu prea cred :) fiecare parte are simpatizantii ei!

    RăspundețiȘtergere
  29. Hapi2233 ai dreptate ma regasesc total in ceea ce ai scris!!!

    Happy excursia cu scoala erau altceva! Acolo baza era distractia si apoi ce vedem! cel putin pentru noi, copii! In plus pe atunci erai copil si era normal ca cineva sa aiba grija de noi, sa ne plimbe de colo colo, dar cand esti om mare de ce ai mai cauta asa ceva?

    Si eu as face la fel ca voi daca as avea masina (bine ca nu am ca toata ziua as planifica urmatorul weekend, urmatoarele zile libere)!
    Asa ma mai abtin :)))

    RăspundețiȘtergere
  30. Mă gândesc că atunci când un om mare caută așa ceva înseamnă că el cam lucrează undeva unde sunt copii. Și unde mai pui că are parte de marele avantaj că de cele mai multe ori are excursia (aproape) moca. Eu făceam referire la grupurile copii cu care mergem în excursii ca să nu se înțeleagă că aș fi chiar antisocială, deși recunosc, am o oarecare problemă cu grupurile care se formează când se apelează la o agenție.

    Și da, nu e bine să ai mașina sub fund, am prieteni care fac excursii grozave cu "Veniți cu noi" (google it!), nu știu dacă ați auzit de ei. Aș vrea ca să mă mobilizez și eu să merg măcar o dată cu ei. :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Ups! Typo! *grupurile de copii cu care mergeam

    RăspundețiȘtergere
  32. depinde si de agentie dar eu nu prea ma complic..mai bine singura;)

    RăspundețiȘtergere
  33. pe cont propriu....merg cand vreau, cum vreau, stau cat vreau, fac ce vreau, ma cazez unde vreau, etc,etc......

    RăspundețiȘtergere
  34. Happy am citit putin despre ei! Noroc ca pe mine nu ma pasioneaza mersul pe munte! :))

    Roxy e drept si agentia conteaza foarteee mult

    Mary da, asta e marele avantaj daca calatoresti pe cont propriu!

    RăspundețiȘtergere
  35. Un articol interesant. Tocmai de aceea, fiindca ambele "laturi" au ups and downs, cel mai indicat este sa alegem ce este mai bun din fiecare.
    Si aici pot da cateva tips-uri:
    1) cand este vorba de bilete de avion, acestea pot fi achizitionate mai ieftin online, INSA ATENTIE ce companie aeriana alegeti (nu alegeti agentii intermediare care au denumiri asemenatoare companiilor aeriene- acestea exista si adauga taxe ascunse!). Recomand Wizz Air sdi Easy Jet. pt a beneficia de tarife bune, cumparati biletele online din timp (cateva luni inainte)

    2)agentiile de turism au tarife speciale cu hotelurile, astfel ca in situatia aceasta puteti apela la o agentie RESPONSABILA si CUNOSCUTA (neaparat!). feriti-va de no-name. adresati oricater intrebari doriti si informati-va asupra locatiei hotelului. nu va lasati impresionati numai de aspect cat si de locatie. locatia va poate scuti de multe cheltuieli. puteti verifica hotelul respectiv pe Trip-Advisor inainte de a da avansul (just in case)

    3) excursiile optionale intreprindeti-le pe cont propriu. este mai ieftin, si nu veti fi mereu pe fuga simtindu-va presati si stresati. in aceasta situatie este indicat sa fiti sofer si sa inchiriati un automobil. si nu uitati neaparat sa va achizitionati un GPS performant. este o investitie f buna de care va veti folosi in toate vacantele viitoare. cele mai multe sisteme GPS au harti cu obiectivele turistice ale tuturor zonelor si oraselor, ceea ce va fi un real ajutor

    4) ultimul punct, desi nu arel legatura cu subiectul articolului, este recomandarea ca in excursii sa mergeti insotiti numai de pritenei f buni, cu care va intelegeti f bine, care sa nu aiba tendinte de tras HAIS in timp ce tu ai vrea CEA!

    RăspundețiȘtergere
  36. Raphaelly multumesc pentru comment ai punctat foarte bine unele aspecte!

    RăspundețiȘtergere
  37. Anonim1:44 p.m.

    Le-am testat pe ambele, dar ...Excursii prin agentii, egal .. "efin si bun". Vorbesc din experienta ... nimic nu se compara cu excursia in grup. Dute singur si o sa vizitezi imprejurimile garilor si autogarilor si ... cam atat (plus hotelu). Va rog, lasa-ti naivitatile acasa ... ca sa faci/vezi ceea ce faci cu grupul, pe cont propriu te costa o avere si nu intelegi nimic. Dar fiecare face cum stie si aia e cel mai bine pentru el, atata timp cat inca nu a gustat si din altceva. Bafta.

    RăspundețiȘtergere
  38. Am fost chiar acuma în Israel, am făcut un tur pe bicicletă, complet singur şi pe cont propriu. Când am sosit, am fost luat de autorităţi la interogatoriu detaliat. Am vorbit pe engleză. Am fost întrebat de mai multe persoane. Întrebări foarte directe şi deseori impertinente (de ce ai venit în Israel? Câţi bani ai? Ce lucrezi în ţara ta? Ai o dovadă că lucrezi acolo? Cunoşti pe cineva? Ce faci aici? De ce n-ai card de credit? Unde o să dormi? etc.). Securitatea e nebună aici. Dar ce a fost atunci n-a fost altceva decât procedură standard.

    La ieşire, am avut parte de numai 3 interogatorii scurte, cu chestii legate de ce am făcut aici, dacă mi-am făcut singur bagaju (LOL). Am reuşit să-l impresionez măcar minimal pe şeful inspecorilor (unul dintre oamenii care m-o interogat).Inspecţiile durează destul de mult, aşa că tre' să fii cu cel puţin 4 ore înainte la aeroport.

    După coşmarul inspecţiei (care habar n-ai când se termină + că trebuia să dezasamblez biţa), una din angajatele de la vamă a vrut să se asigure că bagajele pe care le-am avut au putut fi acceptate de companie la cală. Am avut 5 piese: 1 geantă pentru bicicletă, 2 genţi laterale de bicicletă, un cort şi un sac de dormit.

    O făcut figuri femeia de la poartă, dar vameşa mi-a zis "bagă-le în geanta de bicicletă!". Aşa am făcut, bagajul a fost acceptat (fără taxe) şi trimis.

    RăspundețiȘtergere
  39. As alege sa colaborez cu o agentie de turism, cel putin voi avea certitudinea ca nu raman cu ochii in soare cand ajung la destinatie.

    RăspundețiȘtergere
  40. Israel e o tara sigura, am fost de doua ori in ultimii doi ani, cu masina inchiriata. Pe cont propriu poti sa vezi mult mai multe locuri decat cele clasice - Galileea - Ierusalim. E usor de ajuns si la Betleem cu autobuzul din Ierusalim. Numai ca e o tara extrem de scumpa, insa sunt atatea de vizitat!

    RăspundețiȘtergere