Cel mai frumos oras din lume - discutii turistice


Ioana se intreba dupa ce criterii punem eticheta pe un oras! Ce calitati trebuie sa aiba un oras pentru a spune:
"Acesta e cel mai frumos oras din lume". Cand ne dam cu parerea despre un oras vb despre el doar din punct de vedere turistic sau ii analizam toate hibele pornind de la gunoaie, canalizare defecta pana la lipsa de spitale pt nr mare de cetateni?! Personal eu analizez un oras dupa altceva .... Sincer inca nu am ajuns in orasul perfect, dar am ajuns in locuri care sunt aproape de perfectiunea si standardele cerute de mine!

Mie de obicei imi plac orasele medivale (probabil ca in alta viata am stat in unul de gen) de aceea de fiecare data cand ajung in astfel de locuri mi se lipesc de suflet! Ma simt ca acasa! Pt mine un oras frumos trebuie sa aiba o anumita atmosfera (una care sa ma relaxeze chiar daca e un haos in jurul meu) trebuie sa aiba vegetatie (ador casele acoperite de vita-de-vie, florile agatatoare, terasele cu flori, arbori inalti si batrani etccc) trebuie sa fie macar o parte din el pietonal (ca sa ma pot plimba in voie) trebuie sa aiba o arhitectura interesanta si uniforma! colorata daca se poate! Brugge, Praga si orasele germane probabil imi satisfac destul de bine aceasta cerere! Trebuie sa fie populata de cetateni cumsecade! nu conteaza daca sunt hippy sau rockari sau mai stiu eu ce stil dar e important pt mine sa stiu ca daca nu stiu ceva, daca nu inteleg ceva, daca am nevoie de ajutor, pot sa apelez la ei si voi primi un raspuns nu un spate intors! Trebuie sa aiba o bucatarie interesanta,  ceva unic, doar al lor! din fericire partea asta o au toate orasele! Deabia apoi vin obiectivele turistice ( ma intereseaza palatele si castelele, cetatile, gradinile si parcurile, muzeele, etccc). Conteaza si acest aspect dar mai putin.
Va intrebati care orase mi-au placut si sunt aproape de sufletul meu? Siena (Italia), Brugge ( Belgia) Cartierul Montmartre (Paris),  Cartierul Trastevere (Roma), Lisabona (Portugalia), Fes si Querzezet (Maroc)! Aici m-am simtit eu cel mai bine!!! In concluzie pentru mine frumusetea unui oras este strict legata de cum ma simt eu in acel loc!


Binenteles fiecare om percepe
frumusetea intr-un mod diferit de aceea va intreb pe voi

Ce criterii trebuie sa aiba pt voi cel mai frumos oras din lume? Voi l-ati gasit? 


Unul din lucrurile care imi plac cel mai mult cand vine vorba de calatorii e sa vorbesc despre ele! Asa ca va invit sa va asezati confortabil, alaturi de un pahar sau un snack si sa incepem sa povestim ... astazi despre cel mai frumos oras din lume. Fiecare e liber sa raspunda la orice comentariu, va cer doar ca raspunsurile ce le dati sa fie de bun simt! 

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

25 de comentarii:

  1. Mie mi-a placut foarte mult Monte Carlo, pentru luxul ce il prezenta si pentru frumusetea sa (incadrat intre mare si munte). Alte orase care m-au incantat au fost Viena si Barcelona: civilizate, curate, cu o multime de obiective turistice deosebite. A contat mult si vremea din aceste orase (norocul meu a fost ca le-am vizitat pe toate vara). Unele orase din Belgia sau Franta nu mi-au lasat o impresie prea buna tocmai pentru ca ploua cand le-am vizitat si n-am apucat sa vad mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebarea asta imi aminteste de un banc de pe vremuri:
    "Intrebarea la radio Erevan:
    - Care este cel mai frumos oras din lume?
    Raspuns:
    - Cel mai frumos oras din lume este Erevan.
    Acelasi ascultator intreaba:
    - Cate bombe atomice sunt necesare pentru a distruge cel mai frumos oras din lume?
    Radio Erevan raspunde:
    - Cel mai frumos oras din lume este Moscova!!!."

    Acum, lasand gluma la o parte, nu stiu daca exista "cel mai frumos oras din lume". Toate au parti bune si parti mai putin bune, pana la urma conteaza impresia pe care au lasat-o asupra noastra, a vizitatorilor. Cred ca pentru mine cel mai frumos oras a fost Roma, pentru ca ne-am simtit minunat acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela Monte Cralo, inteleg si eu de ce!!!

    Apollo m-a distrat bancul, dar ai dreptate! parerea noastra e strict legata de ceea ce vedem noi! de aceea incerc sa vad cat mai multe :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Banuiesc ca cel mai frumos e cel mai vizitat de turistii din lumea intreaga, deci Parisul(cu 15,6 mil/an). :)) Dupa aceasta logica, cea mai frumoasa tara e Franta. Oricum, multe, prea multe orase asiatice in top ten. Mna, eu nu inteleg fascinatia, ma stii deja.
    Tin minte ca am facut chiar un poll despre cel mai frumos oras european, ma gandeam ca lupta se va da intre Barcelona si Paris, dar cel din urma a castigat detasat...
    Orasele medievale imi plac si mie, am orase favorite, dar eticheta de cel mai frumos nu pot sa o pun momentan, aman verdictul pentru momentul in care le voi fi vizitat pe toate. :D :P

    RăspundețiȘtergere
  5. si mie imi plac tare mult orasele medievale , sunt indragostita...putin spus de Sighisoara..., Barcelona cred ca m-ar convinge sa locuiesc in el.....dar...zic asa...cel mai frumos oras din lume este orasul in care ii ai aproape pe cei dragi tie...nu ?...poa' sa fie si Cuca-Macaii :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu exista cel mai frumos oras din lume, dar orasul care mi-a placut cel mai mult pana acum este Istanbul. Nu stiu sa spun exact de ce, dar cu siguranta un rol important au jucat: stropul de exotism, Bosforul, asezarea pe doua continente, intinderea uriasa, strazile in panta, nenumarate obiective turistice, Sfanta Sofia, rahatul turcesc, faptul ca multi romani nu-si imagineaza Istanbulul ca un oras ce merita vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim7:59 p.m.

    Promit sa fiu decent si serios :).
    Pai sa vedem, nici eu nu cred ca exista cel mai frumos oras din lume. E mult prea subiectiva intrebarea. Unele dintre motivele pentru care e imposibil sa faci o astfel de statistica sunt urmatoarele:
    1)e imposibil sa vizitezi toate orasele si prin urmare sa faci o comparatie sincera.
    2) gusturile si necesitatile sunt mult prea diferite intre umani pentru a stabili criterii comune
    3) nu te poti baza pe optiunea declarata a majoritatii fiindca majoritatea face si viziteaza ce i se spune/induce (e la moda sa vizitam Praga? Hai tzop pe el). In plus, am citit de curand un studiu care arata ca, in medie, o persoana tipica viziteaza doar cam 7 tari cu totul deci parerea lor este total limitata si subiectiva.
    Ce-mi place mie (personal si subiectiv) la un oras? Imi place (ordinea nu are importanta):
    1) sa fie coerent si omogen dpdv arhitectural. De exemplu nu-mi plac cladirile noi, stil lego rasarind dintre palate medievale (pe cat posibil in ziua de azi).
    2) sa fie ingrijit, curat si bine-intretinut.
    3) sa aiba muzee interesante (sa zicem ca aici apreciez punctul asta, nu e esential)
    4) sa contina elemente distinctive (sa nu fie banal)
    5) sa aiba monumente, castele, palate.
    6) sa aiba restaurante bune si NEAPARAT curate (dap, fac parte din aceia care se hranesc si cu altele pe langa arhitectura si istorie :D). N-am ce face sunt mascul si mi-e foame si dragostea mea pe-acolo trece. Deci cam da, fac si turism culinar. Mananc si hot-dog pe marginea drumului, dar imi place la restaurant si merg negresit.
    7) sa aiba populatie educata. Prin asta inteleg, nezgomotoasa (in afara de betivii locului), politicoasa si care sa-mi respecte sfera de intimitate (daca NU ne cunoastem atunci nu suntem amici, nu ne vorbim la per-tu, nu ne pupam pe strada, nu strigam unul la altul, nu intram in vorba cu mici si punctuale exceptii).
    8) sa aiba hoteluri curate (esential) si interesante (e un punct in plus). Nu ma intereseaza cat de neaos e hotelul atat timp cat este curat si nou. Sunt dispus fara sa stau pe ganduri sa platesc bani in plus pentru un hotel cu o arhitectura neobisnuita.
    Pe scurt, cand vizitez imi place sa ma simt bine in oras. Nu-mi place sa fiu asaltat de localnici, imi place sa ma simt confortabil de la hotel pana in varful monumentului. Imi place grozav sa vad si-mi plac orasele care au ce arata. Fie ele istorice sau nu. Printre preferate as zice (ordinea n-are relevanta): Amsterdam, Berlin, Bergen (Norvegia) si Paris (ca sa aleg unul din fiecare sub-categorie tipica).
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu pot sa spun care este cel mai frumos oras din lume, pentru ca nu posed o atat de vasta experienta turistica incat sa ma pot declara din acest punct de vedere.

    Mie fiecare oras la timpul lui mi s-a parut frumos si m-a fermecat cu ceva. Este ca si cum m-as indragosti iar si iar, iar fiacare loc are ceva aparte care nu poate fi comparat cu nimic altceva. De exemplu Barcelona mi-a placut pentru ca are multe parcuri frumoase, mancare foarte buna (aici am mancat o saptamana intreaga numai preparate din fructe de mare), oameni zambareti si de o multitudine de nationalitati, cladiri frumoase, multe obiective turistice. Roma mi-a placut pt ca musteste de istorie, chiar pot sa spun ca din acest punct de vedere, in inima mea, a depasit Barcelona. Benidormul mi-a placut tocmai pentru zgarie-norii numerosi, care fac acest oras sa se asemene cu Miami. Valdemossa, un orasel intre dealuri inalte din Mallorca, insa, se potriveste cel mai bine descrierii tale de oras preferat, Alice. Am sa scriu in curand despre el...

    RăspundețiȘtergere
  9. mie Viena mi se pare superba, m-am indragostit de ea la prima vedere si... dragostea rezista :D. pentru mine este si va ramane cel mai frumos oras.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost in cateva orase din strainatate (majoritatea capitale): Paris, Budapesta, Viena, Limenas (Thasso-Grecia). Orasul preferat cred ca ar avea ceva din fiecare si din cele pe care le voi mai vizita.
    In Paris mi-a placut cel mai mult atmosfera din Montmartre.
    In Budapesta am aprecita un adevarat oras turistic, plin de voie buna (sa nu ratati Bor Katakomba)
    Chiar daca Viena mi-a parut mai rigida, am apreciat spiritul sportiv si eco al orasului si al locuitorilor.
    In Limenas, capitala insulei Thassos mi-a placut atat de mult ca am fost 4 ani consecutiv, cate 2 saptamani.
    Probabil ca mai urmeaza si altele pe lista ca sa mai adaug calitati orasului preferat.

    RăspundețiȘtergere
  11. As adauga ceva si din farmecul orasului Sinaia.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-este greu sa cred ca cineva poate zice cu siguranta ca un anumit oras este cel mai frumos din lume, nici macar daca ai vizita doar ceea ce numesc altii cele mai frumoase orase din lume, ca sa poti face o comparatie tot e greu sa alegi. Mie imi este foarte greu sa aleg si nu am vazut decat un numar extrem de mic de orase considerate ca fiind foarte frumoase. Da, pot sa zic ca fiecare oras pe care l-am vizitat are ceva frumos, in unele gasesti foarte multe lucruri gen strazi, monumente, muzee, parcuri sau pur si simplu un colt ca rupt din rai, in aletele mai putine locuri de genul asta. Dar n-as putea alege intre Londra, Paris, Berlin, Praga, Viena, Madrid, Barcelona, etc. Care e cel mai frumos? Toate sunt frumoase, celebre si interesante, pentru ca am ales sa le vizitez sau pur si simplu pentru ca mi s-a oferit posibilitatea am ales sa le vizitez. Toate imi plac! Dar oare mi-a placea sa locuiesc in ele? Marturisesc ca NU! Din orase de vis se transforma destul de repede in orase de cosmar, de aceea prefer orasele mici gen Geneva sau Bergen, unde poti strabate orasul intr-o zi, esti aproape de servici si esti in siguranta. poti veni la 3 dimineata singura acasa si NU vei pati nimic (decat daca se tine ghinionul dupa tine!).
    Cum imi aleg orasele pe care vreau sa le vizitez? In mare parte ma aleg ele pe mine pentru ca majoritatea le-am vizitat inainte / dupa sau in timpul calatoriilor "in interes de serviciu", dar pentru cele pe care le-am planificat cu grija si mi-am organizat eu calatoria, erau deja pe o lista facuta. Le-am ales in principal pentru istoria locului, un oras frumos este acela care a trecut prin multe istorii sau mai degraba istoria s-a intamplat in el (de exemplu: Londra, Roma, Paris, Atena, Berlin, Viena, Dresda, Budapesta, Edinburgh). In aceste orase caut muzee, monumente, locuri pline de istorie, cultura si arhitectura. Si sunt orase care se afla in locuri exceptional de frumoase sau si-au adaptat "formele" pe relieful si natura inconjuratoare (Venetia, Bergen, Amsterdam). Ce nu caut: orasele celebre pentru "viata de noapte" (desi am testat-o in NewYork si este intr-adevar sclipitoare), pentru adunarile mari de umani, care in general mi se par distrugatori si intotdeauna ma minunez cum poate o natie care a construit minunile alea de monumente este atat de delasatoare sau indiferenta la aceleasi minuni. Ma doare sufletul si plang pentru fiecare particica de istorie care este distrusa din nepasarea, indiferenta sau ura umanilor moderni. Si cred ca multe "minuni" create de umanitate au fost pierdute din cauza aceleiasi umanitati dar cu alte opinii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nice, ai dreptate Parisul e preferat de foarte multi! e drept ca acolo gasesti de toate, dar nu e chiar preferatul meu :).Astept ziua cand o sa iti gasesti orasul preferat, cel in care sa te culci si sa te trezesti in fiecare zi si sa iti placa la nebunie!

    Coco de aceea mi-e si mie foarte drag Clujul desi e miccc, o mostra din ceea ce ar putea fi orasul meu favorit vreodata!

    George nu stiam ca ti-a placut asa mult la Istanbul! dar ai dreptate, noi calatorii suntem mereu atrasi de locuri mai putin cunoscute si apreciate de turistii in masa :)) noi cautam un refugiu cumva, 'ceva al nostru'! si cred ca ti-a placut Istanbul fiindca de la tine m-am molipsit si eu cu aceasta mare ardoare de a vedea acest oras!

    RăspundețiȘtergere
  14. Vraji poti face mereu o comparatie intre orasele pe care ai reusit sa le vezi tu! eu cand pun o intrebare ti-o adresez tie si tu nu trebuie sa detii adevarul absolut (care oricum nu il are nimeni) deci da-ti si tu cu parerea! in fond si la urma urmei, fiecare suntem atrasi de altceva si pe mine asta ma interesa sa vad ce va atrage la un oras!
    Am observat ca avem cateva atractii comune :) mai ales de natura culturala! Altfel credeam ca esti mai sociabil, pe mine nu ma deranjeaza sa intru in discutii cu localnicii, chiar si aiurea, sunt mai mult decat bucuroasa! :) mai ales fiindca niciodata nu mi s-a intamplat sa dau peste oameni ciudati ci mereu am avut parte de conversatii interesante care ma apropiau si ma faceau sa inteleg mai bine orasul sau locul in care ma aflam

    RăspundețiȘtergere
  15. Raphaelly deabia astept sa citesc :)
    Ai dreptate fiecare oras e distinct, se remarca prin altceva si e important sa il apreciem pentru punctele forte, dar totusi unele au fost inzestrate cu mai mult :)) (ai zis bine de Roma si Barcelona)

    RăspundețiȘtergere
  16. Zazuza pe mine Viena nu m-a convins deloc, mi-ar placea daca ne-ai scrie mai multe la tine pe blog despre Viena, despre viata de acolo ... eu nu am reusit sa o inteleg si nici nu mi-a placut in mod deosebit

    Natural ai dreptate, si eu am vazut Viena rigida, Paris-Montmartre, acum urmeaza Grecia sa vedem daca avem impresii comune :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Kadia ai dreptate cu privire la oras frumos - oras modern - oras de suflet! Nu se prea impaca bine unele cu algtele! de aceea am si zis ca pt mine cel mai frumos oras e acolo unde eu m-am simtit cel mai bine, unde m-as putea muta si as putea trai in pace si armonie cu mine si locul ales!
    Normal ca poate Barcelona si Roma sunt mult mai atragatoare pentru turisti, multa istorie si arhitectura interesanta dar dupa ce le vezi o data, eu nu tin sa le vad in fiecare zi ... m-ar plictisi, mi-as pierde interesul si ar fi pacat. Cat despre minunile lumii ce au ajuns sa fie distruse sau lasate in paragina, e vb de interese la mijloc si mai putin de ignoranta fata de cultura istorie sau frumos! totul se reduce la bani :((((

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa-mi dau cu parerea absolut subiectiv? Cel mai frumos? Nu pot decide. Sunt prea diferite. E ca si cum as avea de ales ce-mi place mai tare intre Händel, Mozart, Rahmaninov si Holst. Nu pot.
    Ca sa incerc pe subcategori:

    A) Ce mai frumos oras de locuit consider ca este Geneva (unde locuiesc deja de 10 ani, deci n-am scos-o din burta) din urmatoarele motive:
    1) e foarte curat si nepoluat; 2) are foarte multa verdeata; 3) nu e aglomerat; 4) lumea e rezervata si politicoasa; 5) este foarte sigur (o femeie poate merge singura la ora 3 noaptea fara grija); 6) fara blocaje indelungi de circulatie; 7) are un centru vechi interesant si tipic calvin :D 8) are un relief variat (lac mare, doua rauri si munti) 9) peisajele sunt grozave (mai ales inspre Jura si Mont Blanc); 10) are un aeroport maricel (datorita organizatiilor internationale) si ca atare legaturi foarte multe spre restul Europei, deci e usor de calatorit 11) este situat in buricul Europei deci e aproape de orice alta destinatie; 12) este usor sa practici orice sport de vara sau de iarna (munti, lac + multe facilitati) 13) e bine ancorat la evenimente culturale si comerciale (de la filme si opera la lansari de carte si electronice); 14) are o viata culturala foarte bogata; 15) nu e ostentativ fiind oras calvin.
    B) Ce oras imi place mie sa-l vizitez cel mai des? Greu de decis, ezit intre Berlin si Paris (nu, acesta din urma nu pentru turn, arc de triumf, sau alte porcarele). Care-i mai frumos in ochii mei? Pai cum as putea sa le compar?

    Hehehehe sunt social, dar am niste viziuni mai clasice despre interactiile umane :D. Cum ar fi ca nu-i intru omului in sfera de intimitate altfel decat invitat si astept, cand vizitez, aceasi curtoazie :).

    RăspundețiȘtergere
  19. Vladimir dupa cum vad Geneva descrisa de tine e chiar raiul pt un localnic, cred ca mi-ar placea si mie! am sa iti spun sincer dupa ce am sa o vizitez.:)
    Cat despre Berlin si Paris, Berlinul nu l-am vazut doar Parisul si imi place sa revin fiindca oricat ai sta acolo tot mai raman destul de vazut, facut, testat, experimentat! E pur simplu un oras prea bogat ...

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim1:12 p.m.

    Pai Geneva e grozava de locuit DAR NU-i grozava de vizitat. E prea mica si prea calvina. Calvinii nu sunt de loc ostentativi, totul este tern si simplu. Inclusiv monumentele. Avantajele grozave ale orasului nu le simti intr-o vizita, ci locuind in ea zi de zi.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  21. Singapore. Un oras al viitorului. Multe cladiri noi, tehnologii noi ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim8:16 p.m.

    numele meu este aida si nu am vizitat prea multe orase...am inceput relativ tarziu fata de tinerii de astazi...din ce am vizitat, cel mai mult mi-a placut Praga...asa am zis initial...apoi am zis Madrid...dar mi-am dat seama ca am adorat Florenta...si Lisabona...vazuta anul acesta...si oraselele medievale de pe Romantische Strasse (scuze daca nu am scris tocmai corect, recunosc ca in Germania m-am lovit puternic de limba lor tare greu de inteles)...de fapt tot ce am vazut mi-a placut...am facut cumva sa-mi placa, chiar si cand m-am lovit de neintelegeri...e greu de raspuns la intrebare

    RăspundețiȘtergere
  23. Aida bun venit pe blogul meu! Ne cunoastem? nu de alta dar aveam o prietena la Cluj, Aida, cu care am pierdut legatura in ultimii ani ...

    Daca nu, oricum iti multumesc de comentariu! Se pare ca totusi ai vizitat ceva, iar dintre destinatiile numite de tine, e greu sa alegi

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim2:37 p.m.

    Buna,
    Numele meu este Cristina C.
    Am vizitat foarte multe orase ale lumii si permiteti-mi sa va spun ca cel mai frumos este acela in care fiecare dintre noi s-a simtit cel mai bine si i-a parut rau ca l-a parasit.Eu am ramas cu sufletul si inima lipite de Roma, Florenta, Lisabona si Venetia.De asemenea m-a fascinat combinatia dintre nou si vechi ale Ierusalim-ului,Tel Aviv-ului si am ramas uimita de frumusetea Sankt-Petersburg-ului. In Barcelona mi-a placut veselia si faptul ca spaniolii ( ca si portughezii)sunt foarte prietenosi si deschisi cu turistii. In Berlin mi-a placut ca au reconstruit foarte sic si elegant partea de est a orasului.Capitalele tarilor scandinave nu prea sunt pe placul meu deoarece localnicii ( ca si vremea) sunt foarte reci,iar New-york-ul mi s-a parut ca a fi cel mai cosmopolit din sirul oraselor vizitate.Nu ma dau in vant dupa Viena, Praha si Budapesta, mult mai atrasa fiind de Atena.
    Revin cat de curand cu impresiile despre alte orase vizitate, calatoriile fiind principalul meu hobby.

    RăspundețiȘtergere