Cous-cous marocan reteta de la soacra mea

 Ce trebuie sa stiti despre Cous Cous?

1. E mancarea traditionala a marocanilor (pe langa multe altele), asa cum sunt la noi sarmalele.
2. Cous cous nu are nimic de a face cu pastele acelea marunte ce se vand la noi
3. Ingredientele de baza sunt: cous-cous, 7 legume (fasole, dovleac, morcov, varza, dovlecel, cartofi, ceapa), bucati de carne sau peste
4. Traditional acest timp de mancare se face intr-un vas cu abur





Cum se prepara Cous-cous?

1. Prima data se face cous-cous-ul din faina de grau dur. (faina semoneila). Nu stiu daca este la noi de cumparat :(((. Se face manual, intr-un vas jos se pune faina si putin ulei si se amesteca cu mana. E un proces greu si lung. La final cous-cous-ul trebuie sa aiba textura unui gris; granule mici.


2. Se pune ulei in oala de 2-3 degete; ceapa, rosii, carnea bucati si condimente (sare, piper, sofran, chimen macinat, de toate mai putin boia). Se lasa pe foc 10 minute asa, apoi se adauga legumele curatate si taiate (cele 7 enumerate mai sus) si se acopera totul cu apa.



3. Cous-cousul se pune in partea de sus a cractitei sa se faca pe abur. O data la 15 minute se scoate si se 'framanta' cu ulei.

4. Aveti grija ca la final sa aveti destula 'supa' de legume. Cous-cous-ul e foarte sec, iti sta lipit pe gat de aceea se adauga supa.

Cum se mananca Cous Cous?

In weekend de obicei, cand e toata familia stransa se pune pe o farfurie imensa in jurul careia se aduna toata lumea si se mananca cu mana.
Cei mai putin indemanatici ca mine iau o lingura imensa si dai pe gat



Secretul cous-cous-ului

1. Mananci mult si are putine calorii
2. Mananci mult si dupa 2 ore mori de foame :))). Din pacate nu e o mancare satioasa si marocanii stiu asta
3. Cous-cous-ul e una din mancarurile scumpe ale meniurilor restaurantelor marocane! Incepe de la 5 euro in sus portia ... Sper sa aveti si voi noroc ca mine sa mancati cous-cous adevarat facut de o gospodina marocana

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


37 de comentarii:

  1. Stii ca n-am mancat niciodata? Dar dupa cum arata in poze, as "risca" să il gust prima data de la soacra ta :-P

    RăspundețiȘtergere
  2. arata bine...fac si eu destul de des , dar din cel care se gaseste la noi...ar fi prea complicat sa-l fac eu...nici nu as avea timp...e bun si acela , il cumpar de la magazinele bio , e posibil sa fie destul de apropiat de cel adevarat .

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place cum arata cous-cous-ul asta, dar n-am pune mana nici daca as lesina de foame! Mi-as cauta lingura sau macar improviza cumva… imi si inchipui cum mi-ar scapa printre degete… si ce dara as lasa pe masa… uf!

    RăspundețiȘtergere
  4. wow..superb..sper sa pot gati si eu couscous intr-o zi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare apetisant! :)
    În ceea ce priveşte consistenţa sa, cred că după ce mănînci cous-cous poţi să spui: mulţumescu-ţi ţie Doamne c-am mîncat şi iar mi-e foame! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai, de ce sa nu fie bun cus-cusul ce se gaseste la noi in magazine? E aceeasi poveste ca si cu pastele italienesti, sigur ca-s mai bune preparate proaspat, da' cine are azi timp de asa-ceva, doar trebuie sa scriem pe bloguri!
    Nu cred ca am inteles prea bine cum se face, astept pana o sa-l prepari tu si revii cu explicatiile. Daca pui 2-3 degete de ulei, asta deja e o baie de ulei in genul prajitului de chiftele, zic eu. Sigur, depinde mult cate legume pui si cat cus-cus...asa, daca spui doar cantitatea pt. ulei (nici aia nu-i sigura, depinde de circumferinta fundului cratitei)...Si nici cu scosul (de unde, cus-cusul din cratita? si framantatul din 15 in 15 minute n-am inteles. Da' ma las pagubasa, il fac tot cum stiu eu, traditional ca pe aici. Pana vii tu cu reteta exacta, cantitati, timpi de fierbere, asa :)
    Inteleg ca mancatul cu degetele e traditie in Maroc, dar chiar si acum, acolo, cand stau in blocurile alea inalte si frumoase?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ioana nici eu nu am mancat pana sa vin aici :)). Si aici doar la soacra si la bunica sotului meu. Nici macar la restaurant. dar e bun. O data am vrut sa comand in Cluj dar nu era.

    RăspundețiȘtergere
  8. Coco eu nu stiu cum e cel de la magazinele Bio, dar daca nu sunt paste mici ci ca un gris putinnn mai mare e ok :)

    Kadia mancaul cu mana cous-cous ma depaseste si pe mine. E drept ca nici macar nu m-am obosit sa incerc

    Shakuka me 2 :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Tibi cam asa ceva. Totusi pe moment te simti extra full, dar trece repede!

    Ioana eu fac retete dupa cap nu dupa cantitate. Asa cum da bine :). Si ies bune. Asa face si soacra mea asa ca mi-ar fi greu sa scriu cu cantitati. Cous-cous-ul nostre sunt niste paste mici care cand le fierbi devin moi. Pasteee. Cous-cous-ul asta are textura ca de gris nepregatit. Si e mic mic mic, nicidecum cat un cus-cus din punga de la noi. Sotul meu zicea ce se face cous-cous marocan ca aici in Cluj in Roland Garros si e numai 10 lei. Dupa ce il mananci vei intelege diferenta.

    La legume pui 3-4 morcovi, 5-6 bucati de carne mai mari, 4 bucati de dovleac cat 3 degete, 5 frunze de varza, 4 pumni de fasole boabe mari, dovlecel taiat la dimensiunea fasolei, 2 cepe mari, 2 cartofi medii.

    Cous-cous-ul il pui deasupra la oala cu aburi! sa se faca pe abur adica si nu in apa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am incercat in Layoune, nu m-am inteles cu el de loc. Legumele au fost insa delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am mancat niciodata, dar chiar m-ai facut curioasa acum. Poate o sa gasesc prin vreun restaurant...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pare delicios cous-cous-ul, e prima oara cand aud de el, acum ca ni l-ai prezentat atat de frumos, m-ai facut o pofta nebuna(oricum mi-e cam foame la ora asta), din pacate cred ca trebuie sa ajung in Maroc pentru a gusta asa ceva. Chiar as vrea sa te rog ca si pe viitor sa ne incanti si cu alte retete de mancaruri traditionale marocane. Esti draguta sa-mi scrii exact cum se pronunta?
    PS
    Si la restaurant tot cu mana se mananca?

    RăspundețiȘtergere
  13. chiar saptamina trecuta i-am facut unui prieten ador couscous si se gaseste la carrefour sau la fourmi

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata foarte bine. Ii arat articolul sotiei, poate-i vine vreo idee :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Nickey la Leyooune inca nu am fost

    Mihaela din pacate nu stiu unde se gaseste, uite Karma Police zice ca in Carrefour, eu nu prea intru pe acolo

    Nice se pronunta cus-cus (cu s de la somn) :). Am sa mai pun si alte retete pe viitor

    RăspundețiȘtergere
  16. Karma Police eu nu stiam unde se gaseste ca in Romania nu am luat niciodata, multumim de pont :)

    Natural daca ii vine vreo idee asteptam pozele pe blog

    RăspundețiȘtergere
  17. interesant a incercat mama sa faca o data... cu acele paste de aminteai tu ca le zice la noi cous cous si i-am zis sa-l arunce :)).
    Daca o sa ajung in Maroc o sa incerc cous cous de la vreun restaurant traditional :P)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru ca mi-ai facut pofta, am dat-o mai departe in Blog and roll :) Spor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Alicee, ce pofta mi-ai facut si ce dor imi e de cus cusul marocan!
    Si noi il facem acasa dar tot mai bun e cu ingredientele de acolo...

    RăspundețiȘtergere
  20. ah, ce bine arata! mda, si asta e clar ca in Europa nu prea putem sa il pregatim ca ei. ce facem noi sunt niste imitatii. delicioase, e drept, dar tot niste imitatii :))

    RăspundețiȘtergere
  21. arata delicios, as testa sa vad cum e, nu-mi dau seama cum ma impac cu amestecul de condimente. suna ispititor asta e clar!

    RăspundețiȘtergere
  22. Pato bine, sa revii cu impresii :)

    Natural thanks,

    Hapi eu nu stiu sa fac :(((

    Zazuza cred ca in Franta, Italia si Spania ai mare sansa sa mananci unul original, la cati marocani se perinda pe acolo :))

    Aa nu se simt condimentele; sau ma rog eu nu le simt :)). Supa e ca una de pui de la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Liliana36:

    Ce bine aratà couscous-ul fàcut de soacra ta! Si ce bun eeeeeeeeeeeeee! Îmi aduc aminte cum am mâncat prima datà couscous, la Midelt, în Atlasul Mijlociu. M-a invitat mama prietenei mele de atunci, Sabah, care tinea hotelul "Roi de la bière" (sau "Royal"). O mai fi fiind hotelul àsta? Era pe un platou mare de tot, ne-am asezat si m-a învàtat cum sà fac cocoloase si sà le mànânc.
    Dupà ce m-am reîntors în România, am avut niste colege turcoaice la facultate. Si stiind cà îmi place couscous-ul, m-au invitat când au pregàstit unul. Fàrà sà întreb, m-am înfipt în el cu mâna. Gresealà!!!!!! Îl fàcuserà pentru lingurà, ha, ha, ha!
    Si mama mea face în România, dupà retete marocane; luàm couscous de la Carrefour. Încercati si voi! Am mâncat unul chiar bun la restaurantul Ibis Parlament, la Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  24. Liliana cati ani ai stat in Maroc?
    Ma bucur ca postarile mele iti trezesc amintiri din copilarie! Eu inca nu am invatat sa mananac cu mana cous-cous :)). Nici nu cred ca o sa ma pricep vreodata :)
    Multumim de pont, am sa caut si eu la Carrefour

    RăspundețiȘtergere
  25. Liliana36:

    Aproape 4.
    Este o dexteritate care se câstigà cu timpul. Asta, numai dacà respectivul couscous e fàcut pentru mânà, cà altfel pàtiti ce am pàtit eu: mi-a curs, m-am murdàrit toatà! Poftà bunà la couscous!

    RăspundețiȘtergere
  26. emilia6:00 p.m.

    eu am mancat cous-cous la un restaurant, in agadir. nu mi-a placut. intr-o zi am fost invitati la un prieten in mohamedia si a gatit nevasta-sa un cous-cous mortal. pana la urma am mancat si eu cu mana, e super tare. apoi am baut un ceai de menta pe care gazda m-a lasat pe mine sa-l servesc. mor de dorul marocului!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. :))) Eu nu am fost in Agadir, nici in Mohamedia. Imi doresc sa ajung pe acolo, dar vara sa ma bucur de Atlantic si soare

    RăspundețiȘtergere
  28. am mancatcus cus gatit de nasul meu ,arab din israel.el zicea e e ceva traditional si la ei.a fost ok dar nu mi-a placut in mod deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  29. Vai ce dor imi e de cous-cous, o sa incerc sa prepar, m-a invatat o marocanca la un moment dat dar uitasem, nu stiu cum o sa fac cu oala de abur ;))

    RăspundețiȘtergere
  30. Anonim8:26 p.m.

    alice, mi-ai facut o poftaaaa!!! eu am mancat pentru prima oara cous-cous facut de o marocanca. iti spun sincer ca prima inghtitura am luat-o de jena (pentru ca o stiam pe doamna si nu era faimoasa pentru curatenie, daca intelgi ce vreau sa spun ;). insa dupa prima inghititura, nu mai avea nimeni loc la masa de mine. un DELICIU!!! era facut cu carne de miel care se topea in gura si multe legume bune de te lingeai pe degete. au trecut vreo 15 ani de atunci, dar si astazi mai salizvez cand ma gandesc vasul ala de lut plin cu deliciosenii. am sa incerc sa fac si eu si iti dau de stire cum mi-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  31. eu nu am mancat cous cous nici ce se gaseste la noi, m-au tentat alte mancaruri mai mult, a fost si o teama la mijloc ca nu o sa-mi iasa/placa :))

    RăspundețiȘtergere
  32. O sa risc sa fac cu ingrediente de la supermarket ca prea mi- ai deschis pofta !!!! :- D

    RăspundețiȘtergere
  33. Un articol excelent. Va felicit! Eu sunt fan bucatarie marocana si chiar zilele astea am gatit cus cus care se gaseste in Romania ptr un concurs. Ma bucur ca am gasit articolul (o sa pun link catre el cind voi posta si eu reteta pe blog), este foarte interesant...macar sa stie oamenii ca ceea ce se vinde in Romania sub denumirea de cus cus nu este de fapt cous cous vetitabil. Sunt casatorita in Slovacia, si aici exista cus cus cum se vinde la noi, se numeste tarhoňa si sunt niste paste exact cum ati precizat denumite in termeni populari "orezul slovacilor". Cous cous este total diferit, este gustos si am mancat pentru prima data in Italia, pregatit ca in Maroc de catre un prieten marocan. O zi frumoasa sa aveti, Nico.

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna,as dori sa va mai dau si o alta alternativa de mancat cous cous.De exemplu sotul meu care este marocan cand am pregatit o parte la amestecat cu zahar(la fel cum imi prepara mie bunica in copilarie , un fel de mamaliga mai moale cu zahar numita terci) motivand ca asa i-l pregatea bunica lui cand era copil si sincer am gustat si eu si era bun cu toate ca tin sa precizez ca nu sunt o fana a cous cous-ului.

    RăspundețiȘtergere
  35. ptr. mine e f. simp;u de facut ! pregatesc intai legumele in tigaie sau wok, aldente, cu condimente apoi oparesc cus cusul in apa clocotita si-l acopar ca sa se umfle , cu putina sare si putin ulei. apoi il pun pe platou si legumele le torn deasupra si verdeata. e un deliciu, si se gaseste de cumparat la orice supermarket la raionul de paste fainoase, e bun cel cu bobul mai mare, nu marunt, se pune o parte cuscus si 2 parti apa fiarta. succes !

    RăspundețiȘtergere
  36. Deci am avut norocu sa mănânc făcut în casa de marocanca.... E un deliciu as manca în fiecare zi

    RăspundețiȘtergere