Detalii si explicatii despre ceramica din Safi (2)

Marocul este cunoscut in Europa si Africa de Nord pt ceramica sa. Cele trei regiuni in care se face ceramica in Maroc sunt: Safi, Fes&Meknes si in Sud. Fiecare regiune are propriul ei stil si scheme de culori. In Fes se foloseste alb si albastru, in Meknes am vazut multa ceramica decorata cu argint (am fost si eu intr-o astfel de coperativa unde ni s-a explicat cum se pun firele de argint si se bat in ceramica. Interesant :). ) iar despre Safi se spune ca ar avea cele mai artistice, rafinate si de calitate ceramica din Maroc. Au avut timp secole la rand sa se perfectioneze :)

In Maroc ceramica se face in coperative mici, de familie :). Procesul este acelasi ca in oricare loc din lume: 
- olarul modeleaza lutul pe o roata (dureaza intre 10 minute pt un bol pana la cateva ore pt ceva mai complex)
-produsul rezultat este scos afara pt a se usca
- obiectul este introdus in cuptor (in Maroc majoritatea sunt cuptoare vechi, ce folosesc lemne, frunze, hartii )
- ceramica obtinuta este pictata manul! De aceea nu veti gasi niciodata doua produse exact la fel! Cu culori naturale sau chimice (asta face diferenta de pret)
-apoi se mai baga o data in cuptor
-ceramica rezultata se vinde peste tot in Maroc! 

Dupa cum spuneam pretul depinde de marimea obiectului, complexitatea modelului si calitatea vopselei! Un obiect mic se vinde la 1-2 euro, pe cand un set de vase poate fi si cateva sute de euro! 

tip!!!! Intrebati totdeauna daca e cu vopsea naturala sau chimica, fiindca cea chimica nu se recomanda sa gatiti mancare in ea! E mai mult de decor :))

Nu exista casa in Maroc care sa nu aiba ceramica si gospodina care sa nu foloseasca ceramica in bucatarie! Aici nu sunt produse de decor (mai putin vazele)! Majoritatea sunt folosite zilnic! 
In Safi ceramica a devenit un produs turistic fierbinte (practic singurul motiv pentru care va indemn sa vizitati orasul Safi e pt ceramica ce o gasiti aici). Preturile sunt ok, 1-2 euro cutii de bijuterii, boluri, etccc, 4-5 euro farfurii si obiecte mai mari! Iar la cate culori si modele exista, nu se poate sa nu gasiti ceva pe placul vostru!

Set pentru supa




Farfurii





Suport pt lumanari



Solnite


Scrumiere (sunt cu capac, pt a nu se raspandi mirosul dupa folosinta)




Farfurii cu capac, mici tajine (folosite la masline)


Boluri




Cutii de bijuterii, papucii sunt pt ati pune in ei bijuteriile seara


Modele interesante :)




Suport pt creioane, birotica in general


Setul meu preferat :)



Mai multe poze aici: Picturi si ceramica din Safi (1)


Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc, toate articolele le gasiti aici --> MAROC

Urmareste-ma pe Facebook Click Aici! /Mersi 

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

10 comentarii:

  1. Anonim6:36 p.m.

    Grozav de interesant! Ai cumva si poze de la cum se aseaza firele de argint?? Sau orice poza cu procesul de constructie? Grozav!!
    Am si eu o intrebare, toate vasele par lacuite peste vopsea (nu-s convins dar cred ca in romana se zice smaltuite, n-am insa cum sa verific de aici). Stratul acela lucios de deasupra vopselei sau vopseaua in sine..crapa? Cat de rezistente sunt la caldura? Nu ma refer la cuptor dar la o supa incinsa, de exemplu. Rezista? Intreb fiindca la vasele echivalente romanesti am observat crapaturi fine in smaltul ala (daca-i zice smalt) si eram curios daca ei au vreo metoda sa le faca mai putin termosenzitive. De exemplu, vasele soacrei tale au crapaturi? (asa ca niste chestii extrem de fine, ca o panza de paianjen).
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  2. Pur şi simplu, nu am cuvinte pentru a-mi exprima admiraţia pentru perfecţiunea acestor forme şi culori!
    Mă miră totuşi, un lucru: suporturile pentru lumînări, în formă de menoră.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wou, ce explicatii exhaustive. :D Dintre exponatele prezentate ochii mi-au ramas lipiti de farfurii si boluri. Dar si la capitolul birotica am gasit ceva pe gustul meu. :) Fascinata prezentarea, Alicee, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos,data viitoare vreau sa cumpar un tajine

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte dragute sunt, au muncit ceva la solnitele alea mititele :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vladimir m-am uitat la vasele soacrei si nu am vazut crapaturile de care zici. Cat despre poze cu ceramica din Meknes m-am uitat si nu am. Pe atunci avem o alta camera mult mai rea decat cea actuala ce nu imi permitea sa fac poze la orice :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Shakuka stii sa faci tajine? :)) sotul meu e innebunit dupa acest fel de mancare, me not!

    Ioana stai ca sunt si mai mici de atat, tot felul de decoratii! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. parca rasfoiesc o carte cu povesti. sunt foarte aspectuoase, un pic cam incarcat stilul, dar iti dau pofta de viata. sa faci poze si cu mancare il ele, te rog, sa vad cum se armonizeaza :)

    RăspundețiȘtergere