Habiba, mama a peste 700 de copii

Jurnal live din Maroc:  A-7-a zi - Marti (25 octombrie 2011)

Habiba, mama a peste 700 de copii

Azi am sa va fac cunostinta cu o femeie marocana speciala, mama Habiba.
Pe Habbiba am cunoscut-o in primul an cand am venit in Maroc. O femeie maruntica, slaba, cu fata zbarcita, infofolita in materiale precum femeile din desert. Daca as fi vazut-o pe strada as fi zic ca e om al strazii sau ca e nebuna. Nu se ingrijeste deloc. E atat de slaba ca ma mir ca a supravietuit vantului puternic din Casablanca.

Dar ea de fapt e o femeie puternica cu o inima mare pe care a impartit-o la mai bine de 700 de copii. Habiba e mama, ingrijitor si infirmiera. Si iubeste copii. Toata viata si-a daruit-o copiilor. A inceput cu cei propii, vreo 3 si apoi nu s-a mai putut opri ! Si-a facut asociatie de copii, un mic orfelinat unde primea micutii nedoriti. Uneori si pe mamele lor daca nu aveau unde sa mearga. In Maroc societatea te respinge daca esti mama fara sot ! E nepermis ! E impotriva cuvintelor lui Allah, dar daca scapi de haram-ul acesta in urma vre-unei spovedanii si 1000 de rugaciuni societatea tot nu te iarta ! Acum nu stiu cum e, dar multe nu s-au schimbat. Oamenii sunt tot oameni, traditia e traditie !

Mama Habiba e om de afaceri. Si inca unul foarte bun ! In primul rand sa deschizi o asocietie pt copii nu e lucru putin. Numai cate autorizatii si hartogarii trebuie eu nu m-as fi legat la cap. Dar ea a facut-o ! Apoi partea de intretinere. Ca statul iti da dar foarte putin. In rest bati pe la usi si ceri mancare si haine si jucarii. Si cand a avut tot ce avea nevoie pt copii ei a umblat dupa familii ! Dupa familii care doresc sa infieze copii ! Fiindca ar trebui sa traisca 10 vieti ca sa poata tine cate 30 de copii pana la 18 ani cu ea. Nu a putut, nu avea cum. A vrut sa ajute prea multa lume ! Sunt familii care i-au incredintat copii numai o perioada scurta de timp fiindca nu aveau cu ce ii hrani. Si ii luau inapoi cand situatiile materiale se inbunatateau putin.

Mama Habiba e ca o arhiva ! E femeia ce tine secrete ! Ea stie toti copii de unde provin, din ce familii, cine i-a lasat la usa si de ce. Pt copii ea e cutia Phandorei si multi ar dori sa afle adevarul din ea. Dar ea a stiut sa faca fata intrebarilor, a stiut sa le explice, sa le povesteasca si sa ii iubeasca pe toti. 700 ! Ca atatia copii au trecut prin mainile ei !

Mama Habiba a fost la televizor, asa slaba, cu fata zbarcita si infasurata in materiale ! A dat nenumarate interviuri despre viata ei. Fiindca e un om bun oamenii au ajuta-o ! Ca au vazut ca ea nu are nevoie de avere si nu tine nimic pt ea. Ca averea ei sunt acesti copii pe care i-a facut Oameni! Mari si educati!

Mama Habiba are semnata o hartie insasi de la regale tarii care ii permite sa isi tina asociatia pana va muri! Pe ea nimeni nu va putea niciodata sa o ‘desfiinteze’ ! Fiindca si aici ONG-urile ar vrea sa puna mana pe tot !

In 2007 i-am vizitat asociatia. Era intr-un apartament de cateva camere unde locuiau impreuna vreo 30 de copii. Mici de la cateva zile pana la 3-4 ani !  Si 2-3 doamne care o ajutau cu copii si alte treburile administrative !





Mama Habiba il iubeste tare pe Kari. Cred ca nici nu se putea altfel. Ii iubeste pe toti copii si putin mai mult pe cei din familia ei! La botezul lui stiu ca nu putea sa ajunga. Era in Querzezet atunci. Tin minte cum era dupa-masa si petrecerea inca nu incepuse. Era mai mult o sezatoare. Pana ce a venit ea, a deschis usa si ne-a invadat cu energia ei. A fost sufletul petrecerii. Mai tarziu am aflat ca a venit cu avionul. Ea are relatii peste tot.


Acum cateva luni am aflat o veste foarte trista. Cae foarte bolnava. Ca ambii rinichi au incetat sa funtioneze si merge la dializa zilnic. Doar aparatele o mai tin.
Acest articol e destinat ei (desi stiu ca nu il va citi niciodata) fiindca azi a venit in vizita. A batut timid la usa si a intrat. A venit sa il vada pe Kari. Nici nu stiti cat de tare m-am bucurat. Si daca nu as fi stiut ca e bolnava nu mi-as fi dat niciodata seama. E tot ea, la fel de slaba si la fel de vesela cum o stiam. Am povestit (atat cat ne permite limba) a intrebat de mama si de tata dupa care s-a jucat cu Kari. Vreo 2 ore pana ce a plecat....

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

19 comentarii:

  1. O poveste adevarata impresionanta! Un om adevarat care stie ce inseamna "a iubi" mai ales ca este vorba de copii.

    RăspundețiȘtergere
  2. wow....impresionant!!! imi pare rau pt sanatatea ei...dar a facut mult bine

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim6:42 p.m.

    Poate ca o mai tine Dzeu. ...chiar asa, cu dializa . Minunata femeie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim6:49 p.m.

    Sunt multi oameni adevarati pe lumea asta doar ca nu prea aflam despre ei...frumos ai scris despre ea...

    RăspundețiȘtergere
  5. este UN OM asa cum a vrut Dumnezeu sa fim cu totii. Multi dintre noi nu am reusit sa ne ridicam la asemenea nivel al daruirii, insa oamenii ca ea, ne invata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte emotionant...din punctul meu de vedere oamenii ca ea sunt adevaratii eroi, cei care fac fapte bune doar pt ca asa le-o cere sufletul lor bun, nu pentru publicitate si glorie! Sper sa reziste cat mai mult, sunt sigura ca multi copii au, inca, nevoie de ea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca ne-ai povestit despre aceasta femeie minunata, un om cu suflet mare, oricand dispus sa imparta in jur dragoste si bunatate, sa-si ajute semenii. Un destin implinit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Impresionant! Brava femeie, cinste ei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si ea nu ar trebui sa aiba o poza aici?

    RăspundețiȘtergere
  10. nu pun poze cu familia mea de aici. Dar cand vine data viitoare am sa ii cer permisiunea sa pun una :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cat de frumos:)... o femeie, o mama, pentru atat de multi copiii

    RăspundețiȘtergere
  12. foarte frumos articolul,impresionanta poveste,sa o ajute allah asa cum si ea a ajutat sute de copii.
    si tie aliss iti multumesc mult pentru toate articolele,am sa vin in ianuarie in maroc si chiar mi-au fost de ajutor cele scrise de tine

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim multumesc si am sa iti rasund si la mail deseara! Mama Habiba e o femeie extraordinara

    RăspundețiȘtergere
  14. O poveste cu adevarat impresionanta! Nu stiu daca doamna aceasta are asemanare... Si foarte frumoasa si recunoasterea ei, chiar de catre rege. Cu siguranta ca toti oamenii carora le-a facut atata bine se roaga acum pentru sanatatea ei...

    RăspundețiȘtergere