Internet si taxi

Jurnal live din Maroc:  A-6-a zi - Luni (24 octombrie 2011)
Internet si taxi

Ziua de luni a fost una stearsa fiindca a plouat in Casablanca; asa ca raman sa va scriu observatii despre Maroc. Incep cu cele mai groaznice. Va intrebati care e legatura intre internet si taxi? Niciciuna in mod normal, dar in Maroc au ceva in comun! Amandoua functioneaza foarte prost! Si amandoua imi sunt esentiale aici.

Internetul (sa vorbesc cu familia din Ro, sa scriu pe blog, sa verific mailurile, sa vorbesc cu prietenii, sa caut informatii legate de aceasta tara etc) Deci nu se poate fara el! Doar ca in Maroc conexiunea e proasta. Si nu fiindca nu o platim pe cea mai scumpa si cu cei mai multi MB care in fond nu sunt nici kb, ci fiindca asa funtioneaza aici. Prin cablu, internetul e legat la un loc cu telefonul si tv-ul. Deci netul exclusiv e a treia roata la caruta. Avem si wirelless dar nu poti face mare branza cu el. Merge prost! In Romania foarte rar pica netul, o data la saptamani si chiar si prin wirelless reuseam sa intru pe multe pagini deodata; sa incarc poze etcc. Aici vise! Uneori stau 20 de minute sa incarc o poza. Ca sa vorbesc cu mama 1 ora imi pica netul de 3 ori. Dimineata ce merge putin mai bine! :((( Din pacate asa e si la internet cafe. Asa ca nu va puneti mari sperante in el cand veniti in Maroc. :(


Taxiul, si mai mare problema. Ca depind de el. Ca fara el nu prea m-as putea duce niciunde. Nici in Casablanca nici in alte orase din Maroc. Va intrebati de ce nu circul cu autobuzele?
1. Fiindca nu este nici o harta a autobuzelor si nimeni in familia mea nu merge cu ele deci nu stiu cum trebuie luate si de unde.
2. Fiindca statiile de autobuz nu sunt marcate.
3. Fiindca sunt mii de trasee si autobuze in Casablanca si cu toate astea sunt extra full, multe merg cu usa deschisa pe strada si cu viteza.
4. La ei se practica intratul prin usa din fata si iesitul prin cea din spate si cu copilul mi-ar fi foarte greu sa ma furisez prin multime. 
Totusi iau autobuzul ca sa merg la mare. Fiindca statia am descoperit ca e chiar in spatele blocului si ma lasa pe faleza. Care e ultima oprire si toata lumea se da jos :)
5. Sunt rute pe care busul circula o data la ora. Exemplu cel ce duce spre bunica. Better not

Deci revenim la taxiuri. Aici am sa va povestesc exclusiv despre taxiurile mici. Petit taxi. Ca cele 'mari' in care merg oamenii inghesuiti ca in conserva nici nu va povestesc. Ca nu l-am luat decat o singura data cat sa jur ca nu ma mai urc in asa ceva veci!
Ok, deci Petit Taxiurile se diferentiaza in toate orasele din Maroc avand o singura culoare. In fiecare oras alta. In Casablanca sunt rosii, in Marrakech sunt crem, in Safi sunt albe etcccc. Problema e ca sunt prea putine si cererea e prea mare. In primul rand taximetristii din Maroc sunt pe cont propriu. Se obtine foarte greu certificatul pt a fi taximetrist dar apoi .... esti stapan pe propria 'firma'.
1. Drept urmare le agheti pe strada ca nu exista ca la noi centrala sa suni si sa vina.
2. Taximetristii nu pot duce in masina numai 3 persoane. Fiindca atatia sunt asigurati de stat in caz de accident. Deci se numara si cei nou-nascuti ...
3. Daca esti singur nu te mira daca mai i-a alti 2 calatori pe drum. Primul zice directia. Si pe drum se opreste sa i-a si altii ce merg in directia aia. Asa i-a bani de 3 ori pe o portiune de drum. Deci nu va bazati ca si timp niciodata pe ele. O cursa poate dura 10 minute la fel cum poate dura 30 daca se tot opreste.
4. Daca sunteti 3 asa cum suntem noi cand iesim (eu sotul si copilul sau eu, soacra si copilul) e greu sa gasesti un taxi gol. Si daca il gasesti multi se fac ca nu te vad. Ca nu le convine sa primeasca bani pe o cursa cand poate primi de 2 sau 3 ori acceasi suma luand cate un singur om. Totusi intr-o ora normal gasesti taxi. Nu se intampla chiar sa ramai blocat undeva in oras. Dar e neplacut.
5. Stiti secventele cu taxiuri din Sex and the City sau Gossip girl etccc. Unde stai si faci cu mana si intr-un final gasesti un taxi si repede se baga altcineva. Asa e si aici. Daca marocanii sunt asi la ceva, e la asta. Sa se furiseze, sa se bage in fata, sa fie primii. Nu va asteptati la politeturi mai ales daa va vad turisti. :(
6. Totusi e si o parte buna! Si anume ca sunt ieftine! O cursa obisnuita pt mine e 1 pana in 2 euro. 3 Daca plec la Bunica sau la Ocean. De aici si lupta pe ele. Daca mergem 3 e cat biletul de autobuz. Care costa 3.5 dirham bucata, acum nu stiu. Adica 1.5 ron! 



Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc, toate articolele le gasiti aici --> MAROC

Urmareste-ma pe Facebook Click Aici! /Mersi 

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

13 comentarii:

  1. sa stii ca sunt tari si in Europa ...mari ..unde merge prost internetul ( daca asta te linisteste cumva :))) ) , adevarat , la noi merge snur ! cu taxiurile , asa era si in Turcia , numai cu ei pot face comparatie , e singura tara care se aseamana binisor...si pe care am vazut-o eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ro e printre tarile cu conexiune buna la internet. Din statistici vb.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:20 p.m.

    Tarile arabe in general nu au o conexiune buna. Serviciile de internet nu sunt bine dezvoltate pentru ca nu le foloseste multa lume si ofertele sunt putine, concurenta e minima, asa ca de ce ar imbunatati serviciile? (cred ca asa gandesc furnizorii)
    La hotel e foarte scump - 3 euro jumatate de ora :) Pozele se incarca greu, da. Si la internet cafe ti se uita careva peste umar adesea, mie asa mi s-a intamplat sau poate mi s-a parut, nu stiu

    RăspundețiȘtergere
  4. as muri de nervi, si cu taxiurile si cu internetul! Desi, noi mergem foarte mult pe jos incat, mai ales daca n-as avea bagaj ma vad luand-o agale pe jos decat asteptand o ora taxiul. N-as avea atata rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim6:06 a.m.

    Mult noroc si grija in trafic!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hehe, m-am mai linistit acum, iata ca merge si in Romania ceva:internetul si nu oricum, ci in conditii excelente. :D
    Alicee, va trebui sa ai nervii de otel pe perioada sederii in Maroc, sunt siderata de cele aflate, in special de faptul ca statiile de autobuz nu sunt marcate. Nu-ti ramane decat sa te inarmezi cu multa rabdare si sa-ti propui plimbari cat mai dese spre...ocean. :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici este neasteptat de bun internetul, din fericire! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Din postarile tale nu se vede nici ca este internetul slab si nici ca sunt probleme cu taxiurile. Daca nu ne spuneai aici n-ar fi banuit nimeni. Asa ca ramai la atitudinea pozitiva si la articole pline de soare :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Romania este constant intre primele 10 (ZECE) tari din lume la viteza de broadband a internetului (sursa: http://www.chip.ro/stiri/17350-romania-pe-locul-trei-in-clasamentul-mondial-privind-viteza-conexiunilor-internet). Acest fapt nu trebuie sa ne uimeasca. Retelele romanesti au pornit cu tehnologie americana si in plus au avut un ritm de dezvoltare mai ciudat: s-au infiintat retele de bloc si cartier (si eu am avut una prin 2000) care aveau un provider mare gen RDS sau UPC de la care se primea o banda destul de larga care apoi o restrictionai individual in functie de nr de utilizatori, si cum utilizatorii iti erau vecini, te luptai sa le obtii o banda cat mai larga. Un alt factor a fost concurenta foarte puternica RCS&RDS, UPC, Romtelecom etc.

    Cat despre taxiuri...cat am stat in Marrakech am aplicat cu succes o tactica: ne-am imprietenit cu un tip cu taxi, aveam nr lui de telefon si il sunam. Ii spuneam pana unde avem nevoie sa mergem, negociam tariful care nu era niciodata mai mare de 40 dirhami pt 8 persoane si el venea sa ne ia de la locul stabilit. Desigur ca uneori trebuia sa asteptam 30 de min sau ne mai ducea pe la diferite magazine sa mai cumparam cate ceva (el avea comision) insa nu ne-a deranjat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Coco nu stiam ca asa funtioneaza taxiurile si in Turcia, deabia astept sa ma 'distrez' si acolo :)

    Liliana stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Hapi aici foarte multa lume foloseste netul. Cam toata lumea si populatia e mult mai mare decat in Ro. Nu e vb de asta.
    Faza cu netul e urmaoarea. Cand netul a fost impartit USA a primit cel mai mare nr de ip-uri deci e A, Europa e B, Africa e deabia C. Deci nu au ip-uri pt toti utilizatorii. Drept urmare te deconteaza des ca sa dea ip-ul tau la altul. Nu esti cu ip fix ca in Romania fiindca nu au atatea pt toata lumea :((((

    RăspundețiȘtergere
  12. Kadia prin Casablanca sunt multe locuri fara cladiri, pustii, chiar si in centru. Seamana cu Bucuresti intr-un fel. Nu e de mers pe jos mai ales seara.

    Cypy incerc

    Nice inca nici nu am fost la ocean dar voi merge. Cat de curand!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ioana esti norocoasa!

    Natural tocmai deaia am scris ca altfel nu ati fi stiut si ati fi venit neavizati in Maroc. :))

    Cosmin asa cum ati fost voi 8 se merita. Dar pt noi nu. In plus ma indoiesc ca cineva ar accepta sa vina in Casablanca cand il sunam. E prea mare traficul. Si prea mare orasul. Cat despre net ai dreptate. Merge bine ca exista concurenta mare si ne-am dezvoltat bine in acest domeniu! Macar atat

    RăspundețiȘtergere