Milano orasul care m-a lasat masca

Nu am avut mari asteptari de la Milano. Dupa Roma, Capri, Coasta Amalfi, Toscana si Riviera Italiana ma gandeam ca cu greu o sa ma mai impresioneze ceva in Italia. Ca de obicei am gresit. Nu am avut nevoie decat de cateva ore sa realizez ca Milano e orasul modern al Italiei, capitala Modei, e altceva. E mai putin rustica, obiectivele turistice sunt inlocuite cu magazine si case de moda, e un oras curat si totul se rezuma la fashion. Pe strada, in cafenele, in magazine, hoteluri, ultima moda face legea!

Impresiile mele legate de Milano - am ramas masca din 4 puncte de vedere: 3 pozitive si 1 negativa

1: Bila rosie merge catre Domul din Milano

Domul din Milano este a doua cea mai mare biserica din lume, dupa biserica Sfantul Petru din Roma si cea mai mare si impresionanta biserica gotica din lume! E o minunatie. 
Este impodobita cu peste 2000 de statui de marmura si 135 de turnuri ascutite, cu un acoperis deschis pe care va puteti plimba e una din cele mai interesante biserici vazute de mine! Pt mine sa vad aceasta biserica era un vis, ce s-a implinit chiar daca nu am reusit sa ajungem inainte de inchidere (vedeti deaia urasc sa calatoresc iarna, la 17:30 se inchide). Sper ca intr-o zi sa ajung sa o vad si pe interior.




2: Bila rosie  pentru frumusetea vitrinelor si a oamenilor


Rafinamentul creatorilor de moda italieni este splendid etalat in centru, in cartierul cumparaturilor quadrilatero. Va dati seama ca acolo unde moda e la fiecare colt oamenii nu se lasa mai prejos. Sa te plimbi pe strazi e ca si cum ai fi pe catwalk, unul pentru amatori dar cu prezentari la fel de specataculoase. Si nu ma refer doar la tineri. Pana si femeile la varsta a treia se plimbau gratios imbracate in haine de blana, manusi, gentute semnate Armani si binenteles patrupedul in mana cealalta. Nici barbatii nu se lasa mai prejos, unii poarta clasicul costum dar calitatea materialului se vede de la distanta, iar altii au adoptat stilul tineresc impus de timpurile prezente. 

Trecatorii nu i-am putut fotografia pe intuneric dar vitrinile s-au dat in spectacol in fata aparatului meu :)



 Lumea modei: arta, creatie si teatru






3: Bile rosii aruncate pe strazi (pentru corso Buenos Aires, tramvaiele galbene, pizzerii, cofetarii si cafenele)


Corso Buenos Aires are cea mai mare concentratie de magazine de imbracaminte din Europa, e un bulevard larg, plin de buticuri si de magazine sic cu preturi accesibile, comparabile sau chiar sub cele din mall-urile romanesti. 
Milano e Italia la timpul prezent si trecut. Tramvaiele galbene, pizzerile unde vezi focul cum mocneste in cuptor, cofetariile pline de bunatati si cafenelele mici, cu 2-3 mese pe trotuar iti amintesc ca inca esti in Italia. Ca altfel bisericile de la fiecare colt lipsesc, muzeele sunt mult mai putine decat in Florenta sau Roma, si arhitectura e oarecum diferita, mai putin veche.  
 
4: Bila neagra pentru amenajarea orasului de Craciun

Sincer din punctul acesta de vedere am avut ceva asteptari. A fost primul oras din afara pe care l-am vazut in preajma Sarbatorilor. In plus ziceti si voi ce oras se potriveste mai bine pt shopping de Craciun decat Milano? Ma asteptam la strazi super impodobite, brazii sa fie in concurenta care e mai frumos, mai inalt, mai bogat si targurile de Craciun sa abunde in centru. La fata locului nu am gasit mai nimic. Strazile impodobite modest, nu mint cand zic ca pana si la Cluj e mai cu mult fast si grandoare, in parcuri e inca toamna, un covor de frunze ruginii pe jos, brazi am vazut 1 in piazza Duomo care m-a dezamagit. L-au impodobit cu flori in loc de beculete, stelute etccc. Nu stiam ca Milano concureaza pt Orasul verde, ca altfel nu stiu ce explicatie poate fi. Si repet un singur brad. In piazza Duomo nici urma de targ de Craciun. Cred ca asta a fost apogeul dezamagirii. Sa ai un spatiu mare imens, sute de turisti si sa nu amenajezi tu nimic. Si daca pana in 16 decembrie nu au facut-o cred ca nu o vor face nici de acum inainte. 
Acum nu va ganditi ca nu este targ de Craciun, este, dar in gara. Bine avand in vedere ca e una din cele mai tranzitate gari din lume, peste 130 milioane de oameni trec prin ea in cursul unui an, inteleg de ce l-au facut acolo, dar totusi se putea ceva cat de mic si in centru! Sau poate este dar altundeva ....



Thanks for visiting,

Citeste aici mai multe despre Italia  (click)


Daca v-a placut acest articol dati Like si Share pe pagina de Facebook : Click Here!


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

23 de comentarii:

  1. Am fost la Milano, am văzut ce ne/ai povestit aici mai puţin pomul de iarnă, că eu am fost vara. :) Am un regret: n-am putut vedea Opera că era în renovare. Frumos oraş. Merită vizitat fără ezitare.

    RăspundețiȘtergere
  2. frumoase poze ai facut Alicee...asteptam targul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ma gandeam ca numai Iasul a fost impodobit slab anul asta. Se pare ca si la case mai mari se practica. :)
    Frumoase poze oricum!

    RăspundețiȘtergere
  4. wow! ce vitrine!!! chiar ca este orasul shoppingului si al modei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur nespus sa gasesc pe cineva care-mi impartaseste pasiunea pentru Domul din Milano. De cand l-am vazut pentru prima data(in poze) m-am indragostit iremediabil de el si a devenit constructia mea favorita(din intreaga lume), iar orasul care-l adaposteste, visul meu in materie de turism. Acum, dupa descrierea facuta de tine, cu atat mai mult imi doresc sa merg sa-l vizitez. Asta da surpriza! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. n-am fost niciodata la Milano, dar din cate imi zici tu aici, cred ca m-as scurge pe langa vitrinele alea cu toale :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricum, nici la noi nu e mai placut. :) Oricum, eu mi te invidiez!

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesant, esti prima persoana care a mai vazut multe in Italia si totusi îi place Milano. Eu am auzit numai nasoale despre acest oras, cum ca ar fi o mare "dezamagire" turistica. Că în afara de Dom nu ai ce vedea... bine, eu nu prea credeam, dar acum ca zici și tu nu mai am niciun dubiu că e doar o chestie de gust.

    Cat despre impodobirea de Craciun, am vazut poze cu Florența si este foarte finuț (ca să nu spun sărac) împodobită. Se pare că este obțiunea lor de a nu încarca oraselel. Să vezi Clujul cum arată... îți ia ochii roșul de pe Eroilor, pffff, nu-mi place :(

    Bine, ai venit! :)

    P.S. Te mai întreb, ai primit pana la urmă ghidul Londrei? :D Trebuia sa-l fi primit de multă vreme de la efelant.ro.

    RăspundețiȘtergere
  9. uhuu...cat de bine arata pantofii aia <3 me drooling here.
    Cat despre impodobitul d sarbatori, am fost si eu anul trecut in Paris in aceasta perioada si, la fel, ma asteptam sa fie frumos ornamentat, impodobit cum se cuvine unei capitale de prestigiu international...si cand colo..bucurestiul nostru arata de 1000 de ori mai bine.
    La capitolul acareturi si bazaruri erau o gramada pe Champs nElysees dar scumpe in draci...gen o pereche de manusi amarate 25 euro sau o carcasa de iphone neoriginala incepea de la 30 de euro..

    RăspundețiȘtergere
  10. In general, italienii nu impodobesc orasele prea strigator de Craciun. Sunt mai mult chestii rustice si ieslea in care s-a nascut Mantuitorul.

    Alice, ai fost mai norocoasa decat mine. Cand am fost acolo, Domul era in renovare si in loc de fatada am vazut o carpa ce acoperea schela. Intr-adevar, e foarte interesant sa te urci pe acoperis, dar inauntru nu bate bisericile din Florenta.

    Pentru cei care aveti drum prin Milano, nu sariti castelul Sforzesco.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am parcurs impresiile tale si m-a cuprins un dor de duca!! Ce-mi faci tu mie! Si foto sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
  12. In afara de Dom si Scala si eu stiu ca nu prea ai ce vedea in Milano. Pe mine una prea putin ma pasioneaza shopping-ul in ultima vreme, asa ca poate ne scrii la un moment dat si ce alte motive ar mai putea avea cineva pentru a vizita orasul asta, ce zici? :-)

    Chiar sunt curioasa cum arata Targul de Craciun, astept pozele!

    RăspundețiȘtergere
  13. Tibi si eu vroiam sa vad Cina cea de taina, si Castelul, dar asta e :(

    Coco urmeaza

    Mihaela eu zic ca Iasi nu e chiar asa rau ca alte orase din tara ....

    Larisa numai bani sa ai :)

    Nice nu stiam ca iti doresti sa vezi Domul atat de mult, e doar la 1 ora jumate de Romania, si biletele de avion nu sunt asa scumpe, da-i bataie!

    RăspundețiȘtergere
  14. Addicted nu ai de ce sa ma invidiezi, mai bine cumpara-ti un bilet de avion

    Zazuza, cam asa ca mine :)

    Bia deabia astept sa vad Eroilor, Piata Unirii, uh ce dor imi era! Da cred ca e o caracteristica generala cea cu orasele impodobite usor, nu cheltuie bani aiurea

    Ana preturile la Paris pot sa te lase masca si in perioada anului, cu sosete de 20 euro :)) si nu sunt lucrate cu fire de aur hahahah

    Teo sincer ma asteptam sa il vad bandajat, dar am avut noroc :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Viviana asta era si ideea :)

    Ioana daca nu iti place lumea modei, nu esti pasionata de design, nu o sa iti placa nici Milano. Milano nu e un oras in care sa mergi de la un obiectiv turistic la altul, insa este spactacol stradal, atmosfera, e altceva. Altfel o zi cat sa vezi Scala si Domul, si poate un picnic pe malul Lacului Como e destul.

    RăspundețiȘtergere
  16. cosmin3:34 p.m.

    Bine ai revenit pe meleaguri romanesti.
    Eu am mai facut campanie anti Milano ca si destinatie de weekend si o voi face din nou.

    In primul rand, este cel mai infumurat oras din Italia. Am vazut pana acum: Roma, Torino, Venetia, Rimini, Napoli, Coasta Amalfi si in nici un loc nu am fost refuzati la vre-un restaurant. Am vrut sa intram sa bem o cafea de fite la un restaurant din spatele Scalei di Milano. Am intrat is conciergeul ne-a poftit frumos afara pe motiv ca nu respectam tinuta, ciudat tinand cont ca tocmai iesisem de la un spectacol de opera.

    Al doilea lucru pe care il urasc, si are legatura cu infumurarea nordicilor (nici cei din Torino nu ii suporta desi si ei sunt bogati), este privirea angajatilor magazinelor de high end atunci cand intrii sa arunci un ochi. Iti recomand cu caldura sa intri la Hermes de ex si sa indraznesti sa le ceri explicatii in legatura cu vre-o piesa sau sa le intrebi cat e pretul.

    Faptul ca Milano e un oras al designului il aprob insa e foarte prost pus in valoare, e mult sub ce am vazut in Munchen, Berlin sau Hamburg, chiar si in Viena.

    DOMUL NU E NICI MACAR IN PRIMELE 3 LOCURI ca si dimensiuni, e batut de Basilica Sf Petru -Roma, Basilica of the National Shrine of Our Lady of Aparecida - Brazilia si Catedrala din Sevilla.

    Pt mine Milano nu exista ca si destinatie de weekend. Pt cei care au cel putin 3.000 de euro pt shopping e o destinatie de 2 zile.
    am ramas mult mai impresionat de Bergamo datorita faptului ca respecta stilul si traditia italiana, nu se vrea a fi un oras modern si hipe pe motiv ca capitala a modei.
    PS. Castelul Sforzescu e ok pt o plimbare de 2-3 ore, asta in cazul in care te opresti la un gelatto sau daca intri in galerii.
    Singura zona pe care o ador din Milano e strada plina cu baruri, pizzerii si restaurante Alzaia Navilglio Grande.

    Pt mine o vizita in Milano inseamna jumate de zi in oras si restul in nord pe lacul Como.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cosmin inseamna ca i-am recomandat bine Ioanei, care a declarat ca nu e fan shopping, jumatate de zi de Milano si picnic pe malul Lacului Como.

    Acum e drept ca impresiile tale vin din experientele nasoale ce le-ai avut in special cu oamenii. Eu am intrat la Channel si tipa a fost amabila desi pardesiul meu scamosat si fata mea obosita dupa 3 zile de calatorii ii aratau pe fata care e sansa de a cumpara o geanta sau ceva de acolo. :))

    Wikipedia zice ca e pe locul 3, ghidul ce l-am avut cu mine zice ca e pe locul 2! Oricum e cea mai mare in stil gotic :) si sigur a doua din Italia si e superba! Exteriorul bate de o mie de ori biserica Sfantu Petru din Roma, care e mare si cam atat :)

    Preturile pe Corso Buenos Aires nu depaseau suta de euro (majoritatea magazinelor), asa ca daca as avea 1000 de euro, mi-ar lua 2-3 zile sa-i sparg in magazine :) Binenteles cumparand ceea ce imi place si ceea ce voi folosesc nu doar de dragul de a arunca banii pe fereastra ca asa 10 minute e suficient :))) Stii tu ca noi fetele avem o slabiciune pentru shopping :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim9:02 p.m.

    Imi place blogul tau si faptul ca vorbesti despre orasul in care traiesc acum :).
    Nici eu nu ma dau in vant dupa Milano insa la capitolul shopping ai dreptate. LA fel cu vizitele...nu ai multe de vazut dar ca si destinatie de weekend eu cred ca merge foarte bine. Pentru ca de la Milano la Como/Lago Maggiore/bergamo/Monza chiar si Brescia/Piacenza ajungi foarte repede. Poate fi locul in care stai 3-4 zile si de unde poti pleca zilnic sa vezi si altele...
    De exemplu la Londra, am intrat sa bem un ceai de ora 5 la Ritz (ca doar era langa Picadilly) cu niste prieteni londonezi si eram in pantaloni. Evident ca ne-a poftit afara...asta e, daca astea sunt regulile, sunt peste tot in marile orase. Crezi ca la Londra pe Bond St. vanzatoarele privesc altfel? tot la fel, garantez :).

    RăspundețiȘtergere
  19. ca de obicei un deliciu sa te citesc! am aflat lucruri noi si mi-am creionat o idee despre milano. evident ca daca voi avea ocazia, ca e sau nu oras turistic, fatada de dom cu carpe sau nu, nu-l voi rata! chit ca nu-s deloc cu moda :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Am fost la Milano si am vizitat Domul si Scala, pentru shopping ma voi intoarce probabil intr-o alta viata :)

    Sarbatori fericite, Alicee! Fie ca 2012 sa iti aduca noi calatorii si experiente interesante, despre care sa ne povestesti cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  21. Delicii asta si vreau sa fac daca mai ajung vreodata in Milano, sa ma duc la Como si alte scurte iesiri din oras :)

    Aa mie imi place moda, imi place sa fac shopping numai banii cam lipsesc. Dar oricum, decat sa stai acolo mai bine oriunde! Daca ajungi in Italia, Milano merita sa faci un ocol, macar cat sa vezi Domul :)

    Vertange multumesc mult! sper sa revii pe blog cu povesti despre vacantele tale cat mai curand!
    Sarbatori fericite!!!! Si un an nou plin de succese si satisfactii!!

    RăspundețiȘtergere