As face drumetii in tara,m-as duce mai des la munte, as invata portugheza

Stiu ca din titlu nu intelegeti mare lucru dar sa va explic. Daniel mi-a dat o leapsa despre anii de liceu, mai exact clasa a-9-a.

Ce as face daca m-as reintoarce in timp?



1. As face drumetii in tara
Stiu ca pe atunci mi se parea `out of responsability` cand am auzit ca 2 prietene din gasca in clasa a-10-a au luat drumul Europei cu ghiozdanul in spate. Acum ma gandesc ca ele erau mult mai mature si mai curajoase decat mine si ca mie mi-a luat aproape 10 ani sa ajung sa-mi doresc si eu asta.
Dar sa revenim, nu, eu nu m-as fi putut duce atunci prin Europa, nu eram pregatita. Nu era pentru mine. Mi se parea un gest extraterestru. In schimb imi placea sa calatoresc si mi-ar fi placut sa merg mai des in excursii organizate, sau cu tata sau pur si simplu cu prietenii, sa ne urcam in tren si sa ne trezim la Bran, la Brasov sau la manastirile din Moldova. Nu e niciodata prea tarziu evident ...


2. M-as duce mai des pe munti
Alexandra merge si am o oarecare invidie pe ea. Nu fiindca merge, ca m-as putea duce si eu ci fiindca nu am prins drag de munte. Ca am fost o lenesa ce mai bine se uita la telenovele sau picta decat sa se catare sa simta o gura de aer proaspat. Pe cat ca parintii m-au mai scos la strans de ciuperci, prin Cheile Turzii, degeaba. Nu stiu daca e un virus ce trebuie sa il ai in sange sau vine o data cu educatia, cert e ca eu l-am pierdut. Nici nu ma simt prea bine pe munte. Inaltimea imi creeaza stare de disconfort, aerul prospat rarefiat ma face sa respir greu si nici kg nu ma ajuta sa fac drumetii pe munti in sus. Dar spun sincer ca mi-ar fi placut. La fel cum mi-ar fi placut sa imi bag si picioarele in schiuri, cam tot pe atunci, cand am avut ocazia. Si ca sa nu pic in ridicol `pierderea mea` nu am facut-o, v-ai D-ne sa nu rada cineva de mine. Mai bine radea. Si eu invatam macar asa, the basic. Pentru asta e categoric prea tarziu pentru mine.


3. As invata portugheza
Imi place si gata. Nu as putea sa va spun de ce. Totusi sunt fericita ca pe atunci invatam de zor spaniola, limba ce m-a ajutat in Barcelona si chiar si in Portugalia. Si totusi daca invatam spaniola de ce nu am putut sa invat si portugheza, se inrudesc destul de mult. Mai ales ca urmaream telenovele portugheze dar nu s-a prins nimic de mine. Nu e niciodata prea tarziu .... poate anul acesta, poate de saptamana viitoare ... poate

Tinerilor daca imi cititi blogul, luati aminte, faceti totul la timpul lor!


“Bune practici privind această leapşă:
scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat
transmite leapÅŸa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5
scrie astfel încât să generezi comentarii, vrem să pornim o discuţie constructivă
nu trebuie să scrii prea mult, însă nu trata leapşa superficial (un 400-500 de cuvinte e foarte bine)
preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă
răspândeÅŸte mesajul prin social media, însă fără a spama, vrem doar să ÅŸtie lumea de ea”

Lepasa merge mai departe la: Ana, Roscata, Pato, Mihaela si Alexandra


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

21 de comentarii:

  1. Salut Aliceee
    1. Am făcut destule drumeţii în ţară.
    2. La munte mai uşurel, că nu mai pot urca. Mai ales, iarna.
    3. Încerc să învăţ cîteva boabe de germană, pentru că în aprilie plec la Basel.
    O zi faină!
    ps. nu particip la leapşă, ştii de ce. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. As face si eu mai multe drumetii/calatorii.
    2. De munte mi-e dor si mie...mai ales de zapada.
    3. Mi-ar placea sa invat japoneza. La fel ca tine nu pot spune de ce. Spun doar ca imi place.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Alice pentru leapsa, cum am primit-o si de la tine si de la Nice trebuie neaparat sa o fac. :)
    Chiar ma gandesc ce sa scriu, deocamdata n-am idee.

    Si eu sunt de parere ca toate trebuie facute la timpul lor...Pacat ca realizam asta cand deja am trecut de o anumita varsta si nu ne mai putem intoarce inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-ar fi placut sa fi invatat spaniola, dupa cum stii sunt o fana a acestei limbi. Pasiunea cu muntele mi-a trecut, am avut-o in adolescenta si am facut mii de drumetii, eram prima la urcare.

    RăspundețiȘtergere
  5. hmmm, nici eu nu stiu sa schhiez, as vrea sa invat, dar am doua retineri majore : racesc f repede chiar si-n oras, dara la munte iarna, plus ca nu-s nici f "indemanateca".
    Iar cum la noi pe partii se dau in viteza ca nebunii, mi-ar fi frica ... de ceilalti. :)
    Cu portugheza insa nu e deloc prea tarziu, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tibi ma bucur pentru tine. Basel suna bine. Mult spor cu invatatul!!

    Ana si sotul meu e pasionat de japoneza. Eu in afara de mancarea lor si tara (evident) nu prea le am cu natia aceasta.

    Mihaela da, faza e ca uneori nici nu realizam atunci ce ne lipseste, doar mai apoi ne dam seama ca ne-am fi dorit mai mult timp sa petrecem facand ceva sau invatand ceva ca acum sa stim :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu n-as schimba nimic. Am invatat destul in liceu.
    @Tibi in Basel se vorbeste Baseldytsch, un dialect bine departat de germana standard. Germana standard nu numai ca nu ajuta, dar chiar nu-i o idee buna (datorita prieteniei milenare "germano-helvete" :D) Sunt si unii draguti si de treaba sa faca efortul sa vorbeasca standard, dar altfel e mai usor sa incepeti o conversatie direct in Engleza, mai ales ca cateva boabe de germana nu o sa ajute sa intelegeti ceva din ce se vorbeste in Basel. Pana si nativii germani au probleme... Dar bineinteles, nu strica invatata orice limba straina, doar ca, daca Basel e scopul, nu merita efortul.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce zice vraji- subscriu si eu.

    De cand te-ai indragostit de portugheza Alicee?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihaela da da, cu portugheza inca mai am sanse :) Eu nu prea ma imbolnavesc cred ca mi-ar fi facut bine putin ski

    Vraji iti multumesc eu in numele lui Tiberiu in caz ca nu va vedea raspunsul tau

    Hapi portugheza mi-a placut demult dar de cand am fost in Portugalia imi place si mai tare!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu ma inscriu...la primele 2 !!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cand eram sanatos, aveam bifate 1 si 2. Nu imi pare rau, macar am multe amintiri, daca nu calatoream cu ce ramaneam? Imi doresc sa stiu si germana dar abia ma mai pot exprima in romana...

    RăspundețiȘtergere
  12. Dacă aș mai fi în clasa a IX-a, cu mintea de acum, aș învăța serios la limba germană, aș face un sport în mod regulat, aș sta mai puțin la soare. A, și nu m-aș apuca de fumat ! (Între timp m-am lăsat, dar îmi mai amintesc cât de rău îmi era când fumam.)

    PS Ai un ping la ARTE !

    RăspundețiȘtergere
  13. Alice, super misto leapsa asta! Ma bucur ca mi-ai dat-o si mie! :)

    Daca cumva despre mine vorbeai la punctul 2, sa stii ca eu sunt cel mai bun exemplu ca niciodata nu e prea tarziu. Si eu imi voi pune in leapsa exact acelasi punct, pentru ca, desi am fost cu ai mei cand eram mica de foarte multe ori pe munte, nici in liceu si nici macar in facultate nu am mai mers deloc pe munte.

    Abia imediat dupa ce am terminat facultatea, nu stiu, parca m-a lovit asa deodata ceva in cap si mi-am regasit dragostea pentru munte, si de atunci tot incerc sa recuperez si imi place la nebunie. Simt ca nu pot sa traiesc fara. Dar tare mi-as dori acum sa fi umblat tot liceul si facultatea pe munte.. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Coco, cand ai inceput cu excursiile??? Eu deabia in clasa a-12-a :)

    Robert ma bucur ca ai multe amintiri frumoasa. Iti doresc multa sanatate!
    Germana am incercat si eu cand eram mai mica (am si carte: sa invatam fara profesor) dar nu am putut. :((

    Alexandra despre tine vorbeam. Doar pe tine te stiu atat de pasionata de munti. E ciudat sa aflu ca numai in facultate ai inceput (mai mult) sa mergi dar totusi ai avut virusul in tine, probabil de cand mergeai cu bunicul tau, atunci s-a infiripat dragostea ... Bineneteles conteaza si anturajul, antrenamentul banuiesc. Poate voi merge si eu mai des cand voi avea masina, sau vor fi alte circumstante. Mi-as dori sa il duc pe Kari ...

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, asta e clar, am luat virusul de la bunicu de cand eram mica :) Asa s-a intamplat, si mie mi se pare ciudat ca merg doar de cativa ani, simt ca parca merg de o viata..

    Asa e, 1 la mana conteaza sa ai cu cine sa mergi. Daca prietenul meu zicea ca nu vrea nici in ruptul capului sa mearga, iti dai seama ca probabil nu mergeam..

    Dar antrenament... ce sa zic... nu aveam DELOC cand m-am apucat! Mi-am facut antrenament incet incet. Nu e greu, nici foarte usor. E adevarat ca tre sa-ti doresti foarte foarte mult. Dar zic ca pentru Kari merita! Si eu mi-as dori foarte mult sa pot sa-mi duc copiii pe munte, chiar si nepotii :) Dar mai e pana acolo :) Zic doar ca e foarte important sa le aratam de mici partile frumoase ale vietii, ale lumii...

    RăspundețiȘtergere
  16. Iti raspund aici pentru ca eu nu prea imi aduc aminte mai nimic de atunci. Nu as fi putut sa fac nimic din ce mi'as fi dorit: 1 pentru ca ai mei nu aveau bani si 2 pentru ca prin clasa a9a am inceput sa muncesc ca sa am si eu niste banuti pentru mine. Astfel nu aveam timp decat pentru scoala si munca si iesiri de weekend.
    1.Mi'ar fi placut sa fiu si eu intr'o gasca si sa merg la munte, mare, chestii de adolescenti.
    2. Mi'ar fi placut sa invat franceza pentru ca imi place la nebunie limba.
    3. Mi'ar fi placut sa nu ma fi maturizat atat de devreme si sa fi avut timp de nebunii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Alexandra sper sa ma mobilizez sa-l duc pe Kari la munte, pe trasee usoare pentru inceput :)

    Roscata imi pare rau pentru copilaria si adolescenta ta. :(( sper sa recuperezi tot ce ai pierdut si sa te bucuri de ele acum cat esti tanara! Poti sa incepi cu limba franceza

    RăspundețiȘtergere
  18. Acum incerc mereu sa fac tot ce imi doresc, sa merg in cat mai multe vacante si de invatat acum... nu stiu daca se mai prinde de mine :))

    RăspundețiȘtergere
  19. 1.drumetii nam prea facut. in liceu nu ma lasa mama sa plec singura, iar cu ea am mers doar in excursii simple fara desfasurari de forte.
    2.am descoperit muntele si iarna tarziu dupa 30ani, in urma unor iesirii cu colegii de munca. imi place sa ma cocot, sa simt oboseala unei zile petrecute haladuind pe coclauri. totusi nu-s extremista, imi plac traseele usoare si mersul agale, la poezie, sa pot admira ce se intampla in jur, sa mai trag o poza ;)
    3.as fi invatat bine engleza de atunci si poate as fi prins intre timp si alta limba, germana de exemplu. dar se pare ca daca iti doresti destul de mult ceva, exista mereu a 2a sansa!

    RăspundețiȘtergere
  20. Aa sper sa descopar si eu muntele, tot asa pentru plimbari usoare de poezie, undeva inainte de 30 de ani :))
    Da, cu portugheza sper si eu. Acum de Craciun am aflat ca la Cluj, la facultatea de litere se face un curs de portugheza gratuit si poate merge la el oricine. Din pacate nu te poti inscrie numai in septembrie :)

    RăspundețiȘtergere