Top 5 orase pentru sufletul meu

Top 5 orase pe care le port in suflet care mi-au placut foarte mult nu neparat din punct de vedere turistic ci fiindca eu m-am simtit extraordinar de bine in ele. Orase in care s-a declansat acel deja vu : omul potrivit la locul potrivit in momentul potrivit 

Locul 5 : Querzezet – Maroc
Este un orasel mic si foarte relaxant. Daca nu ai starea de spirit potrivita il vei gasi plictisitor. Dar mie in zilele alea asta mi-a trebuit. Sa fiu departe de lume alaturi de iubitul meu. Intr-un decor nou, la marginea desertului. A fost soare si cald ziua. Luam micul dejun la aceelasi restaurant din piazetta si chelnerii ne stiau. Iar eu stiam toate stradutele pe de rost. Ne rasfatam simturile cu curmale si apa de trandafiri. Iar seara trebuia sa iau pufoaica de iarna pe mine. De la 30% de grade ziua, seara se facea 0 sau minus. Asa e acolo, asa e in desert. Si cand era 12 noaptea si stateam pe terasa hotelului de pe acoperis si vedeam orasul dormind eu sorbeam in liniste o cheasca de ceai si ma gandeam cu groaza daca maine nu va mai fi cald. Daca va fi la fel de rece ca acum. Si a doua zi deabia asteptam sa ies sa vad cum e .... si nimeni si nimic nu ma dezamgea. Era cald si bine si un soare orbitor zici ca veci nu fusese ieri seara ....






Locul 4 : Levanto – Riviera Italiana
Locul in care m-am simtit acasa. Nu pot spune ca in vacantele mele s-a intamplat asta prea des. Sa ma simt atat de confortabil intr-un orasel-statiune, cu toate ca locuiam intr-un hostel si practic nici intimidate nu aveam. Dar poate tocmai asta m-a facut sa ma simt atat de bine acolo. Ca dimineata ma trezeam si ma plimbam in drum spre plaja trecand prin parc. Ca plaja era curata si ingrijita si oamenii atat de simpli si bine crescuti. Ca desi eram singura nu imi era groaza. Nu imi era groaza ca o sa-mi fure cineva ceva. Puteam sa intru sa fac baie linistita si dupa 2 ore toate lucrurile erau asa cum le-am lasat. Apoi la amiaz treceam din nou  prin parc si ma asezam pe o banca si priveam lumea. Dormeam cand soarele ucidea, ca sa fiu fresh dupa-masa sa ma duc sa vizitez ceva. Imi placea sa calatoresc cu trenul in fiecare zi. Imi placea ca seara parcul de langa hostel era plin si acolo se vindea cea mai buna inghetata cassata sicialiana mancata de mine ever si mai ales imi placea hostelul si faptul ca atunci cand ajungeam acasa de pe drumuri mereu gaseam 2-3 colegi de camera pregatiti sa-mi povesteasca despre vacanta lor, despre viata lor, despre orice .......





Locul 3 : Cluj – Romania
Clujul reprezinta amintirile mele. Viata mea de liceu si de facultate, anii cei mai frumosi (se zice) din viata unui om. Nu as putea sa nu iubesc acest oras. Si nu sunt doar amintirile mele, sunt oamenii, sunt locurile care mi-au devenit atat de dragi ( Parcul Mare, Piata Matei sau privelistea de pe Cetatuie) vibratia orasului, tinerii ce te inconjoara, zambetele, galagia, bunul simt. Da unul din motivele cele mai importante pentru care iubesc Clujul sunt oamenii. Ca toti impreuna creeaza energie pozitiva. Ca in cluburi e atmosfera si lumea se distreaza de-adevaratelea. In cafenele se discuta zici ca se pune tara la cale......... Nu stiam exact ce vreau sa va spun dar m-am prins. Imi place ca oamenii sunt naturali. Si cand simt ca vor sa rada, rad, si cand e tristete o simti in aer ! Si lumea se comporta cumva haotic, fiecare face asa cum il taie capul. Si in acelasi timp e totul atat de simplu si de normal ! :)






Locul 2 : Lisabona – Portugalia
Oh Lisabona. V-am spus deja ca sunt indragostita de Lisabona. Ca mi-a placut inca dinainte sa ajung acolo si-mi era frica doar ca oamenii sau ceva imi vor schimba parerea. Si am tot asteptat. Dar nimic. E nostalgic, e vechi, e linistit si agitat, e colorat, e muzical, e portughez ! I-am scris un articol de dragostea acestui oras, daca il cititi veti intelege.....






Locul 1: Fes – Maroc
Dupa ce am vazut Clona mi-am dorit mult sa ajung si eu in Fes. Sa ma plimb grabita pe stradutele intortochiate, sa fie aglomeratie, parfum si materiale colorate peste tot. Sa simt ca traiesc in alta lume, in alt timp. Si cand am ajuns acolo a fost exact asa cum mi-am dorit din totdeauna. Ametita de cap din cauza miilor de stradute, din cauza labirintului, culori, mirosuri, oameni in varsta cu balba alba din alta perioada istorica, femei ce inca carau plasele pe cap, marfa transportata pe magari, aproape ca nu-mi venea sa cred ca asa ceva inca exista in secolul asta. Si nu jucam intr-un film. Iar in spatele zidurilor inalte era un oras cat se poate de civilizat si de fancy, cu strazi impanzite cu fantani arteziene grandioase, restaurante de lux, etccc. Zici ca eram pe platorile de filmare din filmul Clona sau oricum ceva se intamplase si tot asteptam sa ma trezesc. Prima data totul a fost asa scurt, cateva ore si a trebuit sa plecam, eram doar in trecere prin Fes.Si cand am iesit de acolo ma intrebam daca locul acela chiar exista sau  totul a fost in capul meu. Si aveam sa ma conving dupa 2 ani cand ne-am dus in Fes si am stat 4 zile. A fost perfect. Este orasul meu de suflet din Maroc. Atunci am realizat ca in viata nu e nimic intamplator!





Thanks for visiting;

Daca v-a placut acest articol dati Like si Share pe pagina de Facebook : Click Here!


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

21 de comentarii:

  1. N-am văzut nici-un oraş dintre acestea, poate vor urma. Cine ştie? :)
    Din cele pe care le-am vizitat, fie şi parţial aş spune cam aşa: Florenţa, Paris, Viena, Napflio (Grecia) şi ca să fie şi unul de pe la noi, Sibiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. off topic
    Alicee,
    tibi şi Tiberiu, sunt una şi aceeaşi persoană.
    Uneori, mi-e lene (sau uit) să mă deloghez şi dau drumul comentului, aşa cum este semnat: pe WP cu tibi, iar pe BlogSpot cu Tiberiu.
    Sper că nu te deranjează.
    OK? Dacă da, te rog să-mi spui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu as pune Lisabona pe locul 1 si pe locul 2.
    Locul 3 nu stiu inca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Topul meu ar arata asa (fara locuri, ca nu pot sa le fac un clasament): Brasov, Barcelona, Monte Carlo, Viena, Munchen.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doua orase din Maroc si alte trei din Italia, Portugalia si Romania. M-a surprins putin ca nu ai inclus si Bruges-ul. :D Clasamentul meu ar include faimosul oras medieval deja mentionat, Girona, Figueres si Bruxelles.
    Dragostea ta pentru calatorii/excursii e uriasa, se simte din fiecare rand, din fiecare cuvant scris in acest articol. :)
    PS
    Planuiesc si eu un articol asemanator(am si pozele, mai ramane sa ma hotarasc cand il postez). Dar nu e un top.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai descris foarte frumos cele cinci orase, ceea ce inseamna ca te marcheaza profund calatoriile pe care le faci. Am vizitat doar Clujul din cele cinci orase prezentate de tine si pot spune ca mi-a placut foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  7. din strainatate am vazut doar 4 orase, deci exclud topul asta.
    Din Romania n-o sa spun decat primul loc : Brasovul. Clar si de departe.
    Dar sa stii Aliceee ca mi-a placut mult felul cum ai descris Clujul. Mult ! Mi-e dor si de el, am promis de ani de zile ca ma intorc intr-o vizita si inca n-am ajuns. 9 ore cu trenul ... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. modul în care prezinti orasele atrage atenția sub aspectele lor deosebite. Oferi amanunte puțin obișnuite. Foarte interesant topul tau!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca de obicei, o delectare să citesc ce ai scris. E interesant topul orașelor preferate de tine, mai ales că, dintre toate,nu am vizitat decât Clujul. Îmi place cum ai descris Fez-ul, am mai citit despre el și mi-a stârnit curiozitatea. Poate, cine știe, cândva voi ajunge și eu acolo !

    Ai un ping la ARTE.

    RăspundețiȘtergere
  10. Superba poza din Cluj, as fi putut baga mana in foc ca e de prin strainataturi de pe undeva :-P

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu din ale tale n-am vazut decat Clujul, demult de tot in '98. Marturisesc ca nu mi-a placut prea tare, din contra, mi s-a parut grozav de micut, jerpelit si sarac, desi am avut o experienta grozav de placuta acolo. Dar era in '98. Din cauza imaginii de atunci insa, nu m-a mai interesat sa fac efortul sa-l revad. Mie mi-a placut Sibiul si pe asta l-am revazut regulat.
    Orase pentru suflet deci! Adica nu orasele preferate sau cele mai frumoase, ci unde ti-ai petrece viata? Am inteles? Pai sa vedem:
    1. Bergen
    2. Geneva
    3. Copenhaga
    4. Berlin
    5. München
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  12. Tiberiu sigur ca nu ma deranjeaza :). Stiu ca esti tot tu :) Si-ti doresc sa vezi macar unul din orasele prezentate de mine si sa fie intr-un moment special si sa atingi o stare de spirit deosebita :)

    Varu multumesc de vizita si de comentariu. Bun venit pe aici :)
    Deci intradevar Lisabona are ceva. Mai cunosc 2 persoane care zic acelasi lucru. Totusi tu ai vazut atat de multe locuri din lumea asta, ma mir intr-un fel ca Lisabona a ajuns in sufletul tau pe locuri fruntase!

    Mihaela Brasovul mi-a placut si mie. Si imi place si acum. E mai ofertant din punct de vedere turistic decat Cluj in special fiindca e inconjurat de munti si natura :).
    Viena nu m-a incantat in mod deosebit. Mi-a placut din punct de vedere turistic dar altfel m-am simtit tot timpul aiurea, oamenii erau prea reci ....
    Barcelona .... e frumoasa da! si mi-a placut si atmosfera doar ca nu am luat eu cazare unde trebuia si mi-a cam stricat starea de spirit ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nice sper sa vad articolul si cel cu Bucket List :)
    Cat despre Brugge e un oras deosebit dar din pacate nu am avut eu destul timp sa stau sa rezonez cu locul. Iar acest articol e despre orasele mele de suflet acolo unde am avut o stare de spirit speciala, mai departe de tot ce inseamna arta, arhitectura, turist. :) Brugge se va afla pe locuri fruntase intr-un viitor top ...

    Marycix da, imi place mult sa calatoresc. Si imi place sa scriu despre calatoriile mele. Cred ca undeva este un nod de sudura intre ele :)

    Mihaela acestea sunt orasele mele de suflet. Nu sunt neaparat cele mai frumoase pe care le-am vazut, ci doar cum m-am simtit eu in ele. Si Clujul mi-a castigat sufletul in multiii ani. Undeva aproape de 10 :). Brasovul e deosebit si mie imi seamana mult cu Cluj mai ales dupa ultimele modernizari din Cluj

    RăspundețiȘtergere
  14. Carmen multumesc! :) E si zodia de vina, sunt fecioara, usor analitica si o buna observatoare :)

    Zina cred ca o sa iti placa Fez. Nu e pentru oricine. Mai ales nu e pentru claustrofobi.

    Ioana nu, de Craicun nu am ajuns numai in Milano. Si la noi ....

    Vladimir Clujul arata mult mai frumos decat in 98, a fost modernizat, dar totusi ai dreptate e un oras mic. Un centru mic, 2 strazi si cateva alei si ai gatat. Cateva muzee (interesante) daca esti pasionat ... O gradina Botanica micuta. Nu zic ca e cel mai frumos .... nu! Desi din tara pentru mine e! :)
    Eu ma referam, asa cum ai zis bine la orase de suflet, nu neaparat in care as locui ci doar ca m-am simtit extraordinar de bine in ele. Atunci. Poate azi cand voi reveni in Levanto sa nu mai imi placa. Sa il gasesc plictisitor si sa-mi doresc altceva. Fes nu ca l-am incercat. Si anul trecut mi-am dorit sa ma duc macar 2 zile dar nu s-a putut. Nu e chiar atat de aproape de Casablanca.
    Orasele tale de suflet sunt pe lista mea viitoare. Stii doar! Sper doar sa le vad intr-o zi ....

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim2:08 p.m.

    Am sa mai vad o data Clujul. Chiar sunt curios. Multa lume il lauda grozav. Iar muzee eu nu scap. Imi plac grozav.
    Eu m-am gandit la unde as locui cand am scris orasele din lista. In plus, in Paris ma simt extraordinar de bine de fiecare data. Dar n-ar fi in top 5 pentru locuit acolo.
    Cred ca ai sa le vezi si daca nu ti-ai dori :D. Tu calatoresti si te vei lovi de ele la un moment dat. Bine, pentru Bergen, probabil trebuie sa vrei, dar daca vizitezi Norvegia nu scapi oricum de el (ca oricine vrea sa mearga pe fjorduri si-n Hordaland sunt cele mai grozave, ala din Oslo e de tot rasul).
    Mi-am facut bucketlistele si le-am facut pagini nu posturi (langa about). Chiar voiam sa te intreb, nu pui si tu bucketlistul ca link, daca nu chiar ca pagina, ca sa fie usor de ajuns la el? Ca mereu caut postul cu upgradeul ca sa apas linkul sa ajung acolo :D. Mai nou l-am bookmark (de lene) ca sa-l accesez mai usor.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  16. Vladimir poate ne vom vedea la Cluj :), au poate la Geneva, who Knows, sper doar sa ne intalnim intr-o zi :) sa povestim live despre calatorii :))
    Vreau Norvegia si Vreau fiorduri si Bergen! Momentan e prea scump pentru mine ....
    Sa stii ca am intrat sa vad bucket list-ul dar nu l-am vazut bine ca mi-ai atras atentia! O sa il fac si eu pe al meu pagina dar trebuie prima data sa termin cu Cuprinsul ca sa am loc :)) Mersi de recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cluj... o, da! Asa cum zici, oamenii fac diferenta.

    Sunt multe locuri pe care mi-as dori sa le revad. Florenta, Treviso sau Bassano del Grappa in Italia. Hangzhou si Wuzhen in China. Cam la atat se opresc tarile prin care am calatorit. Ce sa faci, dezavantajul de a fi truditor in campul muncii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim8:02 p.m.

    Mi-ar placea grozav! Oriunde e bine ca povesti sunt destule :). Sa stii ca exista variante ieftine pentru Norvegia, doar sa te gandesti din vreme si sa stii ce vrei. Exista tot felul de fecilitati si chilipiruri, ideea este sa nu cumperi de acolo de unde cumpara turistul, ci de unde cumpara localnicul cand vrea sa-si viziteze tara.
    Multumesc ca tii seama de ea. Ar fi mai comod, ca-s grozav de inspirationale listele astea, ca doar nu toti citim aceleasi carti si nici nu vizitam aceleasi locuri si e grozav sa aflii ce-ai scapat.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  19. m-ai pus pe ganduri. nu pot spune ca am orase de suflet, poate pentru ca nu am vizitat niciodata un oras in sine, ci oameni care locuiau acolo si am incercat sa imbin utilul cu placutul. asa ca fiecarui oras ii corespunde un om drag :)
    mi-a placut mult roma, clima, arhitectura,limba. daca as vedea si alte orase din italia probabil mi-ar placea la fel de mult.
    pentru romania mi se par interesante brasovul,sibiul si sighisoara, dar mai trebuie sa le feliez ca sa-mi dau cu parerea. am eu o slabiciune pentru vechi imbinat cu nou...

    RăspundețiȘtergere
  20. Teo acolo voi ajunge si eu :). Am sa vad daca voi mai putea calatori .... in weekenduri sau in zilele nationale libere sau nici nu stiu cum voi face. Dar azi maine se va intampla si schimbarea asta ....

    Vladimir stiu ca am facut si eu o data o simulare pentru cineva, iesea undeva la 200 euro parca, numai drumul si cazare prin Milano. In regim low-cost. Stiu ca se poate. Dar stiu ca pe langa asta iti trebuie bani acolo, si asta e mai scump .... Oricum nu e prioritate in anul acesta, dar va fi in anii viitori

    Aa ai noroc ca ai rude si prieteni impreastiati peste tot, e normal sa te gandesti la un loc imaginandu-ti persoanele pe care le vezi acolo. Oamnenii sunt importanti. Eu doar cand merg in Paris sau in Maroc ma duc la rude :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Chiar daca am vizitat Grecia, Italia, am vizitat si Levanto, si Clujul..frumos...insa tanjesc dupa Barcelona

    RăspundețiȘtergere