Vacanta in sezon sau in extrasezon? -discutii turistice

 Pt cei noi pe blog sa va explic: la discutii turistice fiecare comentator (ce comenteaza pertinent si la subiect) va fi provocat printr-un link in urmatorul articol din aceasi serie (adica martia viitoare). Va astept pe toti sa discutam, ps: si voi cititorii mei fara blog :)!


Asta e intrebarea de marti. Ideea mi-a venit de la Ioana care zicea ca nu ii place sa petreaca de Revelionul fiindca dai prea multi bani pe el si apoi poti sa te duci si maine, sau joi, sau la toamna in acea tara, in acel oras. De ce sa fie chiar in 31 decembrie? Si m-a pus eu pe gandit ... deci daca as merge in Singapore, sau la New York sau in oricare tara se stie ca este petrecere mare in noaptea de Revelion, as alege 31 sau a doua zi? Binenteles buzunarul imi zice ca pot sa astept data de 1 sau 2 sau 10 ianuarie.  Dar eu pentru mine as alege experienta, spectacolul, noutatea. Chiar daca as da din buzunar o suma frumusica. (binenteles daca i-as avea)....

Apoi gandindu-ma mai departe. La mare vara, sau iarna? Iarna in Italia sau Spania poti prinde un 20 de grade. Sume injumatatite. Pana la urma tot ala soare e, tot aia mare e. Dar atmosfera??  Imi imaginez un Levanto cu o plaja pustie, sau cu cativa tineri rataciti sau cu chef de camping, o piazzeta goala ca doar e statiune si deci fara turisti totul e cam mort, cu restaurante inchise (unele cel putin banuiesc ca sunt inchise), cu celofanul pus pe frigiderul de inghetata, cu un apus timid si vant de decembrie, sincer nu mi-ar placea.

Imi sare gandul la Florenta. Tocmai fiindca am vizitat-o in extrasezon. Mai exact in februarie. A fost urat. Ne-a plouat 80% din timp. Cu toate ca la noi pe vremea aia inca era ger afara, la ei erau cam 13 grade, o toamna blanda, de iesit cu pardesiul bunicii si o palarie pe cap. Una impermeabila desigur, ca cu umbrela e greu de manuit aparatul foto. Deci de acasa, temperatura suna ok. Si eram gata sa accept si ploaia daca venea in doze mici. Dar a plouat continuu, foarte putin, numai cat ma sacaie, sa nu ma pot aseza nicaieri, sa privesc mereu printre picurii de ploaie, sa trebuiasca sa ma duc in Piazzale Michelangelo ca sa vad Florenta de sus ca altfel din cauza ploii nu puteam ridica capul .... 
Nu a fost orasul de vina. A fost ploia (in cea mai mare masura)

Ma gandesc apoi la Barcelona si Lisabona. Tot in februarie. In Lisabona a fost perfect. 20 de grade si o atmosfera de primavara tarzie. Numai cat ca nu-mi puteam baga picioarele in raul Tejo ca in rest puteam merge linistita in tricou pe strada. Lume putina, turisti putini, preturi mici si oameni curiosi sa stie ce caut pe meleagurile lor in februarie :) Mama imi zicea ca in Romania la munte ninge si prin oras se topeste zapada. Eu eram in alta lume in Portugalia. In Barcelona la fel. Cu toate ca Barcelona trebuie sa aiba o atmosfera deosebita vara. Nu de alta dar e oras litoral si deci nu lipsesc party-urile, tineretul, balaceala, vestimentatiile sumare. Presupun. Inca mi se pare interesant si cand Kari va creste vom merge intr-o vara la Barcelona. 

Oare sa inchei aici, sau sa mai scriu .... hmmmm ..... Marocul, ah sau Cluj. Hai ca va zic de Cluj prima data. Deci in Cluj cand e vacanta orasul e mort. Hai ca parca vara asta au mai compensat numarul mare de turisti romani si straini, dar tot simti ca nu e Cluj. Ca lipseste agitatia si spiritul tineretului..... Nu e vb de sezon, dar daca vii in vacanta vei vedea un alt fel de Cluj .... unul neadevarat ....

Si sa inchei cu Marocul. In Maroc votez extrasezon! singurul dezavantaj e ca nu poti face baie in ocean/mare. Ma rog daca esti surfer oceanul te asteapta in Essouira. Altfel iarna numai daca nimeresti platesti la un hotel cu piscina. Dar temperatura afara e ideala. Si pana si plaja (ati vazut in articolul de ieri) e populata. Nu simti acea apasare si pustietate de extrasezon :)) 
Binenteles se poate ca pentru unii se fie sezon iarna. Dar pt marocani nu e. E vara. Atunci cand caldurile ating cote maxime, august e luna vacantei. Vara se fac majoritatea nuntilor pentru care vin toate neamurile din strainatate. Vara isi iau concedii si marocanii plecati si vin acasa ....
Iarna pentru ei nu e sezon, desi pentru calatori ar trebui sa fie :)) 


In concluzie pentru mine conteaza atmosfera. Nu imi place iarna in statiunile mici. Nu imi place vara in tari cu calduri ucigatoare. Nu imi plac orasele pe timp de ploaie si vreme mohorata. Nu imi plac fotografiile cu tonuri de gri. Pentru mine un mid-sezon e bine.
Pentru vacanta de vara (adica stat la soare si vizitat mai putin ,iulie).
Pentru baie+vizitat septembrie.
Pentru vizitat exclusiv, primavara devreme in tarile din Sudul Europei , iunie sau septembrie mi se pare ideal pentru taile din Centrul si Nodul Europei .....
Acestea sunt lunile si perioadele cand imi place mie sa calatoresc. Si doar in circumstante apasatoare m-as duce iarna la Venetia, sau vara in Marrakech! :))

Voi:

ce prefertati: Vacanta in Sezon sau Extrasezon? Cu argumente va rog :) 
Si exemple daca aveti ....



 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!  

30 de comentarii:

  1. vacanta...oricand :)))
    e minunata marea si acum , veniti sa vedeti...muntele este minunat si el oricand ...eu sunt pentru vacanta oricand prinzi , nu conteaza anotimpul...poate pentru unii da , dar la mine merge oricand !ma adaptez foarte bine si la caldura , si la frig , si la ploaie...stiti cum este cu cainele de la reclama...plimbare ????????

    RăspundețiȘtergere
  2. pfff... la noi nici nu se pune problema de sezon/extrasezon, depinde doar de momentul cand ne putem lua concediu... insa la schi de exemplu multi prefera extrasezonul, pentru preturi.

    RăspundețiȘtergere
  3. In general noi evitam sa plecam in high-season, din cauza aglomeratiei si a preturilor mari. Cele mai frumoase vacante le-am avut in iunie si in septembrie. Anul trecut am incercat si in aprilie, a fost foarte frumos, dar am avut noroc de-o primavara timpurie si fara ploaie. Mai e si problema temperaturilor. Am fost in Cipru si in Grecia in septembrie, si la pranz mi se parea ucigator de cald. Nu pot decat sa-mi imaginez cum era in iulie sau august, cred ca pentru destinatii de genul asta chiar si octombire ar fi ok ca si temperaturi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim1:33 p.m.

    Sunt multe impedimente in alegerea paragrafului perfect din viata naostra pentru a pleca in concediu . Aici ma refer la vesnicul patronat,efectul de turma,si incercarea de afirmare. Cred ca acum,la momentul actul este ideea de a avea ceea ce are celalat sau peste. Umanitatea a ajuns dezbinata,nu mai suntem uniti si apreciati pentru ceea ce facem. Stiu am ocolit putin subiectul dar pentru ca sunt multi factori decisivi in a alege perioada perfecta pentru concediu. Cred ca marea majoritate doresc sa aiba parte de 2,3 sau chiar mai multe mini vacante ,dar poporul roman care abia iti vede capul de datorii bancare,taieri salariale,disponibilizari,parinti ce au copiii la scoala,liceu,facultate care le golesc buzunarele si asa golite de actuala miscare politica,nu cred ca mai reusesc sa se gandeasca la vacanta,probabil fiind mai preocupati sa le dea la copii bani pentru studii si de consum in cluburi,baruri,etc.Asadar o parte din societate nu stiu unde este constanta,litoralul romanesc sau baile herculane,etc.,multe alte zone deosebite din romania si asta datorita nivelului de trai greoi.

    Dar sa zicem ca ne referim la categoria societatii car eisi permit macar un concediu de 7 zile la munte sau la mare. Acestia prefera dupa cum se vad in multe reportaje de sezon,plecare in sezonul de varf. Aceasta categorie este mai deschisa la agitatie(baruri,petreceri,cinematografe,teatre,cluburi,agitatia din statiuni,etc )asta pentru ca le place sa fie inconjurati de multime ce poate le da un efect de euforie involuntara.

    A doua categorie din societate sunt cei cu copii mici si batranii care prefera statiunile mai linistite,vacante la inceput de sezon si la fine de sezon.

    Daca aducem in discutie si cat timp ne ia pentru a aduna banii pentru un concediu ar fi dificila si alegerea locatiei de vacanta.

    Daca nu vrei sa fi in "turma" trebuie sa mergi cand nu este sezon,ca sa iti permiti sa iti iei un suc,o bere,o cazare ce nu ai acasa,bilete la muzeu,si multe altele,dar odata ajuns acolo dai de un aer sobru si linistit din partea localnicilor,dar esti mandru(a) cand vin in tara asta daca ai ales destinatii outside care nu sunt fullsezon/alltime,pe unde ai fost ce ai vizitat si ce ti-ai cumparat.

    La nivelul actual al salariilor este de preferat cand nu este sezon,esti mai linistit(a),nu esti jegmanit(a) cu nerusinare cum de altfel se intampla pe litoralul romanesc si ai parte de o mai mare amabilitate din partea gazdelor.

    Acesta este doar punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  5. am vazut putine si-s mereu gata de-o plimbare oriunde. desigur, as evita sudul in lunile caniculare, dar in rest as incerca sa ma adaptez si sa ma bucur de orice. s-a intamplat ca am vizitat cipru in ianuarie, ne-a cam plouat, dar am reusit sa-mi formez o parere, chiar daca statiunile erau goale si am suferit cumplit ca n-am putut face baie si plaja. un loc nou are mereu ceva de oferit, daca ai disponibilitate si starea sufleteasca sa observi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim3:35 p.m.

    Hm. Pai eu vad lucrurile altfel. De exemplu unul din locurile preferate in care eventual ajung in fiecare an este Egiptul. Care ar fi sezonul? Doar perioada vacantelor daca ne luam dupa preturi. Ori, pe mine nu ma intereseaza perioada vacantelor pentru ca imi iau concediu absolut cand doresc.
    Bun.....in lunile de vara nu se prea pune problema sa ma duc prin orientul apropiat Am petrecul un "august" in Sharm el Sheikh si a fost, din punct de vedere al climei terifiant. Altora le place caldura - si mie imi place dar acolo efectiv m-am copt.
    Vara as merge eventual in Tunis.
    Dupa cum stii , Europa nu ma atrage foarte mult . Ce am vrut sa vad am cam vazut
    Totusi daca e sa ma intrebi ce as alege vara ar fi : palma de Mallorca, Tenerife, Canare in general . Pentru ca sunt mici posibilitatile de ploaie. A, si.....Nisa sau Cannes, n-am fost niciodata acolo
    La Paris merg foarte des si il prefer in afara vacantelor.
    Noiembrie-decembrie: Maroc, Egipt, Liban si astept sa se puna Siria pe free. Mai vreau sa ajung si in palestina la Ierusalim.........Toamna -iarna

    RăspundețiȘtergere
  7. Depinde de locul unde ma duc, mie-mi place caldura, dar nu canicula. Imi place vestimentatia mai sumara, picioarele goale in sandale.

    La Londra a fost excelent in iulie, la Napoli in mai. De obicei, in Italia si Spania e de preferat primavara si toamna pentru vizitat orase. Ploi mari n-am prins desi am fost 8 zile la Roma in noiembrie, considerata cea mai ploioasa luna, am prins insa canicula acolo in august. In schimb, Florenta in august a fost ceva de vis, de neuitat.

    Insa, pentru vizitat zone turistice (nu orase) din Italia, e de preferat totusi s-o faci vara, deoarece in extrasezon ai mai putine posibilitati de transport in zona, ma refer la vapoare in special. Si ziua e mai scurta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă ai parale destule, evident că mergi numai în sezon, fie la munte, fie la mare. Daaaar, dacă ştii să te mulţumeşti şi cu mai puţin, merge şi în extrasezon. Mie important mi se pare, să călătoreşti cît de mult posibil. Este cea mai importantă aventură a cunoaşterii, imaginată de om. Părerea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. O experienta de cosmar am avut-o eu cu extrasezonul. Am plecat la mare(Mediterana) la sfarsitul lui aprilie-inceputul lui mai. A plouat non stop, ba chiar a si nins. Deci frig, urat, mohorat. In loc de costum de baie am avut nevoie de costum de schi(culmea turismului, nu?).Unii nici nu cred ca au iesit din hotel. Evident ca nu voi mai repeta experienta cat voi trai...
    Nu stiu ce sa zic, as pleca in octombrie in Praga sa zicem, ma trezesc ca ploua mai tot timpul, ce fac? Iti dai seama cum ies pozele. Cum iti e norocul...Alice. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu prea iau in calcul sezon sau extra-sezon. Cand am dispozitie si bani, calatoresc si gata. Nu ma intereseaza ca e frig sau cald, cred ca locurile frumoase raman frumoase in orice anotimp.

    Depinde si de zona/tara unde mergi, de tine ca persoana, de ce vrei sa faci acolo. De exemplu eu iubesc muntele si drumetiile, si merg indiferent de anotimp, pentru ca fiecare anotimp pe munte are farmecul lui. Muntele nu este niciodata la fel.

    Pentr vizitat si plimbat prin orase prefer anotimpurile calde, dar nici chiar toride. Nu imi place canicula, dar daca stau sa ma gandesc bine prefer sa mor de cald decat de frig :)).

    Repet...depinde de clima zonei care intentionezi sa o vizitezi si de ce vrei tu sa faci acolo si cum te simti confortabil...cred!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim5:59 p.m.

    Cred ca depinde de buzunar si gusturi. In unele locuri, a caror frumusete depinde de natura, pur si simplu n-ai ce face in extrasezon (daca nu mergi cu treaba). Ca sa dau un exemplu, in Norvegia, poti merge pe fiorduri/munte numai din iunie pana-n septembrie (hai inceput de noiembrie pentru unele circuite) fiindca iarna e prea frig, ploua/ninge prea mult, ziua e mult prea scurta si lumea sta in casa. Efectiv nu ai ce face iarna decat sa stai si sa vanezi aurora. Asta nu-i o problema daca ai la cine si cu cine sta, dar ce vreau sa spun este ca in anumite conditii, pentru un turist tipic, sezonul este obligatoriu. In alte locuri asta putin conteaza, de exemplu in Geneva, Berlin, Londra, Paris unde frumusetea locului nu depinde de natura.
    Referitor la gusturile si buzunarul meu, mie imi este cam indiferenta problema, cu mici exceptii de genul celei de mai sus. Cand platesc eu sa ma duc undeva, vreau sa pot face ce-mi place mie. In general cumpar bilete sa particip/asist/vad ceva (festival, sarbatoare, castel, pictura). Ma duc cu adresa. Norocul meu este ca ce-mi place mie nu-i neaparat sezonal. Nu stau la plaja niciodata, nu mor sa schiez, nu mi-e frig si nu ma sperie ploaia. In schimb urasc aglomeratia si cred ca am tendinta ca, in orasele mari, sa ma duc in extrasezon, dar cu un scop.
    De cele mai multe ori insa trebuie sa ma duc cu slujba. Acelea nu-s date hotarate de mine si chiar daca imi prelungesc mereu cateva zile pana la cateva saptamani, perioada nu o aleg eu. Si nu ma deranjeaza nici un pic.
    Fiindca localnicii au chestiile pentru sufletul lor exact in extrasezon (nu ma refer la statiuni turistice asta-i alta poveste, dar eu acolo nu pun si nu voi pune piciorul nici platit).
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,
    eu plec in Barcelona in februarie si sint convinsa ca e diferita vara, dar e Barcelona, e experianta unui loc nou, e o iesire din rutina. Vacanta e vacanta oricand. Nu sunt adepta iesirilor la plaja, iar Grecia in septembrie mi s-a parut mai frumoasa decat Grecia in iulie-august. E o chestiune de gust. Si pe mine m-a plouat de Revelion in Florenta si in general iarna in Italia e cam pustiu, dar Toscana avea culori fascinante si printre stropi de ploaie, iar Siena si Pisa mi s-au parut de pe alta lume. Ponte Vecchio, Florenta era aproape pustiu in noiembrie, iar in Venetia am stat cu 30 de euro pe noapte aproape de Piata San Marco, in timp ce doar peste o luna la acelasi hotel o noapte costa 200 de euro. Asa ca depinde de optiunile fiecaruia si de bugetul fiecaruia :) Raluca

    RăspundețiȘtergere
  13. Păi chiar ține de locația aleasă. Din motive de partener :) in vacanta de vara noi vrem nu vrem plecam numai in august (vezi Cofu, Venetia, Verona, Bologna) cand e full peste tot (eu am experienta cu Venetia in august, n-as mai repeta-o numai daca m-ar plati cineva) :D In rest pentru city break-uri alegem etxtrasezon: Paris si Roma in noiembrie (a plouat cam o zi/oras), Florenta si Toscana in octombrie (a plouat putin într-o singura zi), Rimini in decembrie (clar nu e ca vara, dar asa mi-am facut si eu o idee de cum arata statiunea asta, adica am putut sa o VAD, daca era plina de oameni era destul de greu).
    La revelion am alta teorie, e ok de mers, dar nu chiar in marile metropole, de exemplu revelionul de anul acesta de la San Marino a fost atat de placut! In schimb la Paris, am inteles ca nu e foarte frumos de revelion, nici ca atmosfera nici ca timp probabil.
    Militez insa pentru luna iunie, care nu este nici chiar sezon, nici extrasezon (vezi Cinque Terre, formidabil!)

    RăspundețiȘtergere
  14. Coco parerea mea e ca in tara chiar nu conteaza. Ca e cald si soare sau ninge sau ploua. Ca oricum intr-o viata mai poti merge in acelasi loc si a doua oara. Dar daca e sa mergi la Paris, sau la Roma sau mai stiu eu care e visul tau si stai 3 luni sau 6 sau 1 an sa pui bani deoparte tot visand la vacanta asta, e cam aiurea sa ploua sau sa fie cald de sa curga apele pe tine sau sa fie un frig de sa zgribulesti privind marile catedrale.Sa ploua si tot timpul sa fi ud, sa nu te poti aseza nicaieri, masinile sa te stropeasca, isi cam pierde farmecul vacanta :)). Parerea mea ....

    Zazuza cu ski-ul ai dreptate. Extrasezon aduce numai beneficii! Preturi mai mici, mai putini oameni pe partie, mai multe obtiuni la locurile de cazare, mai usor de ajuns la munte! Nici nu stiu care e ideea sa mergi in zilele de concediu cand merg toti (daca poti si alta data) :))

    Apollo pentru Grecia si eu ma gandeam la septembrie...
    Dar tot am amanat, sper sa ajungem si acolo intr-o zi ... Anul trecut in Sudul Italiei a fost perfect in septembrie. Asa cum zici si tu. Preturi mai mici, aglomeratie mai putina, caldura la limta suportabilului, apa era asa si asa, dar am facut si baie in mare in cateva zile (vorbim de jumatatea a doua a lui septembrie, 23-28 septembrie) :)). In iunie nu am calatorit in ultimii ani, nu s-a nimerit

    RăspundețiȘtergere
  15. Necesitatea si intamplarea multumesc de comentariu (in special pentru efortul de a scrie asa mult).
    Intradevar raspunsul nu e chiar la subiect, la discutii turistice ma asteptam sa imi zici despre tine, tu cand preferi sa calatoresti, acum sau in trecut, sau in viitor, in sezon sau in extrasezon. Nu vorbeam despre populatia care a saracit (sa doresti e absolut valabil chiar daca ai bani sau nu in buzunar), sau despre politica, etccc. Ma asteptam sa imi zici despre tine, alegerile tale si dupa ce criterii te ei. Daca calatoresti ... ca daca nu, inteleg raspunsul evaziv, general ....


    Aa si totusi, de ce sa mergi sa vezi marea in Cipru si sa-ti fie ciuda ca nu poti face baie in ea, sa te plimbi prin ploaie etcc cand poti sa merge in Sud si sa stai la soare si sa vizitezi una alta ... Doar intreb. A fost alegerea ta, sau a altora?

    Hapi deci tu esti turista pe timp de iarna! Inteligent. Fugi de frig si de zapada si in plus nici nu dai o avere sa mergi (cum ai da vara) :))
    Cat despre Europa, ai zis foarte bine, toamna sau primavara tarzie cand prinzi cer senin si flori si soare, numai bine :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Când aleg o adresa de vacanta, ma orientez întotdeauna în alegerea perioadei, în functie de clima. (spre exemplu, nu m-as duce niciodata în Egipt în lunile de vara, nu m-as duce în Mexic în aprilie...)
    Am vizitat multe locuri frumoase si am avut în general noroc de timp favorabil activitatilor pe care mi le-am propus-o în vacanta respectiva. Am ales, în general, iarna- concediu de schi, primavara - vizite metropole, vara-litoral, toamna - metropole; am avut pâna acum norocul sa-mi pot permite cel putin 5-6 concedii, sau mini-concedii pe an. Daca esti atent si combini cele 30 de zile de concediu legal, cu duminicile, sarbatorile nationale si cele religioase, plus ceva ore suplimentare... reusesti sa aduni peste 50 de zile de concediu pe an! De cel putin zece ani, fac planificarea din timp - adica cel putin cu 6-8 luni înainte, în primul rând pentru ca firma la care lucrez o cere si în al doilea rând, pentru ca aduce si avantaje financiare (rabat de 5-15% din pretul oficial).(spontan facem doar iesiri la sfârsit de saptamâna - excursii de una sau doua zile).
    Sunt foarte multumita cu felul concediilor mele! Sanatosi sa fim! :)) ca restul se aranjeaza cumva, asa-i? ;) Gânduri bune tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ioana ai dreptate. Pentru Italia si eu zic vara. Mai ales pentru ce am vizitat eu: Cinque Terre si micile sate cred ca trebuie vazute vara, Pisa am vazut-o de 3 ori: februarie (urat nu ne-a placut in mod deosebit), iulie - superb, putin mai multa lume dar cer albastru in contrast cu caldirile in culori calde, octombrie- numai bine, 20 de grade, unii in tricou, altii in palton, cum vrei, tot soare, mai putin turisti, mai multi italieni, mi-a placut! Floreta vara, Roma ar fi pacat sa o vezi pe ploaie, sa nu te poti bucura de farmecul piatetelor; Milno iarna ni s-a parut cam mohorat, desi impodobit de Craciun :)), Iar Sudul, Amalfi, Capri etccc cred ca e foarte deprimant iarna mai ales cum ai zis si tu, circula prost autobuzele si vapoarele ....

    Tiberiu sa inteleg ca tu mergi in functie de buget, unde pica ....
    Adica oriunde :) E bine si asa

    Nice eu nu stiu (nu am auzit) sa se faca baie in aprilie. E drept ca nici de ninsori in aprilie la mediterana nu am auzit .... :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Larisa pentru munte iti dau dreptate! Oricand e frumos!! In orase vara, si eu zic, doar ca in multe te prajesti in mijlocul veri, e bine la inceput sau la sfarsit de vara :)

    Vladimir inteleg punctul tau de vedere! Ai dreptate cu Norvegia, e cam greu iarna si cam frig! Orasele mari daca nu te deranjeaza ploaia se vad mai bine, mai usor si mai repede iarna cand scapi de cozile la obiectivele turistice etcc
    Evident sunt si dezavantaje (programe mai scurte) intuneric mai repede, dar numai bine te ascunzi intr-un bar :))

    Buna Raluca si bun venit pe blogul meu.
    Siena si Pisa m-au impresionat si pe mine. Siena in mod deosebit. Si eu l-am vizitat pe ploaie dar tot a fost frumos. Mi-a parut rau doar ca in Piazza aceea mare nu m-am putut aseza pe jos, cum am vazut in alte fotografii ca se face vara :))
    Despre Barcelona gasesti o groaza de articole pe blogul meu, sper sa-ti foloseasca. E un oras frumos si interesant
    Grecia nu am vazut-o dar daca e sa ajung acolo sper sa fie in septembrie :)
    In Venetia in ce luna ai prins asa preturi mici?

    RăspundețiȘtergere
  19. Bia iunie e perfect. Desi nu stiu cu preturile ....
    Dar avion din timp gasesti ieftin ceea ce iti scade mare parte din cheltuiala. Apoi la hotel iara, poti lua in varianta last-minut cu 50% reducere, evident daca te risti :)) sau sa cauti din timp pe mai multe site-uri ... trebuie sa fie si ceva ieftin. Ca mancarea si restul sunt la fel oricand te-ai duce :))

    Carmen stiu ca faceti multe iesiri! Ma bucur pentru voi! Asta imi doresc si eu sa reusesc pe viitor, cand voi avea o slujba si orar fix sa reusesc sa mai calatoresc, macar din cand in cand :). De 2-3 ori pe an, cum fac si acum, chiar daca zile mai putine :)
    Anul acesta o sa incerc weekenduri, ca sa ma obisnuiesc. Nu prea sunt familiarizata cu acest tip de excursii, mici refresh-uri, le gasesc destul de costisitoare deasemenea ( bine la final iesi mai ieftin, dar gandindu-te ca biletul de avion oricum il platesti ... ) sa vedem!
    Cat despre lunile vacantelor, iti dau dreptate si asa ma gandesc sa fac si eu ...

    RăspundețiȘtergere
  20. depinde foarte mult unde vrei sa te duci, imi inchipui ca nu-i haios sa stai singur pe-o insula in sezon ploios, dar din calatoriile mele, in orasele mari este chiar mai placut daca nu te duci in sezon, mai ieftin si mai putin aglomerat. Asa am vazut Viena, Praga, Londra, Amsterdam, Atena. Cred ca aproape toate orasele mari le-am vazut fara aglomeratie. In Venetia am fost la sfarsitul lui august si ma simteam ca-ntr-o mare demonstratie, am fugit din centru si am vizitat insulele mai mici din jur, ne-am pierdut pe la periferie, prin niste zone in care nu-mi doream neaparat sa ajung. A fost haios pana la urma. Muzeele si monumentele tot acolo raman, daca insa vizezi activitati pentru turisti, gen scufundari, plimbari cu barca sau coborat cu parapanta, atunci e bine sa verifici ca functioneza in perioada in care vrei sa te duci.In Viena am fost la sfarsitul lui ianuarie si mi-a fost atat de frig incat imi promiteam ca nu mai plec de acasa iarna, m-a tinut foarte putin, Viena mi-o aduc aminte, dar frigul l-am uitat. In schimb cele mai multe muzee tot in Viena le-am vazut :D Si in continuare prefer extra-sezonul, nu atat din cauza preturilor cat din cauza multimilor de turisti. Nu suport cozile si nici 2-3 grupuri intre mine, lentilele aparatului meu si … obiectul intereselor mele.

    RăspundețiȘtergere
  21. Extrasezon, clar!
    De ce? Pentru ca ma pot bucura de tot ce vreau, pot sa vizitez multe locuri, sa ma plimb linistita pe strada, ma pot bucura de micile chestii pe care nu apuci sa le vezi cand abia poti trece de multimea de oameni care se imbulzesc ca la paine calda.
    Cand am fost in Tabarca am fost exact inainte cu cateva zile de plin sezon si a fost magnific. Marea numai a noastra, liniste, am putut manca linistiti, fara sa asteptam mult dupa fiecare fel, am putut asculta marea, in timp ce mancam pe malul apei, in liniste. Ador extrasezonul :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai depinde :) La mare preferam sa merg la mijlocul lui iunie in Thassos (Grecia) iar la munte (Straja) in saptamana dinainte de Craciun si sa fac Craciunul la munte, cu petrecerea de rigoare (ca sa evit aglomeratia dintre Craciun si Anul Nou). Dar cum dom' ministru Funeriu a schimbat datele vacantelor, anul asta am ajuns la Straja pe 3 Ianuarie. Am nimerit mai bine decat alte dati, pentru ca am avut zapada si am schiat in fiecare zi.
    La vara iar se schimba programul, pe motiv de examen Daria, asa ca in loc de iunie preferam marea greceasca in sfarsit de august, inceput de septembrie. Eu as fi vrut 2 saptamani in septembrie pe motiv de pret, dar iar ma impiedic de dom' Funeriu :(
    Dezavantajul de a te duce in iunie sau septembrie la mare este ca in arsita lui iulie-august esti la serviciu :)

    RăspundețiȘtergere
  23. In ultima perioada am calatorit mai mult in extra sezon pentru ca asa mi-a permis timpul. Dar s-a dovedit mult mai fain, mai ieftin si mai linistit. Mai ales ca am o oarecare problema cu hoardele de turisti.

    Asa ca voi alege mereu extrasezonul pentru a vizita ceva. Daca doresc strict plaja, atunci poate voi merge final de iunie-inceput de iulie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mie personal nu imi place aglomeratia si prefer sa evit varful de sezon.Nu vorbesc neaparat de buget(desi este si el important).Datorita jobului nu pot sta mai mult de 3-4 zile in concediu si atunci cand plec importanta este vremea si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  25. Banuiesc ca la mine te refereai, dat fiind ca vorbesti de Singapore :-)). Eu raman la parerea mea. Never, ever in sezon. La mare poti sa te duci si iarna, in Tenerife e perfect in perioada respectiva si nici nu tb sa lasi o avere acolo. Ca Tenerife mai sunt si alte locuri in care sa iti poti satisface nevoia de mare si temperaturi mai ridicate, de exemplu. Eu mai tot ce am vazut am vazut in extrasezon si a fost perfect, din toate punctele de vedere. Inclusiv ca in anumite orase (de pilda in Rusia), in perioadele de varf sunt inchise parti importante din Ermitaj si palate, pe care eu in schimb am putut sa le vad, si inca fara sa trebuiasca sa dau coate in stanga si in dreapta ca sa pot face o biata poza.

    Cat despre vreme... imi pare rau, dar de mult nu se mai supune vreunei reguli. Am prins soare 2 saptamani de Anglia si Scotia in aprilie (da, da, fara strop de ploaie), soare, cald si frumos la Roma de Valentine's Day, soare acum la Singapore unde de regula ploua in fiecare zi :-) Asa ca... argumentul asta pica! :-) Evident ca e valabil si reversul, sa te duci in sezon si sa te ploua de sa te mureze... plus sa te calci in picioare cu toata lumea :-)

    RăspundețiȘtergere
  26. In luna noiembrie 2010 la inceput am vizitat si Venetia si Florenta si Siena si sa stii ca desi era umed eu tot m-am asezat pe jos. Am avut noroc ca nu ploua. Hotelul din Venetia vad acum pe booking ca a mai primit o stea, deci este mai scump si nu mai accepta animale de companie, eu am caine si desi nu merg cu ea peste tot si nu am fost nici in Venetia, caut hoteluri care accepta caini. E o fixatie de-a mea. Dar l-am gasit pe boobking si mi-am facut rezervare cu putin timp inainte de a pleca, deci nu cred ca am beneficiat de vreo reducere. Vanzatorii mi-au spus ca vremea e identica cu cea din februarie, din timpul carnavalului, dar ca orasul e mai pustiu. Nu pot spune cu certitudine asta, pentru ca nu am fost la carnaval niciodata, desi mi-as dori :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Kadia stiu ce zici cu aglomeratia. Am facut cunostinta cu ea in Maroc (in special) unde chiar nu conteaza ca mergi vara sau iarna (desi e mai bine iarna) ca tot e multaaa lume!
    Am auzit si eu ca e frig tare la Viena iarna, e am fost in aprilie si era de tricou :). Nici nu am intrat la muzee cu parcurile lor numai bune de sezatoare :)) E drept ca frigul/caldura/durerea de picioare/spate le uiti in timp, raman doar lucrurile bune si frumoase!

    Roscata cu cateva zile inainte de sezon mi se pare perfect! Mai ales ca lumea lucreaza din zor, e acolo, se pregateste pentru multime! Eu ziceam extrasezon adica iarna la mare, sau ceva de genul!!
    Am fost in 4 septembrie la Cosntanta si a fost asa frumos, nu am putut face baie in mare dar vemea a fost nemaipomenit! Seara stateam pe malul marii sa simt briza, a fost foarte placut

    RăspundețiȘtergere
  28. Daniel dar arsita de la mare nu e nasoala? Nu stiu tu dar eu nu suport! Mai ales in Casablanca unde e si umiditate mare, toata ziua eram lipicioasa, hainele nu se uscau nici in 3 zile, afara deabia espiram cu sticla de apa dupa mine! Horrror!!Iarna la munte inteleg! Pt ski, zapada ...

    Dia vad ca majoritatea calatorilor independenti merg in extra sezon sa scape de turisti, de preturi mari ... si eu! mai ales cand vreau sa vizitez orase!!

    Craciunel si atunci ma intreb: cu cat timp inainte de plecare cumperi biletele? sa fie sigur ca prinzi vreme buna ...

    RăspundețiȘtergere
  29. Ioana vremea oricum nu o poti anticipa cu mult timp inainte, cand platesti biletele de avion, poti doar sa speri :)))

    Raluca ai avut noroc. Eu am vazut la tv de mai multe ori ca in noiembrie Venetia e inundata si se circula cu cizme de guma!!! Si in perioada festivalului este cand e asa!!! :((

    RăspundețiȘtergere