Bagajul de calatorie, greseli pe care nu le voi repeta niciodata


Greseala number 1 : Mai multe bagaje decat maini


Asta a fost cea mai recenta. La intoarcerea din Maroc aveam dreptul la doua bagaje. Unul de 32 de kg si unul de 10. Si da am pus 40 de kg de chestii cu mine ! Plus Kari fac trei. M-am simtit impovorata tot drumul ! Zici ca imi duceam casa cu mine. Greseala asta am mai facut-o si data trecuta cand am venit din Maroc. O tona de bagaje plus caruciorul, plus geanta cu laptopul, plus copilul. Si nu gaseam poarta pt imbarcare. Sa faci 2 ture de aeroport de Barcelona cu ele in carca a fost un chin ! Unul din cele mai urate amintiri din calatorie. Eram toata uda, copilul plangea, am trecut de 3 ori prin poarta de securitate deci de trei ori scos metale, papuci, laptopul, ridicat bagaje, horrror !!!

Ce am invatat : chiar daca teoretic poti avea si 3 genti cu tine : o poseta pusa pe diagonala de vreo 5 kg, un backpack(ghiozdan) de 30 de kg in spate si un troller de alte 30 kg intr-o mana si un copil in cealata, asta e numai teoretic, practic o sa te imburzi la prima scara de autobuz ! Asa ca niciodata nu duceti mai multe bagaje decat maini. Si daca aveti un copil, un bagaj e suficient, maxim 2 dar nu grele ! :)


Greseala number 2 : Pantofii ucigasi


Am invatat-o pe propriile picioare. Mi-am luat niste pantofi noi cand am fost in Barcelona. De piele, frumosi, comozi. Cand i-am incercat. Cand i-am purtat mi-au distrus picioarele, besici in talpa si dureri de degete de zici ca nu-I adevarat. Iar in Portugalia cizmele mele cu talpa subtire nu rezonau bine cu pavajul din pietre colturoase. Pur si simplu nu se iubeau !
Cat despre tocuri, i-am pus o singura data in bagajul pt Paris (first time). Degeaba am vrut sa arat ca o doamna in calatorie, pur si simplu tocurile nu sunt facute sa te plimbi cu ele intr-un loc nou ! Si never-ever again in vacanta

Lectie invatata : fara pantofi noi in vacanta, fara talpa subtire si fara tocuri!

Greseala number 3 : Bagajul mai mic sau mai mare decat permite legea

Doi ani de calatorii am avut un bagaj mai mare decat standardele impuse de aeropoarte pt bagajul de mana. Si m-am perindat cu el in multe aeropoarte de fiecare data cu stres si ganduri daca voi trece de controlul check in si de data asta. Pana anul trecut cand in Roma, italianca de la Wizz air ne-a facut cu oua si cu otet (bagajul era la maica-mea) dar clar m-am simtit vinovata pt rusinea provocata in mijlocul multimii ! Asa ca pt prima vacanta ce a urmat am luat un bagaj nou ! Mic, frumos, modern, albastru ! Problema e ca           e cu 10 cm mai mic decat permite legea. Iar cei 10 cm pt o persoana mare ca mine conteaza. Nici nu stiu cum am inghesuit hainele, trusa de make-up, prosoape, papuci+slapi de toate pt 10 zile in gentuta asta.

Lectie invatata : data viitoare ma duc cu liniarul la cumparat de geamantan si il iau fix cu dimensiunile cerute de companiile aeriene !

Greseala number 4 : Haine dupa prognoza meteo

Cand am fost in Florenta, cei de la meteo ziceau ca va fi soare cu nori. Si 15 grade+. Cand colo au fost undeva la 10 grade, deci bluzitele subtiri din bagaj nu ma prea ajutau, iar de ploaie nu au zis nimic desi a plouat continuu 3 zile. Cred ca atunci m-am invatat minte. Apoi anul trecut cand am fost in Barcelona au zis 12-13 grade, cand am ajuns acolo erau 18-20. De la cele +5 la noi, la +20 ma simteam ca in sera, am purtat tricou cu foita de primavera. A fost foarte cald.

Lectie invatata : ma uit peste prognoza meteo dar nu o iau foarte in serios. Imi pun haine subtiri, 1 bluza mai groasa in bagaj si una pe mine, geaca de primavara chiar daca e vara, si palarie (pe post de umbrela) sau pt soare, in orice vacanta. Asa ma simt pregatita pentru orice temperaturi, ploaie, soare, vant !



Vezi articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


34 de comentarii:

  1. Eu am un fix cu incaltarile comode, de am ajuns sa folosesc acelasi model. Nu stiu ce o sa se intample cand or sa se scoata din fabricatie. Deci: pentru vreme calda, o pereche de sandale din Decathlon (http://www.decathlon.ro/RO/arpenaz-50-152331785/). Pentru primavara/toamna o pereche de pantofi pe care i-am gasit la chinezi pe taobao. Stiu ca sunt barbatesti, dar nu prea ma intereseaza atata vreme cat sunt buni de umblat. Inca sunt la prima pereche si nu au catadicsit sa se rupa. Nu stiu ce o sa fie cand o sa epuizez stocul, ca de comandat i-am comandat cand am fost in China.

    Ei... cu iarna e mai nasol. Ca perechea de cizme preferate, cu care am batut Italia si China s-a rupt anul trecut si nu am mai gasit alta ca ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte utile sfaturile acestea. Din fericire, eu le aplic de cînd mă ştiu.
    Îmi place să mă simt comod, nu să car după mine tot felul de chestii. Strict necesarul este mai mult decît suficient pentru 7-14 zile de vacanţă.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu fiind din fire extrem de prevazatoare, incerc sa acopar toate situatiile care pot apare. prin urmare fie ca lipsesc 2 zile fie ca 2saptamani, bagajul are aceeasi dimensiune :D
    pt urmatoarea deplasare trebuie sa merg la cumparaturi ca si tine cu metrul, sa iau exact ce se cere ca dimensiuni si sunt in cautarea unor pantofi comozi, care sa reziste la ploaie, am doar invers ori potriviti de mers la munca, dar nu ore in sir, ori comozi dar care se uda.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim2:29 p.m.

    Am invatat demult lectia cu bagajele.In plus al meu a foarte prevazator si informat asa ca daca o dau eu in bara, sigur ma salveaza el. Nu calatoresc niciodata singura :)
    Cu toate astea,bagajul de 30 de kile nu e niciodata usor de carat. Asa ca nu-mi imaginez cum e sa mai si copil si rucsac....si sa fii singura.
    De obicei cand plecam in Ro babajele sunt grele si nu prea am ce sa fac pentru ca imi place sa le duc cadouri alor mei :) Inevitabil, cu 2 zile inainte ma gandesc cum o sa transpir eu tragand kofferul dupa mine chiar si pe distante mici.......

    RăspundețiȘtergere
  5. forte util,mersi mult. eu mi-am rupt picioarele in prima zi la Paris cu incaltaminte ''comoda'' si am umbat a doua zi disperata sa gasesc sandale cat mai decupate si usoare. puuup

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim2:48 p.m.

    exact în Lisabona am simțit/o pe pielea mea chestia cu încălțămintea incomodă... am rezolvat problema într/o excursie la Cascais, mi/am cumpărat niște pantofi de piele de la localnici, au fost suuuuper, am făcut toată Lisabona și mai apoi Barcelona cu ei :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim3:01 p.m.

    N-am patit-o, le aplic de cand lumea. Pe de alta parte mi-e usor sa le aplic fiindca:
    1) sunt barbat si n-am copil. Asadar n-am decat geanta cu laptopul
    2) nu port pantofi cu toc :P. De 10 ani, pentru excursii, am doar pantofi comozi si de regula de munte (de vara sau de iarna) deci nu ma rod. Uite ca astia de aici (au si pentru fete, sunt foarte comozi): http://www.salomonrunning.com/ch/segment/trail-running-footwear.html
    3) Am gasit un bagaj exact de dimensiunile admise fiindca mai nou toate firmele fac unul asa :D). Al meu este de la The North Face, exact ca asta:
    http://www.fitnessfootwear.com/North+Face+Base+Camp+Medium+Duffel+Bag/14747.htm
    E foarte comoda, EXTREM de incapatoare, se poate purta si ca ruscsac, e foarte rezistenta si vine in mai multe dimensiuni (dintre care una este exact cea acceptata de liniile aeriene pentru hand baggage.
    4) Daca se dovedeste mai frig decat ma asteptam imi iau de acolo ceva. E un pretext minunat :D.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  8. Utile sfaturi, Aliceee! Si eu imi fac bagaje cam mari, dar cu avionul incerc sa ma rezum la strictul necesar si sa-mi mai cumpar de acolo cate ceva. Oricum, voi tine cont! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu bagajele nu am patit-o inca, insa cu hainele si mai ales cu pantofii ucigasi da. Si eu tot in Barcelona. Imi cumparasem din statiune o pereche de sandale cu talpa subtire, fara toc, asa cum nu mai purtasem niciodata, crezand ca vor fi practice si comode, ca nici nu le voi simti in picioare. Mi-au facut niste basici de toata frumusetea, am trait cosmarul vietii mele ca toti mergeau mult, fara probleme, iar eu trebuia sa ma opresc din 10 in 10 metri sa ma odihnesc. Imagineaza-ti cum e sa ajungi intr-un oras turistic si sa te doara picioarele atat de rau incat sa nu poti sa savurezi nimic din ce vezi. Cu vremea am patit-o de asemenea, mi-am luat haine subtiri, crezand in prognoza meteo(care indica pste 20 de grade) si la fata locului se instalase deja iarna.
    Dar mi-am invatat lectia...

    RăspundețiȘtergere
  10. Pt greseala numarul 2, am vrut si eu o singura data asta, dar stii cum am facut? Pozat cu pantofii si plimbat cu sandalutele de trekking :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu din fericire am învățat de ceva timp lecția asta. încă de prin 2001-2 când mergeam des cu ai mei părinți cu mașinuța prin Turcia. Fiind cu mașina am fost tentați să o încărcăm de parcă ne-am fi mutat de acasă! Și atunci după 2 ture cu multe lucruri inutile am început să fim drastici și să punem în bagaj strictul necesar, mai ales că multe lucruri le poți lua și de la fața locului!

    Cât despre mers mult pe jos.. săndălețe de trekking, adidași sau bocanci dacă este iarnă! Și așa merg km întregi fără nicio problemă!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sandalutele de treking sunt foarte bune daca mergi mult pe jos. Am vazut si niste modele pentru fete care aratau surprinzator de bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cand mergem cu avionul avem cate un rucsac mare de persoana si inca doua mai mici de luat in cabina, cu echipament foto/video, eventual laptop si alte maruntisuri. Bineinteles le cantarim la plecare sa ne asiguram ca nu avem surprize. In privinta incaltamintei, regula e simpla: bocanci si sandale de treking.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am gresit si eu odata, cand m-am dus cu bascheti prin orasele pietruite.
    Altceva: mi-am propus, nu o data, sa ma duc pana la aeroport cu trolerul si sa verifica daca incape au ba in dispozitivul ala de verificat(cand ajung acolo plecand intr-o calatorie, n-am curajul, poate nu corespunde si ma vede cineva). am vaga banuiala ca nu intra, nu mi-a fost verificat niciodata insa, ochiometric, personalul de la bagaje (cand nu s-a putut face chek-in online) l-a lasat sa treaca, doar l-a cantarit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte util articolul. Si eu cand am mai calatorit mereu mi-am dorit sa arat sic dar nu prea se potriveste mersul mult pe jos, vizitatul si hainele elegante, eventual pantofi cu toc. :)
    Asa ca in mai toate pozele din strainatate sunt imbracata cu blugi, o bluzita si adidasi. Asta e. :) Macar cu adidasi pot merge si nu am probleme.
    Cat despre hainele din bagaj si vremea...eu mereu imi pun si haine subtiri si groase, indiferent ce se zice la meteo. Sa am pentru orice eventualitate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai ca 3-4 greseli nu sunt multe :) E bine ca le-ai tinut minte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Teo cu incaltarile de iarna e problema (sa nu intre apa) dar sa fie si comode, si usoare .... mda!

    Bianca da, da au fost educatie :))

    Tibi asa zic toti domnii, noi doamnele avem mai multe 'nevoie' :)

    Aa si eu voi merge cu metrul sau liniarul pt urmatorul bagaj! :)desi spre surprinderea mea nu sunt atat de multe ce se preteaza pentru avion :((( (ma refer cat de cat ieftine)

    RăspundețiȘtergere
  18. Hapi eu cand ma intorc din Maroc mereu am super multe bagaje! Fiindca imi cumpar o gramada de chestii noi, de cele mai multe ori imi las acolo pijamelel, si haine de case ca sa am loc de genti si pantofi si alte cele in bagaj! :) Fiecare kg conteaza! Dar e foarte obositor sincer!

    Modniza in Paris distantele sunt mari, chiar si ce apare o linie micuta pe harta in realitate inseamna ceva de mers! Am vazut d-soare pe tocuri, sincer eu nu as face asemenea compromisuri oricat de 'fashion' as fi :)).

    Anonim ai dreptate. Poate fi si un pretext bun ca sa cumperi incaltari noi, dar ... daca nu ai bani?! :(((((

    RăspundețiȘtergere
  19. Vladimir problema cu bagajul e 1. pretul, serios 70 de lire pt un bagaj??? cam mult! si 2: nu are rotile!! Da poate suna putin cam pretentios dar cele 10 kg cand le plimbi multi km se simt! Mai ales pt o d-soara finuta ca mine :)))))

    Mirela la inceput toata lumea cred ca face bagaje mari, sa nu aiba nevoie de nimic, sa nu trebuiasca sa cheltuie bani la destinatie, dar in timp ne obisnuim si stim ce e esential! Si eu caram placa pt par pt fiecare vacanta, in timp am vazut ca nu o folosesc in 3 zile! si am renuntat sa o mai duc! si daca stau 10! Imi prind parul in coc si gata!

    RăspundețiȘtergere
  20. Nice cu pantofii am patit-o si in Fes! A fost groaznic! Am intrat in centrul istoric (de unde cu greu mai iesi ca e gen labirint) si aveam in picioare niste saboti cumparati in ziua respectiva fiindca sandalele mi s-au rupt! Am facut besiti pe laterala, mi-au ars talpa de la caldura, mi se facuse rau fiind insarcinata .....

    Liliana si te 'schimbai' pt fiecare set de poze??

    Dianora si eu o sa imi iau sandale de trekking. Vad ca multa lume le foloseste! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Apollo deaia nu mi-am luat ca modele mi se pareau prea sport!!! dar o sa caut pe viitor ceva mai 'clasic' sa mearga la jeans!

    Nicky 2, cate unu de fiecare???

    Ioana unele bagaje nu intra din cauza rotilor (fiindca sunt cumva in afara) :(((
    E bine sa il verifici sa nu ai surprize! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mihaela asa si eu, nu neaparat cu tocuri dar nici cu adidasi. Pana acum am gasit cale de mijloc, sandale cu talpa joaca sau pantofi la fel :) sa arate clasic, nu sport

    Natural ai dreptate, bine ca am invatat ceva din ele

    RăspundețiȘtergere
  23. Lectie invatata, mai urmeaza sa invate si altii ceva! :))
    Eu nu mi-s oricum genul care sa ia intregul dulap ci doar ce stiu ca intradevar port. Sunt atenta la starea vremii ca sa stiu ce ma asteapta si aleg din timp hainele!
    Prefer sa las loc de cadouri de e cazul! :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte util postul tau, imi place de mor! ;)) Mi-ai dat de lucru cu blogul tau :)).
    Incaltamintea e foarte importanta intr-o calatorie, nu stiu cum poti tu sa cari atatea bagaje cu copilul dupa tine! bv!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ehe pai si eu fac acești greșeală îmi pun o suta de haine ,după care la destinație îmi dau seama ca nu am nevoie de ele deci le-am pus degeaba,sau in el mai bun caz mă cert cu mama când nu știu ce sa-mi iau.ma rog mă îmbracă cu ce vreau dar se mai întâmpla si fenomene in conedi:))

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim1:54 p.m.

    sunt Cernasev Carmen de pe facebook.Imi place site-ul tau foarte mult. Acest articol a fost foarte util de citit si luat aminte; dar ai facut prea multe " fapte eroice" cu bagajele , copilul, plimbatul prin aeroport. :) .Ai fost haioasa cu povestitul. Te rog,care sunt dimensiunile bagajelor permise in calatoriile cu avionul? Mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  27. Carmen aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie!
    http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2012/06/bagajul-de-mana-pentru-avion-discutii.html
    si aici
    http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2013/04/bagajul-la-cala-pierdut-furat-si-cum-am.html

    RăspundețiȘtergere
  28. Foarte utile sfaturile ! Si mie mi s-a intamplat cu bagajul, dar norocul meu era ca era din fas(o geanta Adidas) si era umflata din cauza hainelor, asa ca m-am asezat pe ea, am topait pe ea pana cand s-a turtit bine si apoi a incaput in suportul ala fara probleme. Nu prea i-a convenit tipei de la check-in dar a inghitit in sec si m-a lasat sa trec. De atunci, nu renunt la geanta aia nici un ruptul capului, problema e ca acum s-a stricat(a tinut 3 ani) si trebuie sa-mi cumpar alta, sper sa gasesc asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De grija dimensiunilor ( si stiind ca trolerul meu mic din set depaseste cu 2 cm standardul lor)am luat anul trecut pentru cabina tot o geanta de fas.Daca o umpli se face marisoara,daca nu e plina se poate mula si intra in suport.Partea proasta e ca la intoarcere (totdeauna doar la intoarcere) din Londra e o regula:la cabina doar 1 bagaj.Si aici e clar:1.Adica, in acel bagaj inghesui si laptop (care de obicei nu intra la numar bagaje) si poseta ( si eu iau una maricica,sa intre telefoanele,aparatele foto...si multe altele). Nu prea te mai poti urca pe ea apoi.Si avand oarece dubii ca va treca,am luat o sacosa de cumparaturi,de aceea tip carrefour.Am zis ca de nu intra var totul in sacosa.Am starnit tot rasul gazdei,care ma si vedea cu toate cele in brate, in papornita.Am avut noroc,am putut inghesui geanta in suport.

      Ștergere
    2. Valentina nu e asa ciudat, in aeroporturile din Maroc se vand niste plase imense din rafie cu fermoar, multa lume le foloseste, sunt practice, foarteeee usoare si rezistente

      Ștergere
  29. Georgiana din cate am inteles acum sunt bagaje standard pt aeroport ...
    Doar ca wizz air iara a schimbat regulile deci chiar nu stiu ce sa zic!
    Eu am un rucsac cu care ma lasa gratis si e destul de marisor, dar nu imi incap in el toate lucrurile pt o vacanta, poate asa pt un city break

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu am probleme cu orice incaltaminte (picioare prea sensibile :) ) si de ceva timp am auzit si am folosit plasturii Compeed. Practic ii pui peste zonele cu (inceput de) bataturi si arata si se simt ca o a doua piele (sunt grosuti, siliconati, rezista cateva zile lipiti (chiar si dupa dus). Eu nu mai plec nicaieri fara ei.

    RăspundețiȘtergere