Film: City of God – viata in favelele din Rio de Janeiro


In fiecare sambata va astept cu un film pt pasionatii de calatorii
Saptamana 6: City of God

Cred ca toti stiti ca in perioada aceasta in Rio de Janeiro e carnaval.  Sunt mii, sute de mii de turisti care sarbatoresc acolo festivalul culorii, al dansaului, al costumelor si savureaza din plin parada.

In urma ce ceva timp am auzit despre acest film si l-am notat in caietul memoriei zicand ca intr-o zi ma voi uita la el. Aseara a fost ziua aceea. Nu stiam nimic despre el dar m-a impresionat atat de tare ca azi cum m-am trezit am inceput sa citesc mai multe despre el. Despre viata in Rio de Janeiro am vazut in serialul Clona. Viata din cartierele de lux si viata din cartierele traditionale. Dar in Clona favelele sunt prezentate prea putin. In City of God am vazut adevarata viata din favela. Filmul e bazat pe o poveste adevarata, iar cei care au jucat in film nu sunt actori ci copii, tineri ce locuiesc in favela. Filmul a fost nominalizat la 4 premii Oscar si a castigat 56 de alte premii. E extraordinar !

Rezumatul filmului : Filmul prezinta viata a doi copii din favela, a lui Rocket si a lui Lil Ze. In film se pune baza asupra diferentelor uriase dintre ei. Amandoi locuiesc in acelasi loc, duc aceeasi viata, au aceeasi culoare, dar unul viseaza sa fie cel mai influent comerciant de droguri din favela iar celalat sa devina fotograf.

Nota personala : Cand am inceput sa ma uit la film nu m-am asteptat la nimic. Dar dupa primele 10 minute am fost absorbita de actiunea filmului, de decor, de personaje. M-au socat violenta, viata de strada, copii care foloseau arma la nici 12 ani si ucideau fara nici un resentiment, drogurile care fac legea in favela si drogatii care cad prada furnizorilor, lupta pt putere, furtul practicat oriunde pt oricat etccc. Stiam ca Rio de Janeiro e unul din cele mai periculoase orase din lume, ca te fura pe timp de zi, ca te pot omora fara nici o remuscare. Ca turist esti mereu urmarit de acest gand, de teroare. Ca cineva iti va opri taxiul si iti va lua tot ce ai, pe strazi nu poti face poze, nu poti purta nimic de valoare ..... Stiam ! Dar una e sa stii si una e sa vezi despre cum e viata acolo ! cat e de dura ! de mizera ! Singurele peisaje frumoase sunt cele cu plaja din Brazilia.






In Rio sunt 7000 de favele, din care doar 10% sunt extrem de puternice, locuri in care politia nu poate intra. Anul acesta statul face presuni asupra lor (au trimis in zona 10 000 de soldati, 10 tancuri, parasutisti, elicoptere, 1000 de politisti) o lupta puternica pt a prelua din nou controlul asupra lor. 
Cred ca se fac eforturi uriase ca in zilele de parada sa fie cat mai putine evenimente nefericite.....

                                 
                                   Click aici pentru a vedea mai multe: FILME CU CALATORII

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

17 comentarii:

  1. wow! super! nu il stiam, dar o sa il vad si eu curand, pare tare intersant. plus ca Rio de Janeiro este numarul unul pe lista mea de "must see" de multa vreme (cred ca de cand am vazut Clona :p)...bine, nu tin sa vad favele-le :))!Insa deocamdata ramane doar la stadiul de proiect...e "cam" departe :(!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, toata lumea vb de carnaval si cand ajungi in Rio, te prinzi ca nu e foarte safe sa te plimbi!

    Filmul e intr/adevar f fain. Merita. Si mai sunt cateva pe aceeasi tema.

    RăspundețiȘtergere
  3. m-ai intrebat mai demult de niste melodii portugheze/braziliene, eu tocmai am descoperit astea:
    http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/michel-telo-fugidinha-1
    http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/michel-tel-te-amo

    RăspundețiȘtergere
  4. Pacat ca unele dintre cele mai interesante locuri din lume sunt ca si inaccesibile din motive de siguranta :-( Eu una n-am de gand sa calc prea curand pe acolo, cel putin nu atata vreme cat inca mai am 126405485966867 locuri mai sigure de vizitat :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca sunt singura de pe planeta asta care nu a vazut City of God. Am tot auzit de el, mereu mi-am propus sa-l vad dar mereu ma luam cu alte filme si uitam de el. Multumesc ca mi-ai reamintit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincera sa fiu, niciodata nu am fost atrasa de Brazilia. Poate departarea, poate insecuritatea, poate limba portugheza pe care eu n-o prea agreez. E adevarat ca as merge la granita cu Argentina pentru Cascada Iguazu, dar in orase n-as indrazni. Cat despre film, e prima oara cand aud de el, pare cu adevarat interesant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici eu nu am vazut filmul dar ma atrage prezentarea facuta de tine
    Imi doresc foarte mult sa vad intr-o zi o bucatica din Rio de Janeiro!!! E un vis.......

    RăspundețiȘtergere
  8. Da foarte interesant :)) asemenea filme am văzut fffff multe te pup si succes!:))£€

    RăspundețiȘtergere
  9. Larisa sa revii cu un comentariu sa ne spui daca ti-a placut sau nu :)

    Anca l-ai vazut?

    Liliana am sa le vad si pe celealte sper

    RăspundețiȘtergere
  10. Shakuka ms, da da, stii ca sunt fana!!

    Nice mie mi-ar placea sa ajung pe acolo, dar mi-e cumva din cauza sigurantei.

    Hapi oare care va ajunge prima? eu zic ca tu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ana Q uita-te printre comentarii si vei vedea cate persoane nu l-au vazut, stai linistita :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Alicee, eu zic ca tu :)))
    Lamine urmatoarea destinatie pe lista e Iordania. Al meu tot zice sa mai asteptam ca nu e liniste in regiune

    RăspundețiȘtergere
  13. Iordania, si eu vreau la Petra! One day ...

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim7:35 p.m.

    Am vazut trailerul, merita vazut filmul. Felicitari pentru ideea de a pune in fiecare saptamana cate un film pentru cei pasionati de calatorii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am un prieten care a fost in Brazilia acum vreo 2 ani si mi-a povestit ca a vazut masinile politiei care intrau in aceste "favelas",super blindate,la fel ca si politistii de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  16. Tips multumesc, ma bucur ca gasiti utila aceasta rubrica

    Mircea din pacate siguranta in acele locuri e mica, e vorba de educatie si traditie :((

    RăspundețiȘtergere