Cu Mocanita pe Valea Vasarului

Dupa Muzeul de Mineralogie despre care v-am povestit ieri am parasit Baia-Mare cu promisiunea ca intr-o zi ma voi intoarce si voi vizita mai multe muzee si voi porni intr-un alt circuit prin Maramures.

Dar pana atunci sa ne continuam traseul actual. Am ajuns la microbuz cu 20 de minute inainte, exact pt a ocupa ultimele 2 scaune libere. Nici nu stiam ce norocosi suntem. In continuare au mai venit 2 domni si inca 2 si 3 doamne. Toti stateau in picioare. Mi s-a parut incredibil ca i-a luat, si nu pt 10 sau 20 de km. Binenteles au platit bilet intreg ! Cu toate ca urmau sa petreca 3 ore !!!! (3) in picioare pe microbuz ! Drumul pana in Viseul de Sus a fost unul deprimant, urat si dezamagitor. Ma asteptam sa vad peisaje din acelea ca in albumele foto, porti de lemn, sate ingrijite .... dar vezi de treaba. Portile de lemn au fost inclouite cu porti de fier forjat si case in culori tipatoare, peisajele frumoase e greu sa le vezi din cauza drumurilor proaste, din groapa in groapa cu 80 de km/ora nu zaresti mare lucru ! Mereu eram atenta la picioare, sa nu cada cineva peste mine sau vre-un bagaj ! Cand atingea 100 de km in curba ma rugam sa nu ne rostogolim in prapastie! Era un microbuz vechi, cu oameni de la tara, cu haine imbacsite, cu barbati mirosind a palinca si tutun ! Drumurile sunt foarte proaste in zona ! Ceva de neimaginat! Am trecut prin sate, vai si munti. Am traversat o padure pe drum forestier ! Maramuresul e la cativa ani distanta de Romania semi dezvoltata pe care o stiam eu.....Si uite asa am ajuns pe la 8 in Viseul de Sus, satul in care am oprit sa innoptam, pt a ne putea trezi a doua zi sa mergem cu Mocanita pe Valea Vaserului.

25 iulie 2011

A doua zi ne-am trezit la 6 fiindca ni s-a zis ca e bine sa fim acolo la 7, si nu e chiar in sat, e mai la margine. Ce mi-a placut e ca spiritul comercial nu a murit in Viseul de Sus si la ora 6 :30 magazinele alimentare erau deschise, ca sa iti poti cumpara mancare pt excursia ce va urma. Ne-am luat si noi niste suc, chipsuri si covrigei.
La 7 peronul Mocanitei era plin, am intrat sa ne luam biletele, 42 ron de persoana. 10 euro! Stiu ca inauntru l-au rugat pe sotul meu sa scrie in registru ... dupa care ne-au spus ca asteapta pe cineva din Alaska! In rest au avut vizitatori din toata lumea! Si trecand cu privire prin caietul imens am vazut semnand Italia, India, Brazilia, China si mi s-a parut incredibil ! Chiar au fost atat de multi straini ? In Romania ? Cu Mocanita asta ?
Pe peron zarva mare. O echipa de tineri, vorbitori de limba germana, lucreaza din greu. Semneaza hartii, muta lazi, impacheteaza paine, fac pregatiri pt excursia ce va urma. Noi mergem sa ne pozam cu trenul turistic ce sta in departare. Cand ne apropiem vedem ca sunt mai multe vagoane restaurant. Cand am ajuns acasa am citit ca sunt chiar si vagoane de dormit pt turisti la pret de hotel. Daca sunteti interesati ....Noi am facut doar cateva poze de afara.



Intorsi inapoi in gara am vazut ca s-a pus Mocanita in functiune. Suiera si scotea un fum gros! Grupurile de turisti fotografiau de zor. Binenteles si eu :)




Mocanita este un tren turistic ce te duce in ritm incet, foarte incet (3 ore pt 20 de km) prin sate, munti si vai ! Noi ne-am urcat in ultimul vagon fiindca avea un fel de balcon unde puteai sta afara sa admiri peisajele prin care te poarta acest tren. Prin fata ochilor mi-au trecut oameni, munti, case taranesti, cascade, flori, fluturi, a fost superb ! Plus aerul curat de munte .... Binenteles ca in fiecare curba incercam sa prind Mocanita si aburul ce se inalta in cer !In continuare am ales cele mai reprezentative poze :)









Dupa cele 3 ore Mocanita se indreapta incet spre Statia Paltin unde oprim pt o pauza de 1 ora jumate. Aici stuff-ul se misca repede, scot toate proviziile, jar incalzit, pana noi facem poze cu Mocanita si cu peisajul acesta atat de salbatic, virgin, deja vedem ca se vand gratare si carnati. Sunt 3 meniuri, include paine, carne si salata. Preturi de la 20 de ron in sus pe portie. Binenteles nu esti obligat sa cumperi, poti manca sendviciuri si mancare adusa de tine. Sunt mese la care sa te asezi. Suntem toti ca o mare familie :). Apropo de straini, am vazut chiar multi (spanioli, francezi si germani) tin minte ca strainii erau in proportie de 30% ceea ce m-a mirat. Nu prea am intalnit pana acum straini la obiectivele turistice din Romania.




Drumul inapoi mi s-a parut de 2 ori mai lung, eram deja obositi, dupa masa si aer curat, treziti de dimineata. Am atipit de cateva ori si am admirat prin geam plaiurile maramuresene.

Thanks for visiting,

Mai multe articole cu Vacanta in Maramures  aici--> Romania


 
Stati nu plecati, sa multumim impreuna sponsorilor Vacantei in Maramures

                  Ascento - Card de reduceri                  ViaRomania- Agentie Turism    
                 
             Asigurare Diverse - Asigurare Casco       Echipa Cazare.info -Forum calatorii

             Vacante Turcia - Oferte Turcia                Farmacie Ieftina - Farmacie Online    

  
Si sponsorilor Concursului desfasurat pe perioada articolelor cu Maramures

 CarlaBrillanti - Cristale Swarovski
 Pravalia de acasa - Produse traditionale romanesti
 

26 de comentarii:

  1. Asta e ziua in care ne-am dat amandoua cu mocanita? Sau ai fost de doua ori? Nu de alta dar atunci era 25 iulie, nicidecum 17 august :P :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumosssss..pacat ca nu am ajuns pana acolo, cred ca merita din plin experienta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De foarte mult timp imi doresc sa ma plimb cu mocanita insa pana acum nu am reusit sa ma tin de cuvant, dar sper sa organizam concediul din vara asta in zona Maramuresului ca sa ma pot bucura din plin de traditii, de mocanita si de hergheliile de cai...am inteles ca e cam printre singurele zone din tara unde mai poti inchiria cai si impreuna cu un ghid turistic sa explorezi tot ce se poate.

    RăspundețiȘtergere
  4. da fff frumos de asemena imi doresc sa maacum nu am urc intr-o mocanita dar pana cum nu am avut ocazia :))te pup si successssssssssss

    RăspundețiȘtergere
  5. te cred ca era plin peronul , as fi vrut sa fiu si eu pe acel peron :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce tare! Gând la gând, azi (absolut întâmplător) am postat versiunea în engleză a călătoriei noastre cu Mocăniţa.
    Noi am stat la trenul-hotel din spatele gării. Pe lângă faptul că este o experienţă să dormi într-un tren staţionar, nu faci decât câţiva paşi şi te-ai urcat în tren. Foarte convenabil, totul se vinde la pachet (cazare, mese, mocăniţă).
    Cât despre traseul până la Paltin şi retur ... de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  7. imi imaginez ca era plin peronul la ce frumos a fost din ce ai povestit.Pacat k nu am ajuns pana akolo,dra presupun ca merita din plin aceasta experienta.sper sa ajung si eu anul acesta.Superbe peisajele..

    RăspundețiȘtergere
  8. imi place cum arata mocanita :) Si mai ales cum atarna toata lumea la geam inarmata cu aparatele foto :)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)) wonderful..wonderful.. great nostalgia... harika..

    RăspundețiȘtergere
  10. O experienta care trebuie sa fi fost interesanta, sper ca ai vazut multe locuri frumoase pe drum.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoase meleaguri, de poveste. Mocanita este o experienta ce trebuie traita macar o data in viata. Surprinzator interesul turistilor straini, cred ca privesc totul ca o aventura exotica, inedita. Ca o intoarcere in timp...

    RăspundețiȘtergere
  12. da e fff frumos pe acolo si sunt multe pajisti frumoase. as vrea sa ajung pe acolo si pe timp de vara

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu de ce , dar mi-am imaginat ca e mult mai pitoresc, mai salbatic, mai prapastios pe acolo. daca se si ajunge greu... nu cred sa ma duc.

    RăspundețiȘtergere
  14. nu contest ca-i frumos pe viu, insa din ce vad in poze peisaje din astea superbe sunt peste tot la noi in munti, zona ghimes-ciceu-palanca, defileul toplita-deda,defileul jiului. e drept ca trenurile le fac in viteza mai mare...insa e la fel de spectaculos. ma asteptam la mai mult de la mocanita asta atat de laudata de toata lumea! oricum excursia e deosebita cand esti in compania potrivita :)

    RăspundețiȘtergere
  15. In pofida tuturor incovenientelor (gropi, palinca, tutun) :), excursia cu Mocanita s-a dovedit demna de lauda. Numai cand te gandesti la aerul curat, peisajul rural, linistea aceea...cred ca e super. Maramures este o destinatie ce trebuie avuta in vedere cand iti planifici vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am fost si eu cu Mocanita vara trecuta asa ca am recunoscut cu drag locurile si articolul tau mi-a amintit de experienta interesanta. :)
    Cand am fost noi, nu prea am remarcat foarte multi straini. De asemenea am facut greseala sa nu luam mancare, asa ca atunci cand am ajuns in statia Paltin eram foarte infometati, am stat la o coada imensa si am fost si printre ultimii care au mai prins ceva de mancare, li se terminasera ingredientele si multi oameni au ramas flamanzi.
    Si noua ni s-a parut drumul inapoi foarte lung, mai ales ca ne astepta si un drum cu un autobuz vechi si fara aer conditionat pana in Sighetu Marmatiei, iar afara era incredibil de cald.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu imi vine sa cred cat de frumos este! Si e la noi in tara! <3

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim1:41 p.m.

    Foarte frumos, la vara o sa planificam un weekend pentru o plimbare cu Mocanita si cazare in hotelul tren, preturile am vazut ca sunt foarte bune. Aveti idee, Mocanita functioneaza tot timpul anului? Vazusem un reportaj la televizor prin decembrie despre mocanita unde zicea ca a fost pornita pentru turistii care ajunsesera in zona pentru a petrece sarbatorile. Deci din ce am inteles ca nu ar fi tot timpul functionala.

    RăspundețiȘtergere
  19. De foarte mult timp imi doresc sa ma plimb cu mocanita

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt foarte faine pozele, numai cat ma uit la ele si parca simt aerul racoros de munte. Avem intr-adevar o tara frumoasa cu peisaje minunate, de aia erau francezi, nemti si spanioli care vizitau :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Oh Doamne, cat de frumoase sunt pozele... doar privindu-le mi-a venit instant pofta de viata, de vara, de a trai...nu stiu, mi-e dor de vremurile de altadata, de ceea ce eram atunci si de cate visuri aveam.
    Mi-au amintit de copilaria mea la tara pozele tale, chiar daca am petrecut-o in cu totul alte parti.

    RăspundețiȘtergere
  22. foarte frumoase pozele, aveam impresia ca Mocanita e mai scurta dar m-am inselat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cu adevarat un coltisor de rai! Frumusetea geografica e mirifica! Sa nu uitam si de cele ce au luat fiinta din mainile acestor oameni!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ei,cu Mocanita asta nu m-am dat.Dar sigur nu o voi rata la urmatoarea vizita prin zona.Am mai auzit de ea pe la stiri si oricum o aveam pe lista de must-do in a lifetime.

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim3:09 a.m.

    E unul din cele mai frumoase trasee de mocăniță din Europa.
    Eu v-am spus că țara asta e superbă..evident,în 10 ani nu vor mai exista păduri în țara asta..au grijă guvernanții de asta

    RăspundețiȘtergere
  26. Ecaterina11:54 a.m.

    Buna,Alice! Iti multumim pentru ceea ce faci!As dori sa ajung odata sa vad acest taram de vis,dar nu stiu daca voi reusi in viitorul apropiat.Inca o data FELICITARI ,pentru tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere