Litoral romanesc – Constanta, Mamaia sau Costinesti ?

Zilele astea tot mai des am auzit  despre statiunile de la mare, inscrieri timpurii, cazare pe litoralul romanesc, plajele de la Constanta, Mamaia, Costinesti, Neptun  Mangalia ! In localul unde am fost zici ca asta era subiectul number 1 de 8 Martie, tu ce o sa faci la vara ? Am observat ca de cand cu criza romanii s-au reorientat spre statiunile de pe litoralul romanesc sau poate ca cei din Turda au venituri mai mici si nu isi permiteau nici inainate calatorii in Strainatate. Oricum cert e ca subiectul e pe val acum si am zis sa il abordez si eu. Sa vorbim despre statiunile de la Marea Neagra, voua care va plac si care nu ?!


Constanta
Eu prima oara am fost la mare la 3 ani, in Saturn ! Eram prea mica si nu imi amintesc foarte bine deci trecem peste. Cand am trecut de 10 ani am fost ani la rand cate 10 zile la Constanta ! In copilarie Constanta era statiunea mea preferata ! Era ieftina fiindca era oras si inca unu mare ! Aveam magazine alimentare cu preturi normale, cazare in Constanta la preturi de oras nu de statiune, discotecile mele preferate : No Porblem care nu stiu daca s-a inschis sau nu dar atunci era una din cele mai tari din Constanta. Acolo am experimentat prima oara fumul cu miros puternic de vanilie si lasarele ! Mai era o discoteca Black Sea chiar pe faleza dar s-a inschis cu ceva ani in urma :). Apoi Bulevardul Tomis unde pe un colt se servea cea mai buna si ieftina inghetata din oras, luam in cantitati industriale, adica cate o cutie cu 10 globuri si mancam mai multe fete din ea :) Eram copii. Baclavalele le-am descoperit tot in Constanta, tot pe Bulevardul Tomis ! O perioada chiar mi-au placut ! Apoi aveam eu locurile mele preferate din oras : Tomis Mall, Delfinariul si Acvariul in care m-am dus in fiecare an (ultima oara acum 2 ani) si au ramas neschimbate ! Ba pot zice ca Acvariul desi e mic a fost reconditionat si acum arata foarte bine !  Cu plaja aveam ceva probleme in sensul ca e intr-o groapa si trebuie sa cobori vreo 100 de scari sa ajungi la ea ! Si daca mergi sa te balacesti de 2 ori pe zi cum mergeam eu uneori, scarile alea ma cam terminau ! Dar sa va zic si partea buna, plaja era cu nisip fin si extrem de curata ! In concluzie pt mine Constanta a fost timp de multi ani orasul meu preferat din Romania si statiunea mea preferata de pe litoralul romanesc !

Mamaia
Apoi cu anii, am crescut si m-am mutat in Mamaia. Cazare in Mamaia gasesti putin mai scump dar daca ai noroc prinzi conditii super bune! In plus scapam de coboratul scarilor si traversatul orasului  din Constanta. Asa ca mi-a convenit ! Ultima oara am fost acum vreo 6 ani ! Imi placea sa imi iau cazare cat mai aproape de Satul de Vacanta, locul in care terminam fiecare seara, apoi faleza (cea mai animata de pe litoralul romanesc dupa parerea mea) cu zeci de magazine si restaurante !  Intre timp Mamaia a devenit o statiune exclusivista, am facut plaja acum 3 ani, o singura zi ! E prea scumpa, Satul de vacanta nu a mai progresat cu nimic, Aqua Park-ul nici nu se compara cu cele din Ungaria, telegondola ce isi mai face treaba dar eu m-am reorientat ....

Costinesti
In Costinesti niciodata nu mi-a placut plaja ! Prea plina de tineret, de mancatori de seminte, de zeci de sani expusi la soare pe fiecare metru patrat! Nu era pt mine ! In schimb intotdeauna mi-a placut distractia de acolo ! The night life ! Erau niste super party-uri pe plaja, facute ad-hoc pe unde se nimerea cu bautura de la alimentara! Sau noptile de concerte in Tineret si Ring erau mega tari ! Imi placea sa ma duc doar pt asta ! Asa ca rezervam cazare in Constinesti pe o noapte si a doua zi ma intorceam in Constanta, Mamaia sau unde se nimerea sa fiu ! :)

Eforie Nord, Neptun, Saturn, Mangalia, Vama Veche, Delta Dunarii etccc
Nu am locuit niciodata in Eforie Nord dar am fost de cateva ori pt plaja ! Mi-a placut ! Desi e o statiune mica e mult mai ieftina decat restul si are foarte multe restaurante bune ! Plaja am facut si in Mangalia si mi-a placut ! Vama Veche intre timp a devenit statiunea mea de suflet ! Am fost vara trecuta, daca va aduceti aminte :) Am stat 4 zile si a fost minunat ! Desi Vama nu mai e cum imi aduceam eu aminte de acum 4 ani ! In Delta Dunarii nu am fost niciodata dar o am trecuta in bucket-list ca destinatie must see. Ma tot uit la cazare in Delta Dunarii si nu e scump! Mai greu e cu drumul pana acolo!Vara asta sau daca nu sa speram ca vara viitoare ajungem ! E cam departe de la Cluj .....

Toate articolele le puteti citi aici--> Romania


Care e statiunea voastra preferata de pe Litoralul romanesc ???

23 de comentarii:

  1. asta-i pentru mine...clar ( intrebarea ) !
    sa-ti zic eu Alicee... Mamaia ! Pentru turisti , distractie de noapte , fitze :)
    pentru copilasi Costinesti...
    pentru mai varstnici Eforie Nord si Sud
    pentru natura salbatica ...Tuzla si Corbu ( sa mergi neaparat , nu se stie cat va mai arata asa...din cate se aude nu prea mult )
    pentru nebunie...Vama
    noi facem plaja in Constanta...iti arat eu plajele...ca nu stii...bag seama ca stii numai plaja Modern unde zici ca se coboara...noi mergem la 3 papuci...asa se numeste pentru ca era un mal cu papuci aruncati desperecheati , este foarte linistita , e a noastra , a constantenilor...eu sunt nascuta aici , de mult adevarattt :)))
    te pup !

    RăspundețiȘtergere
  2. nici,nici,nici! nici Mamaia nu arata bine,mai bine nu. te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Ultima oara cand am fost pe litoralul romanesc a fost in anul 2008. Am cheltuit atunci pentru 1 saptamana, 2 persoane, 3000 RON (cu tot cu cazare, numai cu md).
    Incepand din 2009 ne-am facut vacantele numai afara. In 2009, pt o vacanta de 1 saptamana in Corfu, cu autocarul, la o pensiune de 3 stele cu piscina si demipensiune (Hotel Marie din Acharavi, Corfu), am platit 1500 RON prin Europa Travel. Inafara de asta am mai cheltuit intr-adevar inca 3000 RON, insa serviciile au fost servicii si excursiile optionale au fost minunate.
    La noi, pe langa faptul ca esti tratat cu fundul ca si client, nici nu ai ce vedea nou, nu ai ce invata! Nu te culturalizezi.

    Concluzia este ca, daca pui in balanta, nu se merita sa faci vacante in tara! Suntem prea saraci pt asta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...litoralul romanesc...atatea amintiri!

    Inca de la vreo 2 ani am mers absolut in fiecare vara? fara exceptie, cu parintii mei "la mare". Ei alegeau intotdeauna statiunile din sudul litoralului Venus-Jupiter-Neptun,astea le placeau lor,asa ca pe acolo am "copilarit". La vremea aia erau frumoase, sau cel putin asa le vedeam eu.
    Apoi in adolescenta cand am inceput sa merg cu prietenii alegeam Costinestiul...cat imi mai placea la vremea aia...distractie cu "gasca", Ring, Tineretului. Am fost o singura data in Mamaia un sejur intreg...insa niciodata nu m-a atras...nu stiu de ce. Apoi cand am mai crescut....am inceput sa urc pe munte si am lasat vacantele la mare deoparte :))!

    Inca iubesc marea, plaja, soarele...si mai ales sa inot, insa pe litoralul romanesc ultima data am fost in 2009, si atunci doar 2 zile. Prefer locurile unde pe langa plaja mai poti face si altceva, vizitat locuri, plimbat. Asi mai adauga si faptul ca litoralul romanesc este foarte scump, iar serviciile foarte slabe, mizerie, necivilizatie.

    Dar daca m-asi intoarce vreodata, as alege Neptunul cu siguranta...de dragul vremurilor trecute, al amintirilor de acolo, al copilariei.

    RăspundețiȘtergere
  5. am bifat in decursul timpului saturn-de mai multe ori, constanta-3papucii pomeniti mai sus si plaja cu trepte multe (era o simigerie delicioasa in apropiere pe care o adoram!), venus, mamaia si costinesti o data. sincer nu-mi plac oamenii, nici chelnerii, nici ceilalti turisti de pe litoralul nostru. mai bine grecia,chiar paralia din 100 de motive!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am fost si stat in Saturn, Mamaia, Neptun si Olimp. La hotel, nu am stat niciodata in gazda. Stiu doar ca din momentul cand ne dadeam jos in gara incepeau sa ne intrebe de cazare diversi indivizi. Cel mai tare mi-a placut la Olimp pe motiv de hotel (cred ca Amfiteatru se numea, dar nu mai sunt foarte sigur, a fost demult), plaja foarte aproape si buna si mai ales datorita unei fasii de plaja intre Olimp si Neptun unde se gaseau niste cochilii de melci deosebiti.
    Cele mai aventuroase momente au fost insa cand am stat la iesirea din Constanta spre Mamaia, cazat (fraudulos) in caminele Universitatii Ovidius din Constanta, fiindca doamna mea, studenta fiind la Universitatea din Bucuresti la acel moment (cam 2000-2001), a avut practica de o saptamana pe litoral (ceva cu vertebrate parca..) :D. A fost frumos! Am facut concurs de limacsi (care invadasera baia fetelor). In plus erau vreo 4 fete dragute-dragute pe langa ea in camera aia. Si eu deschideam cutii de pateu si ma duceam dupa paine, eram erou. Deci, in conditiile alea...categoric mi-a placut si Constanta :D. Ce era sa nu-mi placa? :))
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am o statiune preferata, ultima data, acum 1000 de ani, am stat in Constanta, la o familie, si mergeam zilnic la plaja in Mamaia. In prima zi m-a prins controlorul fara bilet in autobuz, m-a dus la capat de linie, m-a amenintat ca ma da pe mana politiei, ca ma amendeaza, am dat date false si am reusit sa fug. A fost aventura vietii mele pentru ca tot in ziua aceea m-am intors la plaja, m-am indragostit de un tip superb si m-am certat din cauza lui cu prietena mea cea mai buna. De atunci am jurat ca nu mai calc pe litoralul romanesc. :P Cand eram foarte tanara imi placea sa merg la Costinesti, iar amintirile cele mai faine le am din Neptun. :D Ma rog, eu pe unde mergeam in vacanta gaseam pe cineva de care sa ma indragostesc. :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate niciodata nu mi-a placut litoralul romanesc, am fost de cateva ori si am amintiri frumoase datorita persoanelor cu care am fost dar nu-mi place plaja, eu vreau numai nisip alb si fin si apa macar mai deschisa la culoare, Marea noastra parca e totusi prea Neagra ;)).

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai eu, la prima mea iesire pe litoral am avut patutul incropit pe un geamantan, ma credeti ca imi aduc aminte? si parintii si unchii mei imi cereau zilnic sa schimb patul cu ei, ca vor ei pe geamantan in locul meu; copil naiv, ce mai, aveam 5 ani, m-au prostit, asta-i adevarul.
    De atunci incoace am trecut prin toate statiunile, de cele mai multe ori la Mamaia, cred ca doar acolo mi-a si placut, imi amintesc, tot cu parintii, cum mergeam serile la un restaurant-cherhana, ce salai (asta e pluralul de la salau?) grozavi am mancat acolo, niciodata nu am mai mancat.

    Hehe, ce de amintiri rascolesti tu Alicee...ca vad ca toti vorbim din amintiri.
    Vladimir, da' pateu' ti-a placut?

    RăspundețiȘtergere
  10. Vama Veche - chiar daca nu mai este cum era in vechime :) Prin '91-'92 cred ca am ajuns prima data in Vama. Atunci era decat plaja, centrul corturilor era la 2 Mai si am mers pe tarm pana la Vama Veche. Nici in 2 Mai nu era mare lucru pe atunci ;) Pe urma a inceput sa se ingusteze plaja la 2 Mai si am migrat spre Vama Veche unde am tot mers pana cand am descoperit Thassos :) Nu mai este ce a fost, dar m-as mai duce pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, desi pare putin deplasat, prefer staiunile romanesti! Dintre cele enumerate Mamaia e pe primul loc! A devenit ca o traditie! Ma gandesc cu durere mai tot timpul la cei care au preferat acele locuri, mirifice de altfel, dar care le-a adus moartea (tsunami)!!!Prefer tara mea!

    RăspundețiȘtergere
  12. Statiunea mea preferata este Costinesti, pentru ca am multe amintiri frumoase acolo, imi place ca e plina de tineri, de distractie. In schimb in ultimii ani am tot stat in Eforie Nord...asa s-a nimerit, m-am gandit ca e mai liniste si ne putem odihni.
    Sper insa ca anul acesta sa merg in alta parte la mare, m-am cam saturat de litoralul romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna
    Nu stiu daca e statiunea preferata.... dar noi ne simtim foarte bine la Costinesti .
    Ne programam in asa fel incit... atunci cind incepe balamucul in Costinesti ... noi sa fim deja bronzati... si acasa . In prima jumatate a lunii iulie e destul de liniste, loc suficient pe plaja, nu sunt cozi la terase... tot ceea ce noi ne dorim de la mare.
    Incercati sa gasiti cazare in partea de nord a statiunii.. spre epava. Sunt foarte multe vile noi, cu tot confortul. Si va recomand vila la care mergem noi de citiva ani : Floarea Soarelui . Conditii foarte bune, aproape de plaja, pret rezonabil si niste gazde de nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  14. BUNA.
    iM,DE CAND SUNT AI MEI MAU DUS IN EFORIE N
    decand m am maritat jupiter,olimp,saturn.in mamaia o data am fost si mi aajuns.iar de cand am prins gustul oceanului si a mediteranei nu stiu ce pot sa mai zic de al nostru litoral.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim3:26 p.m.

    De Costinesti imi amintesc, am fost in urma cu 10 ani
    Eu cred ca mai multi romani prefera Bulgaria sau Turcia pentru ca preturile sunt chiar mai mici decat la noi si conditiile net superioare. Cu mici exceptii. Dar nu bag mana in foc ca e asa - pentru ca nu am fost demult in Romania la mare, nu-mi pot da cu parerea
    Potential avem. Si marea noastra ar putea arata macar de 4 stele!

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim3:28 p.m.

    Ideea e ca imi placea Costinestiul pe vremuri

    RăspundețiȘtergere
  17. Statiunea mea preferata de pe litoralul romanesc... lipseste cu desavarsire :-))) Adica nu mai am demult preferinte autohtone, de cand am descoperit ca nu foarte departe de Romania sunt plaje mult mai curate, linistite, accesibile pentru care nu trebuie sa platesti o avere.

    Pe vremuri obisnuiam sa merg in Costinesti, 2 Mai, Vama Veche, Neptun, Olimp si Mamaia. Le-am abandonat rand pe rand dupa ce m-am enervat in repetate randuri pentru serviciile proaste primite in schimbul unei carute de bani :-(

    RăspundețiȘtergere
  18. @Ioana, da! Era din ala "de Sibiu". Alea chiar nu-s rele. In plus mie mi-e foame tot timpul (mai ales la vremea aceea cand inca cresteam), asadar mancam absolut orice. Totusi fetele erau mai dragute, dar eram luat. Admiram asa, ca pe opere de arta :)). Mai mergeam in chestia aia numita oraselul de vacanta si mancam pesti din aceia mici facuti pe gratar. Cred ca eram singurul cumparator de asa ceva, buni mai erau!
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  19. of, Alice ma pui iarasi sa iau suturi de la cititoarele tale :D Mie nu-mi place niciuna. Am stat in Constanta, Mamaia si Mangalia (cred, nu sunt sigura, pentru mine par cam toate la fel). Ba mi-aduc aminte ca-ntr-un an cand ne plictiseam de moarte pe litoral am plecat cu Vlad pe jos din Vama veche din statiune in statiune pana ne-au lasat picioarele. Dar cel putin a fost interesant de studiat cum evolueaza plaja. Nu mai stiu pana unde am ajuns, dar mi-a placut vacanta aia cred ca am haladuit prin aproape toate statiunile cu pasine strict turistica sa le comparam.

    RăspundețiȘtergere
  20. Din pacate toate acele obiective din Constanta (Disco No Problem si celelalte) nu mai exista! Plaja 3 Papuci din Constanta este cea mai tare!

    RăspundețiȘtergere
  21. cred ca depinde de anotimp de buget de mult, pe vremuri costinesti era statiunea tineretului acum e prea scumpa pentru tineret, mamaia e statiune de fite iar constanta imiiii e bine la constanta in afara sezonului pentru ca mai gasesti una alta de facut sau de vizitat

    RăspundețiȘtergere