Cum e in alte tari de Paste - discutii turistice

Pt cei noi pe blog sa va explic: la discutii turistice fiecare comentator (ce comenteaza pertinent si la subiect) va fi provocat printr-un link in urmatorul articol din aceasi serie (adica martea viitoare). Va astept pe toti sa discutam, ps: si voi cititorii mei fara blog :)!


A trecut si Pastele la Londra! Da aici Pastele a fost in acest weekend! Stiti ca printre visele mele, dorintele din Bucket List era si aceasta, sa ajung intr-o alta tara de Paste! Si stiti cum sunt acum?? Dezamagita! Pastele in Londra a fost ca inexistent! Daca nu imi spunea prietena mea ca e Paste jur ca nu as fi stiut! Nu tu targuri de Paste, nu tu oua vopsite, nu tu nimic! Pana si felicitarile de Paste sunt anemice aici, o narcisa, un iepuras, un puiut, si cam atat! Nu am vazut spectacole, sau macar o piesa de teatru ca tot suntem in tara in care teatrul e la mare cautare! 
Din cate am inteles la ei se poarta Egg Hunt, adica Vanatoarea de oua! A avut loc in weekend dar din pacate a plouat in continuu asa ca m-am gandit ca nu e nimeni nebun sa fuga dupa oua de ciocolata prin ploaie! sau poate e :))! Nu stiu ca nu m-am dus!
Toata saptamana am vanat pe net site-urile cu evenimente si piete dar nimic! O ciocolaterie isi deschidea portile cu oua de ciocolata, o crama isi prezenta vinurile alese si imbia lumea sa cumpere de la ei pt Paste si cam atat! Pe langa asta doar neplaceri! Muzeele inchise ca-i sarbatoare, car boot nu s-a tinut, multe linii de metrou inchise, deci zi de stat in casa si pierdut vremea! macar bine ca a plouat, ca de era soare eram si mai suparata!


Sincer dupa Londra mi s-a cam taiat cheful de vizitat alte tari si orase de Paste, dar totusi daca ar fi sa mai am ocazia, as alege Bulgaria sau Praga! In Praga am vazut ca sunt foarte multe targuri, in tot orasul se simte atmosfera de Paste si in Bulgaria pt produsele traditionale, sa iau masa intr-o pensiune autentica!

Acum va intreb pe voi:

Larisa,   Apollo,   Nice, VladimirModniza,  

Ati fost in alta tara de Paste? Cum a fost?
 Vreti sa mergeti? Si daca da in ce tara v-ar placea sa le petreceti?


18 comentarii:

  1. acum , de 6 ani , sarbatorim pastele de 2 ori...avem un membru catolic in familie si trebuie , nu ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un an s-a nimerit sa ajung la Paris de Paste, mi-am dat seama ca rezervasem pentru perioada respectiva abia dupa ce am ajuns acolo :-) N-a fost chiar ok, pentru ca erau cozi infernale la Notre Dame, Sainte-Chapelle etc., insa din fericire timpul de asteptare nu a fost pana la urma chiar asa de lung cum ne temusem initial. Altfel, frumoasa atmosfera, nu zic nu. Insa cum eu nu ma dau in vant dupa Paris... :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine Pastele nu are farmec daca nu e petrecut cu familia, acasa. La fel si Craciunul. Le consider ocazii speciale si prefer sa stau cu ai mei, mai ales ca de vreo 6-7 ani locuiesc in alt oras si nu prea mai dau pe-acasa, pe la ei.

    Nu ma dau in vant dupa vanzoleala de sarbatori, mai ales ca apar tot felul de kitsch-uri, iar tarabele ocupa toate trotuarele. Deci atmosfera din Londra ar fi pe gustul meu :)

    Si ca sa raspund si la intrebarea ta, nu am fost inca in alta tara de Paste. Mi-ar placea sa merg in Italia, mai ales ca sunt si catolica, ar fi interesant de vazut cum se desfasoara pe-acolo sarbatoarea asta. Insa o sa plec de Pastele ortodox, weekendul viitor, intr-o mica excursie, chiar in Italia :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oooo daaa :)) Pastele in Franta!!

    Anul acesta a fost primul Paste care l-am prin aici. In Franta e la fel cum zici tu ca e in Anglia, adica nimic special, parca nici nu ar fi. In principiu aceeasi Vanatoare de oua si eventual o masa in familie. Si pt mine a fost o dezamagire, dar stiam deja la ce sa ma astept, imi spusese prietenul meu cum sta treaba, el locuind aici de vreo 9 ani :))!Am observat ca totusi sunt slujbe la biserici cam ca la ortodoxi, insa nefiind catolica nu am fost, desi m-as fi dus de curiozitate. La fel si aici a doua zi de Paste este libera, dar obiectivele turistice sunt deschise in toata perioada acesta. Targuri,piete nimic..un simplu weekend obisnuit :(.

    E ciudat, pt ca eu sunt obisnuita sa sarbatoresc altfel Pastele, adica cel putin la mine in familie a fost mereu o sarbatoare foarte importanta. Acum nici Pastele ortodox nu il voi sarbatori aici cum trebuie, neavand cu ce sa inrosesc oua si nici la cozonaci nu ma prea pricep :)). Totusi am o biserica mica ortodoxa in oras :)!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai eu cam stiam ca la ei e liniste, prea liniste de Paste, nu m-am dus si nu m-as duce. M-as duce in schimb de al nostru, sa scap de curatenie, bucatarit si bagat in tine pana crapi(cu traditia nu te pui!), apoi incercat zadarnic de imbracat vechile fuste sau pantaloni.

    RăspundețiȘtergere
  6. In general prefer sa petrec sarbatorile cu familia, si nu m-am gandit pana acum sa plec in alta parte. Nu mai spun nimic de aglomeratie si de faptul ca mai toate locurile unde ai vrea sa ajungi sunt inchise. Poate as merge vreodata in Bucovina (parca era si un festival cu oua incondeiate pe undeva).

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate cand eram mica era mai entuziasmata in legatura cu aceasta sarbatoare...cu orice sarbatoare. In timp mi-am mai pierdut din interes, nu mai simt Pastele ca altadata. Eu de cand ma stiu am locuit cu parintii, asa ca, tot in familie e cam plictisitor. Mi-ar placea sa sarbatoresc intr-un oras european cu iubitul meu. Praga ar fi ideala. Dar nu ne permitem acest lux. M-am nimerit in 2008 in Bruges exact in ziua de Pasti. Dar cel ortodox...nu s-a intamplat nimic spectaculos, evident.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim6:16 p.m.

    Pastele petrecut in Franta nu l-am simtit....lumea a fost buluc la shopping, o inghesuiala si-o nebunie pe Champs Elisee, lucruri la supra pret, mini mini-spectacole. In rest, comert si atat
    Poate n-am fost noi la locul potrivit. Desigur ca exista si locatii care nu sunt asaltate de turisti si poate ca acolo altul e spiritul sarbatorilor. Ce-am mai observat ca francezii calatoresc mult de sarbatori, eu ma gandeam c-o sa vad mai putine masini cu numere de Franta, dar nu....era plin.

    In Germania, catolicii au avut pastele, a fost ceva targ in centru dar nu m-am dus de data asta. S-a mers la biserica si strazile au fost pustii
    Azi toata lumea (me too) s-a grabit la cumpere ciocolata la juma de pet :)

    RăspundețiȘtergere
  9. A) Ati fost in alta tara de Paste?
    A) Dap am fost. De mai multe ori.


    B) Cum a fost?
    B) Nu ne-a placut. De fapt, ccum foarte mult timp am decis ca nu merita efortul de deplasare in timpul perioadei asteia (adica de pastele Catolic/Protestant intr-o tara catolica/protestanta sau de pastele ortodox intr-o tara ortodoxa). Am decis din experienta: fie e prea aglomerat (cozi pe la domuri), fie e prea gol (in duminica pastelui arata ca dupa accidentul nuclear). Asta ca sa nu mai zic ca magazinele sunt inchise (si de regula am interese pe la magazine de jocuri/reviste/carti/tablouri/benzi desenate/alcool), la fel ca si multe dintre restaurante. Chiar n-am chef sa strabat cu urechile lungi de foame un oras jegos ca dupa bombardament, gol si cu zombie mahmuri, in cautare de restaurant.

    C) Vreti sa mergeti?
    C) Nope! Si sper din inima si ca n-am sa ma nimeresc pe acolo fara sa am de ales. Noi preferam sa-l sarbatorim pe cel local, protestant, acasa (la Geneva) fiindca ne place sa ne jucam. Vrem oua colorate, iepuri zombie, cadouri, pasca, cupcakes, alcool si sa dormim pana tarziu.

    D) Si daca da in ce tara v-ar placea sa le petreceti?
    D) Chiar trebuie, trebuie? In Romania. Ca se gateste mielul spectacular!

    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost in nordul Germaniei de Paste(acum 2 zile). Am ajuns la hotel sambata seara pe la 23:50 dupa ce am mers 50 de minute pe jos de la gara prin sat. Am observat si din tren, dar si dupa ce ne-am dat jos, ca oamenii fac focuri. Probabil multi ard cauciucuri altii paie sau lemne. In rest pustiu. Nu oameni pe strada, nu oameni la biserica. Am trecut pe langa cateva biserici care erau inchise.
    Am vazut multi pomi pe afara impodobiti cu oua colorate.
    L-am intrebat pe un coleg de aici daca au saluturi gen Cristos a inviat/ Adevarat a inviat si a zis ca nu stie de asa ceva.
    Una peste alta, nu prea respecta Pastele cum facem noi.

    Sambata plec in Grecia asa ca o sa am ocazia sa vad cum se comporta si grecii :)

    RăspundețiȘtergere
  11. am fost la Praga de paste , dar nimic deosebit.te pup

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu am fost dezamagita, e primul Paste pe care il petrec in Dublin si asa cum spui si tu nu s-a intamplat nimic. In afara de faptul ca bugetarii au avut liber de joi pana marti, nu s-a intamplat nimic notabil. Ba din contra magazinele au fost inchise, iar la mine in cartier ziceai ca a dat bomba atomica. Parcarea de la bloc era goala, strazile pustii, locul pe unde imi plimb cainele gol. Nu mai spun ca nu erau targuri sau altceva. Am cautat o decoratiune de Paste de am capiat si nu am gasit. De Pastele nostu vom merge la o biserica ortodoxa si in vizita la niste romani si poate vom avea si noi un Paste ca acasa. Deja cozonac si pasca stiu de unde sa cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  13. e … liniste :D Nu prea se simte, majoritatea colegilor mei profita de zilele libere ca s-o zbugheasca din oras cat mai departe posibil. In schimb, magazinele sunt pline de oua de ciocolata, puiuti, iepurasi, cofraje de oua vopsite, ciori vopsite si alte alea cu vreo 2 luni inainte de eveniment. Poate sunt si ceva evenimente religioase dar nu stiu pentru ca nu m-au interesat, am auzit clopotele deci imi inchipui ca cel putin o slujba a fost.
    De buna voie n-as merge in vacanta in strainatate de sarbatori, mai ales de Paste pentru ca in general toata lumea calatoreste, deci aglomeratie, dar lumea se duce acasa, in familie, unde gateste mama. Poate ar fi interesant in Vatican sau prin Spania, dar in Elvetia nu-i :)

    RăspundețiȘtergere
  14. N-am fost in alte tari de Paste, dar nici nu cred ca mi-as dori. Dupa parerea mea Pastele se preteaza locurilor natale, daca se poate cat mai aproape de traditii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Depinde ce se mai asteapta fiecare sa mai reprezinte sarbatoarea Pastilor. In fond Pastile ar trebui sa fie o perioada de reflectie interioara, cand ar trebui sa fim iertatori in adevaratul sens, sa ne gandim mai mult la sacrificiul pe care L-a s-a facut pt noi Dumnezeu, si mai putin la iepuras (nu stiu de unde-a mai aparut si la noi, dar este pur comercial si un obicei f urat care transforma o sarbatoare religioasa intr-una comerciala).

    Iar cel mai frumos cadou (desi repet, nu e o perioada de petrecere cu cadouri) este sa se reintregeasca familia la o masa traditionala, sa iertam pe cine trebuie sa iertam, sa fim iertati si sa ne minunam cat am fost de iertati noi la randul nostru.

    Fie ca sarbatoarea Pastilor si Invierea Domnului sa ne aduca Lumina in case si inimi, oriunde am fi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna.in germania e super targuri vitrine impodobite in parcuri de copii is oameni imbrcati in iepuri,oua.etc.superb.imi place la viena nu mai spun.Hristos a inviat

    RăspundețiȘtergere
  17. am fost la bruxelles acum cativa ani, s-a nimerit Pastele ortodox odata cu cel catolic. am participat la o slujba intr-o catedrala imensa catolica, unde au primit comuniunea cativa copii,slujba integral in franceza,la final am iesit in fata, eram pozitionati undeva pe o culme, batea vantul in disperare, s-au rostit cateva cuvinte si am plecat acasa. am stat la o familie de romani si ne-am preumblat tot printre romani, asa ca am simtit sarbatoarea din plin cu mielul si ouale aferente.
    am testat, daca ar fi sa aleg, Pastele l-as face mereu cu cei care au aceleasi convingeri cu mine si sarbatorim la fel.

    RăspundețiȘtergere
  18. Uite si o leapsa de Paste :) Imi face placere sa te nominalizez in Blog and Roll dar si sa-ti fac pofta cu o leapsa gustoasa.

    Te bagi la leapsa sau macar la un comentariu?

    RăspundețiȘtergere