Pastele romanesc - discutii turistice

Pt cei noi pe blog sa va explic, la discutii turistice fiecare comentator (ce comenteaza pertinent si la subiect) va fi provocat printr-un link in urmatorul articol din aceasi serie (adica martea viitoare). Va astept pe toti sa discutam, ps: si voi cititorii mei fara blog :)!

Acum ca a trecut Pastele, haideti sa vorbim despre el. Am abordat subiectul si de Craciun asa ca m-am gandit sa o fac si de Paste. Ce ne place si ce nu ne place din traditia romaneasca de Paste.
Pe mine daca m-ati fi intrebat anul trecut as fi spus ca nu imi plac destul de multe lucruri! Dar acum ca am vazut cum e fara ele, parca e mai bine cu! deci sa incepem ...



Curatenia de Paste
Eu zic ca curatenie poti face si de Paste si inainte si dupa! Binenteles ca e bine sa nu-ti fuga casa cand vin musafirii si familia in vizita, dar daca ai facut cu ceva timp inainte, e destul sa dai cu aspiratorul si sa stergi praful, eventual ceva ordine! Sincer mie nu imi plac lucrurile impuse, ma streseaza. Mancare, prajituri, curatenie etccc, si intre timp si activitatile pe care le ai oricum in timpul saptamanii: mancare, servici, copil ....!

Oua rosii
Eu nu am am facut niciodata oua rosii, nici nu stiu face! Pana acum ceva ani bunicul meu facea asta, acum a trecut la sarcinile bunicii! Pana la urma am stabilit ca in familia noastra fiecare are sarcina lui! Unii bat covoarele, unii fac curatenie, unii fac prajituri si mancare, iar bunica face oua rosii! Stiu si eu procesul, mai culegeam frunze cand eram mica, dar sa le fac pas cu pas nu.

Prajituri
Asta e sarcina mea preferata, le fac cu mama si iubesc perioada sarbatorilor in special pt acea zi in care facem prajituri si radem si ne distram! In special fiindca imi aminteste de copilarie, ducem obiceiurile mai departe in fiecare an! 

Mielul si bucatele traditionale
Le iubesc! E singura perioada din an cand mananc miel si atunci savurez totul! Drobul, friptura la tava, mielul umplut! Imi place masa bogata, decorata cu oua rosii si iarba verde, toata familia adunata de sarbatori! 

Urarile de Paste
Le urasc! eu nu am stiut niciodata sa zic cuvinte frumoase de la mine! Nu fiindca nu le cred, sau nu imi trec prin cap, dar pur si simplu nu se potrivesc caracterului meu! Eu sunt mai categorica ... si nu imi place sa vorbesc decat atunci cand chiar trebuie zis ceva! Urasc sa ma duc sa imi spun condoleantele, urasc sa trebuiasca sa laud copii altora (nu fiindca nu cred ca sunt frumosi, destepti si speciali, ci pur si simplu)! Nu imi place sa zic nici despre copilul meu d-apoi despre al altora! Deci urarile de Paste le urasc! Urasc sa le rostesc la telefon si sa le scriu in mesaje!

Invierea
Am fost de cateva ori la Inviere, cand eram in liceu! Apoi de cand am ajuns la facultate am renuntat sa ma mai duc! Intre timp m-am si casatorit, iar sotul meu fiind de alta religie, am renuntat sa mai sarbatorim partea religioasa al fiecarei tari din care provenim, ca sa nu ne simtim prost si sa nici nu impunem unul altuia lucruri in care nu crede si convingeri personale! Asa ca suntem fiecare cu religia si crezul lui :)! Dar nu deaia nu ma duc eu la Inviere, ca el nu vine, sa nu ma intelegeti gresit :)

Pastele in prima zi
In sfarsit a venit ziua in care pot sa mananc si sa gust toate prajiturile facute! de obicei pana in ziua de Paste nu gust nimic sa fie surpriza! :)) In ziua de Paste ne adunam si povestim, aceasi echipa ca in fiecare sambata, deci aceleasi povesti! Nu e cu nimic mai special! Doar bucatele evident :)


A doua zi de Paste: Udatorii
In copilarie imi placea! Imi placea sa imi cumpar haine noi de sarbatoare, pantofi noi, sa vina musafiri, sa ma faca cu parfum si colonie puternic mirositoare din cap pana in picioare, sa ascult povestile fiecaruia etccc!
In copilarie! Acum nu mai imi place sa imi cumpar haine noi, numai ca sa le port de 2 ori pe an (in cazul fericit) nu mai imi place parul meu imbacsit de sute de esente, nu mai imi place sa astept udatorii si sa tresar cand aud interfonul! 
Prefer sa stau acasa si sa citesc, sa dorm, sa ma uit la filme!


Acum va intreb pe voi:
Vladimir GeorgeModniza RalukKadiaNatural Raphaelly, Speranta

Ce va place si ce nu va place la Pastele romanesc??? 
Cum ati sarbatorit Pastele anul acesta?




18 comentarii:

  1. La noi nu se simte deloc atmosfera de sarbatoare, nici de Craciun, nici de Paste.
    Noi am facut doar o pasca si niste branzoaice, ca mi'era un dooor :D.
    Branzoaice facem din nou saptamana viitoare :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, anul acesta cel mai mult mi-a placut ca am avut cateva zile libere in care m-am odihnit si m-am relaxat dupa pofta inimii. Zile care nici nu stiu cum au trecut... Carnea de miel si drobul sunt si la noi nelipsite, de pregatiri se ocupa insa mama. Pastele e o buna ocazie de reunire a familiei...
    Dar in spiritul sarbatorii nu prea am reusit sa intru. Nu-mi pot explica de ce, poate supararea mare pricinuita de schimbarile din domeniul unde activez sa fie de vina. Nu pot sa imi imaginez unde se va ajunge cu umilintele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca n-ar fi maica-mea, probabil as sterge-o in fiecare an undeva in strainatate, sa scap de sarbatorire. Nu-mi place, imi placea doar in copilarie cand mergeam la tara si ne strangeam acolo toate rudele si matusa mergea la biserica cu cosul de bunatati sa le sfinteasca popa (pardon, Parintele) si abia apoi aveam voie sa mancam din ele. Acum e doar oboseala anterioara, exces de mancare si ghiftuire si chin apoi sa dai jos kg in plus luate cu aceasta ocazie.

    Obiceiul cu udatul nu mi-a placut niciodata, iar la Inviere n-am mers decat in adolescenta.

    Din preparatele traditionale, cel mai mult si mai mult imi place sunca afumata de porc, ramasa de la Craciun si fiarta acum, de Pasti. Pt. mine Pastele nu-i Paste daca nu pap asa ceva. Din fericire mai avem cate o ruda mai indepartata pe la tara care sa ne mai trimita, nu gasesti asa ceva pe la carmangeriile noastre.Are un gust unic.

    Imi mai place si carnea de miel si mai mult decat ea carnea de ied, dar nu mananc in fiecare an, uneori mi se pare ca-i prea scump si nu cumpar, ca si anul asta. Si de altfel fiica-mea nu mananca deloc miel, asa ca am inca un motiv in plus sa nu cumpar. Mie dor de-o ciorba de miel acrita cu macris, acuma ca mi-ai adus aminte.

    Prajituri nu fac, pe motiv ca nu-s sanatoase - dar asta nu inseamna ca nu mananc :)), face maica-mea si uneori fiica-mea, ouale le vopseste fiica-mea, ei ii place. Curatenie nu am facut special, cand imi permit chem o femeie la curatenia de primavara, anul asta nu.

    Nu ne-am cumparat niciodata haine speciale de Pasti, avem destule haine si nici nu apucam sa le imbracam pe toate.

    Vizita obligatorie la mama, la alte rude, mai vin si ei la noi, ne mai intalnim cu prietenii. Cand e frumos in a doua zi, preferam s-o stergem undeva in natura, de exemplu la Cheile Turzii sau macar la Gradina Botanica. Anul asta a fost urat, am stat in casa.

    RăspundețiȘtergere
  4. mie imi place toata aceasta zarva cu curatenia , gatitul , coloratul oualelor...cel mai mult imi lipsesc pantofii rosii de lac pe care mi-i cumpara bunica...anul acesta a fost greu , e prima data cand nu merg dupa lumina , am avut o saptamana grea si obositoare , sper sa fi trecut tot greul , am avut niste probleme cu mama si mi-a fost tare frica...nu am avut chef de nimic ! Hristos a inviat si liniste sufleteasca tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand eram mai mica sarbatoream Pastele la tara undeva langa Bucuresti. Era tare fain: oua rosii, mancare traditionala, slujba de Inviere la biserica din sat, deniile dinainte de Paste, chiar simteam sarbatoarea.
    Imi placea tare mult, era sarbatoarea mea preferata, mai ales ca era si cald si frumos de cele mai multe ori, ma intalneam de fiecare data cu prietenii din copilarie.

    Apoi in Bucuresti a inceput sa isi piarda farmecul, sa devina mai comerciala, desi mergeam in continuare la Inviere si pregateam in familie aceleasi mancaruri traditionale. Nu stiu dar, orasul, aglomeratia parca strica totul..

    Ei bine, anul asta am pierdut sarbatoarea de tot :)) aici in Franta :)). Nimic nu a mai fost la fel....fara oua rosii, fara cozonac, fara biserica ortodxa...Imi pare rau, dar ..asa a fost sa fie. Anul viitor o sa imi cumpar din timp macar vopsea de oua :)).

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. Ce va place si ce nu va place la Pastele romanesc???
    1. Pai totusi am si eu ceva experiente cu el, deci uuuh, pot a raspund! Experienta mea este din Bucuresti, deci obiceiuri traditionale, gen udatorii, eu nu stiu sa existe (de fapt anul asta am citit prima data despre ei, nu cumva e ceva ardelenesc?).

    A) Ce-mi placea specific la Pastele romanesc (si nu la altele adica?)
    A1) Imi placea pasca! Stiu ca exista mai multe tipuri de "pasca" foarte diferite intre ele. Eu am gustat si imi place cea a lui Radu Anton Roman (cu iaurt mult si un fel de crema care se coace la suparafata). Imi place mult mai mult varianta asta decat ce numesc occidentalii Pasca (un fel de cozonacel).
    A2) Imi placea ca femeile fac ele ouale si nu le cumpara de la shop (multi in occident le cumpara direct). Imi place ouale facuta cu frunza de leustean si soseta (nu se la fac eu, ca n-am avut ocazia, dar asa.. sa ma uit la ele).
    A3) Imi placeau ouale incodeiate (acelea foarte detalitate si goala inauntru). Mi se par fascinante. Dupa ce am cadorisit toata Rusia si Franta cu ele, acum ii cadorisesc pe astia de aici :)). Sunz cunoscut ca un cal breaz si eu si ouale mele.
    A4) Imi place pulpa de miel la cuptor. Cum se gateste in Romania. Abia mai pe urma am aflat ca e reteta macedoneana :)) (nah acum, daca ei nu stiu despre miei cine sa stie). Imi place mielul mai mult decat orice alta carne in lumea asta. As manca pana as muri.
    A5) Imi place borsul de miel. Desi intr-un an am patit ca-n Indiana Jones si lingurind in oala (cin' m-a pus!!) am vazut un craniu de miel uitandu-se fix la mine. Am inlemnit, am lasat jos linguroiul si m-am retras cuminte cu barbatii familiei la care serbam. Unele lucruri nu e bine sa le stii!
    A6) Imi place atmosfera de sarbatoare tipica din jurul Pastelui (ca si-n jurul Craciunului). Cand vezi deja ca fetele nu te mai asculta fiindca se gandesc la "ce sa faca ele de Paste"
    A7) Imi placea mult ca mirosea frumos din bagaje prin autobuz si toata lumea era incarcata.
    A8) Imi place grozav sa crap oua. Concursul acela cu care ramane cu el intreg :).

    RăspundețiȘtergere
  7. B) Ce nu-mi placea? Foarte putine de fapt.

    B1) Ma deranja ca-s prea putin autobuze, tramvaie si strazile sunt prea stramte, asa ca mereu de vreo sarbatoare, in Bucuresti, e inghesuiala. Poate acum lucrurile sa se fi schimbat. Cat am locuit eu in Romania, cam 4-5 ani, era cam inghesuiala in Bucuresti. Dar era o inghesuiala ceva mai placuta decat in restul anului fiindca lumea era mai vesela.
    B2) Inghesuiala oribila din magazine. Era aproape imposibil de cumparat un cadou intreg. Ca le si distrug fiindca tot omul trebuie sa si atinga. Sigur, inghesuiala este peste tot, dar parca aici nu-i asa cumplita. In aceeasi tema ma deranjeaza ca oferta magazinelor online e mult mai mica si multe companii nu livreaza in Romania. Asa ca n-as putea face cadouri "de la distanta" asa cum fac acum, cu prea mare usurinta.
    B3) Ma enerveaza intoleranta ortodocsilor care nu pot accepta ca unii preferam sa sarbatorim laic si nu atribuim sarbatorii aceleasi semnificatii. E doar o sarbatoare draguta si o ocazie sa schimbi cadouri si sa ai un week-end prelungit. Nu-mi pasa de sufletu-mi nemuritor fiindca nu cred ca am. N-a fost an in Romania sa nu mi se reproseze ca nu mananc de post. Nu ca mi-ar fi pasat, cu aceeasi pofta muscam din hamburger, dar chiar nu inteleg ce le pasa altora de sufletul meu. Sa-si vada de al lor. In occident sunt lasat in pace. De fapt cred ca foarte putini post pe aici.
    B4) Ca si pe tine ma enerveaza uratul de sarbatori. Mai ales de paste nu stiu ce sa zic asa ca folosesc "Sarbatori fericite". Treaba aia care se zice la spartul oualelor (si ca un facut nici nu o retin si am si probleme sa o pronunt) imi inchipuie ca semnul pentru crestini ca sa se reconoasca intre ei. Asadar cand primesc cate un telefon din Romania sau pe vremuri cand primeam chiar multe, n-aveam idee ce sa zic cand imi urau si eu trebuia sa raspund poezia inapoi. Asadar le ziceam DA la sloganul amintit si apoi se lasa o tacere lunga ca aia nu se asteptau si nu mai stiau ce sa spuna.
    B5) La chestia de la biserica n-am fost in viata mea nici la ortocsi, nici la protestanti. Nu-s botezat deci imi inchipui ca nici n-as avea voie. M-as duce sa vad ritualul ca-s curios (asa cum m-as duce si intr-o moscheie sau sinagoga sau templu budist), dar riscul de potentiale predici de la toate babutele din localitate ma tine la respect.
    B6) Ma deranjeaza asaltul de chestii bisericesti de la TV si ziare. Dap, stiu ca mai nou Pastele e sarbatoare cu patent crestin, dar in alte parti, la fel de crestine, treaba e mult mai atenuata (ai vazut la Londra, de altfel). Chiar nu esti atacat cu atatea simboluri crestine. Mie mi se pare asta un semn de toleranta. Cultele diverse sunt foarte protejate si lasate sa se manifeste, dar cine ne protejeaza pe noi, astia ateii, de predicile lor? Asadar eu prefer stilul televiziunilor si ziarelor din Nord si Vest.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  8. 2. Cum ati sarbatorit Pastele anul acesta?
    2. Pai clasic. Cu oua, miel, pasca si cadouri. Doar ca l-am sarbatorit in week-endul protestant nu ortodox (o saptamana mai inainte), ca atunci il sarbatorea toata lumea pe aici. Am explicat pe blog de ce. Cum mie imi e total indiferenta semnficatia religioasa si modul de calculare al Pastelui, il sarbatoresc cand il sarbatoreste toata lumea din zona, fiindca atunci se gasesc de toate, de la oua la iepuroi de ciocolata. Ar fi cumva ciudat sa-l tin pe asta ortodox singur de capul meu (chiar nu vad motive, ca nu-s ortodox). Daca as fi in Romania as serba de asta ortodox. Ca atunci e liber, atunci se gasesc chestii specifice. Atunci se bucura si natiunea.
    Vladimir

    RăspundețiȘtergere
  9. pt mine, Pastele si Invierea are valoare deosebita. Dincolo de valoare religioasa, cu mers la biserica, postul tinut, spovedit, impartasit, Deniile, citit din Biblie si meditat la tema religioasa, se adauga si valoarea copilariei: cu vacanta de Paste care ne permitea verisorilor din toata tara sa ne adunam, cu venirea primaverii si mersul la bunici, cu improspatarea casei (mamaia dadea si un var in bucatarie - dupa afumatul sobei de peste iarna era nevoie pt acea curatenie), dar si a gradinei, cu acea traditie de a ne cumpara haine noi (banui ca oricum mi le-ar fi cumparat ca eu cresteam si venea un nou sezon).
    Cam asta e simbolul curateniei pt noi.
    Bucatele- dupa postul tinut, erau facute cu grija si apreciate in mod deosebit. Si noi, copiii eram implicati! Ne amuza enorm sa incondeem ouale, sau sa ne jucam cu aluatul.

    La inviere nu mai merg de ceva ani, din motive organizatorice, si tare ii duc lipsa. In copilarie mergeam toata noaptea, apoi doar la miezul noptii.

    Prima zi de Pasti, ne adunam cu cei mai dragi/apropiati, si sarbatorim impreuna: mancat, baut, povesti,rasete, oua rosii, si imi aduc aminte de tataia care spunea uneori sa multumim lui Dumnezeu ca avem toate astea.
    Inca ne place sa ne bucuram de tot ce avem, inclusiv de aceasta sarbatoare. Pana la urma, este cea mai mare sarbatoare crestina.

    A, la noi nu e traditia cu udatul. Sunt alte mici traditii pagane, dar in general le-am ignorat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doar treba cu curatenia ma "jeneaza"putin,in rest totul e bine.Ne intalnim toata familia si o gramada de prieteni si ne distram cum putem mai bine,bineinteles dupa ce luam "Lumina".Depinde si cum e vremea de afara,dar pana la urma,gasca conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vladimir, fii te rog atent cum te exprimi, mai ca nu-mi vine sa cred ca e de la dificultati lingvistice, asadar, FEMEILE NU FAC OUA. Fac altceva.

    Da mai, ma irita de mor asaltul asta bisericesc, atatea biserici se construiesc si bani de spitale nu-s. Cred ca e si de la recensaminte, acolo toti ne dam de-o religie sau alta, niciunul nu zice "Ma lasi?". Chestia e ca o spui cumva public la recensamant, nu in privat tu cu recenzorul. Era si fica-mea de fata, asa ca m-am dat si eu greco-catolica, ce, era sa risc o cearta in familie? intr-un fel, e ceva automat, merge de la sine: te boteaza, te cununi cu popa, te dai la recensamant crestin si apoi te ingroapa tot cu popa.

    Eu tare ma mir Vladimir cum de tu nu esti botezat, erau cazuri frecvente in Rusia?

    RăspundețiȘtergere
  12. imi pare rau,eu nu tin traditii si nici in copilarie nu am avut asa ceva ,ca am trait in diverse tari ai lumii.dar imi plac traditiile.te pup,draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Va jur ca acum ca mi-ati zis, am observat :))))). E umor involuntar! Jur! Voiam sa zic ca le coloreaza ele! Aici le iau deja colorate de la magazin! N-am vrut sa sune jignitor asta :).
    Sincer nu stiu cat de frecvent era sa NU fii botezat. Era un subiect prea plicticos ca sa fie dezbatut intre noi. Stiu sigur ca cei din "aparat", comunistii vizibili, nu-si botezau copiii (evident). N-ar prea fi mers. Erau ei ipocriti, dar nici chiar asa.
    La mine in clasa (desi nu e un exemplu bun, nu era un grup random, era o clasa selectionata), cam jumatate NU erau botezati. Intelighentia "realista" nu-si prea boteza copiii. Maniaci religiosi se mai gaseau dar prin "intelighentia umanista". Clasa noastre era cu specific matematica, deci nu erau prea multi copii de poeti si literati.
    In cazul meu particular, mama era foarte atee. A decis de la inceput ca ea nu isi boteaza copiii. Ne-a zis ca daca, citez, "ne tacanim la cap" si vrem sa ne botezam in vreo religie sa o facem ca adulti, ea nu ne impiedica. Dar sa fie optiunea noastra, ea nu ne forteaza in vreun rit. Fratele meu, primul nascut, a fost rapit (cu interventia bunicului meu, tatal mamei, care era credincios) si botezat pe ascuns :)). Asadar mama a zis ca il va boteza in toate riturile pe care le gaseste in Moscova. Si pare-se ca asa a facut :)). Nu m-am interesat niciodat prea tare in care alte rituri, dar bag mana in foc ca incercat la luterani (unde pe motiv de tata luteran l-ar fi acceptat biserica pe frati-miu) ca sa lesine bunicul. A lesinat, dar scurt timp, ca s-a decis ca nu-l place pe Petia ci pe mine (pe motiv de tata mai mult decat acceptabil :D). Insa cu mine manevra cu botezul n-a mai reusit. Nici mama nu era tampita sa stea sa o pateasca de doua ori. Asa ca dupa un sfant razboi religios intre mama si bunicul, eu nebotezat am ramas. Si-s mandru. Apropo, botezatul de frati-miu tot ateu era :D. Si nu stiu cat noroc si protectie aduce botezul asta (asa mi s-a spus) ca el botezat a murit la 15 ani, iar eu, pacatosul si paganul, traiesc bine-merci.
    Prietenii mei, acolo unde stiu, n-aveau istorii asa aventuroase sau nu le-am aflat, pur si simplu parintii lor nu erau credinciosi si nu vedeau de ce ar face un astfel de gest. In cazul prietenului meu cel mai bun, ambii parinti erau plasmisti si erau genul de fizicieni non-mistici si atei convinsi. Stiu sigur ca nici familia nu a indraznis sa le zic nici pas. In final, eu nu prea inteleg ce-i cu bataia asta de cap, e un gest complet lipsit de semnficatii, un ritual care se face pe banda rulanta, fara sa fie intrebat noul "crestin" ce parere are. Daca vrea musulman si ii strica mami si tati "dosarul"?

    RăspundețiȘtergere
  14. Vai ai atins un subiect delicat, mai ales zilele astea. Inainte de toate vreau sa spun ca Pastele sau Craciunul sau orice sarbatori or mai fi pe lumea asta se petrec asa cum simti si dupa posibilitati. Urasc oamenii care spun TREBUIE. Nu trebuie nimic. Sarbatoresti asa cum simti, nu cum zice gura targului...
    Curatenia de Paste mi se pare o prostie. Teoretic toata casa tot timpul anului este curata. Da mai dai cu un aspirator si stergi praful si poate stergi geamurile, da totul cu calm si doar daca vrei. M-am saturat de mutre amarate si de oameni prea obositi dupa curatenia de Paste ca sa mai petreaca frumos Pastele.
    Oua rosii sau colorate, as adauga eu. Cand eram mica coloram oualele cu mama si mai apoi cu tata. Anul acesta am inrosit singura sau impreuna cu sotul meu, nici nu am dat atentie actului in sine. Ne-am bucurat cand am cautat frunze ciudate prin curte, ne-am chinuit sa prindem ciorapii si interpretam diferit instructiunile de folosire ale vopselii, dar astea vor face parte din traditia noii mele familii, de acum.
    Prajituri nu am facut niciodata, deci nici anul acesta. Am cumparat, dar fara nici o legatura, ca tot am mers sa cumparam cozonacii.
    Mielul si bucatele traditionale. Eu nu mananc miel, probabil e doar psihica treaba si probabil daca as gusta as avea alta parere, dar eu nu mananc miel. Cozonacii i-am cumparat, pasca nu mi-a placut ca avea prea multa coca, asa ca anul acesta am petrecut Pastele fara pasca. Alte bucate traditionale, nu mai stiu.
    Urarile de Paste. Nu ca le urasc, dar nu le vad rostul. Copiezi de pe net un text si trimiti la toata lista, ce e asa interesant in asta? de obicei fac putine urari de Paste si doar celor apropiati mie.
    Invierea. Cand eram mica imi placea sa ma uit de la balcon cum veneau cei cu lumanari de la Mitropolia din Iasi si ascultam clopotele bisericilor ce se auzeau din tot Iasiul si era ceva special. Apoi cand am mai crescut era un fel de moda sau ceva sa mergi la Inviere. Asa ca nu prea am mers. In primul an de stat in Bucuresti am gasit o bisericuta langa noi si am mers si noi sa luam lumina si am stat si vreo ora si ceva la slujba. Asa si acum in primul an de Dublin. Am simtit ca vreau sa merg la Inviere, asa ca am traversat Dublinul pana la biserica romaneasca. Deci nu e un obicei anual, e in functie de dispozitia in care ne aflam in anul respectiv.
    Pastele in prima zi nu e diferit de cel de a doua zi. Mi-ar fi placut sa petrec Pastele in familie, dar nu a fost posibil. Am petrecut cu niste prieteni romani din Dublin si a fost frumos.
    Asta cu Udatorii am vazut-o doar la TV si nici nu prea stiu bine la ce se refera.
    E frumos si cu traditiile si ii admir pe cei care le respecta, dar atata timp cat societatea nu imi impune nimic, fiecare cu Pastele lui si cu modul lui de a sarbatori. Eu nu critic si ma astept sa nu fiu criticata, din pacate se intampla si ma oftica groaznic. Nu am inteles niciodata treaba asta de a te amesteca in borsul altuia, cum se spune la noi.
    Pastele ar trebui sa fie pentru toti la fel, indiferent cum alegem sa il petrecem.
    Hristos a inviat!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu sunt catolica, asa ca anul acesta am sarbatorit Pastele putin mai devreme decat majoritatea :) Imi place sa iau din traditii ce e pe sufletul meu, adica reuniunea cu familia si participatul la liturghia de Paste. Bucatele de Paste le pregatesc ai mei si imi place sa gust din fiecare fel, dar nu sa ma imbuib.

    Cat despre traditii romanesti, recunosc ca nu prea sunt in tema...de "udatori" de exemplu e prima data cand aud :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna!..Alice.deja ai spus tu totu.exact ca si tine sau ce au spus si restu.in copilarie era altfel dar si timpurile.daca ar fi dupa mine as fi plecat afara imi place in germania enorm de sarbatori dar avand timp scurt n am cum fiind copii cu scoala.in rest ca si tine.hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mie imi place ca de obicei de Paste merg acasa in Valea Jiului, imi revad bunicuta si alti prieteni dragi din copilarie. Desi drumul e lung si obositor.. sunt zile faine si linistite!

    RăspundețiȘtergere
  18. Greu de raspuns, n-am prea stat sa ma gandesc ce imi place sau nu la sarbatorile de Paste, cand eram mica imi placea vizita la bunici in scurta vacanta, mi-au placut intotdeauna ouale rosii si mic dejunul cu oua vopsite si cozonac cu nuca si cacao. Intotdeauna mi-a placut batalia oualelor :D
    Ce nu-mi prea placea era faptul ca trebuia sa astept slujba de inviere ca sa ne putem bucura de toate minunatiile preparate 1-2 zile inainte, iar eu nu stau prea bine cu rabdarea sau disciplina.

    RăspundețiȘtergere