Totul despre autobuzele din Londra - 5 rele si 5 bune

Astazi am sa va scriu observatii despre autobuzele londoneze, emblema orasului! Toata lumea le stie, sunt acele double decker ce le vezi in toate filmele si documentarele despre Londra! Asa ca sa incepem!


5 Bune:

1. Autobuzele acopera toata Londra! Nu sa nu ma intelegeti gresit, nu trec pe fiecare strada dar sunt destule rute pe fiecare cartier! Sunt mii de autobuze, peste tot!

2. Statiile sunt foarte dese! Da, nici nu faci 1 min ca e statie de autobuz! Ceea ce e bine si rau in acelasi timp! Bine fiindca de obicei daca cobori, chiar langa e ceea ce cauti, rau fiindca se pierde mult timp!

3. E ieftin, aproape jumatate fata de metrou! Si da poti sa mergi doar cu autobuzul prin toata Londra fiindca te duc peste tot unde este metrou si in plus!!! Diferenta de viteza dintre metrou si bus e cam de 30 min- 1 ora la distante lungi! mai ales dupa-masa cand e trafic mare! Busul costa 19 lire pe saptamana cartela si te poti plimba cu el in toate zonele Londrei! Pretul pe bilet e de 2.3 lire/calatoria cash sau daca iti cumperi Oyster (foarte recomandat) si pui 5 lire pe el (asta e minim) costa doar 1.3 lire/calatoria!

4. Sistemul la autobuze e foarte bine pus la punct. , In statii iti arata in cate minute vin, si ce numere, in fiecare statie e harta cu traseul lor, si dedesubt e scris in cat timp ajungi din statia in care esti acum pana la fiecare statie de pe traseu! Astfel stii si cat timp vei face aproximativ!  E scriu orarul lor in timpul saptamanii, in weekend si de sarbatori! Aveti grija doar ca statiile sunt numerotate sus cu litere din alfabet! Fiindca sunt prea multe autobuze, la o intersectie mare, ele nu se opresc toate in aceasi statie asa ca e statia A, B, C, D, E, F, G H, I etccc! In fiecare statie e harta, si va uitati pe panou autobuzul vostru din ce statie pleaca! Statiile nu sunt mereu pe aceasi strada, pot fi si pe cele mai mici, dar oricum sunt apropiate, la 5 minute de mers una de alta! Sitemul zic ca e bun fiindca e foarte explicit, trebuie doar sa intelegi mecanismul! Astfel eu care eram ingrozita de mersul pe partea inversa fata de la noi, aici nu conteaza! Fiindca trebuie doar sa ma uit la harta, sa vad directia (ca la metrou) si statia de la care se ia! 

5. Sightseeing permanent, la pret de autobuz normal! Am vazut deja mare parte din Londra! Poti face si poze daca prinzi primul loc sus! :) 

5 Rele:
 
5. Autobuzele nu opresc in statie doar daca le faci cu mana (asa ca la taxi) iar daca esti in autobuz cand vezi pe tablita statia ta trebuie sa apesi pe buton ca sa opreasca! Problema e ca in autobuze monitor cu statiile e numai jos, si daca stai sus e mare sansa sa nu intelegi statia ta!

6. Trebuie sa fii foarte atent cu autobuzele, mai ales in statiile mari! Trebuie sa te descurci singur fiindca localnicii nu stiu statiile pe de rost deci degeaba intrebi de ele! E imposibil sa le stii! Pe o ruta sunt cate 40-50 si sunt mii de rute in Londra! 

7. Partea proasta e ca pe harta autobuzelor din fiecare statie nu sunt trecute toate statiile de autobuz! Sunt trecute strazile pe care trece si statiile mari! Cele care sunt langa metrou sunt semnalate! Asa ca cel mai bine e daca aveti telefon cu internet sau tableta, sa va uitati pe site tfl.co.uk numarul autobuzului, statia de la care pleaca si directia!! ca altfel nu prea aveti cum sa stiti pe care sa il luati :(

8. Aveti grija si pe locurile care stati! Nu va asezati niciodata pe locurile joase, cele langa care vedeti lipit (priority pt batrani, cei cu handicap, si mame)! Fiindca dupa 2 statii sigur se urca o batrana si trebuie sa va ridicati in picioare! Si daca nu o faceti voi din politete va zic ele, ca asta e locul lor! Si apoi ajungeti sa stati in picioare toata ruta!

9. O alta parte proasta cu autobuzele e cand isi schimba ruta! Daca stai la capat de linie mai ales! La orele de varf deseori e prea mare traficul asa ca pe drum veti fi anuntati ca isi schimba directia (de fapt merge pe aceasi ruta doar ca nu mai merge pana la capat de linie ci se opreste cu cateva statii mai repede)!!! Asa ca daca va luati bilet individual e cam nasol ca trebuie sa platiti din nou pe al doilea autobuz!!!

10. Daca le vedeti ca sunt full, incercati sa nu va urcati in ele! Soferii conduc ca bezmeticii, pun frane bruste, e greu sa calatoresti cu ele in picioare!!! Mai bine asteptati urmatorul!



Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

15 comentarii:

  1. sunt minunate...acum avem si noi de vre-o 3 ani in Constanta !

    RăspundețiȘtergere
  2. ce m-a minunat pe mine e ca londonezii, dupa ce apasa soneria cum ca vor sa coboare la urmatoarea statie, nu se ridica de pe scaun (chiar si de sus, de pe platforma) decat dupa oprirea autobuzului. La ultimul drum, am zis ca nu risc mare lucru, ia sa incerc si eu si asa a fost, m-a asteptat pana am coborat si iesit. Soferii vad ce se intampla si sus, vad ca unu mai incet incepe sa coboare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim8:57 p.m.

    Ok....nice to know.
    Despre autobuzele din Londra chiar nu am ce sa spun :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Informatii foarte utile pentru cei care se pregatesc sa plece in Londra pe cont propriu. Mi-ar placea tare mult sa fac turul unui oras dintr-un bus turistic, inca nu am reusit performanta. :P :D

    RăspundețiȘtergere
  5. in Dublin e aproximativ acelasi sistem, la modul ca daca nu le faci semn nu opresc si daca nu apesi pe buton iarasi nu opresc. In schimb sus nu are voie nimeni sa stea in picioare, iar jos au voie doar vreo doi, in locul carucioarelor, daca nu ai cel putin doua bare de care sa te tii, nu iti vor da voie sa mergi in picioare.
    In Londra noua ni s-a parut ca e mai convenabil ca timp cu metroul, dar am si stat doar o saptamana asa ca trebuia sa ne miscam repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam aceste lucruri...bine de stiut :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ti-am zis deja ca va fi una dintre placerile mele sa ma plimb cu astfel de autobuze. Da' o poza-doua cu ele n-ai facut?

    RăspundețiȘtergere
  8. asa la prima vedere mi se pare complicat, dar banuiesc ca odata ce pricepi mecanismul, te orietezi destul de bine. teribil ce-mi plac relatarile tale. parca stau pe umarul tau si ma bucur si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant. Nu am ajuns la Londra, dupa cum stii, dar in alte orase am folosit acele autobuze de sightseeing, care semanau cu autobuzele din Londra. Din fericire nu erau foarte aglomerate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asta a fost una din placerile mele, sa ma plimb cu autobuzul prin Londra. Eu am gasit o harta cu principalele rute, in punctele unde se vinde Oyster dati de ea.Pe urma o studiezi si vezi cum te deplasezi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte bine punctat! Sunt organizati, n-ai ce zice, minusurile (relele) sunt aproape invizibile as zice eu...

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim4:42 p.m.

    "9. O alta parte proasta cu autobuzele e cand isi schimba ruta! Daca stai la capat de linie mai ales! La orele de varf deseori e prea mare traficul asa ca pe drum veti fi anuntati ca isi schimba directia (de fapt merge pe aceasi ruta doar ca nu mai merge pana la capat de linie ci se opreste cu cateva statii mai repede)!!! Asa ca daca va luati bilet individual e cam nasol ca trebuie sa platiti din nou pe al doilea autobuz!!!"
    Nu ai dreptate, nu trebuie sa iei alt bilet pentru a ajunge la destinatie: soferul iti va da un bon valabil timp de o ora pe care poti sa-l folosesti cand te urci in al 2lea autobuz. Intr-adevar, trebuie sa ceri acest bon... este usor sa-i improscam cu noroi pe soferi, dar e tare greu sa deschidem gura pentru a cere civilizat bonuletul respectiv.
    O zi buna,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim8:48 p.m.

    Eu unul le urasc! Aerul conditionat este pornit doar noapte ��(de ce? Nu stiu!) Ziua mori de cald in ele, iar noaptea mori de frig! Si ai dreptate, soferii sunt incredibili! Imi lipsesc Mertz-urile din Bucuresti, abia aici mi-am dat seama ce mijloace de transport are RATB-ul

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim2:11 p.m.

    Anonim,cred ca glumești sau ești doar rău intenționat?

    RăspundețiȘtergere