Viata de emigrant - Acomodarea

Imi place viata la Londra ca si imigrant! Imi place ca am ales Londra! E un oras de la care sunt o gramada de invatat! Civilizatie, armonie, un sistem de viata curat! Nu neaparat si usor! dar asta e alta problema! oricum traind ca un imigrant am avut ocazia sa observ cum traiesc oamenii de aici! Englezii! Si nu doar sa observ ci sa traiesc ca si ei!  Si chiar daca suna a fi ceva frumos, este, dar in acealasi timp acomodarea la Londra e grea!


Nu, nu ma intelegeti gresit! Nu imi plang de mila! Stiu ca am o viata minunata, stiu cat sunt de norocoasa mi-ati spus-o si voi si o stiu si eu! Si totusi .... sa nu credeti ca  totul  e roz!
Ce inseamna sa fii imigrant

Sa te trezesti intr-o zi, intr-un loc in care nu iti e nimic familiar, in care esti departe de strazile copilariei,  de oamenii pe care ii cunosti, de magazinul din colt, vanzatoarea de la piata, toate sunt niste chichite ce nici nu le sesiezi cand esti acasa, o rutina normala! Dar dupa asta sufer cel mai rau de cand sunt la Londra!
Aici nu recunosc nici o fata si mai e ceva, sunt atatea noi forme de fete pe care incerc sa le identific sa nu le mai spun asiatici ci chinezi, japonezi, thailandezi, cand limba mea materna, romana, cea care imi vine sa o rostesc fara sa ma gandesc la cuvinte, din instinct, pare sa nu o cunoasca nimeni, doar cei care ti-ai dori sa nu intelegi ce vorbesc, e nasol!
Sa fii  emigrant e un lucru complex, un lucru mare! Nu inseamna doar ca oamenii acestia lucreaza pe branci sa aiba un salar dublu fata de cel din Romania! Nu! Pe langa asta e un intreg proces! De cunoastere, de schimbare!

Cand am venit aici am lasat in Romania totul! Mai putin cele 30 de kg de lucruri ce le-am carat cu mine! Am lasat un urma viata ce o traiam acolo si o data ce am venit aici, totul s-a schimbat! Incepand cu faptul ca locuiesc intr-o casa noua, cu o doamna pe care nu o stiam, o englezoaica cu origini africane, dorm intr-un pat nou, viata are un nou set de reguli, mancare noua, masina de spalat noua, aragaz si microunde mecanizat, pana la dificultatea de a gasi o pizza buna! Sa fii imigrant inseamna ca ti-ai lasat acasa toate bunurile tale, toate locurile preferate, toti prietenii si ai plecat in lume sa incepi de la 0! Si toate aceste noutati te pot stoarce de energie! te pot sugruma! obsesti! Nici nu stiti ce dezastru e daca intr-o dimineata te trezesti fara net sau fara curent sau cu un domn ce iti cere taxe pentru gunoi in fata usii! Bani care nu ii aveai planificat pentru asta fiindca nici nu stiai ca exista o astfel de taxa! Aici e un alt stil de viata, lucrurile functioneaza altfel, esti mereu pus intr-o situatie noua, cel mai adesea dificila!

Primele zile intr-o tara noua

La inceput nici nu stii de unde sa incepi, asa ca o iei treptat, umplandu-ti frigiderul cu marci noi care speri sa iti placa, cumparandu-ti lenjerie de pat asemanatoare cu cea de acasa, mergand prin cartier sa identifici un park, un supermarket mai ieftin, statia de metrou .... La inceput zilele curg fara tine, tu esti cumva intr-o alta emisfera, bombardat permanent cu informatii noi! incerci sa absorbi cat mai mult! incerci sa fii cumpatat, sa faci planuri si calcule!
Procesul de acomodare in 5 pasi usori 

Procesul de acomodare se intampla de la sine! unii au un atac de panica, altii sufera cumplit de singuratate, unii se adapteaza mai repede altii mai greu! In continuare va zic ce am facut eu:

1. Mi-am gasit un loc special, un loc favorit!

E important sa iti gasesti un loc in care sa te simti confortabil! Cum poti gasi un loc confortabil cand totul e nou? Simplu, gandeste-te ce-ti placea sa faci acasa! Daca iti placea sa citesti in fotoliu, pe patura ta cu dungi colorate atunci creazati decorul in care sa fugi atunci cand lucrurile o iau razna! Daca iti place sa gatesti, atunci cumpara-ti carti si gateste! Daca aveai o cafenea preferata atunci umbla in cautarea unei noi cafenele pe placul tau! In cazul meu, mie imi place sa umblu! mult! sa hoinaresc, sa descopar locuri noi, sa vad! imi place sa calatoresc, deci "locul meu happy" in care sa ma simt bine este cand ies din casa! E important sa te poti relaxa, sa te poti destinde, sa nu te gandesti tot timpul ce ai de facut, sa nu te concentrezi doar asupra planurilor ci si asupra ta! planurile nu merg niciodata bine daca starea ta de spirit nu te ajuta!

2. Am comunicat cat mai mult

Cea mai mare problema cand esti imigrant e comunicarea! la inceput nu ai cu cine, apoi incet incet te izolezi,  te salbaticesti si nici nu-ti mai doresti sa comunici cu cineva! E greu sa iti faci prieteni cand esti in strainatate! Va spun pe bune! Oamenii sunt ocupati, in special la Londra unde zilnic pierzi 4 ore pe mijloacele de transport! Te gandesti logic ca oamenii nu mai au timp nici pentru ei, d-apoi pentru tine! Eu am noroc fiindca prietena mea cea mai buna e la Londra! stam la cateva minute una de alta! Asa ca la fiecare 2-3 zile ma duc la ea, si pentru jumate de ora! dar e atat de bine, sa auzi povesti noi, sa ai cui sa ii spui ofurile!
Pentru prietenii noi am luat in considerare site-ul Couchsurfing, locul unde se intalnesc calatorii din toata lumea, unde sunt londonezi care ar fi dispusi sa imi arate orasul si cine stie poate se leaga o relatie de prietenie! daca nu macar comunic! cu siguranta mai aflu cateva lucruri noi despre Londra, pont-urile de la localnici nu le gasesti in ghiduri si carti!

Un alt site bun e meetup.com, unde puneti la intereset Londra si o sa va arate toate domeniile in care se fac intalniri.  In fiecare domeniu sunt zilnic intalniri de grup, se merge la degustari, in vacante, la muzee etc, impreuna! Cred ca e un loc bun sa socializezi si sa iti faci noi prieteni

http://www.cultureseekers.org/ e un alt grup cu plata, costa 10£ pe an, si cu ei poti merge in tururi organizate in Londra, in fiecare sambata!

3. Construieste o normalitate, o rutina

Toate pont-urile au ca scop construirea unei normalitati a vietii. Trebuie sa iti dai timp si spatiu asa incat sa construiesti in jurul tau pas cu pas o rutina! asta nu inseamna ca haosul din viata ta se va termina, dar incet incet te vei acomoda. Poate iti dezvolti noi hobby-uri! Pana la urma asta inseamna sa incepi o viata noua, partea buna a ei, e ca poti sa faci noi alegeri! Nu trebuie ca viata ta sa fie la fel ca cea dinainte! Eu de cand sunt la Londra am dezvoltat o pasiune pentru carboot, pentru shopping! fiindca au atatea chestii dragute, si ieftine incat deabia astept weekendul sa ma duc in cautarea de lucruri noi! :)

4. Rabdare, multa rabdare

Pana sa ajungi sa te simti din nou "acasa" e cale lunga! Tot ceea ce te poate ajuta e rabdarea! nu te grabi, acel sentiment nu vine decat in timp dupa ce ajungi sa ai un job, relatii, sa cunosti orasul, cartierul, cand te intorci acasa si esti fericit! cand ajungi sa apartii unui loc anume!

5. Uneori fugi de tot si de toate

Acomodarea e grea! trebuie sa te acomodezi la vreme, la oameni, la job, la noile tale atributii, la noile reguli impuse de orasul in care stai, asa ca uneori e bine sa iesi din acest peisaj! sa calatoresti! o zi! sa fii turist in orasul tau! Noroc ca Londra e mare si pot sa fac asta destul de des! mereu gasesc noi si noi locuri de vazut .Si chiar daca Londra pare inepuizabila, la un moment dat ma plictisesc si atunci incep sa iau la rand orasele din jur! sa speram ca pana le epuizez si pe astea, sa ajung sa ma simt acasa!

Voi ce pont-uri de acomodare aveti pentru Imigranti?

Thanks for visiting,


Citeste toate articole despre Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

22 de comentarii:

  1. Wow...cate questii faine! Abia astept la anul sa ajung in Londra si cu siguranta voi reveni sa citesc aceste posturi inainte sa plec in concediu!
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer?...cititind acest ghid...m-ai facut sa ma gândesc altfel la ziua cand voi ajunge cu familia in Londra, mi-ai dat speranța că exista OAMENI ca acolo cu ajutorul lor si a Bunului Dumnezeu sa ne integram si sa le putem face copiiilor nostrii un viitor mai bun...Mulțumesc. ..multumesc pentru toate povetele si tine-o tot asa....noi Romanii "începători " avem nevoie de OAMENI CA TINE!!!!

      Ștergere
    2. Sincer?...cititind acest ghid...m-ai facut sa ma gândesc altfel la ziua cand voi ajunge cu familia in Londra, mi-ai dat speranța că exista OAMENI ca acolo cu ajutorul lor si a Bunului Dumnezeu sa ne integram si sa le putem face copiiilor nostrii un viitor mai bun...Mulțumesc. ..multumesc pentru toate povetele si tine-o tot asa....noi Romanii "începători " avem nevoie de OAMENI CA TINE!!!!

      Ștergere
    3. Sincer?...citind acest ghid m-ai facut sa vad altfel viata in Anglia. ...si ca in Londra exista OAMENI cu suflet care se gandesc la noi românii "incepatori"care vrem sa facem un viitor mai bun copiilor nostrii si suntem tematori la gandul ca vom fi pe tărâmuri necunoscute. ...dar asa cum am spus mai sus ...MULTUMESC PENTRU CA TE GÂNDEȘTI LA NOI !!!....avem nevoie de OAMENI CA TINE....si iti doresc tot binele din lume ....Mulțumesc!

      Ștergere
    4. Sincer?...citind acest ghid m-ai facut sa vad altfel viata in Anglia. ...si ca in Londra exista OAMENI cu suflet care se gandesc la noi românii "incepatori"care vrem sa facem un viitor mai bun copiilor nostrii si suntem tematori la gandul ca vom fi pe tărâmuri necunoscute. ...dar asa cum am spus mai sus ...MULTUMESC PENTRU CA TE GÂNDEȘTI LA NOI !!!....avem nevoie de OAMENI CA TINE....si iti doresc tot binele din lume ....Mulțumesc!

      Ștergere
  2. Sa nu-ti pierzi niciodata entuziasmul, Alice. :) E dificil printre straini, e o adevarata provocare, o alta tara, o viata complet noua, dar cu cat este mai greu, zic eu, cu atat satisfactia reusitei va fi mai mare. Important e ca iti place acolo si ca o ai pe prietena ta cea mai buna alaturi. Acomodare cat mai rapida iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac tare mult postarile acestea cu un caracter mai personal :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de bine m-am regasit in randurile tale Alicee!
    Pentru mine a fost putin diferit si asta datorata faptului ca atunci cand am ajuns in Franta nu vorbeam o boaba de franceza. Asa ca la partea cu socializarea am stat cam prost la inceput. M-am inscris la cursuri speciale pt straini, am cunoscut persoane incepatoare ca mine, emigranti din toate colturile lumii si uite asa usor usor am invatat si eu...acum pot comunica, ma pot descurca, ma pot integra, imi pot face prieteni. Dar este destul de dificil sa "aterizezi" intr-o tara unde nu stii limba. Bine ca n-a fost Germania :)))
    Iar apoi am inceput sa-mi construiesc obiective. Ce vreau eu sa fac aici, pentru ca de multe ori ce faceai in tara ta, nu vei putea face ca emigrant. De multe ori te reprofilezi, o iei de la capat cu job, eventual studii. Ca sa nu mai vorbesc de cat de greu este sa gasesti un job bun, cel putin aici in Franta....
    Am avut noroc ca sotul este de multa vreme aici si m-a ajutat mult atat moral, pt ca si el a trecut prin etapa asta de acomodare, a stiut ce inseamna si m-a sustinut, si apoi m-a ajutat si cu chestiile de zi cu zi, administrative, acte, mi-a explicat ce unde si cum sa fac etc. Asta a fost bine, singura ar fi fost mai greu...dar nu imposibil.
    Intr-adevar, dincolo de un salariu dublu decat in Romania si de a trai intr-o tara civilizata si cu un nivel de trai ridicat se ascunde, cum zici si tu, un intreg proces prin care practic iti iei toata viata de la capat. Nu e usor, dorul de cei dragi, sentimentul de strain, schimbarile din jur, dar depinde de fiecare si mai ales de motivatia care o ai. Iti doresc si eu acomodare rapida si multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, nici mie nu mi-a fost deloc usor si nu-mi este nici in continuare, uneori, desi intre timp mi-am gasit si prieteni si activitati si locuri preferate si am invatat sa ma si descurc mai peste tot. Sunt multe de spus, as putea scrie un intreg articol si nu as epuiza subiectul. Cel mai nasol e ca sunt departe de ai mei si de prieteni desi... am si aici prieteni carora o sa le duc teribil dorul daca vom parasi vreodata Doha :-(

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa am patit si eu, dar dupa cateva luni ajungi sa te simti ca acasa. Incepi sa cunosti locuri, persoane, si incepi sa te simti mai comod.
    Incearca sa iti gasesti o prietena, cineva cu care sa vorbesti deschis, care sa te mai indrume pe acolo, te va ajuta mult! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricat de mult ti-ar placea un loc, e greu sa te simti ca acasa...

    RăspundețiȘtergere
  8. ai metoda, esti decisa sa nu te predai si ai oameni care te sustin. vei reusi cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu cred ca-ti pot da sfaturi, eu am plecat doar in vacante. Nu stiu daca as fi in stare sa emigrez, m-as simti dezradacinat. Asa ca iti admir curajul si perseverenta. Spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  10. hmmm, frumos articolul, Alice.
    Eu am probleme de adaptare cu dormitul in alt pat decat al meu, fie si pentru 2 zile.
    Nu am sfaturi pentru acomodarea imigrantilot pentru simplul fapt ca nici macar nu ma vad vreodata in postura de imigrant. Desi imi place si mie sa descopar locuri noi.
    Ce pasiune noua ai zis tu ca ti-ai descoperit ? CARBOOT?? Nu stiu ce e asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. pai daca asta e definitia la emigrant, apai eu am emigrat la 18 ani, la 23, si la 33. Emigrarea in Bucuresti a fo cea mai grea(integrarea, mai refer).
    Inca niste sfaturi la emigrare:
    -de stabilit de dinainte ce vreau sa fac. De genul ( 1.email la agentii imobiliare inainte de aterizat, 2.cumpar mobil dupa aterizare 3. vizionat,decis 4. acte la primarie 5. curs de limba
    -Eu aveam job, deci asta a fo rutina. dar in plus am facut curs de integrare si de limba. Curs ales dupa bani si dupa dist. de casa ( conteaza enorm ca am fo cu colegi vecini, care aveau tips& tricks despre integrare)
    -abonament la un site cu activitati locale. Ajuta la integrare
    -comunicat cu vecinii. Greu dupa munca la job nou, casa noua, gradinita noua, dar am vecini super, care s-au oferit sa ne ajute NECONDITIONAT desi nu ne cunosteau si nici nu vorbeam bine limba.

    Ca am copil, am intrat in vorba cu toate mamele care mi s-au parut dispuse pt asta. Pot sa de clar ca Mafia mamelor casnice stiu tips& tricks de chestii ieftine si facile, care mie imi scapau.

    RăspundețiȘtergere
  12. si un alt lucru: legile locale. Cred ca asta e important: reguli de convietuire, ca altfel nu e ca in Ro, haos, ci platesti amenda de te rup.
    1. citit atent contractul de inchiriere. Eu cerui draft pe meil, tradus cu google translate unde nu pricipii, etc.
    2. discutat cu administratora blocului. Frate, ce le turuie femeia...dar ne-a explicat de 2-3 ori anumite chestii.
    3. intrebat vecinii. De 3 ori. Prefer sa fiu luata de slaba de neuron, decat de nesimtita.
    4. intrebat si colegii de munca. Dar ei oricum au fo binevoitori, in primele zile mi-au explicat cum sa zic unui nene daca face kk si nenea nu strange, sa ii atrag atentia eventual sa ii dau niste servetele( unu din colegi ia rahatul cu ziarul si duce la vecin pe pres - a zis ca nu il lasa inima, daca l-a uitat si are nevoie de el???)
    5. site-uri cu legi. Google translate e bun.
    6. site-ul tarii.
    7. comunitati online de romani ( sigur suunt).

    RăspundețiȘtergere
  13. deci la punctul 4, se refera la catzelul lui nenea care face kk pe jos :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim9:45 a.m.

    Buna,am o pasiune pentru l engleza. Imi planuiesc sa plec acolo. As avea nevoie de un sfat. Daca nu am cunostinte acolo, unde as pute supravetui la inceput?

    RăspundețiȘtergere
  15. Mare dreptate ai, locuiesc in străinătate și toate lucrurile care îți par mărunte in Romania îți lipsesc in străinătate. Îți este dor de tara ta cu bune și cu rele. Până nu locuiești departe nu realizezi

    RăspundețiȘtergere
  16. Am reușit să-mi iau soțul cu ajutorul unui vrăjitor numit dr. Ajayi când am descoperit că este fermecat de o altă femeie, am fost foarte fericit că l-am contactat pe vrăjitorul pentru că el este motivul pentru care am putut să-mi recâștig soțul și trăim în pace acum. contactează-l pe dr. Ajayi pentru toată munca ta de vrăji, m-a ajutat să-mi recuperez soțul. Cred că te va ajuta cu ceea ce te deranjează. E-mail:drajayi1990@gmail.com sau whatsapp: +2347084887094.

    RăspundețiȘtergere