Cat costa viata la Londra – cheltuieli dupa prima luna


Londra e scumpa vei auzi mereu! Ti se vor rasuci ochii cand vei vedea rata de schimb ron-lire! Eu cand am venit la Londra am dat 5.4 ron pentru 1 lira! Ceea ce e mult. Da, viata la Londra e scumpa dar sa vedem in detaliu cat:

        1.Chirie + intretinere (inclus internet)= 240£/camera medie/pe luna

Chiria depinde de zona (Centru-Vest-Nord-Sud-Est) incepand cu cartierele din Centru si Vest care sunt cele mai scumpe pana la Est care cred eu ca sunt cele mai ieftine! Conteaza si zona, de la 9 la 1 preturile difera foarte tare! Dar in general lumea e concentrata in zona 1-5 lucru pe care vi-l recomand si voua! Nu mergeti acolo unde nu ajung liniile de metrou! Pana gasiti chirie locuiti intr-un hostel ieftin. Preturile incep de la 10-15 lire/pat/noapte puteti vedea >>> Pe acest site (ordonati dupa pret din bara de sus).
Eu plateam 240£ pe o camera medie, cu pat dublu, in  zona 3 Nord-Est (>>>Citeste despre Walthomstow). Aveam acces la baie, bucatarie, loc pentru lucrurile personale, internet si intretinerea inclusa!
Si am avut noroc! In general chiria pe o camera single e de 270/300£ bills included! Pe o camera dubla 450-500£ pe luna (pt cuplu/2 pers)! Preturile pentru un studio, flat, house sunt: Un studio (garsoniera) e de la 600£ pe luna! Un flat (apartament)cu 2 camere de la 1000£ pe luna! O house (casa)cu mai multe dormitoare merge de la 1300£-1500£ pe luna in sus! Preturile sunt date in zona mea! 
Pe langa asta atunci cand ajungeti la Londra si va luati chirie majoritatea vor cere depozit (garantie) cat o luna chiria! Deci de obicei un minim de 500£/persoana e doar pt chirie la inceput! Acel depozit se returneaza integral (de cele mai multe ori) cand te muti altundeva sau pleci!
Dar va puteti si targui, puteti cere sa platiti chiria pe 1 luna in avans, in loc de depozit sau doar pe 2 saptamani, sau deloc! Depinde de cat de incredere pareti! Si cata nevoie are proprietarul de bani :)

Citeste pe larg in articolul >>> Chirie ieftina la Londra - site-uri si sfaturi

        2.Transportul = 140£/pe luna (35£ pe saptamana)

La inceput trebuie sa va cumparati un Oyster Card (valabil si pt turisti)! O calatorie cu autobuzul costa 2.3 cash sau 1.3 daca platesti cu Cardul Oyster! Deci economia e considerabila! Dar daca stiti ca veti iesi des din casa, e indicat sa va faceti abonament pe toate mijloacele de transport pe saptamana! Tot prin Oyster!  Eu plateam 35£ pe zona 1-3! Pe luna 140£
Cand veniti pe langa asta mai trebuie sa luati in considerare si autocarul sau trenul de la aeroport pana in oras aprox. 10£ cu autocarul GreenLine!

        3.Mancarea = 120£/ pe luna (30£ pe saptamana)

Ce mancam cu 30£ pe saptamana? Pai destul de multe! Dar depinde de la persoana la persoana! La restaurant masa incepe de la 10£ pe portie deci 30£ poti sa dai pe o masa completa! Sau poate sa nici nu-ti ajunga daca vrei sa mananci intr-un loc mai simandicos!
Mancarea se cumpara din supermarketuri mari (le scriu in ordinea preturilor de la cel mai ieftin la cel mai scump) Poundland, Iceland, Asda, Lidl, Tesco, Morison, Sainsbury, M&S

Va dau cateva preturi orientative:
Painea = 1£
Sandvici toast 1-2£
Ulei (din Poundland) = 1£
Dulciuri (ciocolata Toblerone si alte marci, biscuiti, prajiturele, etccc din Poundland)= 1£/bucata! Din alte magazine putin mai scump pana in 2£!
Chipsuri, saratele = 1£/bucata sau pachet in Poundland
Prajituri tip tort, eclere, profiterole, de la 1£ la 5£ depinde de marime(bucati) si magazinul de unde il cumparati! Asda si Tesco le are mai ieftine, pe cand in Sainsbury aveti mai multe optiuni si preturi mai mari!
Iaurt cu fructe (bun) = 1£ (4 bucati in Asda,  6 bucati din Iceland sau 2 in Sainsbury)
Carnea = 2.5 – 5 £ kg de pui (e mai ieftin de obicei in macelarii daca il vreti proaspat), inghetat din Asda
               5-8£ kg de vita
Peste = 4-5 pesti = 10£! (Inghetati sunt mai ieftini)
1 salta de creveti = 1.20£ (in Asda)
1 caserola scoici (250g) = 1£ in Asda
1 caserola de creveti (250g) = 2£ in Asda
Fructele de la 1 la 3£ pe kg depinde daca luati in piata (unde de obicei sunt 1£ un bol care are intre 2 si 3 kg) sau 500g daca luati din supermarket! De obicei cele din supermarket sunt mai bune, tin mai mult, in piata primesti multe dar trebuie consumate rapid! IPreturi in piata: Uneori o caserola de capsuni e 1£ dar poti prinde oferte gen 2 la 1.5£! 2-3 pepeni/mango = 1£, 1 ananas proaspat= 1£
Legumele sunt 1£ bolul (2-3 kg) in piata, in magazine pretul e ceva mai mare dar sunt mai calitative!
Inghetata buna = 2-4£ o caserola 500ml-1000ml depinde
Bere= de la 2 la 5£ pe 4 sticle
Vin = sticla incepe de la 4-5£ in sus
Suc = 2£/ sticla 2 litri
Faina/zahar = 1£ pe kg
Tigari = de la 5£ in sus in magazine (pachet 20 buc. ) sau 3 – 3.5£ pe pachet de la romani/moldoveni
Mezeluri nu prea sunt bune, si nici tare variate dar au intre 1 si 3£ pachetul! Baconul e bun si e doar 1.5£ vreo 10 felii lungi in Asda
Cascaval = 2-3£ pe pachet
Paste = 2 pachete pentru 1£ in Poundland
Salata preparata = 1-1.5£
Mancarea la fast-food (cartofi prajiti, aripioare, sendwici, shaorma, etccc) costa de la 1 la 3£ si te saturi! Daca vrei Mc Donald sau KFC atunci 5£
Sushi gasiti in reteaua de “magazine” Wasabi (gasiti unul in statia Victoria), pretul e de 1£ pentru 2 bucati! Cu 5£ mancati bine :)

Preturile sunt ceva mai mari in magazinele de cartier sau cele mici!
Oricum cu 30£ pe saptamana eu imi luam de toate: dulce,sarat, salate, fructe, iaurt, inghetata, paste, cartofi, peste sau carne!

Plimbari, obiective turistice gratuite! (nu toate dar foarte mult)
La asta se mai adauga cumparaturi de tot felul: igiena persoanala, haine, pantofi, etccc (daca nu le duceti cu voi din tara)! Asta variaza de la om la om! In functie de pretentii si necesitati!

Total = 500£ pe luna! (chirie+mancare+transport pe o luna la Londra)

Thanks for visiting,


Citeste jurnalul de emigrant la Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

18 comentarii:

  1. eu am prieteni care locuiesc acolo si in fc de cat castiga viata nu li se pare asa scumpa, bine ei sunt si tineri si nu vor sa stranga ci doar sa o "duca bine".

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim5:07 p.m.

    Da, probabil ca depinde cat castigi.
    Daca spun ca viata in Koln e scumpa, ca platesti cam 800 de euro pe un apartament cu doua camere si curentul separat, gunoiul separat, apoi:telefon, televizor-programe, internet, etc Sar de 1000 numai cu astea. Ca sa nu mai zic de transport - masina personala si taxele la ea plus parcarea daca nu ai garaj.
    Mancarea nici n-o mai pun :) Asigurari medicale, etc
    E scump dar depinde de mai multi factori: daca as fi singura n-as rezista sa stau probabil intr-un oras maricel din Germania sau mi-ar fi foarte greu. Dar cand ambii castiga bine si mai faci si o afacere pe langa ......nu mai e atat de scump. Ah- mda si am uitat sa spun - cand nu platesti nici chirie ci ai casa ta chiar e ok :)

    Normal ca raportat la salariile din Ro e scump. Dar acum tu o sa ai salar.....londonez ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e mult, tinand cont pe acolo se castiga 1000-1200 de lire :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar sunt curioasa cat e un salariu mediu in Anglia?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-ai dat o idee buna. Am sa incerc sa scriu si eu un astfel de articol. Am prieteni in Londra si stiu ca viata e un pic mai scumpa, ce nu inteleg eu e de ce viata e scumpa si in Dublin. Cand am venit aici am zis ca doua persoane se pot descurca binisor cu 3000 de euro. Ei bine nu, doar chiria si curentul sunt 800 si 400, deci 1200 pe luna. Mancarea cam 500 de euro, uneori si mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana atunci cred ca cu un salar minim -mediu traiesc bine!

    Hapi asa e viata e scumpa raportat la salariile din Romania! Raportat la cele din Londra, depinde! daca esti singur traiesti regeste, daca ai familie si sunteti 2, traesti bine :)

    Andreea asa e!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nice un salar minim e de 1000 de lire (desi sunt si firme ce platesc doar la comision sau cu salarul mai mic, si fara acte etc) ca in toate tarile!
    Un salar mediu e de 1700 +
    Din ce am vazut eu nu statistic, asa nu stiu

    Raluk cam mult 3000 de euro! dar e drept ca si la Londra daca stai in zona 1-2 poti sa sari linistit aceasta suma! eu aici am scris un basic, cat sa isi formeze fiecare o parere :)! dar e foarte usor de sarit suma asta

    RăspundețiȘtergere
  8. 500 lire pare o suma relativ ok. Bine, e mult mai mult decat am fi obisnuiti, dar cam astea sunt sumele. Cred ca in Romania, pentru cineva care sta cu chirie undeva (bine, intr-un apartament cu cel putin 2 camere), tot cam atat i-ar ajunge pe luna cheltuielile. Si inlocuind mijloacele de transport cu masina (si deci costa benzina mul).

    RăspundețiȘtergere
  9. raportat la salariul minim din fiecare tara, raportul e similar. Pana la urma, tu stai intr-o camera cu acces la baie/bucatarie ( un fel de gazda romaneasca - pe cine stiu ca sta asa, da 150 lei in Bucuresti, deci 1/4 din salariul minim pe economie).

    RăspundețiȘtergere
  10. acum citind la tine parca viata la Londra nu mai pare infernal de scumpa, cum i s-a dus vestea.
    Dar, cum ai spus si tu, depinde mult de pretentiile fiecaruia. Si intr-o oarecare masura si de noroc, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  11. In concluzie trebuie sa cauti, sa te informezi si in cele din urma sa alegi in functie de buget, ce doresti sa faci cu banii. Mai ales daca doresti sa si economisesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim1:39 p.m.

    Bună. Eu vreau să aplic în toamna anului următor pt un job în Marea Britanie. Și dacă mă acceptă, am să plec împreună cu pr meu și m-ar interesa o informație.. aș vrea să închiriez un apartament cu 2 camere, cam cât cu aproximație ar fie chiria+întreținerea pe lună?

    RăspundețiȘtergere
  13. Anderlitteken de la 800£ in sus!

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim6:54 a.m.

    Alicee, unde si gaslit tu camera cu pretul asta , eu sub 400 decent nu gasesc nimic! Decent inseam acurat dar fara pretentii ...fara en suite etc. Ma refer la zona HEathrow/Hounslow ...nu la RIchmond sau mai situ eu ce...

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim in Walthomstow Nord Est zona 3! Astea erau preturile in aprilie-mai 2012! Mergi linistit, nu cred ca s-au schimbat multe! sau prin Leyton, Stratford etccc! locuintele sunt decente (mobilate ok, curate) acum vezi tu, dar eu in ce am fost erau ok!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna buna!! Spune-mi si mie te rog, asta daca mai esti prin Londra...cum mai stau lucrurile pe acolo, ce s-a schimbat daca s-au schimbat prea multe, ca am si eu de gand la anu in vara dupa ce termin facultatea sa vin acolo sa lucrez!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mai nu stiu, nu mai locuiesc la Londra

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim4:09 p.m.

    De curiozitate unde locuiești acum?

    RăspundețiȘtergere