Insula Capri - orasul Capri prima oprire (4)

Jurnal de calatorie   "Italia - Imprejurimile orasului Napoli"  Episodul 4 

Insula Capri este o insula stancoasa ce se afla in Golful Napoli la 75 de minute cu vaporul de Napoli. In trecut a fost un loc grandios al placerilor pentru imparatii romani, un loc binecuvantat cu soare si caldura tot timpul anului, cu vile superbe in alb, cu piatete si alei inguste in stil medieval presarate cu flori. Insula are un farmec aparte cu o nota ridicata de romantism. Fiindca e liniste chiar si atunci cand e plin de turisti, oriunde stai te poti bucura de privelistile asupra marii si a celor 3 stanci ce se ridica trufas din mare, fiindca diminetile incep in livezi cu lamai si noptile se lasa greu cu limoncello si vin alb de Capri. Tot pe Insula Capri gasiti unele dintre cele mai frumoase vile de 5 Stele cu vedere la mare, camere luxoase special create pentru indragostiti, unde sa-ti incepi ziua cu un rasarit si sa o termini cu un apus de poveste. Si sa nu uitam mancarurile fine ce se servesc aici, fructele si legumele proaspete culese din regiune, paste, salate si pizza facute ca la "mama acasa" dupa retete originale aduse din Napoli. Si apoi mai sunt atatea activitati cu care sa va umpleti timpul. Scuba diving, povesti cu localnicii  in piazzetta, plimbare cu barca in doi, nopti pline de distractie in baruri cu muzica live si nu in ultimul rand obiectivele turistice pe care orice turist ar trebui sa le vada.


Insula Capri e formata din Orasul Capri si municipiul Anacapri, care desi sunt pe aceasi insula sunt doua locatii distincte. Prima oprire a noastra a fost in Orasul Capri
Vaporasul a ancorat in Portul Marina Picola si tot grupul a coborat pe plaja. Plaja de aici e una din cele mai frumoase ale insulei Capri datorita nisipului fin si a soarelui care e  prezent toata ziua si tine apa la o temperatura optima pentru a face baie. 
In Port ne-am asezat la o coada imensa, am luat bilete de la ghiseu, au fost 3.5 euro/dus/pers pana in Anacapri (cu posibilitatea de a te da jos in Orasul Capri si mai apoi sa urci din nou spre Anacapri doar in ordinea asta) si am asteptat cuminti autobuzul ce ne ducea in Orasul Capri. Si cand apare toti ne uitam unul la altul si zambim din reflex. Un autobuz mic si ingust care se poate furisa pe aleile inguste ale Insulei. Binenteles ca nu intram in prima tura asa ca asteptam ceva mai mult. Sa fi fost 20 de minute ....
Dar pentru cei cu mai putina rabdare si mai mult chef de explorat exista taxiuri cat si trepte pentru a urca pe jos pana in Oras. 



Orasul Capri se afla la 135 de m deasupra portului. Autobuzul ne lasa intr-o statie dupa ce ne-a invartit cu viteza pe aleile cu curbe ametitoare agatate pe stanca. Punem copilul in carucior si pornim prin multime deslusind numele strazii Via Vittorio Emanuele, bulevardul principal plin de buticuri cu suveniruri care mai de care mai interesante si numai bune de luat acasa. Le vreau pe toate! In special sticlutele suvenir cu limoncello si toate derivatele, cateva tablouri, ceramica, iar de parfumuri sa nici nu vorbesc :) Repet, pe toateee





Strada se termina repede si ne trezim in Piazzetta (Piata Umberto 1) de unde cumpar o harta (1 euro) pentru a ne ghida, dar sincer prin labirintul de strazi si stradute si diferentele de nivel, nu ma ajuta cu nimic. Asa ca o impachetez si o pun frumos in geanta. Auzim clopotele care vestesc ora 12. Ne-am aseza la unul din restaurantele ce ne fac cu ochiul dar zicem ca o vom face mai tarziu, acum sa vedem  cat mai mult. Ne simtim presati de timp, simt ca cele 6 ore nu vor fi deloc suficiente. 
In Piazzeta se afla o biserica si un loc extrem de interesant, o panorama naturala, cu coloane acoperite cu flori ca niste imense ferestre prin care sa vezi Marea si o parte din golful Salerno in departare. De zici ca nu ai fi acolo, ci cineva ti-ar deschide fereastra sa poti privi aceste peisaje sa tragi aer si sa zici "A fost totul un vis"! Dar de data asta nu e asa, nu e un vis, nu e o poza, un film, e real! Si zambesc de 1000 de ori si facem poze si apoi ne continuam drumul spre Gradinile lui Augustus






Scot harta, dar tot nu ma stiu orienta asa ca rugam o localnica sa ne ajute. Doamna foarte draguta se ofera sa ne duca acolo zicand ca e prea complicat sa ne explice si e mai usor de ajuns printre case. Cu ocazia asta vad si casele celor cateva mii de locuitori ai Orasului si aud pe mama povestind cu ea de zici ca se cunosteau din totdeauna. Printre altele aflam ceva foarte trist si anume ca mortalitatea infantila e printre cele mai ridicate din Europa. Depresie dar in special accidentele cu motocicleta. Viteza si strazile acestea inguste, in curba, deloc prietenoase. Da, ma gandesc ca oricat de frumos ar fi, totusi gimnastica asta pe munte in jos si in sus, si izolarea nu face bine nici in paradis! :(
Doamna ne lasa, pe o alee principala si ne directioneaza spre Gradina. Vedem in departare Certosa di San Giacomo, a carei biserica se poate vizita dar acum e in renovare. (marti-duminica 9-14:00)






Si am ajuns si la Gradina lui Augustus, o gradina publica, un mic parc, cu o banca imensa din mozaic pe care ma intind si ma uit la cer contempland mintal, dand in reluare tot ce am vazut pana acum. Gradina e micuta dar foarte frumoasa si ingrijita, cu multe flori si statui si cel mai important o panorama unica de unde se vede in toata splendoarea Via Krupp, drumul serpuit care l-am vazut cu 2 ani in urma pe Tv5 intr-o emisiune despre Insula Capri si care a nascut in mine acest vis de a ajunge si eu aici! Si acum sunt in fata ei si tot ce simt nu poate fi descris in cuvinte! Multumire, fericire, implinire........





Via Krupp e o strada, asemanatoare cu niste scari sapate in stanca realizate de Friedrich Krupp.

Arhitectul R. Pane a zis foarte corect "Pana si o strada poate fi o opera de arta"! 



Din pacate accesul pe strada e blocat de mai multi ani, dar daca vreti se poate ajunge la plaja de jos pe niste scari laturalnice pe stanca in jos! 

In continuare urcam pe terasele Gradinii Augustus pentru a ne poza cu stancile iar apoi ne intoarcem la statia de autobuz tracand pe langa parfumeria Chartusia cea mai veche parfumerie de pe Insula Capri cu un mare renume pentru esentele unice pe care le creeaza. In continuare  Via Tiberio si Via Croce acoperite cu pergole de flori si ajungem inapoi in Oras printre hoteluri, vile si restaurante, toate una si una!


Citeste tot jurnalul de calatorie cu Coasta Amalfi aici -> Italia



          Etigara-electronica : Tigara electronica pret          AsReplica: Ceasuri Hublot 

          La Femme Coquette - Magazin bijuterii argint    SportManiac - Ghete iarna

          ToyBox - Tancuri cu telecomanda           Recenzii Romania - Atractii turistice

22 de comentarii:

  1. limoncelo...yummy :)
    multumim de calatorie !

    RăspundețiȘtergere
  2. Coco, trebuie sa ajungi si tu acolo, sa gusti din Limoncello de Capri :) miamiii

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce priveliste in penultima fotografie!
    nu am baut nici o varianta de limoncello :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Insula Capri am ratat-o :( Poate data viitoare cand ajung pe coasta Amalfitana o sa am mai mult timp sa ma plimb si pe-acolo..

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul trecut era deschisa Via Krupp ne-am plimbat fara probleme!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, categoric, Capri este o insula pe gustul meu, acum, ca am vazut-o mai bine in imaginile tale, imi doresc si mai mult s-o vizitez. Imi place arhitectura si vegetatia ei, un must have sunt stancile prapastioase si ambarcatiunile albe plutind gratioase pe albastrul nesfarsit al marii. Acum am inteles perfect de ce o iubesti tu asa mult, de ce esti atat de incantata de acest colt de paradis. :)
    Absolut uluitoare prima poza, cea cu lamai...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce mi-ar place sa ajung acolo!

    Daca fac depresie locuind in asa loc fantastic, oamenii astia nu ar rezista in Romania nici o saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vaaiiii cu siguranta voi visa frumos acuma :) Superb! Parca as vrea ÅŸi mai multe poze prin articole :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Miha.Ela trebuie!!! cand ajungi in Italia sa iti aduci aminte :)

    Andra cum ai reusit??? Mi s-a parut cel mai frumos loc din zona (chiar daca pozele poate nu reflecta asta in totalitate) te asigur ca e superb!!

    Carminal hmmm nu stiu, noi cand am fost ni s-a spus ca nu e deschisa de ani buni :((((

    RăspundețiȘtergere
  10. Nice da, mi se pare cel mai frumos loc pe care l-am vazut pana acum! Cel mai exotic si cel mai "luxos" daca ii pot spune asa ... :))

    Andreia dincolo de fantastic e totusi o viata izolata pe o mana de pamant plina de turisti si oameni cu bani gata sa-i sparga prin baruri si restaurante! Viata acolo e scumpa si e grea datorita altitudinii si a mijloacelor de transport prea putine pentru nr de turisti + localnici! Dar e drept ca ei se trezesc cu vederi asupra unor peisaje superbe, cred ca cele mai bune prietene sunt cartile si in general duc o viata tihnita, relaxata, lipsita de orare si programe ca noi cei de la oras!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bia pozele sunt majoritatea cu noi si mie nu imi place sa pun poze cu mine in toate ipostazele cred ca ar fi obositor pentru cititori! De aceea incerc sa le pun pe cele relevante si (fara noi) pe cat posibil :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumoasa insula, mi-ar place sa o vad intr-o buna zi!

    RăspundețiȘtergere
  13. hmm, ce bine mi-a picat calatoria asta la micul dejun! un loc deosebit si un gand: trebuie sa gust si limoncello asta, ca prea il pomenesti peste tot :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Nicky e aproape de noi si usor de ajuns (prin Roma) daca chiar iti doresti o poti vedea!

    Aa da da, limoncello il gasesti in mod obsesiv in regiune! Si e bun bun bun

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de frumos imi imaginez ca a fost, Alicee! Cunosc senzatia aia grozava cand vezi un loc intr-un film, intr-un documentar si dupa un timp reusesti sa ajungi si tu acolo... e minunat. Tare faine fotografiile, e un loc superb Capri, chiar ca merita vazut.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim4:01 p.m.

    M-am indragostit de capri dupa ce-am vazut atatea poze superbe
    Imi place ia ta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Wow! Ce stradute, ce gradini si mai ales ce panorama!!! Frumos...Italia asta...mereu fascinanta!

    RăspundețiȘtergere
  18. Mira multumesc, sa stii ca m-am simtit super fericita cand am ajuns acolo! :)

    Hapi ms :)) pe cand ajungi si tu acolo?

    Larisa da, Italia e superba, de aceea revin mereu si mereu aici!

    RăspundețiȘtergere
  19. cred ca n a fost deloc usor cu cel mic pe aoolo. deal, deal si iar deal :)la ultima poza m-am oprit si eu, adica la locatie, mama cum mirosea a lamaie...

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu cred ca locuitorii insulei sunt predispusi la depresii , tocmai din cauza preturilor practicate in insula. Am indraznit si eu sa gust din acest paradis 3 zile si 3 nopti ,in octombrie 2009. Frumusetea insulei e greu de descris in cuvinte. Si eu , ca si tine, de altfel, am ajuns acolo tot pentru ca la televiziune se difuza in acel an filmul cu acelasi nume''Capri''.
    Este singurul locu in care mi-am dorit cu toata fiinta mea sa pot ajunge acolo si l-am ales ca loc de aniversare a aniversarii casatoriei noastre, mai exact ''Nunta de argint'' !
    Nu cumva sa va treaca prin minte ca suntem milionari:))

    RăspundețiȘtergere
  21. Vacanta reusita ai dreptate preturile sunt destul de mari si fiind izolati e greu sa isi cumpere provizii din alta parte, nici nu cred ca fac economie luand acele vaporase ce costa destul de mult pana in Napoli sau Sorentto

    RăspundețiȘtergere
  22. Cristina3:35 p.m.

    Cel mai ieftin se ajunge pe insula cu ferrybotul din porul Porto di Massa (autobuzele 202 si 151 ajung langa port ), firma Caremar.In 2018 biletul la autobuzele de pe insula e 2,5 euro o calatorie.Noi am mers doar pe jos (am urcat pe scari din port la Capri, apoi pe alte scari la Anacapri (sunt 3 km intre ele dar treptele sunt mari si e destul de greu fara antrenament anterior, dar peisajul e foarte frumos).La centrul de informatii turistice din Capri se dau harti gratuite foarte bune.In februarie erau mai multi localnici decat turisti.De la Anacapri la Marina Grande sunt scari directe (nu se mai trece prin Capri).Vaporul din Napoli fost cam 27 euro dus-intors(in 2018).Exista robinete cu apa potabila in Capri.

    RăspundețiȘtergere