Circuit Insula Capri, Pompei, Napoli, Coasta Amalfi - preturi si impresii

Acesta va fi ultimul articol despre Vacanta pe Coasta Amalfi si voi incerca sa scriu toate informatiile utile pe care le stiu si care cred ca va pot ajuta in vacanta. Deasemenea impresii si pareri, sfaturi, asa incat sa stiti la ce sa va asteptati daca alegeti Coasta Amalfi si in general Imprejurimile orasului Napoli pentru o vacanta.

Pentru inceput ca sa stiti exact la ce ma refer, e vorba despre zona de Coasta din Cizma Italiei :)!
Cel mai mare oras din Regiune (Campania) e Napoli, iar apoi vin insirate Sorrento, Coasta Amalfi cu Amalfi si Positano ca statiuni de baza, sus pe creasta se inalta Ravello, in larg gasiti Insula Capri, Insula Procida si Insula Ischia, Vulcanul Vezuviu pe care se poate urca si site-urile arheologice Pompei si Herculanum ce merita pe deplin vazute, Casserta si imensiul Domeniu ce in trecut se  ridica la valoarea Versailles-ului din Paris. Cu alte cuvinte zona e absolut superba si o puteti explora linistiti in 7-10-14 zile! Daca nu aveti atat de multe atunci alegeti doar o mica parte din ele! 2-3 pe care sa le vedeti pe indelete, in functie de preferinte :)

Cazarea - tot ce trebuie sa stii

Zona de coasta este una de lux, insa la polul opus Napoli este cel mai ieftin oras din Italia in care am fost! Deci existe variante pentru toata lumea! Depinde ce tip de vacanta vreti sa aveti! Doar vizitat! Sau si baie in mare! Vreti sa stati intr-o zona mai linistita si sa va relaxati sau doriti sa hoinariti din zi pana-n noapte si agitatia si haosul din Napoli este exact ceea ce va trebuie pt a avea starea de spirit si dispozitia necesara!

- Napoli - veti gasi cele mai mici preturi la cazare! dezavantaje e trafic mare, agitatie si se fura! in rest mijloace de transport ok pt a explora regiunea!

- Sorrento - statiune de lux, preturi maricele la mancare si terase! cazarea nu e exorbitanta dar aveti grija sa luati in oras si nu la 5-10 km fiindca din Sorrento pornesc pe coasta mai multe drumuri care sunt presarate cu hoteluri cu multe stele la preturi mai mici! Ei zic ca e tot Sorrento!Daca nu aveti masina nu e tocmai o solutie buna!
 Daca aveti masina preturile mai mici o sa va convinga! Totusi sunt si autobuze dar au foarte putine statii, sunt si sate non-turistice unde va puteti caza la preturi mai mici! cititi totusi pe site-ul hotelului sa fi-ti siguri ca aveti transport in comun la indemana!

- Insula Capri si Coasta Amalfi - e bine si nu prea! daca sunteti in luna de miere si doriti doar relaxare e ok, altfel ve-ti fi destul de izolati plus preturile mari, pornesc de la 150 euro pe noapte (camera)! Din octombrie  preturile mai scad dar si transportul e din ce in ce mai rar!

Unde am stat noi cu 15 euro pe noapte/de persoana

Noi (adica eu si familia - 3 la numar plus copilul) am vrut sa avem o vacanta combinata cu relaxare, baie in mare, plaja dar si vizitat, si sa stam intr-o zona cu mai putina agitatie in care sa ne bucuram de vacanta! Insa un factor important era pretul! Pentru 7 nopti preturile incep de la 25 euro pe persoana, camera dubla la hoteluri no star! Imultit cu 4 deja era 100 de euro pe noapte pt toti! x 7 din start impuscam 700 de euro! Deja la hoteluri de 1-2 stele preturile ajungeau lejer la 50 euro de persoana! 1000 de euro pt 4 persoane, o saptamana  sa zici mersi! Insa mie imi venea sa plang cand ma gandeam sa dau 1000 de euro pe astfel de conditii, sa fim seriosi stim cu totii ce inseamana cazare in Italia si cat de mici si pricajite sunt camerele si la 3-4 stele d-apoi la 1-2! 
Asa am ales varianta de compromis! Camping Nettuno - la casuta de 4 persoane - 45 euro pe noapte/casuta! x 7 = 315 euro! O reducere semnificativa de la 1000 de euro! Si acum sa va explic cam care sunt conditiile si daca merita sau nu!

Despre Camping Nettuno
Departe de Sorrento (mai bine de o ora cu autobuzul) cocotata pe creasta se intinde Camping Nettuno in sus si in jos! pe la mijlocul campingului este soseaua unde ne lasa autobuzul, exact la usa lui cum s-ar zice! Peisajele sunt superbe, casute printre vegetatie luxurianta, cu flori multe, colorate, paduri de pini! O zona verde! Inconjurata de albastrul marii care se intinde la infinit! De la sosea in partea de sus e complexul central cu restaurant in stil rutic (preturi normale 7-15 euro pe portie) cu terasa, vedere la mare si muzica live! Atmosfera frumoasa, eleganta! Nicidecum de camping! Langa e receptia si agentia lor proprie de turism! Au oferte pt Coasta Amalfi (25 euro - cu oprire in Amalfi si Positano, cu vaporasul, luati de la camping) Insula Capri ( 25 euro - inconjorul insulei, Grota de Smarald si 6 ore liberi pe Insula, luati direct de la camping) + alte oferte de scuba diving, plimbari private cu vaporasul etccc!  Langa Receptie e o cafenea cu terasa unde seara se organiza concurs de gatit, barbeque night etcc, apoi o piscina gonflabila imensa (deci chiar cat o piscina) langa un magazin cu preturi de statiune, o mica gradina pt copii cu balansoare, casute si alte cele din plastic! Astea erau toate la acelasi nivel, apoi in sus urcai pe alei care duceau la casute! 
Mai jos, adica pe partea cealalta de sosea coborai cam 20 de scari si ajungeai la o zona de casute + un hotel intr-un fost turn medieval, cu camere de lux +  o zona unde erau parcate rulote + o alta zona care se intindea pana jos la malul marii cu corturi! Deci lumea nu era amestecta, ci era pe zone! Cei cu corturi aveau toalete publice si cred (nu-s chiar sigura) o mini bucatarie!

Plaja Campingului era cu pietre ( ca si toate plajele din Regiune, sunt foarte putine cu nisip si alea sunt private contra cost) lunga, cu stanci, arata destul de exotic! Intrarea in mare era abrupta, la nici 4 m  iti trecea apa peste cap! probabil pt copii e mai bine piscina :)

Casuta - erau casute de lemn si casute tip bungalow! Noi pt 45 euro pe noapte ( 4 pers) am primit una tip Bungalow! Adica nu de lemn ci din plastic sau ma rog alt material mai subtire! dar fiind in septembrie stateam in tricou,  nu ne era frig deloc!
Casuta noastra avea 18 metri patrati impartite in 2 dormitoare + 1 salon cu bucatarie si dining room intr-una + 1 toaleta cu cabina de dus si toate cele necesare! Un dormitor era foarte mic, gen box room, un dulap mic + 1 pat susprapus, celalat dormitor era mai mare, avea pat dublu si mai mult mobilier, partea de bucatarie era destul de mare cu Frigider  + aragaz si mobila complet utilata cu vase, tacamuri si tot ce e nevoie + semineu! Apoi aveam un coltar imens pe un perete mare + o masa cu coltar de bucatarie despartite de 1 bar! Afara fiecare casuta avea o mica gradina, unele chiar cu flori, cu o masa de plastic mare si scaune, o sfoara de intins prosoape si costume de baie etcc

Inauntru era curat, lenjeria de pat era destul de uzata dar noi ne-am dus de acasa! Nu ni se facea curat! Pt 45 de euro am primit peste asteptari! 

                            Poze din Camping                           si                          Casuta



Transportul

Pentru a economisi bani va propun sa cumparati cardul ArteCard cu care aveti transport gratuit in toata regiunea timp de 3/7 zile (include transportul din Aeroport  in Napoli, orasul Napoli, toata zona Amalfi, trenul Circumvesuviana ce merge intre Napoli si Sorrento, autobuzele Sita Bus etcc) Nu include transportul pe Insule si nici un transport pe apa! Noi am dat 25 euro pt un card 3 zile (include si 2 obiective turistice cu intrare gratuita dintr-o lista imensa din toata regiunea iar noi am ales Pompei + Castel Nuovo din Napoli)! 

Din Napoli - cel mai aproape e Pompei si Herculanum circa 30 min cu trenul Circumvesuviana, amandoua site-urile arheologice au statii, de la care mai aveti de umblat circa 2-3 minute
Apoi la o ora de Napoli e Sorrento, statia terminus a trenului Circumvesuviana! Pretul pe toata ruta e 4 euro si trenul se ia din gara din Napoli, la subsuol are statie!

Din Sorrento  se face 1 ora  pe Coasta Amalfi, si inca 20 min pt a ajunge in Ravello! se merge cu Sita Bus! si are statii in mai multe sate de pe coasta inclusiv Positano ( pe la mijlocul drumului) si Amalfi la final! Autobuzul costa 3.5 euro sens sau 6 euro cartela pe o zi si se ia din fata garii unde va lasa Circumvesuviana!
Coasta Amalfi e un drum plin de serpentine pe malul Marii, daca vi se face rau, mergeti mai bine cu vaporasul!

Cu Vaporasul puteti merge pe Insulele Capri, Ischia si Procida sau pe Coasta Amalfi! Sunt mai multi operatori, la ore diferite cu preturi diferite! Din Napoli si Sorrento! preturile pornesc de la 10  euro pe sens cele ce merg incet pana la 20 euro pe sens ferrybot-urile mai rapide!

Daca mergeti cu masina proprie sau inchiriata inarmati-va cu rabdare multa fiindca pe Coasta Amalfi se circula foarte greu, locurile de parcare sunt foarte putine, parcarea costa si e in functie de dimensiunile masinii! mai multe detalii nu stiu :(


Programul turistic

Nu o sa insist foarte mult pe el si pe obiectivele turistice fiindca v-am scris deja articole suficient de cuprinzatoare despre toate statiunile si orasele pe care le-am vazut! 

Articolele

1. Cum am ajuns din Cluj pe Coasta Amalfi  - prin Roma :) si apoi cu trenul si numeroase schimburi! 

2. Sorrento -  statiune, are plaja frumoasa cu nisip! centrul istoric foarte frumos, multe biserici, portul, Via Communale! mi-a placut mult, e una din statiunile de lux ce le-am vazut in Italia unde galeriile de arta si plimbarile cu trasura sunt la mare cautare! se poate vedea intr-o jumatate de zi, dar merita sa stati mai mult

3.  Cu vaporasul spre Insula Capri  - am ratat Grota Albastra care a facut faimoasa Insula Capri in schimb am vazut o alta grota unde culoarea apei, pana si aerul era de un verde Smarald!

4.  Insula Capri se imparte in doua orase - Orasul Capri si Anacapri care desi sunt pe aceasi insula sunt locatii distincte! Insula Capri am spus-o si o mai repet! E un paradis! M-a marcat profund si spun tare la orice ora ca e cel mai frumos loc vazut de mine! O zi e destul de putin pe Insula Capri, dar e bine si asa :)

5. Coasta Amalfi - este un drum spectaculos pe malul marii! Multe serpentine, sate agatate pe coasta, multa vegetatie, o calatorie de vis! puteti face numeroase opriri, 3 zile puteti sa o explorati fara sa va plictisiti! Se poate face si intr-o zi cu opriri la Positano cateva ore, Amalfi va trebuie cam 1 ora si Ravello minim 2 ore!

6. Positano - desi noi nu am vizitat-o Positano este considerata cea mai frumoasa statiune de pe Coasta Amalfi! merita sa o vedeti! Noi nu ne-am oprit datorita faptului ca se inalta de la plaja pana pe varful muntelui si fiind cu copilul (cu caruciorul) nu aveam cum sa o vedem si sa ne bucuram de ea!

7. Amalfi este o statiune mica si plana! In trecut era regiunea Hartiei, astazi nu mai sunt decat 2 mori! Oricum merita sa vedeti Muzeul Hartiei si sa vedeti Duomo cel mai frumos din regiune!

8. Ravello merita negresit o vizita in special pentru Villa Ruffolo al carei gradina are o panorama superba!

9. Napoli - cel mai mare oras din Regiune se mandreste cu cartierul Spagnoli, centrul istoric cu stradute inguste,  diverse castele, palate, cetati, numeroase biserici si foarte multe muzee! Deasemenea Galeria Umberto si Teatrul San Carlo merita vazute!

10. Pompei - Orasul care a fost acoperit de lava vulcanului Vezuviu in anul 79! O plimbare prin Pompei o sa va dezvaluie viata romanilor din perioada aceea!

11. Insula Ischia - este paradisul SPA-urilor si a apelor termale! Aici puteti face baie in piscina cu vedere la mare, exact ca si in pozele ce le gasiti pe net! Am inteles ca e la fel de frumoasa ca si Insula Capri doar ca e mai putin promovata!

12. Insula Procida - este cea mai populata Insula din Italia! Are 12 000 de locuitori desi este foarte mica! este o insula mai putin turistica, insula pescarilor unde casele colorate te intampina inca din port! Are o plaja frumoasa pe care am putut-o vedea si in filmul Talented Mr Ripley :)

Mancarea


In primul rand Lamaile! In Napoli nu pot sa zic ca se rezuma totul la asta fiindca acolo Pizza Triumfa, dar o data ce iesi si te indrepti spre Sorrento, Amalfi, Positano, Capri si in general toata regiunea, Lamaile sunt la mare cautare! De ce? In special fiindca lamaile din aceste parti nu sunt precum cele mici si acre ce le stim noi ci sunt niste lamai imense si dulci! Lamile sunt ca si emblema Regiunii, le gasesti peste tot, impimate pe vase, pe fete de masa, pe obiecte de bucatarie etccc! Dar cel mai bine ar fi sa aruncam un ochi peste meniurile din zona! Pai avem asa:


-Spaghetti al Limone ( un dressing special pentru spaghete cu zeama de lamaie si usturoi)

-Alici Marinate al Limone ( ansoa care au fost marinate timp de multe ore in ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie :) )

-Provola Arrostita in Foglie di Limone ( sa nu credeti ca se foloseste doar zeama de lamaie, nu, la aceasta reteta, frunzele de lamai sunt baza, mozzarela impachetata in frunze la gratar)

Torta di Limone ( binenteles ca deserturile sunt in topul preferintelor, iar pe caldurile alea, o prajitura usor acrisoara pica numai bine)

Granita di Limone ( apa semi inghetata cu mult zahar si lamaie, o alternativa mai sanatoasa pentru Coca Cola sau o varianta mai buna pentru apa plata cu lamaie :)

-Crema di Limone ( folosit cu succes in bucataria locala alaturi de preparatele cu branza sau in clatite, budinci, inghetate, parfait)

-Limoncello (ultimul dar nu cel din urma, nectarul bine cunoscut al regiunii: lichiorul de lamaie)

Dupa lamai intr-o ordine oarecare sunt la mare cautare si foarte apreciate rosiile si mozzarela din lapte de bivolita! 

- Insalata caprese (salta se rosii cu mozzarela si busuioc) 
- Pastele al promodoro (cu rosii busuioc si parmezan)
- Pastele alle vengole (cu scoici fierte in vin alb sau rosu)

Iar in cele din urma sa vorim despre PizzaPizza provine din orasul Napoli si sunt cateva retete originale de aici cum ar fi

Pizza Margherita (cu sos de rosii si mozzarela)
Pizza Marinara ( cu rosii, usturoi si oregano)

De la cele doua au aparut noi si noi retete, un fel de upgrade, cu diverse ingrediente, combinate, formand noi retete de Pizza: cum ar fi Pizza Capriciosa, Pizza Napoletana etccc
Ca sa nu aveti surprize trebuie sa stiti ca pizza italiana are un blat foarte foarte subtire si ca de cele mai multe ori se serveste fara kethup! Ca si idee, in Napoli o pizza buna costa de la 4-5 euro in sus! Si recomand sa mergeti la Pizzeria Michele cea mai veche din Napoli, acolo unde pizza se face dupa traditie si sa nu alegeti una la nimereala! S-ar putea sa patiti ca noi :)


PRETURILE - vacanta ne-a costat 350 de euro cu totul, gasiti articolul detailat aici>>> Costuri Vacanta Coasta Amalfi






Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

9 comentarii:

  1. costul a fost super mic in raport cu tot ceea ce ati facut si vizitat acolo! felicitari pentru alegere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu-s chiar asa curajos sa plec in calatorii... imi place sa plec la fix, momentan. Sa stiu ce fac, cum fac, cand fac sa am totul programat sa am idee de orice. :D
    Nu-mi plac chestiile organizate de altii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine m-ai convins, Alice, de la primele articole, ca este o zona ce merita explorata. Iar acum m-ai convins inca o data cu aceste specialitati locale... multe pe gustul meu :) Cu siguranta, informatiile tale de aici imi vor prinde tare bine intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte misto casuta si bun pretul. Am stat si eu la o casuta de genul, aici in Franta in Lorena, dar mi s-a parut scump, plus ca nu inchiriau casuta decat pe saptamana, nu pe zile. In principiu daca pretul e bun, mie varianta casuta mi se pare perfecta. Frumoasa zona oricum, sper sa ajung si eu candva. Tie care zona ti s-a parut mai faina Cinque Terre sau coasta Amalfi? Te intreb ca la vara am si eu in plan o plimbarica prin Italia, si cautam o zona de litoral draguta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol foarte util şi plin de informaţii. Chiar nu se merită să dai mai mulţi pe cazare dacă scopul vacanţei este să te plimbi mult, să vezi regiunea şi cât mai multe obiective.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vaaaaai ce util o să-mi fie mie articolul ăsta când o fi să plec, va fi ca și cu Cinque Terre, știi că de la tine am obținut informațiile de care aveam nevoie, nu? Am citit și recitit acel jurnal, acum îl pun pe asta la păstare și mă bucur enorm că l-ai scris, o să fie multora de mare ajutor :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a ramas gandul la pizza aia cu blat subtire, si in Galati am gasit o pizzarie care face asemanator, nu numai cu asta imi hranesc dorul si dorinta de a vedea si revedea cat mai mult din frumoasa Italie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte complexa descrierea ta. Daca vreodata o sa-mi permita bugetul si timpul, probabil o sa incerc sa iti urmez sfatul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Prima oara cand am fost in Italia blogul tau ne-a ajutat cel mai mult si se pare ca si pentru aceasta a doua excursie tot la tine gasim toate informatiile ce ne interesau. Intr-un fel e bine ca nu ai vazut Positano, ti-a ramas ceva de vazut pentru data viitoare! :)

    RăspundețiȘtergere