Colectia mea de masti venetiene si povestea lor

Masti! Cine nu are Masti? Cine nu a purtat macar o data o masca? ...
Cine nu a avut macar o data in viata o dubla personalitate? 
Pentru a impresiona! pentru a starni curiozitatea! 

Mastile Venetiene!frumoase, colorate, lucrate! Cata arta pentru a ascunde o fata de om! Pentru a-i da o noua identitate! pentru a deveni un nou personaj! Pentru asta erau folosite in trecut mastile! Pentru ca toti cetatenii Venetiei sa se plimbe liberi pe strada! Pentru ca cei din clasele inferioare sa se poata amesteca printre cei din clasele superioare! pentru ca toti sa mearga incognito prin oras! Sa fie ei insasi! Sa fie egali!  Fara sa fie judecati, povestiti!  

Ma intreb de ce nu sunt folosite si azi ? De ce acum oamenii in loc sa aleaga mastile ca si obiecte le folosesc pe cele false ce tin de personalitate, de caracter! 

Stiti si voi: ipocrizia! Falsitatea! 

Asta e noua moda si e pacat! Mi-ar placea ca aceste masti venetiene sa fie folosite mai des si nu doar ca in cadrul Carnavalului de la Venetia! Si nu doar de Holloween! Sa te poti costuma sau chiar accesoriza cu o masca atunci cand nu ai chef sa dai explicatii! Cand nu doresti sa fii tu! ar fi frumos, stiu :) 

Din pacate aceste masti purtate la noi, in viata de zi cu zi ar trezi doar interesul celor din jur!

Cred ca singurele tari care folosesc mastile sunt si cele mai blamate de noi! Tarile arabe! Unde femeile isi permit "luxul" de a se acoperi lasand doar ochii la vedere! Acolo unde asta nu e o lege impusa (gen Arabia Saudita) si e doar o alegere mi se pare ok! Cu toate ca mi-ar placea mai mult o masca ca acestea:




Da Venetia e plina de masti


Masca Arlechin - cea mai populara masca ce o gasiti in Venetia!  Masca Joker care mereu zambeste! Masca Gnaga cu fata de pisica folosita de homosexuali pentru a mieuna! Moretta, masca simpla, neagra cu gauri pentru ochi! Masca Pantalone cu nasul incovoiat etcc
Masca ce acopera toata fata! Sau doar partea de sus a fetei lasand gatul si gura libere pentru exprimare/miscare! Masca accesorizata! Masca din plastic, gips, material, hartie, metal, argint, aur!
Masca de ceramica de pus pe perete! Masca cu pene! Masti pictate! Masti celestre cu stea si luna! Sute de mii de modele de masti va asteapta in Venetia!

Va intrebati cat costa o masca? Pretul difera in functie de calitate! de complexitate! de marime! daca e handmade sau facuta pe banda la chinezi :) Una mica pe jumatatea fetei e pana in 20 de euro! Una mare  simpla, extrem de simpla si urata costa 5 euro! Una purtabila cat sa nu ziceti ca nu aveti o masca suvenir din Venetia e 15-20 de euro! Una frumoasa cu care sa va mandriti la prieteni e undeva la 50 de euro! Una adevarata de mers la bal mascat costa peste 100 de euro!

Asa cum stiti deja in Venetia nu este un muzeu al Mastilor! Ceea ce e foarte rau (pentru un fan ca mine)! Serios venetienii astia nu stiu sa faca bani (or what)? Nu tu muzeu al Mastilor, al gondolelor, al Carnavalului!!!??? Bine ca ne obosesc cu muzee de arta! Asa ca povestea din spatele mastilor nu prea o stiu! Multe masti se vand la dughene si tarabe zici ca-s marfa la kg! Le distrug tot farmecul!  Iar cele frumoase se vand in ateliere unde daca ai noroc cineva iti explica in 2-3 cuvinte cate ceva despre masti:

  • In Venetia mastile sunt folosite din anul 1268 insa din 1436 au inceput sa se deschida atelierele creatorilor de masti! In acele timpuri cetatenii foloseau zilnic mastile, pe strada!
  • Napoleon a interzis mastile cu intentia de a termina Carnavalul! Mastile au aparut din nou dupa 1970!
  • Astazi toate atelierele de masti din Venetia nu au mai mult de 30 de ani vechime desi tehnicile folosite sunt cunoscute de sute de ani


Mai jos aveti colectia mea de masti venetiene

Am luat cu mine masca Jolly si Joker! 


Si masti feminine, prima imi aminteste de lumea araba, de Maroc, 
a doua de China cu ale ei evantaie si buze rosii in forma de inimioara


O masca pentru un domn si una de perete



Am ales si cateva masti din Ateliere specializate
Cea cu pene as face-o cadou dansatoarelor de Samba de la Rio


Cu toate ca nu prea imi plac am pozat si cele chinezesti
ca sa vedeti si voi diferenta


Asa arata niste masti urate dupa parerea mea :)


Si  mastile dragute! Cea de jos e ieftina, 6 euro si merge de minune cu o rochie aurie in noapte de Revelion! Sunteti de acord fetelor?


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

17 comentarii:

  1. Anonim3:35 p.m.

    M-ai dat gata cu postarea asta
    Tare mult mi-as dori sa-mi fac si eu o colectie de masti dar deocamdat nu as mai avea loc unde sa le tin, in ro :( Si ar fi pactat sa le pun intr-un dulap alaturi de rochiile si costumele din tarile arabe

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim3:55 p.m.

    Eu sunt fascinata de masti, as sta sa le privesc intr-una, cam asta era marea mea placere in Venetia. Si da...am inceput o colectie si eu dar nu am mai adaugat nimic recent, ma inspira al tale:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac mastile venetiene, iar ultima masca ar merge de minune la orice petrecere :)

    RăspundețiȘtergere
  4. tare frumoase ! Craciun fericit , Alicee !

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare frumoase cele mai multe măşti, întotdeauna le-am admirat, mai ales pe cele făcute în atelierele veneţienilor şi mai ales atunci când sunt asortate şi cu îmbrăcămintea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt superbe toate. Imi inspira filmul Frumoasa Venetiana, nu stiu de ce, dar acolo m-a dus gandul. Daca nu l-ai vazut ti-l recomand. Nu stiu daca va fi pe gustul tau, dar mie mi-a placut foarte mult. Craciun fericit Alicee!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu unul nu inteleg de ce ai vrea sa-ti ascunzi fata altfel decat in joaca? De ce ti-ar pasa de cum esti judecat de cei care se uita la tine? De ce ai vrea sa umblii incognito? Si mai ales de ce ai avea nevoie de masca sa fii...tu insuti? Mi se pare chiar paradoxala ultima. Singura explicatie pe care o gasesc eu in momentul asta este "un complex". O masca nu schimba cine esti. Nu-ti da puteri speciale si nici statut social. Ascunde doar cine esti. La un carnaval e haios, in viata de zi cu zi e nitel.. bolnav. Adica ce complexe trebuie sa aiba un om ca sa se simta liber si sa functioneze normal numai sub acoperirea unei masti? Eu zic ca cineva care si-ar dori sincer asa ceva are sigur niste complexe de inferioritate. Masca e o joaca nu e un mijloc. Iar uniformizarea femeilor de la arabi mie imi repugna total. Ca una mai uratica o voi asta, treaba ei. Dar mie mi se pare o estompare a personalitati, zau asa. E reducerea femeii la un obiect uniform. E pacat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vladimir pentru mine O masca (obiect) = invizibil! Acum ghici de ce nu mi-ar placea sa fiu invizibila macar pentru o zi???
    Nu as putea sa fac asta tot timpul! Ar fi ca si cum nu as exista! M-as simti teribil de singura! dar daca locuiesti intr-un oras mic si toata lumea te cunoaste, sunt zile in care mie mi-ar fi placut sa fiu lasata in pace! sa nu trebuiasca sa port conversatii la fiecare 10 pasi in oras! la piata, la magazin, la coafor, pe scara blocului etcc! Binenteles ca stiu sa scurtez conversatiile si sa ignor oamenii dar nu imi sta in caracter! E un complex, stiu
    La Londra, la Cluj nu as avea nevoie de masca! ma cunosc prea putini :) Dar in joaca si la un party de gen ar fi interesant! Misterios! Mastile sunt provocative :)


    Larisa nu l-am vazut! Mersi de recomandare, am sa il caut!

    Mira da, cele facute in ateliere sunt absolut superbe! celelalte mi se par copii ieftine! cred ca e trist pentru ei fiindca turistii in general cumpara ce e mai ieftin ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ana Marin imi pare rau ca nu mi-am luat una! Dar nu ma vedeam purtandu-o la un eveniment de toate zilele iar pentru una tipica ar fi fost prea mult sa astept :) Am zis ca nu merita investitia

    Legaturi primejdioase astept sa vad colectia ta :)

    Hapi mda! Ocupa spatiu! si nu prea ai unde sa le porti :) macar rochiile din tarile arabe stii ca le poti folosi la urmatoarea vizita

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos si inspirat articolul. Iar pozele sunt minunate. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai ai cateva :) Mie mi-au placut toate, inclusiv alea despre care tu ziceai ca sunt urate :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumoasă postarea. Nu ar fi rău un Carnaval de Crăciun.
    Îmi plac măștile. Am câteva măști înșirate pe o sfoară agățată de bibliotecă. Mă bine dispune privitul la ele și parcă mă face să țes povești.
    Crăciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  13. Craciun Fericit!



    daliana pacuraru/ photographis
    ROMANIA

    RăspundețiȘtergere
  14. Toate mastile sunt foarte frumoase. Iti doresc Craciun fericit alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  15. Corina chiar daca nu e de Craciun, Carnavalul de la Venetia e iarna :)

    Mirel mersi!!! Craciun fericit

    Wind deasemenea! Sa petreci clipe frumoase, in familie!

    Dna Mariana si eu va doresc un Craciun bogat, alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiu ce as putea face cu o masca, dar mi-ar placea sa am macar una, eventual pe cea din prima fotografie. Intr-o zi tot iau potul cel mare la loto si atunci nici ca mai trec pe acasa. Colind intreaga lume si imi cumpar tot ce imi place. :))
    Problema este ca nici nu mai stiu cum arata biletele de loto. :))))

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani, Alice si cat mai multe povesti frumoase pe care sa ni le impartasesti aici.
    Cum e cazul si cu postarea asta. Minunata si ca ganduri si ca imagini.
    Mie imi plac atat de mult mastile incat, crede-ma, imi plac pana si cele chinezesti.
    Iar dintre cele expuse de tine le prefer pe cea cu evataie, cea cu palarie si ultima.
    Inca o data, frumos de tot articolul!

    RăspundețiȘtergere