Bucuresti - 5 motive pentru care imi place capitala Romaniei

Vorbesc din amintiri, e adevarat! Vorbesc fara sa fi aprofundat vreodata acest oras! Cu rusine trebuie sa recunosc ca il cunosc mult prea putin, mai putin decat Londra sau chiar Paris! Orase in care am stat luni de zile in schimb nu am dat prea multe pe Bucuresti! 5 zile din toata viata mea! 5 zile in care nu am fost interesata suficient sa-i cunosc si partea frumoasa, lasandu-ma convinsa de altii ca Bucuresti nu e un oras care sa merite prea mult! Nici efort, nici timp, nici bani! 
Vara asta in fruntea prioritatilor de turism mioritic sta un city break prelungit in Bucuresti! Asa de 4-5 zile! Sa descopar eu Bucurestiul mult hulit si sa vad eu cu ochii mei ce tot aveti cu Capitala noastra! 
Si acum fiindca azi vreau sa scriu un articol de bine despre Bucuresti ...

5 motive pentru care mi-a placut Bucurestiul


Arhitectura

Un oras incantator, o combinatie armonioasa intre elemente de stil nou si vechi,  diverse curente arhitecturale  imbraca numeroasele cladiri din centru.Ok, sunt de acord ca Bucurestiul nu e chiar cea mai frumoasa capitala, nu e nici macar cel mai frumos oras din Romania insa m-am saturat sa tot aud cat e de "urata"capitala noastra! 

Str. Lipscani

In ziua de astazi, bucureştenii se bucură de o sumedenie de terase , cafenele , restaurante apetisante şi de cluburi tentante. Cea mai legendara strada a Bucurestiului este Lipscani datorita faptului ca aceasta ofera vizitatorului un spectacol al vietii, in orice moment al zilei.
Pe vremuri, strada Lipscani era cel mai important nod negustoresc din tara, centrul comercial si financiar al Bucurestiul. Aici se gaseau cele mai multe hanuri, pravalii si banci. Pe Lipscani cele mai intalnite magazine erau cele de tesaturi si panzeturi,  erau minuscule, insa obligatoriu cu o vitrina la strada.  Astazi, la capetele strazii inca te mai intampina minunate magazine cu rochii si accesorii pentru mirese.  Un adevarat univers in sine,  inconjurat de aglomeratie dar care prin tenta burgheza iti aminteste  de timpurile in care calestile  se deplasau cu viteza mica pe strazi. Aceste bijuterii pe roti impanzeau orasul iar dreptul de a detine una era rezervat exclusiv boierimii si reprezentantilor conducerii tarii. Acum, este de ajuns sa te plimbi prin Centrul Vechi al orasului si sa te transpui in acea lume glorioasa si demult apusa.  

Centrul Istoric

Recunoscut international, actualul Centru Vechi concureaza inca cu zonele de promenada pariziene, vieneze sau londoneze.  Aici intalnim cafenele si baruri pentru toate gusturile, de la o atmosfera rock pana la una boema.  
A fost candva Micul Paris,  nume provenit datorita amalgamului de stiluri arhitecturale asemanatoare cu capitala Frantei si elita burgheza. Cu perioade mai bune si mai rele, cu un farmec aparte, Bucurestiul a cunoscut de-a lungul timpului mai multe grade de dezvoltare, cultura si civilatie. Bucurestiul este orasul care nu inceteaza sa atraga, sa fascineze, sa nasca dorinte si nu doar in capul provincialilor care vad Bucurestiul o caruta plina de bani. 

Casa Poporului - mandrie nationala

Casa Poporului este situata in centrul istoric si geografic al Bucurestiului,  figureaza in "Cartea Recordurilor" , pe locul 2 în lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 în lume. Cele 10 sali si galerii  existente aici gazduiesc felurite spectacole, concerte sau expozitii. Fie  si numai pentru aceasta maiestruoasa cladire, merita sa vizitezi capitala. Ma intreb cati dintre voi ati spus unui strain, hey tu stii ca avem una dintre cele mai mari cladiri din lume? Asa cum New York-ul, Dubaiul si Honk Kong se mandresc cu cladirile lor inalte, am putea si noi mai mult pt Casa Poporului! 

Parcurile

Eu am fost doar in Parcul Herastrau si la data la care m-am plimbat prin el nu mai vazusem nici un parc de asemenea dimensiuni si asemenea lucrare in stil peisagistic! Asa facand o comparatie, Tuilleries / Luxembourg din Paris sau Hyde Park din Londra nu sunt cu mult peste Herastraul nostru! Doar ca noi ne incapatanam mereu sa vedem frumusetea din curtea altuia si nu din a noastra! Ba mai mult vreau sa va spun ca in Herastrau am vazut ceva unic, ce nu am mai vazut in alte parcuri europene! si anume parc pentru animale de companie! Acum 5 ani era, nu stiu daca mai este!

Bonus - preturi mici

Si in plus daca te uiti pe site-uri de rezervari la hoteluri din Bucuresti  ai sa vezi ca preturile la un Hotel de 3/4 stele sunt mult mai mici decat la Londra, Paris sau Roma! O camera pleaca de la 30 de euro si zic ca e un pret bun pentru centrul Bucurestiului! mai ales ca preturile in general se compara cu cele ale capitalelor europene din Vest! Tin minte ca noi am stat la un Hotel in Otopeni  cand am mers prima data in Maroc la 100 ron pe noapte/dubla!
ps: Pt cazare va recomand site-ul http://www.hotel-bucuresti.com/ care stiu ca e de incredere si a fost nominalizat la Gala premiilor de excelenta, sectiunea "Cel mai bun website romanesc de rezervari online"  



Si acum va rog sa imi spuneti 5 motive pentru care va place Bucurestiul

ps: stiu si eu partile urate: gropi, caini vagabonzi, cladiri lasate in paragina, un oras poate prea gri si prea murdar insa azi vreau sa vorbim despre partile frumoase ale orasului! Partile urate ne sunt amintite zilnic peste tot: la stiri, la radio, in ziare, intre noi!

Toate articolele le puteti citi aici--> Romania




Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

16 comentarii:

  1. De vizitat, imi place, de locuit nu. L-am vazut de cateva ori si de fiecare data s-a invartit in jurul spitalelor, garii de nord si aeroportului. Din marile obiective nu am reusit sa vad pana acum.
    Arhitectura sa imi place si mie mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta nu m-as incumeta sa locuiesc acolo din mai multe motive insa nu poti sa nu remarci farmecul aparte pe care il confera arhitectura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Catalina4:56 p.m.

    Imi place sa merg la cumparaturi in Bucuresti, mai ales in perioada reducerilor! La mine in oras nu sunt asa multe magazine.

    RăspundețiȘtergere
  4. E frumos Herastraul, mai ales ca langa el se afla unul dintre cele mai mari muzee etnografice in aer liber din Europa, Muzeul Satului. Merita sa te plimbi in zona aceea, cu o camera foto, evident. Ai ce surprinde. Nu vei regreta. De preferinta cand e apa in lac, cand am fost eu ultima data, lacul era gol si am avut un soc.
    In rest eu nu vad Bucurestiul cu ochii turistului, nu pot sa-i vad arhitectura aia frumoasa de care amintesti in articol. Eu locuiesc de cand ma stiu aici si sunt alte lucruri pe care le observ, care ma deranjeaza, ma streseaza... Si din pacate nu sunt putine.
    Dar banuiesc ca un turist nu ar fi dezamagit dupa un tur al Bucurestiului. Mai ales daca il face in busul turistic. :)) Sunt ceva obiective de vizitat. Dragute. :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu in ultimul rand trebuie scos in evidenta ca seamana mult cu parisul !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihaela inseamna ca trebuie sa acordam amandoua mai multe zile Bucurestiului!

    Adriana eu zic ca si turist, sa locuiesti nu am nici idee cum e!

    Catalina e si asta un punct de vedere :)

    Anonim am vazut cazul! E unul ce merta atentia noastra! Nu voi scrie un articol insa las comentariul si rog sa aruncati si voi o privire peste cazul lui Dorin

    Nice daaaa la Muzeul Etnografic vreau sa ajung cat de repede!!! si la cel de costume populare de langa Casa Poporului! Si la Carul cu Bere! Am atatea pe lista!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pepi am specificat! Acum foartee multe asemanari nu am vazut sa imi fie cu iertare, dar voi spune mai multe dupa ce voi aprofunda mai bine orasul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca Bucurestiul seamana cu Parisul , trebuie sa-mi spui si mie Aliceee, sa ma duc intr-acolo.
    N-am mai fost de vreo 12 ani
    Si p-atunci semana cu orice altceva
    Acu, ma scuzati, eu nu zic ca Bucurestiul nu e frumos.O fi, dar nu in ochii mei :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Hapi cand ma intorc iti spun! promit! momentan nu stiu exemple concrete, si memoria mea e umbrita!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si maramuresul e un loc foarte frumos de vizitat, mi-as dori foarte mult sa vad si eu Bucurestiul.
    PS: Casa Poporului e foarte frumoasa din cate am citit si vazut pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim4:28 p.m.

    Pentru ca Bucurestiul sa devina intr-adevar un oras atractiv, ar trebui plecat in primul rand de la renovarea lui.
    Oare cate cladiri frumoase nu are acest oras? Sa nu uitam ca nu degeaba i se spunea "micul Paris". Sa trecem cateva cladiri in revista: C.E.C, Spitalul Coltea (arata impecabil dupa renovare),Banca Nationala, Bibliotela Central Oniversitara, Ateneul Roman, Palatul de Justitie, Palatele Cantacuzino si Sutu, Arcul de Triumf si multe altele. Oare sunt urate bisericile Bucur, Stavropoleos, Coltea, Radu Voda?
    In ultimii ani am observat o revigorare a parcurilor reprezentative ale orasului. De ce Cismigiul ar fi mai prejos decat St. James, de ce Herastraul nu s-ar compara cu Hyde Park, sau de ce Parcul Carol nu ar putea rivaliza cu Jardin Luxembourg, sau de ce Gradina Botanica nu s-ar lua la tranta cu Parc Ciutadella??? Ce sa mai spunem de Muzeul Satului? Nu multe orase au asa ceva!
    Centrul vechi al orasului incepe sa respire altfel, Hanul cu tei, ruinele Curtii Domnesti, expunerea de efect a vechilor ziduri de la Hanul Serban Voda, Muzeul National de Istorie.
    Poate ca sunt eu subiectiv, normal sunt nascut si crescut aici, dar categoric nu sunt de acord cu cliseele ca Bucurestiul este un oras urat unde toata lumea este needucata si cu nasul pe sus, sa nu pierdem din vedere faptul ca este un conglomerat, fiecare venind cu influentele lui. Multe orase au farmecul lor propriu, dar si puncte mai slabe, si mie imi plac orasele Sibiu, Brasov, Cluj, Alba iulia, Sighisoara, Iasi, Craiova, Timisoara, dar fara acele cartiere de blocuri aidoma celor din Bucuresti.
    Sarbatori cu bine tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Zduwb in Maramures am fost si iti dau drepatate e foarte frumos! dar sper sa ajung sa revad Capitala! Maramuresul simt ca l-am epuizat, nu cred ca mai este ceva pt care sa-mi doresc sa merg extrem de mult

    Anonim ai spus foarte bine! Si adaug Muzeul Antipa de care tot aud si sunt tare curioasa sa il vad!!! Bucurestiul e frumos, nu nu as vrea sa locuiesc acolo dar imi doresc mult sa il vizitez asa cum am facut cu Paris si Londra, pe indelete!

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum ca am citit acest articol ma simt si mai mandra si mai fericita ca am ales sa ma mut in Bucuresti. Apropo, Alice, daca ajungi pe aici, da-mi de veste sa ne vedem la un suc/cafea/frappe ce vrei tu.
    Si pentru ca azi e Pastele iti doresc sa ai o sarbatoare minunata si plina de lumina alaturi de cei dragi tie!
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Hristos a Inviat, Alice!!!
    La mine e o problema cu Bucurestiul. Nu il cunosc sub nici o forma. L-am vazut de zeci de ori in drum spre aeroport, adica numai in fuga. In rest am admirat doar poze, multe facute de Nice :-) iar acum astept sa vad si pozele tale :-) Sper sa ajung si eu sa stau macar o zi si sa admir Bucurestiul asa cu merita!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Hristos a Inviat...in primul rand! Sper ca ai petrecut un Paste minunat Alice.
    Cat despre Bucuresti...hmm...dar ai zis sa nu vorbim despre partile urate :)).
    Nu pot sa spun ca sunt "fan Bucuresti" si cred ca mai are mult "de lucru" pana sa ajunga o capitala europeana. Ar fi fost cu siguranta un oras fain daca nu exista sistematizarea lui Ceausescu, care a daramat o multime de cladiri de patrimoniu si le-a inlocuit cu blocuri de 10 etaje muncitoresti.
    Insa da, Centrul Vechi (sau ce a ramas din el) imi place (si o sa-mi placa si mai mult dupa ce se va renova complet). Clar merita o plimbare pe acolo. Casa poporului eu o detest, dar totusi sunt de acord ca merita si ea,eventual vizitata pe dinauntru, macar asa de curiozitate. Muzeul Satului e tare fain, la fel ca mai toate parcurile (Herastrau, Cismigiu, Gradina Botanica, Titan, Carol etc).
    O plimbare pe Calea Victoriei ar fi si ea musai, pentru insemnatatea istorica si culturala a bulevardului. Soseaua Kiseleff si cartierul Cotroceni la fel sunt interesante, mai ales pentru arhitectura cladirilor.
    Si ar mai fi si altele dar nu-mi vin acum in minte.

    RăspundețiȘtergere
  16. :) ce drăguț ... eu mă îndrăgostesc de el în fiecare zi.. și nu e cel mai frumos oraș sau capitală... dar nici chiar atât de urât cum vor unii să sublinieze.
    p.s. nu am văzut parcul pt. animale de companie în herăstrău

    RăspundețiȘtergere