Toledo Spania - 10 atractii turistice si impresii la final de zi

Ce m-a atras la Toledo??? Publicitatea! Review-urile pozitive! Recomandarile voastre! 
Toledo e genul de oras bijuterie pe care nu o sa-l intalnesti doar daca il cauti. Daca ceri informatii, pareri ... Daca citesti mult, daca te intereseaza o vacanta mai profunda in Spania. Cand te gandesti la Spania iti vin in minte instant Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla, Mallorca, Costa Brava, Tenerife ... sa va mai spun??? Pana la Toledo mai este! Dar ce bine ca l-am gasit! 
Am ajuns in Toledo din Madrid, cu trenul luat din Gara Atocha! Biletul a fost 21 euro dus-intors!


Itinerar Toledo - 10 atractii turistice vazute intr-o zi

1. Gara

M-am trezit cand un grup de chinezoaice se agitau si urlau ca am ajuns in Toledo! Am intrat in gara si WOW! Asa gara superba nu am mai vazut! Gara Atocha din Madrid e cea mai frumoasa gara vazuta de mine in stil contemporan, iar gara din Toledo e cea mai frumoasa in stil vechi, istoric, maur! Vad ca spaniolii astia se pricep bine sa faca gari, ar putea sa vina sa le faca si pe ale noastre :)))

Din gara am luat autobuzul nr 5, costa 1.4 euro si te duce pana in centrul istoric, in interiorul zidurilor te lasa in Plaza Zodocover.




2. Plaza Zodocover

Dupa ce am facut cateva poze cu cladirile, cu trenuletul ce astepta turistii dornici de o plimbare pe bani, cu bancile frumos mozaicate am intrat la biroul de turism sa cer o harta cu toate obiectivele turstice frumos marcate ca sa stiu ce sa vad! Vacanta asta s-a bazat mult pe birourile turistice fiindca m-am gandit (si bine am facut) ca nu are rost sa imi bat capul cu ele de acasa avand in vedere ca stau o zi in fiecare oras! Daca stateam mai multe da,  dar pt 1 zi incerc sa vad tot ce imi iese in cale si gata!



3. Museo de Santa Cruz

Daca brosura zicea ca e gratis si chiar langa Plaza Zodocover am intrat! Muzeul are mai multe incaperi:  cu picturi, ceramica de Toledo si o gradina frumoasa precum cele de la manastire cu o fantana arteziana in mijloc! Cum Toledo e micut merita sa intrati in orice muzeu si biserica daca nu vreti sa plecati acasa in 2 ore ca v-ati plimbat peste tot :)


4. Catedrala Primada 

Intamplarea a facut sa intru prin lateral si sa vad interiorul mai putin Altarul! Asta e o intrare speciala pentru localnici care se roaga intr-o capela mai mica dar de unde vezi toata Catedrala din Lateral! Tin minte ca mi-a placut mult si m-am bucurat ca pot sa vad despre ce e vb fara sa stau la coada si sa platesc intrarea! 


5. Biserica San Roman si Muzeul Jos concilios

Asa cum am intrat am si iesit! Fara opinie ca nu prea ai la ce sa-ti dai opinia ca e cam gol! Stiti voi povesti, legende, istorii, ce au fost candva, dar de vazut nu vezi nimic! 

6. Cartierul Juderia

Cartierul Juderia formeaza strazile inguste pe care m-am plimbat in sus si in jos de mi-a venit rau! Oraselul e unul romantic, frumos mai ales in 2 (oare de ce n-a putut veni sotul meu cu mine? A da, fiindca are un job that sucks) presarat cu ateliere si magazine cu sabii, cutite si altele asemenea din fier forjat! E un oras cu multe strazi in panta deci nu prea e loc de graba ci de mers la pas marunt si lasa loc de analizat, privit, gandit, absorbit fiercare moment! Sa asculti fiecare chitarist, oamenii ce se agita si vorbesc pe spaniola, sa pozezi fiecare cladire, fiecare vitrina .... etcc






7. Mirador de Barrio Nuevo

Din gresela am ajuns la acest loc magic, tot plimandu-ma pe strazi! Desi eu pe blog va scriu foarte ordonat ca si cum m-as tine de harta in realitate nu scot harta veci ci ma plimb aiurea si apoi pe tren imi incercuiesc locurile pe unde am fost si scriu in carnetel un traseu care e bine de urmat! dar eu daca am timp, cum a fost in Toledo o zi intreaga pentru un orasel va da-ti seama ca nu ma grabesc si nici nu ma intereseaza sa merg dupa traseu!
Mirador de Barrio Nuevo e un loc panoramic! si ce panorama! aici m-am cocotat pe-o banca si am stat 30 de minute privind in zare, numarand autocarele cu turisti, mancand martipan luat de la cofetariile din centru!




8. Museo Safardi - Sinagogue El transito - gratis sambata dupa 2 pm

Si cum era Samabata si era gratis am Intrat! Nu m-a dat pe spate doar coada ce se formase inca cu 30 de minute inainte de intrare!



9. Museo de El Greco- gratis sambata dupa 2 pm

Muzeul asta m-a placut! El Greco a fost un renumit pictor spaniol (alaturi de Picasso, Dali si Gaudi artisti spanioli de elita) si muzeul e chiar in casa in care a locuit o vreme! Deci nu vezi doar picturi ci si o casa in stilul celor din Toledo! E frumoasa, ciudata, mica dar mare, ingramadita, labirintica! gradina  e splendida :)


10. Suveniruri - Martipan si Sabii

Nu poti sa pleci din Toledo fara sa mananci martipan (clasic/cu miere/cu migdale)! Tot orasul e plin de ele si e absolut delicios! Au modele extrem de simple pana la diverse varietati delicioase! Sunt multe, foarte multe cofetarii unde se vinde, la cele faimoase costa 25+ euro/kg, eu am luat de pe strazile laturalnice cu 14 euro/kg dar sunt convinsa ca se gaseste si mai ieftin dar si mult mai scump! :)

De la mauri au adoptat arta damaschinajului (obiecte din metal incrustrate in aur/argint) si sabiile adevarate opere de arta! Nu stiu daca si cum le poti aduce acasa in avion insa cred ca barbatii vor fi tare fericiti in Toledo :)



Impresii despre Toledo la final de zi

  • Sper ca v-am convins ca Toledo e un oras minunat si merita pe deplin "rupt" o zi pt el atunci cand sunteti in Madrid.
  • Bisericile din Toledo se platesc! Abonament la toate bisericile (mai putin Catedrala) costa 8 euro  sau 2.5 euro / biserica
  • E bine sa va luati biletul dus-intors. Cand va intoarceti in Madrid lasati-va destul timp sa ajungeti la gara cu 30-45 min inainte de plecarea trenului daca nu aveti bilete de tren cumparate. Am vazut multi care au ramas in gara si biletele erau vandute pt urmatoarele 2 ore! era februarie, nici nu vreau sa imi imaginez cum e vara ...
  • Dupa cum am scris mai sus e bine sa mergi sambata cand sunt obiective turistice gratis, asta daca te preocupa partea financiara a calatoriei :)
  • Pentru preparate culinare de incercat in Toledo, ar fi purcelus la protap care e traditional in toate regiunea si martipan, binenteles.
  • Nu ocoliti biroul turistic unde primiti harta gratis cu toate obiectivele marcate! Nu strica sa intrebati daca nu sunt si ceva evenimente, festivaluri prin zona .... 
  • Am zis mai sus ca orasul e in panta, nu va faceti griji, se poate merge si cu copii in carucior si persoane mai in varsta, nu e atat de rau...
  • Si mare atentie!!! Incaltaminte comoda, talpa mai groasa. Strazile sunt pavate cu piatra cubica neregulata. Dupa o zi cu niste papuci rai poate iesi urat!
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Madrid? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


13 comentarii:

  1. multumim de plimbare , frumoase fotografiile !

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm, parca-mi miroase a martipan si ma apuca dorul de plimbare pe stradute necunoscute :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos orasul asta! Noi n-am mai ajuns anul trecut, si-mi pare rau. Poate anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. pretioase informatiile; felicitari pentru articol; MINUNATE IMAGINILE; ai dreptate cu garile din Spania; la inceputul lunii mai am fost in Valencia pentru 4 zile; si aici este o gara superba; am petrecut cateva minute bune admirand-o

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte fain sejurul tau spaniolesc iar asta e una din cele mai reusite zile de pana acum, din perspectiva mea bineinteles :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos, pe mine ma convinsese de cand l-ai prezentat pe scurt. Multumim pentru tur si informatiile utile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu siguranţă m-ai convins că merită şi Toledo o vizită. Panorama este absolut superbă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Fantastic Toledo, un oras pe gustul meu, mi-ai facut o pofta teribila de vizitat orase medievale. Orase-muzeu... Ce suveniruri interesante, cred ca as sta ore bune sa ma hotarasc ce aleg sa cumpar, toate ma atrag, toate sunt reprezentative. Stilul maur e printre preferatele mele, asta cred ca ti-am mai spus, nu? :P
    Eu as fi fost fericita sa fac un tur al orasului cu trenuletul ala. E tare simpatic. :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai punctat atent majoritatea atractiilor din Toledo. Superbe fotografiile, as putea spune ca mi-ai oferit un chef nebun de calatorie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mariana8:44 p.m.

    iti multumesc, ma pregatesc de plecare si informatiile oferite de tine ma ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  11. Anca S4:58 p.m.

    Alice, cam de cate ore este nevoie pentru a vizita Toledo si Segovia la modul cum ai procedat tu? Vreau sa imi cumpar bilete de tren si nu am idee cam de cat timp am nevoie. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  12. Anca S eu am alocat la ambele o zi! de pe la 10 pana la 17, in martie se si intuneca repede. Daca pleci cu trenul de 8-9 e destul si pana la 15, apuci sa vezi tot. Oraselele nu sunt mari si toate obiectivele turistice sunt concentrate in centru

    RăspundețiȘtergere