Ziua 2 - Hoinarind prin Madrid fara harta

Dupa prima zi in Madrid, destul de obositoare si fara sa fi vazut ceva cu adevarat wow (ok ar fi Plaza Mayor si Palacio Real) dar dintr-o zi intreaga ma asteptam la mai mult am decis a doua zi sa pun la gunoi toate muzeele si tot ce credeam eu ca trebuie sa fie Madrid si sa o luam de la capat! 
Hoinarind pe strazi in cautarea detaliilor ce fac din Madrid un oras Unic! Acele detalii pe care le caut de fiecare data, pt a intelege cat de cat ce inseamna acel oras mai departe de obiectivele turistice si ce se vinde pentru turisti! chestii care imi plac dar dupa ce m-am plimbat luni de zile prin Italia, Spania, Franta, Anglia nu ma mai impresioneaza la fel!

Am iesit la Puerta del Sol, centrul centrului, buricul Madridului, un imens nod de transport! Lume multa, statuia cu Ursul  (simbolul Madridului) ceva cladiri mai putin interesante, ceva romani, ceva prostituate, cativa copii, cativa pierde-vreme, putini turististi! Cam asa se prezinta Puerta del Sol intr-o zi oarecare de februarie!


Dintr-un colt zaresc Museo de Jamon care intentionam sa il vad dar nu stiam unde e! Ma bucur ca mi-a iesit in cale asa ca intru! In traducere Muzeul Suncii, e un fel de aprozar plin de pulpe de jamon iberico de baghete pline de sunca, de oameni ce degusta sunca cu un bol de masline si o bere in fata, atmosfera chill, preturi sa te poti atinge! Bag pe gat un mini-sendvis doar asa cat sa ma pun in forma pentru ...



Plaza de San Miguel, piata de degustare de tapas despre care v-am scris mai multe AICI
Dupa ce fac un tur fotogenic in care pozez aproape toate aperitivele din toate unghiurile si salivez la fiecare bucata de paine unsa pornesc intr-un nou tur in care imi aleg tot ce mi-a facut mai tare cu ochiul! Aleg ceva aperitiv cu mult usturoi, unul cu somon, unul cu baclahau, ceva languste si o portie mica de paella! La cat imi era de foame credeam ca nu ma satur nici sa mananc un dublu platou de tapas dar am ramas surprinsa cand mi-am dat seama ca paella deabia mai imi merge pe gat!




Satula pornesc aiurea pe strazi! Ajung in Plazza de la Villa care mi se pare cea mai frumoasa in stil medieval din Madrid! Zici ca e centrul unui satuc! Spaniolii se mandresc cu aceasta piata si au de ce! Printre cladirile de seama se afla si Primaria Madridului si Casa de los Lujares cea mai veche de aici! 


Ma mai pierd aiurea pe strazi o vreme, imi dau seama ca nu am nimic de vazut asa ca ma intorc in Barrio de las Lettras (cartierul scriitorilor) unde iau la rand strazile si ma minunez cat sunt de frumoase!
Da, aici am gasit farmecul Madridului! Printre strazi inguste marginite de plopi, printre restaurante si crame si cafenele cu diferite stiluri originale, magazine pictate, fatade pictate, e altceva!
Barrio de las Lettras se face remarcata prin Plaza Santa Ana centrul teatral al Madridului unde gasiti restaurante celebre, cluburi de jazz si cervecerii (berarii) traditionale!


Dupa ce fac o tura de cartier ma duc mai la drepata spre urmatoarele 2 cartiere Lavapies si Rasto! Aici gasesc o cafenea draguta foc in care pierd 2 ore cu o cafea in fata si o biblioteca plina de carti despre Spania, Madrid etcc pe spaniola! Cafeneaua era una cunoscuta in cartier, plina de canapele vintage si scaune diferite, un amalgan de mobilier vintage aruncat intr-o cafenea! Din partea casei primesc caju si fistic si atmosfera imi place, ma simt ca acasa! Un sentiment ciudat luand in considerare Madridul si o cafenea, nimic familiar pt mine (nu consum cafea mai mult de 2 pe an) si Madridul nu mi-a intrat chiar la suflet!



Era dupa-masa bine cand am iesit si am vazut un indicator spre Muzeul Prado! Madridul se mandreste cu 3 muzee de arta, e un oras al artei, iar Parado e cel mai cunoscut si fiind dupa masa intre 3 si 6 pm era Gratis asa ca am pornit incolo! Nu era sa plec din Madrid fara sa ii vad frumoasele tablouri si opere de arta desi nu sunt un fan al genului si nici nu intentionam sa fac asta! Intrarea se face prin lateral, coada era destul de lunga dar se intra foarte repede, in mai putin de 5 minute!
Stiu ca m-au impresionat multe tablouri, ca Van Gogh nu m-a dat pe spate si ca m-am indragostit iremedial de El Bosche ale carui picturi le-am vazut intr-adevar deosebite si de valoare pentru Muzeul Prado! Si da 2 ore mi-au fost destul cat sa vad marii pictori si camerele fara expozitii speciale, fara sa fug si fara sa analizez fiecare pictura!


Seara am iesit si ma indreptam spre Via Grande, adica spre Hostel, insa pe drum am vazut o biserica cocotata pe un delusor, chiar in spate la Muzeul Prado si m-a ademenit! Biserica se numeste San Jeronimo El Real si inauntru se tinea slujba! Cum nu aveam nimic de facut am stat! 
Mi-a placut in special o replica a  Preotului : 
"Sa vii la biserica, la slujba nu te face cu nimic mai credincios decat cei care ies acum din Muzeul Prado"


Dupa Slujba m-am dus la Hostel, am facut un dus, am intrat pe net si din una in alta am ajuns pe Couchsurfing! Cautam sa vad daca sunt ceva evenimente in oras! Nu am gasit insa era o intalnire de couchsurfari chiar in Plaza del Sol, in 30 de minute si se anuntasera vreo 7 persoane! Am dat si eu un check in si m-am dus! Prima mea intalnire de Couchsurfing din afara! Aflata in Plaza del Sol mi-am dat seama ca era cel mai prost punct de intalnire cu niste straini, printre mii de straini ce impanzeau piata! No bun ...
Pana la urma m-am dus la Statuia cu Ursul, am scos o foaie, am scris Couchsurfing si am asteptat! In 10 minute ne-am strans un grup de 5! restul cred ca s-au pierdut prin multime! Am fost: 2 fete din Madrid, 1 baiat din Buenos Aires, unul din Mexic dar lucreaza in Madrid si Eu! Tin minte si acum fetele amuzate ale celor ce treceau pe langa noi :)) cand vedeau  tablita de Couchsurfing! 
Intalnirea a fost la ora 9 si pana la 1 noaptea am luat la rand barurile de tapas si am facut degustari exact asa cum fac spaniolii zi de zi! Am baut beri la galeata, multe baruri au oferta o galeata cu 6 beri Haineken la 5 euro! Nu, nu te costa mult o seara in Madrid daca mergi pe mana ofertelor! Am fost intr-un alt bar cu 2 euro un cocktail si 5 euro un platou de aperitive!



Am mancat, si am baut, si am povestit despre de toateee in special despre calatorii si Spania si America de Sud, si am vazut Madridul by night si am simtit ca am descoperit farmecul Orasului care sta in detaliile cladirilor, in muzee de arta, si nu in ultimul rand veselia si energia oamenilor!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Madrid? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


11 comentarii:

  1. Ce frumoasa este Plazza de la Villa! :) Dar inima mea a tresaltat de uimire si bucurie cand a vazut opera de arta "San Jeronimo El Real". Ce constructie impresionanta, bijuterie marca Madrid. Vezi tu, pentru astfel de obiective as vrea eu sa ajung acolo. Asta da oras-muzeu in toata puterea cuvantului. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu eu cu ce condimenteaza ei suncile, insa sunt prinre cele mai gustoase din lume :) Eu as vizita stadionul echipei Atletico Madrid. Defapt, numai pentru asta m-as duce pana acolo...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tapas vreau si eu :)
    super articol !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne-ai dus şi pe noi în hoinăreală prin Madrid, super! Păcat însă că n-am putut degusta şuncile şi tapas :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, iubesc genul ăsta de plimbări, fără hartă şi fără direcţie, în care te îndrepţi încotro îţi face oraşul cu ochiul! Arată bine Madridul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Super tare, sincera sa fiu de admir pentru curajul tau. jos palaria.

    RăspundețiȘtergere
  7. Plazza de la Villa e superba, aduce a centru de orășel toscan. Numai pentru ea și tot aș vrea să văd Madridul :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoase poze. Am fost si eu in Madrid, dar aveam vreo 12 ani si mare lucru nu mai tin minte. Oricum stiu ca nu m-a impresionat, mi-a placut mult mai mult Barcelona.

    RăspundețiȘtergere
  9. Superbe imagini! Care ar fi diferenta dintre Madrid si Barcelona, care ti-a atras mai mult atentia?

    RăspundețiȘtergere
  10. Laurentiu in Madrid sunt mai multe muzee de arta! Mai putini hoti (de fapt nici nu am vazut)! Mai putine statui umane :) (se pune?)Desi e un oras mai mare decat Barcelona e mai linistit!

    Barcelona il are pe Gaudi si o viata de noapte (si nu numai) mult mai agitata, mai plina de tineri, de zgomot, de motociclete, haos! E drept ca Barcelona e un oras litoral ... deci e ca o statiune .... e greu de comparat o statiune cu o capitala!

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos :)
    Inghit in sec s ma duc la culcare deja adorm pe tastatura.

    RăspundețiȘtergere