Concertul de fado pe care l-am ratat, concertul de fado la care voi merge

Cand calatoresc imi place sa experiementez tot ce pot din cultura tarii pe care o vad. Obiective turistice dar si mancarea, culoarea, sunetul unui oras. Asa cum in Sevilla am fost la spectacole de flamenco, in Maroc la spectacole de gnnoa, in Lisabona am vrut sa ma duc la un spectacol de fado. Nu o data ci de 2 ori!

Fado este un gen muzical ce a luat nastere in Lisabona si este considerat un fel de folk portughez. De obicei este interpretat de doi chitaristi si o fadista. Fado este un cantec trist, pe care sotiile il cantau de dor si jale (saudade) dupa sotii lor marinari, plecati cu lunile pe mare.

fado2


Si acum sa va povestesc cum am ratat sansa de a merge de 2 ori, la 2 ani distanta

*Prima data in Portugalia, primavara lui 2011.
Prima vacanta organizata de mine pe cont propriu si singura. Imi era frica si de oameni si de bombe si de intuneric. Nu eram atat de increzatoare in mine si nici experienta in a calatori singura nu prea aveam. Asa ca nu m-am gandit in nici un caz sa includ in program un spectacol de fado. Desi imi doream mult; dar pe principiul "ca doar nu o sa merg singura" si ca "un local in care se tin recitaluri e greu PRACTIC de gasit in Lisabona "(fiindca Lisabona e un oras destul de alambicat, imprastiat pe dealuri si o harta nu ma ajuta) m-am lasat pagubasa inca dinainte de a incerca!

*A doua vacanta in Portugalia, primavara lui 2013
Adica primavara asta, din nou in Portugalia. Inca nu v-am povestit ce si cum am vizitat si a fost; dar ca si o introducere am sa va spun ca a fost superb, ca Lisabona ramane orasul meu de suflet si ca Portugalia e o tara extraordinara ce trebuie sa o vedeti. Nu o insist acum despre asta ci continui sa va povestesc cum ajuns eu in ultima seara in Lisabona, la un restaurant unde aveau reprezentatie fado live (fiindca acum la 2 ani distanta si un bagaj de experiente acumulat, imi permit sa vad altfel lucrurile, calatoriile, orasele in care ajung) am sfarsit cu 10 minute intarizere la restaurant, incepusera deja programul si desi aveam rezervare si o masa costa peste 20 de euro si aveau mese goale inauntru nu am putut intra fiindca usa era inchisa! Am stat eu ca un copil cu fata lipita de geam o vreme, ascultand si traind muzica fado, fiecare suflare, fiecare urlet de dor si durere transmis pe note muzicale apoi am plecat. Partial fericita ca am o idee despre ce inseamna "fado" partial suparata ca nu m-am putut bucura de ea. 

Daca nu se duce Mohamed la munte, vine muntele la Mohamed!

Cu alte cuvinte VINE FADO LA MINE. INTERPRETAT DE UNA DIN CELE MAI TINERE SI CELE MAI BUNE SOLISTE ALE GENULUI ANA MOURA!

Zilele trecute in timp ce zburam eu pe Napoca intr-un taxi vad pe geam afisul cu Spectacol de fado - Ana Moura! Nu imi vine sa cred. Nu, nu imi zice nimic numele de Ana Moura dar stiu cat de mult am vrut sa ajung la un spectacol de fado si cum n-am ajuns si acum voi avea o noua sansa! Si tocmai  acasa la Cluj!

Ajung acasa, deschid in graba laptopul si dau search pentru detalii despre eveniment! Ma enerveaza ca mai trebuie sa astept atata, spectacolul are loc in 7 octombrie la Cluj, dar este si la Bucuresti in 3 octombrie si Timisioara in 5 octombrie! Biletele se pot cumpara online pe www.eventim.ro sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti). Eu mi-am cumparat din Iulius de la Carturesti.

fado-ana-moura-cluj

Si un al doilea search despre Ana Moura care m-a facut si mai fericita
*Este cea mai tanara fadista care a fost nominalizata  pentru premiul olandez Edison Award si a castigat premiul Amalia Rodriguez, dupa ce ambumul ei "Para Alem da Saudade" din 2010 a stat timp de 70 de saptamani in topuri!
*A cantat alaturi de nume mari internationale The Rolling Stones pt piesele "No Sugar" / "Brown Expectation" si Prince pentru piesa "Walk in Sand"

In concluzie in 7 octombrie voi ajunge sa-mi implinesc visul de a participa la un spectacol de fado, si nu orice spectacol ci unul de talie internationala interpretat de Ana Moura! 

Va place fado?  va doriti sa mergeti la un astfel de spectacol?

Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)



7 comentarii:

  1. Te rog, povesteste-ne despre Lisabona pe care ai revazut-o anul acesta. La anul, vreau sa ajung si eu acolo, asa ca orice detaliu si experienta imi va fi de folos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ascultat cateva piese inainte sa imi expun parerea. Este o muzica placuta, nu as asculta-o zi de zi, dar are ceva special. Ma bucur ca ne-ai impartasit despre Ana Moura si muzica fado.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am auzit pana acum despre acest gen muzical, dar cum zilele astea sunt foarte in the mood to try new things in materie de muzica, o sa caut si melodiile ei.
    In alta ordine de idei, ma bucur tare mult ca poti ajunge sa o vezi si ca se mai intampla sa vina si muntele la Mohamed. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. am vazut-o pe mariza la un festival plai, aici in timisoara. habar n-aveam ce inseamna fado pana atunci si am ramas rascolita, mi-a placut imens! am avut bilet si la cesara evora, dar din pacate s-a anulat concertul. multumiri multe pt informatie, dau un search sa vad de bilet pt ana moura :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am ascultat pana acum genul asta de muzica, nici nu stiam de existenta lui, dar o s-o fac de indata ce iti trimit acest comment. Nu pot sa nu observ ca ti-a intrat la suflet tot ceea ce are legatura cu Portugalia, cu Lisabona. Clar, e o destinatie ce nu trebuie ratata. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si prietena mea isi dorea sa ajunga insa nu cred ca voi putea s-o insotesc. In cel mai rau caz va merge singura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim promit sa scriu si despre Lisabona, am ramas cu multe vacante in urma! :(((

    Mihaela Pojogu mersi de vizita si de feedback

    Ana Q, dupa cum iti cunosc gusturile cred ca o sa iti placa!

    Aa sa imi spui ce te-ai hotarat! PACAT ca la Cezar Evora nu am ajuns :(((

    Nice daaaaaaaaa! Lisabona e orasul meu de suflet si cred ca va ramane mult timp

    Laurentiu sa incerci sa mergi si tu, sunt convinsa ca o sa iti placa

    RăspundețiȘtergere