Restaurant Fork&Cork din Cluj - parfum si aroma frantuzeasca

Este un restaurant la Cluj in care cum intri simti ca pasesti intr-un restaurant frantuzesc din Paris. Se numeste Fork&Cork si il gasiti pe str Mihail Velciu (fostul Amurg) nr 62 in cartierul Gheorgheni din Cluj. Exact la 5 minute de mine dar fiindca nu e chiar pe strada principala mi-a luat ceva timp sa-l gasesc. Dar ce intalnire placuta.

O vila mare ascunde atmosfera boema, clasica, stilata a restaurantelor frantuzesti. Dupa intrare, in spatele unei usi masive din lemn se deschide o camera mare, inalta, pe tonuri de verde inchis. Mobilier sobru, mici bijuterii de mobilier parca proaspat aduse din anticariatele frantuzesti, o masa mare ca de congres, imi amintesc de salonul unor prieteni de familie si nenumaratele onomastici petrecute acolo. Imi vine sa ii sun sa-i intreb daca au copiat de aici stilul, e prea asemanator, dar ma gandesc sa nu ii necajesc astazi. Ramane pe data viitoare. Desi am sa le propun ca onomasticile viitoare sa le serbam aici, avem intimitatea de acasa, mancarea delicioasa, iar la final platim nota de plata in loc sa stam cateva ore la bucatarie sa gatim si alte cateva mai apoi sa spalam vase!

restaurant-fork&cork

Urc la etaj unde in accelasi stil clasic, intim, ma asteapta o masa la geam, cu un trandafir mic galben intr-o vaza de sticla petite,triunghiulara. So french! Ma asez si desfac meniul. Am o surpriza cand vad ca e format doar din 2 pagini. Din nou clasic pentru restaurantele bune care merg doar pe specialitati. Ma simt exact ca-n Paris cand citeam meniul si nu intelegeam nimic. Chiar daca stiu ingredientele mancarea ramane o surpriza! Pot doar sa-mi imaginez cum arata un "Somon tartar cu tapenade de masline"; "Caviar de vinete cu chivas si rosii cherry" ; "Pave de somon pe brondae de salau" ; "Midii cu lapte de cocos si lemon grass"................ 
Poate ca v-am facut sa intelegeti gresit, Fork&Cork nu e intru totul un restaurant frantuzesc, e mai mult un restaurant cu specialitati internationale, dar pe care eu l-am gasit foarte frantuzesc. Poate si fiindca zilele astea mi-e tare dor de Paris si-l caut in filme, in restaurante, peste tot, putin din sentimentele ce le-am trait acolo.

restaurant-fork-cork-cluj

La aperitiv aleg Creame Brule de Foie Gras! Adica creame brule cu ficat gras (de rata). Foie gras este una dintre cele mai reprezentative retete frantuzesti, fiind prezent la toate mesele de sarbatoare. Realizarea unui foie gras este considerata o piesa de rezistenta a artei culinare frantuzesti, este un preparat foarte meticulos, dar care merita tot efortul. Primesc un pahar de cocktail cu minunatul foie gras brulee adica cu o scoarta de zahar ars si o textura mai cremoasa a acestui ficat alb-galbui, usor condimentat. Alaturi d-soara se grabeste sa-mi aduca un cosulet plin de felii de paine usor prajite, taiate triunghiular. Gustul e divin, rafinat, trebuie incercat.

-foie-gras

Felul principal ma pune din nou la incercare. Muschiulet in stil argentinian, somon, costite, pulpe de miel sau piept de rata? Aleg in cele din urma sa merg azi pe rata, Piept crocant de rata in sos de ghimbir! Completez ca pieptul de rata sa fie facut bine asa ca am ceva mai mult de asteptat. 
Numai bine am timp sa-mi savurez paharul de spritz si sa ascult indelung muzica jazz data suficient de tare incat sa nu aud conversatiile celor de la mesele alaturate. Povestesc. Cand primesc portia de mancare deja mi se facuse din nou foame asa ca savurez fiecare imbucatura. Rata e delicioasa si ce imi place mai mult e crusta condimentata, prajita de deasupra! Inmoi bine fiecare bucatica in sosul de ghimbir, apoi sting totul cu cate o imbucatura de telina! Preparatul asta l-as manca in fiecare zi! dar e mai bine mai rar, sa-l simt de sarbatoare! 


restaurant fork&cork

Desertul vine si el ca o surpriza Parfait d'Amour. Nici nu stiu cum sa vi-l descriu! Cert e ca e dulce. Foarte dulce. Crema de ciocolata invelita in crusta de migdale si alune. Felii de portocale trecute printr-un sirop dulce. Un biscuite crocant care completeaza textura cremoasa al desertului si el cu multa ciocolata.

desert-restaurant-fork&cork

Mai povestim un pic apoi iesim.
Asa arata o seara la Cluj cu parfum si aroma frantuzeasca! Dor de Paris
Thanks for visiting,

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

11 comentarii:

  1. Georgiana St.2:33 p.m.

    Oooo, Doamne! atat am de zis..in rest , salivez ca altceva :-D

    RăspundețiȘtergere
  2. Citind articolul tau am calatorit virtual la Paris
    Frumos scris, frumoase imagini care ne dau o idee despre ce vom gasi in acest restaurant.
    Multa eleganta la Cluj, un oras deosebit

    RăspundețiȘtergere
  3. Mamma mia cu arata! Imi place cum asaza in farfurie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rafinat, elegant, tipic frantuzesc :)! Interesant restaurantul! Piept crocant de rata in sos de ghimbir n-am mancat niciodata, dar nu suna si nici nu arata rau. Dimpotriva... Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Georgiana te astept sa mergem impreuna data viitoare cand vii la Cluj

    Crisalis multumesc de vizita si de comentariu

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihaela Dragomir5:34 p.m.

    Eu locuiesc la Cluj de o vesnicie dar nu am auzit de acest restaurant, ii voi propune sotului sa mergem. E exceptional ce ne-ai prezentat tu aici. In plus sotul meu e fascinat de cultura frantuzeasca

    RăspundețiȘtergere
  7. Nota 10, frumoasa, pardon savuroasa prezentare :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamne, ce-mi faci Alice? Salivez aici pe tastatura laptop-ului si ma conformez cu un senvis sec. :( me wants what u are eating there!

    RăspundețiȘtergere
  9. hmmm, arata toate super...niste costite ar merge :)

    RăspundețiȘtergere
  10. as testa oricand preparatele prezentate, ador fineturile de genul asta!
    tare-mi place ca testezi mereu chestii noi, asa imi dai curaj sa rup monotonia :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihaela daca sotul e mare pasionat de bucataria frantuzeasca trebuie neaparat sa il incercati!

    Maria multumesc

    Ana Q sper ca esti ok! hai la mine sa mergem impreuna la o noua degustare. Au mai ramas destule bunatati de incercat din meniu

    Coco daaa si costite!!!

    Aa numai chestii noi. Eu nu ma duc la restaurant sa mananc cartofi prajiti si sintele sau gratare ce stiu sa mi le fac si singura acasa :)

    RăspundețiȘtergere