Ce este un city-break? Merita o astfel de vacanta?

In weekend am primit pe facebook o intrebare de la un cititor: "tot am vrut sa te intreb: Ce inseamna de fapt un City Break? Ce servicii se asigura, etc ?" si mi-a picat fisa pentru un subiect bun de dezbatut cu pro sau contra. Agentiile vand astfel de pachete city break. Ce inseamna asta? Tradus exact inseamna "o pauza de oras". Noi spunem "unde iesim in weekend?" si asa a venit raspunsul englezesc "nature getaway si city break". 



City break-urile se fac doar in orase! Venetia, Roma, Paris, Istanbul, Praga, Amsterdam, Viena, Napoli, Londra, Barcelona, Lisabona par sa fie destinatiile preferate de turisti. Cele mai bune si rentabile city-break-uri le gasiti >>> AICI

Ce include un city break? Agentiile asigura transportul si cazarea! 
Transportul cu autocarul sau cu avionul! Din lipsa de timp ele se fac de obicei cu avionul. Si tot de obicei bagajul de cala si taxa de aeroport nu sunt incluse .... dar se poate sa prindeti oferte bune! Pe site-ul de mai sus, recomandat de mine, taxele sunt incluse!
Cazare 2 sau 3 nopti! La hoteluri de 3* sau 4*! De obicei plasate in zone semi-centrale! Adica nu chiar in buricul targului dar la distanta de mers pe jos de centru. Exceptii mai sunt desigur.
De obicei city break-urile se fac in weekend! De vineri pana duminica, sau pana luni.



Ele au fost special create pentru oamenii zilelor noastre, obositi, fara timp, care nu isi permit prea des o vacanta dar care iubesc city break-urile tocmai fiindca le dau posibilitatea sa fuga din contidian peste weekend, sa se detaseze si sa-si incarce bateriile cu un simplu click pe Cumpar Vacanta

Un city break prin agentie de turism in general are un pret mic! Unele oferte sunt chiar  la 120 la euro si cele mai scumpe vazute de mine ajung la 300 de euro! Diferentele de pret sunt date de compania aeriana cu care zburati (Tarom sau Wizz Air) de Hotelul la care stati, Nr de nopti incluse etc .... vreau sa spun ca daca vedeti 2 oferte spre Venetia cu preturi diferite nu inseamna ca e ceva putred la mijloc, doar ca pachetul de obicei contine altceva....

Este un city break prin agentie o afacere buna???
Pentru mine o astfel de excursie este prea scurta! Fiindca in general am timp si nu sunt constransa sa plec neaparat in weekend! prefer 4,5 zile. Dar pentru cei care au doar acele zile libere, poate fi o varianta. Insa depinde mult de ce include oferta. De exemplu Venetia, Paris, Londra, Amsterdam sunt orase extrem de scumpe! Daca gasiti un city break la 120 -150 de euro prin agentie, la un Hotel de 3* cu mic dejun e un pret  super extra bun! Excelent chiar. Avand in vedere ca si Booking are oferte asemanatoare pentru Hoteluri No Star (adica fara nici o stea) !  
In concluzie  aceste city break-uri  sunt uneori o afacere buna!

INSA Trebuie sa stiti ca o astfel de vacanta in final O SA VA COSTE
Pe langa pachetul propriu zis mai sunt cheltuieli aditionale, care nu sunt incluse dar care trebuie sa le platiti. Uneori transportul de la aeroport in centru. Asigurarea medicala. Obiective turistice. Mancare. Poate suveniruri. La final din 120 de euro se vor face lejer 250 euro/persoana! Eu asa am patit cu city break-ul in Venetia. Ca sa nu aveti multe cheltuieli aditionale va recomand sa vedeti ce include oferta. Daca pe langa cazare si drum mai aveti taxele de aeroport incluse si transferul inclus deja economisiti foarte mult. Totul e sa studiati cu atentie ofertele si sa nu alegeti pretul cel mai mic ci oferta ce va asigura cele mai multe servicii. 


La fel de bine puteti face city break-uri pe cont propriu!
Diferenta de pret nu e foarte mare. Maxim 100 de euro. Fiindca la fel platesti Compania Aeriana + Hotelul + bagajul + transferul + mancare + obiective turistice  etc ...
De obicei eu cu accea diferenta imi asigur inca 2-3 zile de vacanta in prelungire. Asa am facut in city break-ul din Toscana. Astfel am reusit  sa vad un oras mult mai in profunziume, sa vad mult mai multe aspecte ale lui pe care in 2 zile e greu sa le cuprinzi. Si am facut si o vizita in Siena
Parerea mea e ca in 2 zile nu reusesti sa te simti si in vacanta dar sa faci si turism. Insa e o evadare din cotidian si merita sa le luati in calcul

Vezi articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

22 de comentarii:

  1. Eu nu vad un city-break ca vacant, ci mai degraba ca un week-end altfel. Majoritatea calatoriilor mele sunt asa pentru ca nu pot lua vacante lungi si atunci calatoresc de vineri pana duminica seara sau luni dimineata. Nu ajungi sa vizitezi tot, dar nu asta e idee, ci mai degraba sa schimbi decorul, sa iei o cafea in Italia sau un croissant intr-un bistro parisian. Este mai scump, mai ales calatorul roman, dar cred ca este una dintre cele mai iubite distractii de week-end pentru cei din vest.

    RăspundețiȘtergere
  2. Kadia am vazut ca si Londonezii iubeau city break-urile. E drept ca isi si permit, mai ales o tura la Paris cu trenul, nu faci nici 2 ore si te afli intr-un oras complet diferit, cu o bucatarie noua etc. Oricum ideea e ca daca ai bani poti face 2-3 city break-uri in accelasi oras si sa vezi cumulat cat o calatorie normala. Dar cu mai mult fun ...
    Am si eu niste prieteni care si-au luat bilete de avion pana in Italia doar asa "ca sa bea o cafea". Fiindca erau ceva gen 80 ron au zis ca merg pt 1 singura noapte sa schimbe locatia putin :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Prefer de multe ori city break-urile pentru ca de vacante complete nu am timp. Un weekend intr-un anume oras imi ofera atat momente de rellaxare cat si posibilitatea de a face cumparaturi, in special haine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Laurentiu weekend-uri cu shopping si eu visez. Milano, Viena, Londra, Paris sunt doar cateva destinatiile unde m-as duce!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe mine m-a atras intotdeauna ideea unui city-break in Paris sau Praga. Am cautat pe net ofertele diverselor agentii si nu mi s-a parut rentabil sa platesc in jur de 300(poate chiar mai mult) de euro pentru 2-3 zile. Cu 120 de euro nu am gasit nimic, niciodata...
    Poate, cine stie, daca intr-o buna zi situatia mea financiara se va schimba radical voi lua serios in considerare si acest gen de vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doar o scapare de weekend mi se pare prea putin asa ca in afara de weekend am mai adaugat 1 - 2 zile :) City-Break-urile mele prelungite au fost Paris si Barcelona. La Paris am luat prin agentie, iar la Barcelona direct de pe net. A fost mai bine ce-am ales eu pe net decat ce mi-a oferit agentia. Avand in vedere ca acum e WizzAir la Craiova probabil ca urmatoarele city-break-uri vor avea legatura cu cursele care pleaca din Craiova. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nice cand mai gasesc astfel de oferte am sa scriu despre ele! Promit
    300 de euro mi se pare si mie foarte mult. Mai ales in comparatie cu salariile romanesti :((

    RăspundețiȘtergere
  8. Natural per total care te-a costat mai putin? Cea pe cont propriu sau prin agentie?
    Barcelona e cam echivalent cu Paris la preturi, parerea mea. Si acum sunt curioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Noi cand iesim pe Valea Prahovei cheltuim catre 300 de euro si nu ne trezim cu Colloseumul sau Turnul din Pisa la picioare. Nu zic ca aceste vacante sunt ieftine dar o sa-i propun sotului sa ne reorientam. Multumesc pentru pont

    RăspundețiȘtergere
  10. Am făcut nişte city break-uri minunate la Cluj şi la Munchen :)
    În general mi se par destul de scumpe, cel puţin din ofertele pe care le-am găsit eu, dar nici n-am stat să cercetez prea bine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Aliceee, multumesc mult pentru raspuns.
    Asadar City Break inseamna ca ai asigurat doar cazarea si transportul ... restul e pe cont propriu.
    Dar, de exemplu, daca cumpar online un city break cu plecare din Timisoara si eu sunt din Arad, atunci de unde ridic biletele de avion sau de cazare?

    RăspundețiȘtergere
  12. Chris sa faci turism in Romania la Hotel de 3-4 stele costa si la noi. Chiar multttt
    600 ron numai cazare +mancare + drum + telecabine etccc da, cam acolo se ajunge. Diferenta e ca in straintate nu mananci la restaurante de lux in banii astia, ci mai subtirel .... Nici hotelurile de 3 stele nu arata super bine, desi Ibis-ul din Budapesta a fost lux. Depinde, e la noroc

    Andra :) ma bucur sa aud de Cluj ....... tu ce parere ai avut, e cu mult mai scump in straintate fara de Romania?

    Ioan in mod normal o sa va vina pe e-mail si le printati. Atat biletul cat si voucherul cu datele de cazare. Dar depinde de la agentie la agentie. E bine sa sunati inainte si sa intrebati.

    RăspundețiȘtergere
  13. Au si parti bune si parti mai putini bune city-break-urile. Eu nu prea fac astfel de iesiri departe, pentru ca de fiecare data cand am calculat bugetul mi-a iesit destul de scump pentru un weekend. In plus sunt putine destinatii accesibile direct din Tours cu avionul, multe dintre ele nu ma tenteaza, iar daca plec de la Paris, bugetul s-a dublat clar :)). Sper cu timpul sa adauge si alte destinatii. Imi plac iesirile de weekend, dar imi place mai mult sa le fac cu masina, sa am mobilitate si sa nu includa neaparat orase mari. Dezavantajul este ca asa nu poti ajunge prea departe in 2 zile.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Alicee: În afară sunt mai scumpe cheltuielile cu mâncarea, cel puţin în cazul meu aşa se întâmplă de obicei. Depinde şi de hotelul la care stai, unul mai bun poate fi scump chiar şi la noi. Şi la Cluj am mers cu avionul, şi chiar dacă nu a fost ieftin, măcar am economisit mult timp faţă de varianta cu trenul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Larisa asa e. Cu masina ai mai mare flexibilitate si te costa mai putin. Cu avionul intr-un weekend pierzi mult timp pe drumul propriu zis, orele din aeroport, drumul la aeroport etc.
    Eu am facut city break-uri in Romania. Unul la Sibiu acum vreo 2 ani si unul la Oradea.
    Am fost multumita de ele, cel de la Sibiu chiar m-a costat sub pretul estimat. E drept ca e la 2 ore de Cj :)

    Andra :) si eu cheltui mult pe mancare in special maruntisuri (fructe, suc, iaurt) etcc la final se aduna! Pe langa mesele la restaurante
    Cu trenul Bucuresti-Cluj iti petreci tot weekend-ul pe drum! Categoric nu merita!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru cei care nu au prea mult timp la dispozitie, city break-urile sunt ideale. Mie imi place sa fac asa ceva din cand in cand si intotdeauna am senzatia ca au fost mai lungi de 2-3 zile. Dar, intr-adevar, nu ma duc acolo cu gandul de a vizita (toate) obiectivele turistice importante, ci doar pentru relaxare, schimbat peisajul, mancarea, aerul. De obicei aleg un singur punct de atractie pe care sa-l vizitez. Dar niciodata nu am mers prin agentie, intotdeauna imi aranjez singura, este mai convenalbil si uneori mai ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  17. N-am fost niciodata intr-un city break, dar mi-as dori. As vrea sa vizitez astfel Roma, Londra, Istanbul. Sunt constienta ca nu mi-ar ajunge acele zile ptr o vizita asa cum trebuie, dar...ar fi macar ceva.
    Eu as alege city break daca ar fi ok ca si pret, ptr ca nu mi-ar fi greu sa-mi iau mai multe zile de concediu. S-ar merita doar daca n-as avea bani ptr 7 zile, ci doar ptr 2 zile intr-un oras nou.

    RăspundețiȘtergere
  18. Depinde de ....circumstante.
    Dar musai sa aiba 3 zile, sunt cam lenesa pentru doua mai ales daca e lunga distanta. Plus ca ma obosesc zborurile cu avionul am nevoie de somn sa-mi revin

    RăspundețiȘtergere
  19. DAR ...sigur ca merita daca esti descurcaret si poti sa calatoresti cu bani putini, eventual sa cheltui putin si sa te simti bine.

    RăspundețiȘtergere
  20. si mie mi se pare ca 2 zile sunt prea putine pentru a vizita un oras din strainatate. am fost in city breakuri in Viena, Praga si Venetia, dar de fiecare data am ramas cu ideea ca trebuia sa stau mai mult. Asa ca am decis ca ori ma duc pentru cel putin 4 zile ori o las moarta :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru mine ar fi obositor, cum nu sunt plecari directe din oras o zi o pierd numai pana la Bucuresti, ajunsa acasa iar am nevoie de o zi sa-mi revin si sotului de asemenea. Nu este tipul de vacanta potrivit noua.

    RăspundețiȘtergere
  22. mi se par excelente, macar unul pe an daca se poate!

    RăspundețiȘtergere