10 Observatii despre mancarea Indiana

Cei care ma cititi demult stiti probabil ca imi place sa incerc mereu chestii noi si ca nu spun NU la nici o provocare. Mai trebuie sa stiti si ca iubesc mancarea internationala si ca ma implic in a cunoaste-o cat mai bine! Mancarea indiana e printre descoperaririle acestui an! V-am povestit pana acum despre tapas-urile spaniole, despre prajiturile marocane, despre cous-cous-ul si ceaiul marocan iar azi a venit timpul sa vorbim despre mancarea indiana!

10 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre mancarea indiana



1.Mancarea indiana nu inseamna doar mancare picanta sau mancare extrem de condimentata!
Mancarea indiana poate fi simpla, usor condimentata, hot sau spicy! Acestea sunt de obicei semnalate in meniu! E adevarat insa ca in bucataria indiana se folosesc cele mai multe condimente, ierburi si mirodenii din lume!

2. Preparatele indiene contin vita!
Desi vaca e animal sacru in India comunitatile de indieni musulmani mananca vita!

3. Mare parte din populatia Indiei e hindusa asta inseamna ca multi sunt vegetarieni!

Restaurantele indiene au o categorie stufoasa de mancaruri vegetariene = DIET Friendly

4. Cea mai populara carne in India e carnea alba
Puiul in general (marinat, prajit, inabusit, in sos, cu condimente etccc)

5. Orezul Basmatti sta la baza mancarurilor indiene!
Eu m-am indragostit de el, are un gust foarte bun chiar si fara sa-i adaugi nimic! Biryani este un fel de mancare cu orez foarte apreciat de indieni.

6. Curry in India nu este un condiment ci un amestec de mai multe condimente!
Curry in general se refera la mancarea cu sos! Nu are legatura cu un condiment in particular desi in Anglia este acea baza de curry adica un amestec de condimente prestabilit! Din aceasta cauza fiecare restaurant are propria lui reteta de curry!

7. In India prajiturile sunt foarte dulci iar deserturile sunt pe baza de lapte si iaurt

Prajitura traditionala arata ca un fursec, e intr-o mie de culori, e bine insiropata si foarte dulce! Dulciurile traditionale consta in inghetata de casa, budinca de lapte si orez, galuste de branza etccc! Bautura traditionala in India e lassi si e pe baza de lapte (un fel de shake cremos)! Preferatul e cel cu mango!

8. In India rareori se consuma alchool!

Bauturile traditionale fiind ceaiul negru cu lapte, lassi si limonada!

9. Painea indiana se numeste Naan si este in diferite combinatii

As putea spunea ca seamana oarecum cu o lipie mai crocanta, insa e de fapt paine si multe feluri sunt umplute cu (carne tocata, carne cu chili si usturoi, paine indiana cu stafide si caju, o nebunie de arome )

10. Dintre vasele speciale folosite in bucataria indiana este Cuptorul Tandoori si Wokul Kadai

Cuptorul Tandoori din cele mai vechi din lume, este folosit si azi! E din teracota si din cate am inteles seamana cu cuptorul pentru pizza doar ca azi se utilizeaza cu gaz!

Bonus! In India preparatele traditionale se fac din produse si legume locale de accea mancarea este foarte diferita dintr-o regiune in alta! Ca sa cunoasteti cu adevarat bucataria indiana trebuie sa colindati ceva prin ea!

Dintre termenii folositi in bucataria indiana 
Samosa se refera la coltunasi  (dumplings pe engleza)
Masala e o combinatie de condimente! 

Poze si mai multe retete + informatii aici  --> Restaurantul indian Indigo din Cluj

Thanks for visiting,



Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click) 

13 comentarii:

  1. Eu am un amic din Sri Lanka si a gatit de cateva ori mancare traditionala de acolo. Mi-a spus ca in mancare lor sunt influnte indiene dar si chinezesti. A fost delicioasa, am mancat cel mai bun pui cu orez (fara curry, sau altfel de sos) si cu legume si ou ... o amestecatura absolut delcioasa, mereu ii spun sa ma cheme la masa cand gateste. Chiar ieri a facut painea de care spuneai tu, mai crocanta decat o lipie, foarte buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. Spre rusinea mea, eu anul acesta abia am incercat mancarea chinezeasca, dar sper sa experimentez mai mult curand :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubesc mancarea indiana! O iubesc!
    Si, desi in general sunt iubitoare de carne, cand vine vorba de mancarea indiana prefer preparatele vegetariene: cele cu linte (daal) sau cu spanac (palaak paner) in mod particular.

    RăspundețiȘtergere
  4. Georgiana esti o norocoasa fiindca ai pe cineva sa iti faca mancare indiana mereu!
    Si noi mergem la restaurant dar mi-ar placea sa incerc retete mai variate!

    Andra sper sa ajungi si la mancarea indiana si sa ne spui daca ti-a placut!

    Alexandra eu inca din categoria vegetarian nu am mancat in schimb am mancat branza fiarta cu sos si mi-a placut super mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru incursiunea din bucataria Indiana, am gustat din cateva preparate luate din Asda, dar nu mi-au placut. As incerca si intr-un restaurant.

    RăspundețiȘtergere
  6. am un amic care lucreaza la un restaurant indian si mi-a adus cateva preparate, folosesc condimente foarte puternice, e unul pe care nu reusesc sa-l asimilez deloc si nici nu stiu cum se numeste. ce-mi plac sunt pireurile dulci din morcovi, banane sau chiftelutele de mazare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi plac aromele din bucătăria indiană :) Mi-a plăcut mult puiul tikka masala, am mâncat o dată la un restaurant cu specific (care acum din păcate nu mai există...). Şi ceaiul negru cu condimente, evident :D
    Felurile vegetariene nu sunt neapărat diet friendly, însă unele sunt chiar delicioase :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu mâncarea chinezească sunt veche prietenă, dar pe cea indiană am încercat-o abia anul acesta. Şi mie îmi place să încerc mâncăruri noi şi cum am avut ocazia, nu am spus nu. Pentru o primă încercare nu pot să spun că nu mi-ar fi plăcut, dar nici nu am fost superentuziasmată. Am luat două feluri de mâncare cu carne, unul cu pui şi unul cu vită şi au fost foarte, foarte condimentate. Dacă nu erau aşa de puternice, mi-ar fi plăcut mai mult. Mi-a plăcut ceaiul cu lapte, dar lassi este prea dulce pentru gustul meu. Din păcate, la restaurantul acela, desertul se terminase şi nu aveau nimic din această categorie. Mi s-a părut ciudat să rămâi aşa. Este un restaurant din Bucureşti, Ganesha se numeşte. Personalul a fost foarte amabil şi vom mai merge, poate găsim şi desert. Gusturile, ca toate cele în viaţă, se mai şi educă. Ştiam că este foarte dulce şi trebuie să mai încerc. Cred că totul este foarte intens, pregnant, în cultura indiană. De la gusturi foarte puternice, până la culori şi sentimentalism.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihaela mi-a placut super mult analiza ta asupra mancarii indiene: "De la gusturi foarte puternice, până la culori şi sentimentalism" nici nu puteai sa spui mai bine!

    Andra :) ai dreptate inele de ceapa pane, foarte folosite in bucataria lor nu sunt deloc diet friendly!

    Aa la restaurantul din Cluj nu se folosesc condimente atat de puternice. Mancarea e adaptata pentru romani :)

    Mihaela eu nu am incercat din Asda doar dumplings chinezesti dar nu au legatura cu cei din restaurante ...

    RăspundețiȘtergere
  10. o multitudine de culori, imi place, dar comand ce cunosc, nu ma aventurez!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu prea am gasit carne pe meniurile restaurantelor din sudul Indiei. Am fost vegetarieni de nevoie timp de doua luni, dar nu am simtit ca ne lipseste carnea.
    In Kerala si Tamil Nadu folosesc in orice nuca si uleiul de cocos. La fel cum folosim noi ceapa si uleiul de floarea soarelui.
    Am fost la restaurante si in Bucuresti, dar nu am regasit gustul naan-ului preparat in tandoori. E un cuptor vertical si, pentru coacere, naan-ul se lipeste in partea de sus a peretelui interior al cuptorului incins.
    Anumite retete le prepar si acasa. Casul nesarat e numai bun pentru palak paneer sau paneer tikka masala, pasta de ghimbir cu usturoi se prepara usor cu mixerul vertical, iar condimente indiene se gasesc in magazine (Mega Image).
    Partea amuzanta e ca pana sa plecam in India nu ne atingeam de mancarea iute, iar acum ni se par ardeii prea putin iuti :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Adriana foarte interesante observatiile tale despre mancarea indiana. Eu inca nu am ajuns in India dar imi doresc foarte mult ca sa pot face termene de comparatie corecte :) si sa incerc cat mai multe preparate...

    RăspundețiȘtergere