Prima mea vizita la un templu hindus din Londra

Indienii sunt o comunitate prea numeroasa, prea veche si prea bine inchegata pentru a nu avea propria lor casa de rugaciune la Londra. In 1995 a luat nastere templul Swaminarayan Mandir din cartierul  Neasden, Londra dupa ce a fost construit in India de peste 1500 de artisti si mestesugari care au sculptat timp de 3 ani marmura alba, pentru a realiza ce vedem noi azi la Londra un imens templu hindus, cel mai mare templu din Occident si cel mai mare templu hindus din afara Indiei. Si cum Londra e de o diversitate culturala cum nu am mai intalnit am incercat sa vad si celelalte aspecte ale ei, mai putin englezesti. Cum ar fi sa particip la Anul nou Bangladez sau sa merg la un Templu hindus!

templu-mandir-londra

Gasesc cu greu templul. 

Nu doar fiindca e un drum destul de intortochiat de la statia de metrou Neasdan pana acolo ci si foarte lung si nu tin minte sa fi vazut indicatoare (doar cand m-am intors) Semn ca am luat-o gresit de la inceput.Oamenii ma ghideaza spre directii opuse astfel incat aleg la intamplare si tot nu zaresc in departare templul ceea ce ma face sa cred ca m-am pierdut. Noroc ca pe drum observ un cuplu la fel de ratacit ca si mine, cu un aparat foto la gat, ghicesc ca si ei merg tot acolo, ii abordez si ne hotaram sa mergem impreuna, dupa instinct. Intr-un final dupa ce traversam un teren de fotbal intr-un colt de strada il zarim. Impunator, plin de dantelarii fine din marmura alba mata, care iti fura ochii. Facem poze din mai multe unghiuri apoi dam sa intram dar repede vin cei de la security si ne indica o sala de peste drum unde sa ne lasam bunurile. Inclusiv aparatele foto.

templu-mandir-londra


Dam it!
Trebuie sa ne descaltam apoi putem intra in prima sala care spre surprinderea mea e plina de suveniruri si produse din India (pana si sosuri si creme miraculoase etc) adica nu neaparat bisericesti si am un gust amar ca nu am batut atata drum pentru asta. Nici nu cred ca in templele din India intri prima data prin mall ca sa te cureti prin shopping si apoi sa te rogi pentru a avea mai multi bani sa faci cumparaturi si mai multe la templul urmator.

Pentru prima data intr-un templu hindus

Ma indrept  spre baie ca sa imi curat mainile si fata, stiind ca asa se face la musulmani. Si cum despre religia hindusa si al lor zei nu prea stiu decat ce-am mai citit prin cartile lui Osho (despre karma, ciclul de viata fara intrerupere, sufletul si bagajul de calitati e singurul pe care il vei duce cu tine si in lumea cealalta / daca ai facut rau intr-o zi tot se va intoarce la tine/ la fel si daca ai facut bine etccc ) am zis sa nu ma fac de rusine. Apoi sunt invitata pe un culuar pe unde se intra in templul propriu zis-zona de rugaciune. Inauntru sunt cativa indieni care stau cu capul plecat si se roaga, amicii turisti stau pe jos in pozitia de meditatie si ``Mediteaza?`` si eu decid sa nu adopt nici o pozitie ci sa ma asez confortabil cu spatele de o coloana si sa admir toate incrustratiile astea in marmura o desfatare de pus in colectia cu `nou tip de arhitectura vazut`, toata magia din jurul meu, sa adulmec mirosul de iasomie, sa urmaresc cum dispar urmele pasilor credinciosilor de pe marmura rece, sa ascult mantrele sacre `ca de inteles nu am cum fiindca nu-s pe engleza`` sa spionez cu privirea  fiecare indian care se roaga la cate un zeu din cei patru din incapere. Observ ca nu e accelasi ritual de la un zeu la altul. Oamenii se roaga diferit. Fiecare zeu e simbolizat pintr-o statuie mare de bronz (tin minte elefantul) si fiecare e burdusit cu ofrande de flori si cateva betisoare parfumate. Arata ciudat asa un elefant cu o coronita cu flori care aproape zambeste. Ma simt idioata fiindca nu cunosc semnificatia lor, eu fiind un simplu turist interesat de frumos! intre timp m-am interesat si pe zeul cu cap de elefant il cheama Ganesh!


templu-hindus-ganesh

Sala aceasta are ceva aparte. Am stat inauntru mai bine de o ora fara sa simt trecerea timpului, fara sa ma simt ciudat ca privesc prea mult si incerc sa inteleg prea departe. A trait ceva inexplicabil in templul asta. Ceva ce nu am mai simtit niciodata. Ceva prea profund. Am fost poate prea curioasa si incantata. Poate ca feng shui-ul lor chiar functioneaza fiindca sala aia era plina de energii ....


Cum inauntru nu e voie sa facem poze, aceasta e preluata de aici:
https://d1fxvmuw4ne63m.cloudfront.net
Reprezinta festivalul Diwali (festivalul luminii) cel mai important din India
care se sarbatoreste in Templul Mandir
Te invit sa citesti si articolul --> Anul nou bangladez - pentru o zi am fost in India

diwali-templu-hindus

Citeste toate articole despre Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

15 comentarii:

  1. As fi curioasa si eu sa ajung macar o data intr-un astfel de templu. Adevarul e ca pana nu am citit aici, nu-mi trecea prin cap:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vacanta Reusita la Londra sunt 3 astfel de temple, acesta e cel mai mare si mai sunt:
    Templul Shri Vallabh Nidhi UK, Wembley si Templul Bhakti Vedanta Manor, Watford
    Eu zic ca merita vazut o data in viata! la fel ca si vizita la moschee, cred ca e o amintire demna de pus la colectie cu locuri inedite vazute!

    RăspundețiȘtergere
  3. De ceva timp vreau sa merg la templul asta dar inca nu am ajuns. Am tot amanat. In prima zi cand va fi soare, acolo voi fi prezenta, e superb pe dinafara, ma gandesc ca inauntru e si mai si !

    RăspundețiȘtergere
  4. Georgiana merita vazut!
    Inauntru e plin de sculpturi in marumura (se vede in ultima poza) tavanul e arta pura! E chiar deosebit, merita vazut

    RăspundețiȘtergere
  5. cu atatea decoratii nici nu ma mir ca n-ai sesizat trecerea timpului! pe mine toate locurile de rugaciune ma incarca pozitiv, parca plec mai impacata cu mine de acolo si imi promit sa fiu mai buna...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ar placea sa ne povestesti intr-o zi live din India ce e pe acolo si cum percepi in comparatie cu tarile arabe

    RăspundețiȘtergere
  7. Aa si mie imi plac dar nu chiar toate. Cele austere, reci ma fac sa ies repede din ele! Insa cele pline de culoare, decoratii si oameni modesti imi plac la nebunie!

    Hapi imi doresc foarte mult sa ajung in India! initial mi se parea prea riscant si primejdios, dar ma pregatesc treptat sa las deoaprte conceptiile occidentale, sa ma deschid mai mult! sa fiu mai toleranta! cred ca iti trebuie o anumita "maturitate" ca sa poti sa te bucuri de India cu adevarat si sa stii ce sa vezi si prin ce se caracterizeaza aceasta tara! Momentan ma informez :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta chiar e o experienta inedita. Mai ales pentru cine e dornic sa afle cat mai multe despre lumea in care traieste. :D M-ar fi mirat sa va lase cu aparatele foto... Daca nu sunt permise la Mogosoaia... :))

    RăspundețiȘtergere
  9. In moscheea din Casablanca aveai voie sa faci poze dar fara blitz ....
    E drept ca se plateste intrare ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesant! Nu prea stiu multe despre religia hindusa, nici nu m-a tentat vreodata sa aflu, dar o astfel de experienta cred ca este inedita. Daca as avea ocazia cred ca mi-ar placea sa vizitez un astfel de templu...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu nimic despre templele hinduse, de fapt celelalte religii imi sunt necunoscute.
    Cladirea e impunatoare,

    RăspundețiȘtergere
  12. E prima oara cand citesc undeva despre un templu hindus in Londra si, cu toate ca nu am vizitat inca minunata capitala engleza (desi imi doresc din tot sufletul), cand o sa se iveasca ocazia sper sa vad si aceasta minunatie arhitecturala.

    RăspundețiȘtergere
  13. uite aici un site blog despre India, poate te ajuta: ourjaipur.com ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. n-am stiut ca exista acest templu hindus in Londra pana acum ; pacat ca nu ai putut face poze in interior...

    RăspundețiȘtergere
  15. mi-ar placea sa vizitez, ar fi interesant!

    RăspundețiȘtergere