Chirie la Londra – preturi, site-uri, sfaturi ca sa gasesti chirie ieftina

Cel mai scump considerent din viata unui emigrant la Londra este chiria. Chiria mananca incredibil de multi bani si chiar fara sa ai pretentii enorme poti usor sa platesti mai bine de un salar pe luna. Insa cu putina chibzuiala, cercetare si noroc poti sa gasesti chirie ieftina la Londra, intr-o zona frumoasa, intr-o casa frumoasa. Pentru inceput am sa va dezamagesc spunandu-va ca nu e atat de usor sa gasiti chirie la Londra. Am cunoscut persoane carora tot procesul le-a luat si 3 saptamani. Asta fiindca sunt cateva probleme cu care o sa va loviti.

chirie-londra-apartament-camera-uk

1. Chiriile se dau extrem de repede
Pentru inceput cautati o chirie intr-un hotel sau hostel ieftin. Eu am rezervat >>> AICI
Nu va recomand sa platiti chirie in avans, din Romania, inainte sa vedeti casa. Asa ca preferabil ajungeti acolo si incepeti cautarea. O sa vedeti un sir lung de chirii si camere disponibile pe Romani in Uk, Gumtree, Zoopla, RightMove, Make ur move.uk.  Cand suni 80% din ele sunt deja ocupate. De fapt nu sunt valabile decat cele adaugate in ultimele 2 zile (maxim). Ce am experimentat la Londra n-am mai intalnit in viata mea si nici nu credeam ca este un oras in lume unde chiriile se dau ca painea calda. Azi se pun afisele cu chiriile si in 4-5 ore sunt date. Cererea e atat de mare incat piata imobiliara e intr-un flux continuu de vanzare/inchiriere. Din cauza asta si preturile sunt supra-evaluate si proprietarii putin abuzivi...

2. Bugetul. Preturile la Londra sunt  chiar o problema. Cred ca negocierea e un termen strain avand in vedere situatia expusa mai in sus. Preturile nu prea le mai stiu acum, dupa 1 an de cand am venit de la Londra dar pe vremea aia preturile stateau cam asa (in zona 3-4/ intr-o camera/casa modesta, fara design deosebit/mobila antiq veritabila sau de la Ikea ... o locuinta obisnuita) costa:

-O garsoniera era intre 800 si 1200+ de lire
-O camera single era 280/350+ de lire/luna
-O camera dubla era 500+ lire/luna
-O casa cu 3-4 dormitoare era de la 1500+ lire in sus

*Pretul afisat pe site-uri e pe saptamana desi unii proprietari o vor recalcula apoi sa o platiti o data la luna. De obicei pretul chiriei include si intretinerea, taxele daca aveti noroc chiar si netul.
*Majoritatea emigrantilor la Londra locuiesc in case mari, 6-8-10 persoane pe casa, cu numeroase dormitoare fiindca pretul casei impartit revine mult mai putin de persoana ....
*Cand ajungeti la Londra, pana o sa gasiti chirie cautati cazare la hostel-uri sau un apartament (daca sunteti 2) pe AirBnB.com  au cam cele mai mici preturi. 40-50 dolari/noapte/camera dubla. Iar la hostel e cam la fel 15-20/lire/pers/noapte.

3.Ce trebuie sa stiti despre casele din Londra
Toate casele in care eu am intrat in Londra mi s-au parut inghesuite. Nu neaparat mici, per total au dimensiuni ok dar camerele sunt totusi cam micute, holurile inghesuite, bucatariile la fel, scarile abrupte, asa era casele pe vremea victoriana si nimic nu s-a schimbat. Daca stati multi intr-o casa traficul va fi ingreunat. In rest sunt frumoase si de obicei chiriile vin cu mobila noua sau in stare foarte buna. E drept ca sunt si care arata mai jalnic decat la noi. E o chestiune de gusturi si noroc.


4.Londra a dezvoltat o cultura de chiriasi. Ce trebuie sa iei in considerare cand te muti la Londra
Am ramas surprinsa cand treceam pe strazi si tot a doua casa avea tablita cu rent a house a agentiei imobiliare de unde puteai inchiria. Pe strazile din cartierele cu emigranti zilnic vezi oameni care se muta si scot in strada bunurile care nu le mai duc cu ei, uneori noi, folosibile (aparate de facut sport, dulapuri, fax, cd-uri etccc). Am vazut si masini care asta fac toata ziua colecteaza bunurile de pe strazi. E o cu totul alta lume la Londra, un oras in care cu cat te indepartezi mai mult de centru e tot mai accentuata amprenta chiriasilor, insa in accelasi timp ramane o Londra cu arhitectura uniforma si strazi curate.

*Cand va mutati la Londra aveti in vedere distanta pana la mijlocul de transport (preferabil cat mai aproape de metro sau de statie de bus) cat mai aproape de job (evident daca aveti unul) uitati-va sa aveti magazin alimentar in apropiere si cercetati bine casa fiindca o data semnat contractul nu mai puteti da inapoi! 

Cum sa gasesti chirie ieftina la Londra

Prin Agentiile imobiliare vedeti poze, aveti multe variante si preturi destul de bune. Atentie! agentiile au chirii doar in zona in care se afla! Nu mergeti sa cautati chirie in agentiile din Vest daca doriti in Est, si invers. Majoritatea agentiilor imobiliare cer contract de munca, contractul pe casa se face pe minim 6 luni si din start aveti de platit Garantie o luna + Chirie o luna +Comisionul agentiei (comisionul costa in general 100 lire/pers)

Site-uri: Romani in uk e folosit in special de romani. Iar Gumtree e cel mai utilizat pentru chirii din Londra, daca nu va deranjeaza sa stati cu oameni din alte colturi ale lumii. Si mai sunt multe altele mai mici... As spune ca un avantaj al site-urilor ar fi faptul ca nu au strictetea agentiilor imobiliare vorbind direct cu proprietarul sau cu un reprezentant,plus economia de bani evitand comisionul. Insa cel mai mare dezavantaj e faptul ca puteti pierde mult timp pana sa gasiti o chirie buna. Nu toate informatiile de pe site-uri sunt corecte, uneori chiriile prezentate acolo nici nu exista in realitate......

Anunturi din vitrine. In cartierele cu foarte mult imigranti, mai ales in zona de Est o sa vedeti anunturi in magazine, gherete, chioscuri, pe stalpi, peste tot. Nu stiu cat de credibile sunt aceste anunturi, insa in magazine puteti intreba mai multe detalii despre ele. Avantajul lor e ca daca va intereseaza o zona anume stiti sigur ca chiriile din vitrine sunt in acea zona, deci mergeti la tinta. Dezavantajul este ca nu stiti peste ce persoane o sa dati ...

Si acum sa va spun cum am gasit eu chirie buna si ieftina la Londra


A doua zi la Londra I. mi-a spus ca o sa vorbeasca cu agentul imobiliar care i-a gasit casa unde stau acum,  sa vada daca nu are o camera libera pentru mine. Deci la Londra sunt si agenti imobiliari (individuali) despre care poti afla din gura in gura sau probabil prin forumuri, care au diverse locuinte/camere de inchiriat, la pret mai mic decat pietul pietii, cu sau fara contract.... Trebuie sa recunosc ca imi era groaza de ideea de a locui singura cu un strain.Daca as fi ales sa locuiesc printr-un site as fi locuit cu un roman, macar stim cu cine aveam de a face, insa asa poti sa nimeresti chiar cu orice natie (indian, pakistanez, arab etcc) Mai putin probabil englezi ...
In vacante mereu aleg sa stau in hostel-uri nu doar din considerente financiare ci si fiindca imi place sa socializez si sa cunosc viata strainilor din alte colturi ale lumii, insa 5-7 zile intr-un hostel nu se compara cu viata de zi cu zi si problemele ce apar inevitabil in timp din cauza culturii, a educatiei atat de diferite. Sotul meu e marocan si am locuit in Maroc, am stat 4 ani intr-un camin studentesc alaturi de fete pe care nu le stiam dar care acum sunt cele mai bune prietene ale mele deci nu eram chiar la prima experienta de acest gen. 

Agentul imobiliar mi-a gasit o casa aproape de I. cu o doamna din Caraibe si pana la urma am acceptat....Insa viata cu un strain e ca o calatorie si fiecare calatorie are o poveste de spus.

In episodul urmator, despre cele 3 luni petrecute in casa Kassandrei ...
Va Urma...
Citeste jurnalul meu de emigrant la Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

16 comentarii:

  1. Foarte interesante articolele tale! Aflu ceva nou in fiecare articol. De-abia astept noul articol. :) Sunt curioasa cum a fost cu casa Kassandrei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare, foarte utile informatiile din articol. Multumim si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu sunt curioasa cum te-ai inteles cu doamna din Caraibe, uneori e dificil sa convietuiesti cu familia, parintii sau partenerul, daramite cu un strain.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tare articolul, multumim! astept cu nerabdare continuarea ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta aceasta serie de articole despre experienta ta. Abia il astept pe urmatorul. Multumesc mult ca impartasesti si cu noi...

    RăspundețiȘtergere
  6. In Scotia a fost similar, cel mai ieftin gasisem intr-un anunt afisat intr-o vitrina, dar multe din casele pe care le avea proprietara erau cam darapanate. Am laut mai apoi cu un alt roman si am impartit chiria, scumpa intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  7. mi-ar placea tare mult sa vad Londra, dar nu cred ca as vrea sa locuiesc acolo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte utile informatiile din articol. Multumim si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am stat si eu in Londra pentru o perioada de timo si aveam nevoie de astfel de informatii inainte sa plec si nu am avut surse de unde sa ma interesez. Foarte util articolul. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim4:31 a.m.

    Multumesc mult pt articol, foarte bine scris.

    RăspundețiȘtergere
  11. laurentiu12:17 a.m.

    bine legat si informatii clare.BRAVO

    RăspundețiȘtergere
  12. nai nici o treaba poate u ai avut ceva noroc dar nu cred ca mai poti gasi chirie buna in ziua de azi

    RăspundețiȘtergere
  13. Ofer un loc într-o cameră dublă în centrul orășelului Walham Abbey, totul inclus în preț, magazinele Tesco si Lidl la 300 m distanță. Internet WiFi. Preț pentru o lună 325 de lire. Urgent! Tel. 07459860002

    RăspundețiȘtergere
  14. DACA STITI CHIRII IEFTINE PUTETI LASA ANUNTUL IN COMENTARIU !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim2:46 p.m.

    Buna,
    puteti sa imi recomandati un hostel ieftin in Londra? Am au zit ca sunt chiar cu 8 lire/noapte.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere