Pasii si actele pentru o noua viata in UK dupa 2014

Toata lumea ma intreaba despre pasii si actele de care au nevoie pentru o noua viata la Londra si despre job-uri. Ca sa va satisfac curiozitatea am zis sa abordez aceste 2 subiecte prima data. Care sunt pasii si actele pentru o noua viata la Londra? Sunt putini dar foarte complicati fiindca la Londra toate se bat cap in cap. Astea erau in 2012, insa ele se vor schimba putin din 2014 de cand romanii vor avea drept de munca.


pasi-in-uk-acte-din-2014

O data ce ajungi in Londra ai nevoie de:


Daca ai un buget limitat, poate dura si 2 saptamani pana gasesti o chirie fiindca locuintele se dau foarte repede si procesul e greu fara sa ai un contract de munca acolo, deci nu poti apela la agentii imobiliare, doar de pe site-uri, afise etc, care nu iti garanteaza ca ce spun e si ce o sa vezi.

2.O factura. Pe numele tau care sa dovedeasca ca locuiesti acolo. Proof Adress.
Avand in vedere punctul de mai sus, e mai greu sa gasesti pe cineva sa iti faca contract de inchiriere pe numele tau cat timp nu ai job, iar fara contract nici o utilitate nu poate fi trecuta pe numele tau. Eu m-am folosit de cardul bancar fiindca am avut noroc sa imi faca si fara.

3.Ai nevoie de card bancar (pentru job si acte)
Pentru asta mergi la banca. Oricare din cele ce urmeaza: Abbey, Alliance&Leicester, Bank of Scotland, Barclays, Citybank, Halifax, Llyds TSB, Natwest, Royal Bank of Scotland, The Woolwich, HSBC
Absolut toate cer Factura cu care sa dovedesti unde locuiesti + card de identitate si unele un act care sa ateste ca ai dreptul sa locuiesti in Anglia. Daca ai toate actele toate bancile te vor primi frumos si procesul merge repede, dupa un scurt interviu si niste formulare completate. Daca nu ai dovada de adresa cum nu aveam eu 90% te refuza politicos. Singura banca care a acceptat a fost HSBC, unde o doamna draguta a fost de acord sa imi faca doar sa ii dau 2 acte cu poza si adresa (aveam buletin si pasaport la mine) si sa ii zic adresa unde locuiesc in Anglia.
Apoi astepti 2 saptamani sa iti vina acasa cardul. Fara de care nu te poti angaja nicaieri


4. JOB-ul si actele necesare
Aici vine problema adevarata fiindca legile din Anglia nu te ajuta deloc. Practic pentru a munci legal in Uk ai nevoie de acte care sa ateste ca ai deja un job. Insa cum sa ai un job cat timp nu ai acte? Stiu ca suna incredibil insa asta e realitatea! Legile se bat cap in cap
In primul rand ai nevoie de National Insurance number (NINO)- de care ai nevoie chiar daca ai drept de munca in Uk. Fara el nu poti lucra absolut nimic! Si acest card se elibereaza greu si e un proces de lunga durata. Cardul reprezinta Asigurarea ta (pensie, sanatate etc) dovada ca esti contribuabil, insa cu el poti cere si beneficii, ca si rezident. Multi au abuzat de sistem de accea acum se elibereaza din ce in ce mai greu.

Ca sa obtii National Insurance Number (NINO) ai nevoie de:

Pasaport romanesc (de aceea ca sa locuiti in Anglia nu e destul sa veniti doar cu buletinul ca pentru turist) + carte de indentitate + certificat de nastere original + certificat de casatorie(daca ai) + permis de conducere (daca ai) + Bank statements + contract de inchiriere + scrisoare de la angajator + contract de angajare + Invoices + Scrisoare de la scoala daca urmati una acolo + Facturile ce vin pe numele vostru + Srisoare de la un contabil care va reprezinta acolo + Scrisori de recomandare de la angajatori  + poze de la locul de munca si alte detalii

Cand ai toate actele (pentru care e bine sa angajezi un avocat care sa te ajute sa obtii dovezi pe care nu le ai);  (avocatul costa intre 100 si 250 lire) suni la JobCentre 0845 600 0643 intre 8.00 am si 6.00 pm, de luni pana vineri. Te programeaza in general in termen de o luna. Dupa o saptamana primesti o scrisoare cu care te prezinti apoi la interviu!

Sper ca ati inteles! Nu te angajeaza nimeni fara National Insurance Number! Ca sa iti depui dosarul cu actele ai nevoie sa dovedesti ca esti angajat cu contract de munca! Sa vii cu poze si referinte verificabile de la clienti! E o nebunie

Dupa ce depui dosarul mergi la interviu. Unde iti pun o gramada de intrebari capcana despre ce lucrezi si unde. (ps: nu va pierdeti timpul daca nu stiti bine engleza). Nu il primesti din prima? Stai linistit 80% din cei care depun nu il primesc. Ai sanse din a 3-4-5 a incercare. Am auzit de fete care s-au dus si de 10 ori! Ce faci intre timp la Londra? Te dai cu capul de pereti, faci turism, cauti in zadar job-uri :) Pana atunci daca te tine si te ia cineva poti lucra ilegal. Ceea ce nu recomand fiindca daca te prind, amenzile sunt usturatoare si pentru angajat si pentru angajator. Mi se pare ca primesti si interdictie sa mai intri in tara! Dar evident trebuie sa supravietuiesti pe termen lung. Care lung inseamna in functie de cate ori te refuza la National Insurance Number intre 3 luni si 6 luni+!

>>>Citeste cat costa viata la Londra - cheltuieli dupa prima luna

Pana aici aveti nevoie de tot ce v-am spus si din 2014 de cand romanii vor avea drept de munca!
Inainte, cand am fost eu romanii dupa ce primeau National Insurance Number trebuiau sa aplice pentru Yellow Card, un fel de PFA cu care sa prestezi servicii. Nu orice servicii, in general de muncitor necalificat. Alt teanc de documente, alte minuni. Si de abia dupa 1 an cu Yellow Card puteai primi Blue Card dupa inca o depunere de acte si interviuri pentru a avea un job bun! Blue Card reprezenta dreptul de munca! Si puteai gasi cu el job-uri calificate. Insa eu cum ca aveam dreptul la munca fiind unguroaica, am scapat Yellow Card si Blue Card, insa din 2014 vor scapa si romanii, deci nu mi se mai pare relevant sa scriu despre ele!

Acum din ce mi-au spus prietenii mei ce locuiesc la Londra, nici o banca nu iti mai face card daca  nu ai contract pe casa si National Insurance Number  e si mai greu de obtinut decat inainte (cand oricum mie mi se parea extrem de greu). Cand mergeti fiti pregatiti ca prima luna sa fie de sacrificiu si neaparat sa aveti bani sa va intretineti macar pentru 3-6 luni! 

Mult noroc!!! Fiindca o sa aveti nevoie


Thanks for visiting,


Citeste jurnalul meu de emigrant la Londra aici --> ANGLIA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

142 de comentarii:

  1. Trebuia sa vii in Franta Alice! Nici aici nu-i extrem de simplu, dar fata de ce citesc la tine, as putea spune chiar ca-i floare la ureche :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de-abia am invatat engleza.. de ceva ani.. sa ma apuc acum cu franceza? eu unul vreau sa ma lupt cu sistemul lor, am mai fost in 2008 am NINO... aveam cont in banca etc, a expirat contul acu trebuie altul, am venit acu in 2014 si imi trag suturi conform si celor descrise mai sus.. e ca dracu de greu! o sa incerc si eu cu HSBC desi am fost la ei,,, si desi am mai avut cont!

      Ștergere
  2. Pfff, cumnatul prietenei mele pleaca saptamana viitoare la un interviu in Anglia. O sa-i dau si lui sa citeasca acest articol caci cred ca il va gasi foarte util!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare foarte, foarte complicat! Am si eu cunostinte care vor sa lucreze in Anglia, ei fiind medici. Unii din ei au si cetatenie greaca asa incat cred ca le va fi mai usor. Altii nu au...O sa le transmit articolul tau, macar sa stie in ce se baga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este foarte complicat
      De la 1.1.2014 actele se obtin foarte usor
      La NINO nu iti trebuiesc toate actele de mai sus
      Pasaport SAU buletin, poate si certiicatu de nastere
      dar nu e obligatoriu sa ai cont sau dovada de adresa
      si nici scrisori de la angajator sau chesti de genul asta

      Ștergere
    2. Anonim2:39 a.m.

      Eu la NINo am avut nevoie doar de buletin si contractul dr munca(chiar am citit recent ca nu ai neaparata nevoie de NINo sa te poti angaja-pt putin timp,ce-i drept). Oricum, de la 1 ian 2014 a devenit mai mult o formalitate si sunt oarecum obligati sa ti-l dea, fiindca tot s-a dat liber la drept de munca. Bafta tuturor ce vor sa incerce! :)

      Ștergere
  4. multumesc, chiar aveam nevoie de toate informatiile astea

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand pleci cu contract de aici si iti face intrarea firma de acolo, iar cand ajungi iti faci NINO e mult mai usor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim4:45 a.m.

    de la 1 ianuarie 2014 romanii si bulgarii au dreptul de a munci legal in marea britanie.deci guvernul britanic este pregatit pentru a face fata invaziei.romanii sunt vazuti ca niste extraterestri in anglia,ca atare ei mananca animalele de companie ale englezilor.toti cetatenii britanici sunt sfatuiti sa nu deschida usa in perioada urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim minunat, n-am ce zice! drept de munca poti sa ai daca NINO e atat de greu de obtinut ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim3:32 p.m.

      Nino il poti obtine in cel mult 6 saptamani, nu ai nevoie decat de pasaport, nu necesita actele de mai sus! Cat nici un fel de recomandari sau alte cele, articolul tau usor usor induce o stare de confuzie, unele informati sant eronate :)

      Ștergere
    2. Anonim5:57 p.m.

      Alicee e adevarat ce zice Anonim, Nino asta se obtine in 6 sapt sau 6 luni dupa multe incercari ?

      Ștergere
    3. Eu nu am mai fost la Londra, insa multi spun ca se obtine mai repede si mai usor. Problema e ca o data cu valul mare de imigranti si job-urile sunt mai putine si chirie gasesti mult mai greu (asta stiu de la prieteni ce locuiesc acolo).

      Ștergere
  8. Andreea11:20 p.m.

    Foarte utile informatiile,Alice. Multumim!

    Din curiozitate, o data ajuns in Anglia, de cati bani este nevoie pe luna sa poti trai pana gasesti un job (aici incluzandu-se o chirie medie sau mica+plata facturilor+mancare+transport+bani pentru obtinerea tuturor actelor de mai sus)? spui la final ca ar trebui sa ai bani la tine pentru 3-6luni? daca ai putea exemplifica pe fiecare categorie de cheltuieli, ar fi super...sa-mi fac o idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chirie=200-500 depinde unde stai daca inchiriezi doar o camera,esti singur sau cu cineva in camera
      drumuri=4-10 pe drum
      mancare= 100-250 depinde ce si unde mananci poate chiar mai putin daca mananci orez des

      Ștergere
  9. Eu cheltuitam 500-600 lire/luna (chirie + mancare + transport) gasesti preturile detailate aici, facand economie --> http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2012/07/cat-costa-viata-la-londra-cheltuieli.html

    Pe langa asta iti mai trebuie pentru avocat (eu nu am folosit si nu stiu exact insa aproximeaza 300 lire).

    Preturile astea sunt din 2012 cand am fost eu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Andreea4:30 p.m.

    Alice, multumesc pentru raspunsul prompt. Te-as mai intreba ce job ti-ai gasit in UK cand ai locuit acolo sau macar domeniul? si
    Cum ai putut obtine NINO daca este pentru a-l obtine ai nevoie sa dovedesti ca esti angajat, insa pe de alta parte nu te poti angaja fara NINO... ?
    Sau n-am inteles bine sau legile lor se contrazic...


    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea8:16 p.m.

    ps: Alice, alte curiozitati pe care le am. Te intreb sa-mi dau seama daca se merita sacrificiul de a pleca acolo:

    1.Dupa ce iti plateai toate datoriile, iti mai ramaneau bani de pus deoparte sau pentru a-ti satisface cate un mic moft sa zic asa?

    2.Care era salariul mediu primit de o persoana cu studii superioare sau pe un job care presupunea studii superioare? cumva in jur de 1500-1800lire sterline? [am inteles ca suma aceasta este destul de mica la nivel de UK)

    3.Tie ti-au fost recunoscute studiile superioare? sau ai cautat orice job decent care sa aduca desigur un venit?

    RăspundețiȘtergere
  12. Andreea da asa e, legile lor se contrazic! Poti lucra la negru fara NINO! Eu am gasit post de Strangator de donatii (vezi in dreapta sectiunea Anglia (acolo gasesti toate articolele inclusiv despre job-uri, ce job am avut eu, etc)

    1. Eu am stat 3 luni dar nu am gasit un job bun fiindca nu aveam NINO si m-am intors in tara. Daca castigi 800-1000 lire si te limitezi sa cheltui 600-700 iti mai raman ceva bani. Evident locuiesti in casa cu altii, locuiesti la 1 ora de centru, etcc.

    2. Nu vei gasi job pentru studii superioare. Sansele sunt foarte mici. Orice lucrezi incepi de la 1000 de lire si apoi poti avansa pana la 2000. Acolo 2000 de lire e un salar bun!

    3. Eu am cautat job de vanzatoare pentru inceput insa dupa 2 luni de cautat nu am gasit nimic. Eu am studii superioare si post universitare insa acolo nimanui nu ii pasa. Trebuie sa ai experienta in Uk, cu referinte (care pot fi sunate etc) din UK! Degeaba ai studii in Romania, experienta in Romania ... Daca ai noroc sa te cheme totusi la interviu si esti foarte buna (fiindca iti pun probe practice) te iau, insa pana sa ajungi acolo e greu. Sunt atatia imigranti (o lume a imigrantilor la Londra) incat pentru un post concurezi cu alte 100 de persoane. Daca nu ai nici NINO sansele sunt nule! doar munca necalificata, grea si prost platita. Insa cu salarul lor minim poti sa ai un trai decent, sa iti platesti toate cheltuielile si iti raman ceva bani in plus.

    RăspundețiȘtergere
  13. Andreea2:46 p.m.

    Multumesc pentru raspuns si detalii.
    In concluzie, daca pleci cu un contract de munca din tara care sa iti asigure sau sa iti intermedieze macar gasirea cazarii si ai si ceva bani rezerva, este ceva mai bine... mai ales daca jobul este in domeniul tau de activitate, dar
    daca pleci pe cont propriu, cu speranta de a gasi un job acolo, pentru cazare, mancare, facturi, acte etc., trebuie sa ai o rezerva serioasa care sa iti asigure traiul pana ajungi pe linia de plutire ... si de asemenea trebuie sa fii dispus sa faci orice munca...

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna alice foarte interesante articole tale , Dar acuma daca sa dat drumu la permisile pentru munca tot iti mai trebuie NINO ? Deci fara el sa inteleg ca nu se poate lucra legal si nu poti face nimica ? ms astept raspuns te pop

    RăspundețiȘtergere
  15. Andreea exact! Doar ca nici agentiile din tara nu stiu cat sunt de credibile! intereseaza-te mult pe forumuri despre ele pana sa le dai vre-un ban!

    Bossu da, NINO reprezinta asigurarea ta, nu poti lucra legal nimic fara NINO!
    In 2012 cand am fost eu erau ceva agentii la Londra care iti gaseau job si fara NINO insa munca necalificata.

    RăspundețiȘtergere
  16. Alicee pt nino as vrea sa stiu te rog ce fel de intrebari iti pun ca nou venit in regat

    RăspundețiȘtergere
  17. Am nevoie ca anumite acte cum ar fi diplome sau altele sa fie traduse in engleza?

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim, cand ajungi sa depui dosarul nu vei fi tocmai nou venit. O sa ai chirie, slujba, deci macar 1 luna - 2 dureaza pana ajungi la interviu (daca ai dosarul complet).
    Intrebarile vor fi despre intentiile tale de a locui in Uk, despre job-ul pe care il ai, despre familie etc

    Anonim 2: Da, actele trebuie sa fie traduse si legalizate.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna scumpo, mai am si eu cateva intrebari dace se poate ? Deci eu sunt in Anglia acum am vreo 6 luni stau in Doncaster un orasel din Sud Yorkshire . Spunemi si mie sa dat drumu la acte putem munci legal acuma ? Si daca eu acum merg la o agentie fara NINO imi poate gasi cva de munca necalificat nu conteaza orice ms mult . Si cu casa pot cere casa benefit cva sau trebuie sa fac NINO dupa sa merg la job centre te pop ms mult astept raspuns daca pot munci si necalificat fara NINO daca sa dat drumu la munca sau nu ms mult scze tiam pus 10000 de intrebari multata sanatate la familie ms

    RăspundețiȘtergere
  20. Bossu nu stiu inca daca s-a dar drumu dar fara NINO nu cred ca te iau la agentie. Insa poti sa incerci!

    Benefit pentru casa poti cere dupa ce ai NINO si esti contriboabil

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu am sunat sa imi fac programare pt nino si dupa 4 zile am fost la interviu care a decurs extrem de simplu si repede. Dupa 10 zile am primit cardul.. sincer.. eu nu sfătuiesc pe nimeni sa ceara ajutor de stat(benefit).Am inteles k totusi ar fi un "black list" ascuns pt cei ce o fac..de ex..aplicatia pt cetatenie se complica si durează mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim2:57 p.m.

      da este adevarat acelasi lucru l-am facut si eu am sunat am facut programare ,am ajuns la jobcenter in leeds foarte simplu , interviul a fost foarte simplu iar acum astept cardul .... nu a fost complicat deloc pot spune ca nu am intalnit nici un fel de discriminare cum se spune pt romani si bulgari ,in alta ordine de idei repede si simplu

      Ștergere
  22. Anonim1:33 p.m.

    Anonim, cand ai ajuns in UK de-ai luat NINO in 2 sapt.?Ai fost la un avocat?Sune-mi te rog cam cat ai cheltuit de cand ai plecat? As vrea sa plec si eu In Birmingham.
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am si eu o veste pentru persoanele ce vor sa vina in Anglia , deci sa dat drumu la acte de pe 1 ianuarie 2014 avem drept de munca eeeeee , Si puteti veni da sa munciti nu la furat :p Veniti si va faceti acte va trebuie doar buletin si undeva sa stai si in 2 saptamani aveti NINO depinde si de noroc fratele meu la loat in 2 sapatamani bafta la toti

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim7:12 p.m.

    BUNA SEARS am si eu o intrebare daca lucrezi cu contact in uk ce acte mai trebuiesc acum ca suntem in 2014? si cei care au copii in ro ar putea beneficia de ceva? va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim7:28 p.m.

    mai trebuie pasaport si (caruta)aia de documente de la 1 ianuare 2014???pt.a munci legal???
    (intreb deoarece mi s-a oferit un post de munca in anglia si mie'sanu ma lipesc de vri-un tapar cu (masteratsmecherit de Anglia).multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim va trebuie NINO! ca sa il obtineti aveti nevoie de toata caruta de documente.

    Anonim, daca lucrezi cu contract in UK pt ce sa imi mai trebuiasca acte?

    ps: nu stiu legile cu privire la copii, mai bine intrebati un avocat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Anonim2:35 a.m.

    Informatiile legate de NINO nu mai sunt de actualitate. NU va trebuie caruta de documente respective ci doar:
    *Pasaport / Buletin (preferabil pasaport dar sunt destui in Londra care merg doar cu buletinul)
    * dovada de adresa care poate sa fie si o scrisoare de la un prieten in care declara pe propie raspundere ca locuiti la adresa respectiva

    Atat.

    Asta e minimul. Evident ca nu strica sa aveti si un permis de conducere schimbat in UK (costa 50 de lire dar are adresa de UK pe el deci e proof of address pentru cont in banca de exemplu), certificat de nastere, ce mai vreti voi, dar NU sunt obligatorii.

    RăspundețiȘtergere
  28. Salut. Am dat peste niste anunturi cu locuri de munca in agricultura in Marea Britanie. Eu ma aflu in Romania. Problema e ca majoritatea persoanelor care ar trebui sa medieze legaturile intre muncitor si angajatorul britanic cer un comision pentru obtinerea actelor. Vreau sa te intreb daca aceste acte, ( respectiv NINO ) pot fi obtinute de pe teritoriul Romaniei, fara a fi nevoit sa ma deplasez in Anglia. Ma gandesc ca merg acolo si nu ma asteapta nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  29. Eu pe 7 februarie am fost la interviu pentru NINo in Swindon, Wiltshire, m-a intrebat doar cu ce ma ocup, mi-a facut niste fotocopii la pasaport si buletin dupa care mi-a zis ca o sa-mi vino NINo acasa in maxim 4sapt. Astazi am fost la un appoiment la banca Santander pt a-mi face cont dar m-am dus fara dovada de adresa(ca si la NINo) si spre surprinderea mea, dupa ce i-am zis ca nu am dovada de adresa tipul a trecut mai departe la completat in formularul ala iar in 10minute mi-a dat detaliile contului meu si in 7-10zile o sa primesc de la banca 2scrisori, una cu cardul si cealalta cu pinul iar scrisorile astea o sa-mi foloseasca ca dovada de adresa pe viitor. Simplu ca buna-ziua...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai avut noroc cu contul la banca pentru ca mie mi-au facut dupa 4luni si atunci pentru ca am fost inregistrata la primarie si am avut drept de vot...dar NINO eate destul de usor de obtinut acum

      Ștergere
  30. Anonim7:20 p.m.

    Maricuta ma numesc interesant saitt bv felicitari am si eu nulte intrebari:)))))) am 3 copii cu mn am casa pe numele meu in skimb nu am nici un altfel de act cum procedez pnt benefituri lucram la negru incontinuare am dreptu la hausen benefit ? Sau benefit pnt copii de curand am ramas insarcinata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maricuta, din pacate daca nu sunteti rezident si contribuabil nu aveti dreptul la beneficii. Incercati sa va aranjati cu actele.

      Ștergere
  31. Alexandrina11:33 a.m.

    Am locuit si lucrat in Londra 1 an de zile si ma voi intoarce si inca nu am NINO. Deci se poate... Vreau sa spun ca am mers printr-o agentie care ma declarat self emplyeed si poti munci legal pentru ca este o anumita portita, si fara nino... Iar cardul bancar il poti obtine printr-o simpla scrisoare de la agentie fara nici o dovada de adresa, pentru ca practic mie mi-au facut si aplicatia pentru card din prima zi in UK si nici macar nu ajunsesem inca la chirie, fiind la sediul agentiei. Ideea este ca pe hartie poate parea foarte complicat si foarte greu, dar de fapt nu este asa nici pe departe. Succes la cei cu putin curaj.

    RăspundețiȘtergere
  32. Anonim4:48 p.m.

    Delirezi femeie... Sperii oamenii ! NINO se obtine doar cu Pasaportul. Barclays iti face account si pe loc daca le prezinti NINo. Asa ca... mai lasa-te de blogging.

    RăspundețiȘtergere
  33. Anonim cont bancar iti pot face daca le areti NINo dar pana sa ai NINO iti trebuie cont bancar ... (Bank statements)
    Ma rog, articolul acesta a fost scris atunci cand am fost eu acolo, cand nu era nici pe departe usor ...

    RăspundețiȘtergere
  34. Oameni buni, dincolo de informatiile minunate pe care le-ati pus pe acest blog, trebuie sa va doriti foarte mult si sa perseverati. Eu cu iubitul meu ma gandesc sa plec in Anglia, mama lui pleaca pe data 14 martie, nu este imposibil sa obtii actele mai ales ca acuma avand si dreptul legal de munca totul e mult mai aerisit !!
    Romania nu ne ofera multe din pacate...mult succes tuturor, daca vrei cu adevarat, reusesti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Adina! trebuie sa perseverezi! si sa-ti doresti foarte tare! Mult succes

      Ștergere
  35. Anonim1:40 a.m.

    Buna, Manuela ma numesc...interesante informatii! Deci in momentul de fata pasii ar fi cam asa: mergi in Anglia (cu documenteldm proprii la tine), cauti chirie (am vazut ca gasesti si pe internet si omul te poate astepta la aeroport de exemplu, cred), apoi ar fi ideal sa-ti schimbi permisul de conducere in unul UK, dupa aceea mergi la o banca sa-ti faci un cont, apoi suni la un JOB CENTER sa te programezi, mergi la interviu...si apoi astepti sa primesti NINO? Si abia apoi iti cauti un loc de munca? Cam astia sunt pasii? Si sunt ordonati corect?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manuela da, acestia ar fi pasii. Dupa ce ai cardul bancar si job-ul suni sa te programezi pentru NINO.

      Ștergere
  36. buna,suntem o familie serioasa cu doi copii minor a-si dori niste sfaturi utile de la cei care au trecut si ei prin asta .care sunt pasi de urmat pentru a incepe o viata in uk ,care sunt sansele ca copii sa se integreze fara probleme .Tin sa mentionez ca asi dori sa ne stabilim definitiv in uk.va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pasii i-am scris in articol. Copii se vor integra usor, mai ales daca stiu engleza.

      Ștergere
  37. Salutare,ma numesc george si scriu aceste randuri tuturor care ma pot sfatui si in special pentru alice care din cate observ a fost in uk in 2012,in aprilie o sa plec in londra la niste prieteni pentru a imi gasii de munca ca bucatar mentionez ca am mai lucrat in anglia in 2005 cu contract de munca si pe atunci era si viza,am vazut ca se cauta foarte mult personal pt restaurant ¨bucatari¨ eu detin nino si acum vin si eu cu intrebarea daca am nino pot sa imi deschid un cont bancar de ce acte as mai avea nevoie????eu am avut cont bancar la Lloyds tsb bank cum a trecut atat timp evident ca,contul a fost anulat daca trec pe la ei ce sanse am sa imi faca unul nou sau ce banca poate sa imi faca unul rapid. plec foarte increzator si sper sa imi gasesc un job si sa imi fac contul bancar cat mai repede.Daca locuiesc la prietenii mei,ei pot sa ma ajute in sensul de a face o scrisoare pe propria raspundere cum ca locuiesc acolo pentru a imi deschide contul?am citit mai sus si cineva a reusit asa. Sper sa ma ajutati cu cateva raspunsuri utile cat mai curand. Va multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca vor fi probleme cat timp aveti NINO. Doar sa vina o factura pe numele d-voastra pentru dovada de adresa.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pt raspuns alice cred ca daca fac un abonament de telefonie fixa ma gandesc ca asa ar fii ok????am mai discutat cu un prieten din londra astazi si i-am spus situatia mea si mi-a spus ca,contul meu bancar de la lloyds bank inca este deschis in mod normal doar trebuie sa fac o cerere la ghiseu pt reinoirea cardului si sa ii dau noua adresa unde o sa locuiesc si unde banca sa il trimita si in 5 zile lucratoare am noul card,acum va intreb daca imi puteti spune eu revenind dupa 9 ani in anglia mai e posibil sa mai am contul deschis?mentionez ca in 2005 cand am revenit in romania nu am facut nici un demers de a inchide contul bancar pur si simplu am revenit in tara,ma gandesc sa fie asa de usor de reinoit cardul in cazul situatiei mele in contextul in care toate bancile cer dovada de adresa?va multumesc pt raspunsul anterior si poate imi mai dati in sfat util la randurile pe care le-am scris anterior.

      Ștergere
    3. Buna ziua, de reinoit poate fi usor, dar eu nu as face asta. Probabil stiti ca exista o suma care se percepe pe luna pentru intretinerea cardului de 5-8 lire. Daca nu ati inchis contul atunci; probabil l-au lasat deschis macar 1 an sau 2. Acum e posibil (nu stiu sigur) ca daca mergeti sa il reinoiti sa va ceara banii restanti. Cardul il inchid dupa o perioada in care vad ca nu mai intra bani pe el ca ei sa poata sustraga cheltuielile de intretinere.
      Eu m-as duce la alta banca ....

      Ștergere
    4. Anonim1:57 p.m.

      multumesc frumos pt raspuns da cred ca aveti dreptate e posibil sa imi ceara banii retroactiv sincer nici eu nu imi mai amintesc daca cardul era cu comision de intretinere sau nu,cred ca o sa merg la o alta banca cum ma-ti sfatuit e mai sigur asa vroiam sa va mai intreb inca un lucru mergand la o alta banca si neavand dovada de adresa e posibil sa pot aplica pt un cont doar cu national insurance number pe care il detin?e posibil am inteles ca unele banci iti deschid si cu pasaportul,stiti ceva cu privire la acest aspect? Va multumesc

      Ștergere
    5. Da, la banca HSBC eu mi-am facut avand pasaport si buletin (e nevoie de 2 acte pe care sa scrie acceasi adresa si sa aiba si fotografie) poate fi si carnet de soferi sau alte acte

      Ștergere
    6. acuma cat timp ti-ai facut ?

      Ștergere
  38. Acuma NINO (Insurance Number) se obtine mai usor , insa ai nevoie de "Proof of adress" dovada de adresa cum spuneai si tu , insa iti acord foarte mare dreptate cu cardul bancar .. eu am fost la 3-4 banci pana acuma si degeaba fara dovada de adresa nimeni nu te accepta .
    Ai un mare Respect dn partea mea pentru ce ai scris aici , e foarte adevarat si este exact adevarul , deci romani daca vreti sa plecati in strainatate cititi bine ca exact asa este :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Benny eu am fost in 2012. Nici atunci nu iti faceau card bancar nicaieri numai la HSBC mi-au facut ....
      Sper sa reusesti

      Ștergere
    2. Multumesc tare frumos , voi incerca saptamana viitoare !

      Ștergere
  39. Mentionez ca am luat NINO ..

    RăspundețiȘtergere
  40. Alice, si eu vreau sa plec cu prietena mea in anglia , crezi ca ne-am putea gasi de munca? se cauta? asa din romania cu agentiile astea fantoma nu ajungi nicaieri, si inca ceva, parintii mei vor sa lucreze si ei in Anglia.. mama 47 ani , tata 55.. crezi ca la ei nu exista de munca in agricultura,sere, orice... asa dupa parerea ta... ca vreau sa vand masina si sa avem ceva bani sa incepem acolo o viata ca in RO nu se mai poate.. si mi-e teama ca daca nu isi gasesc , ne intoarcem si fara bani, si fara masina si fara nimic :(..

    tu ce parere ai.. ? multumesc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand trebuie sa aveti ceva bani la voi pentru chirie , va puteti uita aici www.romani.co.uk , deoarece vei astepta putin cu actele ca sa le faceti . Insa cu parintii nu stiu ... poate mama ta da , poate lucra in cleaning dar tatal tau cu parere de rau e cam batran :( .... iar astia sunt cu politica lor ca oriunde , cauta tineret ...

      Ștergere
    2. da, asa este ,

      Ștergere
    3. Anonim voi stiti ce viata duceti in Romania, ce aveti aici si daca merita sa plecati. Cred ca raspunsul pentru aceasta hotarare poti sa il iei doar tu! Job-uri in 2012 cand am fost eu nu am gasit nimic cat de cat ok. Nu zic, sunt, dar foarte grele, munca de jos, platita prost si care te rupe!
      Mama ta, tatal tau sunt oameni in varsta pentru munca ce se cere in Anglia. Chiar daca acum mai pot munci, vor mai putea peste 5-10 ani? In plus sistemul medical e zero la ei, orice ai te trateaza cu Paracetamol asa ca majoritatea celor in varsta se intorc la noi ... Pentru ei cred ca e cam tarziu sa plece! just my opinion

      Pentru voi, puteti incerca, dar o sa va coste, aveti nevoie de minim 2000 de lire (100 milioane) pt inceput de persoana care va ajunge 2-3 luni (in functie de pretul chiriei si daca va cere garantie + deposit sau nu). Daca mergeti 4, trebuie sa ai o masina tare buna! Eu as zice sa mearga 1, sa vada cum e, daca poti sau nu poti gasi job si apoi sa plece pe rand fiecare daca este ok!

      Ștergere
  41. Buna,eu sunt in spania ,am 54 de ani si as merge in anglia.As avea sanse sa gasesc de munca la varsta mea?Cat m-ar costa sa imi deschid o afacere ,n negot

    RăspundețiȘtergere
  42. Anonim2:02 p.m.

    Ca sa iti faci un card cel mai bine iti faci un permis provizoriu cu 70 de lire si ai dovada de adresa eu cu el miam facut si card si am fost si la number cu el si nu are nimeni treba

    RăspundețiȘtergere
  43. Mdaaaaaaa, interesant vroiam sa plec si eu pe la jumate de aprile la londra sa caut un job, dar dupa toate cele citite mi-a trecut pofta de toata anglia, o sa caut in alta tara, sa incerc in franta, vriau sa ies si eu undeva, ai mei imi spun " da ce te asteapta cinii cu colaci in coada acolo ? " dar totusi si aici pe loc stau cite 10 in rind sami dia colacul din coada, mersi de info!!

    RăspundețiȘtergere
  44. Am ajuns de 2 saptamani si deja cu chirie mancare mai o tigara am terminat 1000 Lire scurt! Deci viata nue chiar usoara sper sa compenseze salarul de 2000! Apropos de birocratie e dezastru! Grija mare la toti cei care au de gand sa vina sa si ia nervii de otel la ei!

    RăspundețiȘtergere
  45. Ma poate ajuta cineva cu adresa in Anglia?( sa ma ia in spatiu)

    RăspundețiȘtergere
  46. Nu prea e deloc cum ai scris,sperii lumea aiurea. Eu mi-am facut cont la santander doar cu pasaportul,nu a pomenit de dovada de adresa iar la Nin a durat 3-4minute cat a facut copii dupa pasaport si buletin..despre ce interviu vb tu acolo?!Ny m-a intrebat absolut nimic iar in 3sapt am primit.nino acasa iar in timpul asta eeja lucram,prin agentie iar nino nu l-am eus nici acum pt ca poti lucra fara 3luni. Nu mai da informatii eronate...

    RăspundețiȘtergere
  47. S-au descurcat "taranii de la tarla" nu ne descurcam noi?:) Eu azi mi-am facut CSCS-ul mai pe scurt e PROTECTIA MUNCI IN CONSTRUCTI deja pot sa muncesc si sa produc in asa fel in cat sa nu mai cheltui bani cu care am venit de acasa,mai nou pentru NIN nu mai trebe dovada de adresa ci doar PASAPORTUL BULETINUL.O problema mai mare este contul in banca unde cere o dovada de adresa dar acolo pana una alta am sa folosesc contul la fratele meu.In rest totul mi se pare destul de usor.

    RăspundețiȘtergere
  48. AM DAT COPY PASTE DE PE ALT SIT,ASTA E PT CEI CE VOR SA INCEAPA IMEDIAT MUNCA.Munca ca Self Employed va ofera posibilitatea Legala de a recupera cheluielile sau investitiile avute in urma acestei activitati si creste substantial profiturile dumneavoastra.
    Posibile domenii de activitate ca Self Employed in UK
    Servicii in Constructii
    IT – Webdesign, Programare, Retele, Instalari, Hardware/Software
    Fotograf, Actor, Cantaret, Dansator
    Career (Ingrijitor copii sau batrani)
    Curatenie (Particular, Office, Industrial)
    Catering – Bucatar, Ospatar, Barman
    Soferi – Taxi sau Profesionisti
    Poti presta servicii catre
    Firme de constructii ? pe contract de prestari servicii ca subcontractor
    Persoane fizice autorizate ? pe contract de colaborare
    Persoane fizice – la domiciliul clientului
    Agentii de plasare a fortei de munca
    Mici intreprinzatori
    Deducere taxe
    Dupa inregistrarea ca self-employed, care repet se face fie la oricare oficiu HMRC, fie prin internet/telefon, aveti datoria legala de a va incheia anul financiar pana pe data de 31 Octombrie daca folositi formularul de hartie/ 31 Ianuarie daca va inregistrati pe site-ul HMRC pentru a putea inchide anul financiar online.
    In cazul in care nu inchideti anul financiar, sunteti pasibil de o amenda ANUALA in valoare de £100.

    RăspundețiȘtergere
  49. Anonim4:23 a.m.

    Aici uk nu fug câini cu covrigi în coada, si mai ales cand aud ca esti român e si mai nașpa daca nu ai pe cineva care sa te ajute, e foarte greu de unul singur

    RăspundețiȘtergere
  50. Anonim4:25 a.m.

    Are foarte mare dreptate alicee

    RăspundețiȘtergere
  51. Anonim4:20 p.m.

    Buna,am si eu o intrebare. Nu prea ma aflu printre situatiile expuse mai sus si voiam sa va intreb care este procesul. Acum 1 luna am aplicat pentru un post de director vanzari in Hertfordshire la 25 mile de Londra. Am trecut prin interviuri pe Skype, formulare si mi-au trimis contractual pe mail cu oferta si cu accommodation form care este suportata de ei. Insa mi-au spus ca trebuie ca eu sa-mi platesc prima luna de chirie pentru a-mi putea lua NIN.
    Ce credezi despre asta? Adica ma vor ajuta ei in acest process sau trebuie toate actele de mai sus ?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai job si contract e mult mai usor de obtinut Nino. De fapt unii spun ca acum il obtin usor si fara contract. Card bancar oricum vei avea nevoie! Pentru cazare nu cred ca te vor ajuta, trebuie sa va gasiti singur.

      Ștergere
  52. Nu stiu cum voua va luat atat de mult timp sa luati nino dar mie mia venit repede , eu am sunat la home office pe 14 martie 2014 , pe 19 martie m-au programat la interviu in Chelmsford , acolo am aratat doar buletinul , pasaportul si dovada de adresa si dupa ce ma intrebat cateva intrebari usoare miau spus ca dupa 4-6 saptamani imi trimit nino si azi 23 aprilie am primit o scrisoare precum nino a fost alocat

    RăspundețiȘtergere
  53. Dar totusi am o intrebare dupa ce vine scrisoare de confirmare ca nino a fost alocat iti mai trimit si cardul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vladut e mult mai usor de obtinut dupa 2014, articolul a fost scris inainte, iar eu am fost in 2012 cand era extrem de greu de obtinut si chiar daca il aveai mai trebuia sa Yellow Card .... apoi Blue Card si toate se obtineau cu multe batai de cap.

      Ștergere
  54. Anonim9:01 p.m.

    salutare,va rog sa ma ajutati de exemplu daca vin acum in uk,cu pasaportul,buletinul,contul bancar si cscs card pot obtine nino,sau mai am nevoe de ceva acte?

    RăspundețiȘtergere
  55. Anonim9:02 p.m.

    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  56. Anonim9:52 p.m.

    Am o intrebare, daca ma puteti ajuta. Am semnat un contract de munca cu o companie din UK. Am semnat si un agreement de inchiriere. Firma se ocupa de formalitatile necesare (NIN, cont bancar). Dar la un moment dat, o sa trebuiasca sa platesc un avans pe post de garantie pt landlord (security deposit). Este uzual, asa se practica sau este vreo tzeapa?

    RăspundețiȘtergere
  57. Un comentariu pt persoana cu postul de director de vanzari in Hertfordshire. Un contract de dir vanzari in aceasi regiune am si eu, mai exact in Hemel Hempstead. Dar mi se pasre suspect ca mi se cere o garantie de 650 de lire pt Landlord (am intrebat si mai devreme). Cum putem intra in contact pt a schimba impresii?
    Multumesc,
    Cornel

    RăspundețiȘtergere
  58. Salut tuturor, pentru NINo nu va trebuie decat buletin/pasaport si dovada de adresa, nimic mai mult. Totul e foarte simplu acum, va spun din proprie experienta, eu am venit acum aproape 3 luni si in 3 zile aveam tot (chirie, cont bancar si aplicasem pt NINo). Nu va ramane decat sa va gasiti de munca, mergeti pe la toate agentiile din oras, printati CV-uri clasice (fara poza va spun din surse sigure) sau mergeti pe la restaurante sau prin santiere (site-uri) si depuneti-le (cereti sa vorbiti cu managerul), sunt sanse mari sa gasiti. Din martie s-au deschis site-uri multe si restaurante pentru ca a venit vremea buna si se lucreaza si vin si turisti tot mai multi. O cerinta minima ar fi sa stiti engleza macar la nivel conversational pentru ca altfel va vor refuza neputandu-se intelege cu voi. Bafta tuturor oriunde ati fi!

    RăspundețiȘtergere
  59. Anonim1:24 p.m.

    https://www.gov.uk/ - aici gasiti toate informatiile
    http://www.reed.co.uk/ - locuri de munca ( gen bestjobs la noi )

    Daca nu intelegeti ce scrie pe site , nu va recomand sa incercati sa veniti in Anglia !


    Recomandari :

    Nu folositi agentii de recrutare , decat cele recomandate si controlate de stat !
    Nu platiti nimic inainte !
    Nu semnati contracte de mediere fara numele angajatorului+oferta ferma din partea lor (eventual contract)

    Daca vreti sa incercati singuri :

    Rugati un prieten bun ( ori o ruda , preferabil ) care e deja in UK sa va cazeze temporar / permanent si sa va faca o factura la utilitati pe numele vostru !
    Minim 1000 GBP sa va intretineti 2 luni ( economie maxim ) - EVITATI ORASELE MARI la inceput !
    Cont bancar ( proof of adress + Pass + orice alt document cu poza - inca mai sunt banci care cer doar sa le spui adresa unde sa-ti trimita plicul cu cardul-)
    Nin - national insurance number ... gasiti pe site-ul de mai sus ! ( intrebati posibilii angajatori daca va pot angaja doar cu programarea pt Nin - pana vii cu Nin vei fi trecut pe P60 la emergency tax 35% , in mod normal e pana in 20% cu toate actele in regula )
    Totul se plateste , Nin 64lire, Cont bancar ( depinde de banca ) , avocati , contabili , consultanti ...deci pa langa cei mentionati mai sus ar mai fi undeva la 200-250lire , plus bilet avion 80-100 lire ar fi sa zicem o investitie de MINIM 1400 lire.

    Eu voi incerca in curand , am rezervat bilet pe 7 iunie '14 , sa vedem ce iese , sper sa nu-mi iasa doar ochii :)

    Best wishes to all !
    cine_ma_mezu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim de sfaturi si recomandari! Asteptam sa te intorci cu impresii dupa ce ajungi acolo si reusesti sa treci peste primii pasi!
      Mult succes

      Ștergere
  60. Anonim8:53 p.m.

    buna seara am vazut ca a-ti dat o gramada de informatii utile.am o problema.ptr a te stabili in uk ai nevoie de pasaport si buletin sau e necesar numai unul din ele?multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  61. Anonim8:36 p.m.

    Notiunea de buletin nu e valabila ...recomand pasaportul valabil 5 ani

    RăspundețiȘtergere
  62. Anonim5:16 p.m.

    Manchester, am avut interviul pentru NIN pe 04 iunie, nu mi-au cerut decat buletinul, fara nimic altceva mi-au spus ca dureaza 6-8 sapt, cont bancar mi-am facut doar cu buletinul si contractul de inchiriere

    RăspundețiȘtergere
  63. Nu mai inteleg NIMIC !!!

    Deci ...

    Daca maine plec in Anglia cu pasaportul/buletinul si stau la un prieten (chirias fiind si el), pot fara job si fara contract de inchiriere sa-mi deschid cont bancar, iar pe baza programarii prealabile sa ma prezint la NINO ?).
    Mentionez inca o data ca nu am job si nici contract de inchiriere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim9:21 p.m.

      din pacate nu poti ...si eu m-am luptat o perioda sa pot sa am o factura trecuta pe numele meu care nu se poate fara contract de inchiriere. acum ceva vreme bancile ( cel putin hsbc) faceau " passport account" unde nu-ti tb decat pasaportul.
      in ziua de azi lucrurile is mai dificile..pana nu ai factura pe numele tau nu iti poti face cont in banca.
      dar...mai exista o solutie:
      in cazul in care ai permis de conducere mergi la posta si ceri un formular d1 si iti preschimbi permisul intr-unul uk, atunci cu actele de la 'dvla" si permisul cel nou te prezinti la banca si o sa fie recunoscut ca si proof of address.
      sper ca te-am multumit:)
      toate cele bune

      Ștergere
  64. Anonim9:16 p.m.

    sa incep si eu cu deci..
    incepand cu anul 2014 nu mai este asa greu sa obtii NINO, iti trebuie pasaportul si eventual dovada de adresa. avand astea suni la job centre si iti faci programare la interviu pentru obtinerea acestui NINO care acum ceva vreme , intr-adevar era foarte greu de obtinut, la interviu, o sa t-i se puna un set de intrebari( de cand ai venit, ce vrei sa faci aici , cat ai de gand sa ramai..etc.) dupa care o sa iti trimita raspuns prin posta, care din ianuarie 2014 in 99% din cazuri este afirmativ si yeyyyy poti sa muncesti!!
    bafta tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
  65. Anonim2:21 p.m.

    Buna tuturor! Sunt si eu un roman"ratacit" in uk de aproape o luna. Tot de atata timp stau pe tusa pt ca nu am NINO (am permis auto schimbat aici, am cont bancar, iar un pat in care sa dorm mai am vreo 2sapt). Dupa care, cred ca voi lua calea Romaniei. Este adevarat, trebuie sa vii cu un fond consistent la tine si sa ai o persoana care sa te indrume, nu a te incurce. Si tot e greu de muncaBafta tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim iti doresc mult succes pe calea care o vei lua!
      Nu te descuraja!

      Ștergere
  66. Lucien3:51 p.m.

    Dupa titlul articolului'' Pasii si actele pentru...'' as intelege ca s-a schimbat totul radical. Pentru calatorul ala ''indepenternt'' care vrea sa se stalibe asca si sa lucreze la Londra.
    Pasul 1 si 2 e neadevarat, hai sa nu ducem lumea in eroare, dupa parerea mea. Locuiesc la Londra (inainte de 2014 si dupa). Chiria nu e proces lung. Se gasesc pe siteurile romanesti din londra si pe gumtree. Nu ai nevoie de loc de munca pt chirie, sa fim corecti cu cei care vor sa vina aici. Pe nimeni nu intereseaza daca tu ai un loc de munca sau nu. Atata timp cat ti platesti o garantie financiara si chiria saptamanal sau lunar pentru proprietar sau agentie. Procese lungi sunt in instantele de la noi.:d.
    Sursa de venit nu vine neaparat din contractul de munca, poti sa ai bani de acasa. Atunci cand pleci in alta tara sa te stabilesti te gandesti inainte ca iti trebuie bani pe care ii poti da la chirie, iar in timp ce locuiesti undeva poti lucra ca self-employer sau la negru (nu la romani) sau poti gasi o firma in care sa lucrezi cu conditia sa te ajute sa obtii NIN.
    Te-ai cazat, semnezi cu proprietatul au agentia -tenency agreement (acordul de inchiriere) asta este dovada de adresa peste tot. deci pasii astia 2 erau si inainte de 2014. Dovada de adresa te ajuta si la pasii urmatori: obtinerea card bancar si NIN. La NIN e putin mai greu.
    Pasul 3 cu cardul bancar. Bancile nu accepta pasaport temporar. La Hsbc iti faci cont bancar (card de debit) doar cu pasaportul electronic si dovada de adresa. Sau pot accepta doar cu adresa din pasaport (romana).
    Pasul 4 e mai greu. Doar aici birocratia s-a schimbat dupa 2014. Nu ai nevoie de avocat. Nu dai pe nimeni in judecata:))) glumesc. Job center+ iti trimite o scrisoare prin posta si spune ce acte ai nevoie. Daca ai gasit o firma care sa te ajute sa obtii NIN, e simplu. Nu ai nevoie de contract de munca ci doar angajatorul sa arate in ''scrisoare de la angajator'' ca ti-a oferi un loc de munca, nu trebuie sa prezinti contractul de munca la intreviu pt. NIN. Dovada de adresa, pasaport si scrisoare de la angajator am avut, cand am fost la job center +. Daca ai actele care ti el cere primesti NIN, este imposibil dupa anul 2014 sa nu primesti. DOAR pasul 4 este schimbat. Nu ai nevoie de contract pe casa sa obtii card bancar, doar dovada de adresa, simplu este tenency agreement. Repet, ca simplu om care vine sa se stabileasca in Londra nu are nevoie de contract pe casa, doar un simplu acord de inchiriere. Pana la urma scopul tau e sa locuiesti intr-o camera, nu sa iei de la agentie o casa si sa o subinchiriezi. Daca vii cu toata familia, da. Iti iei casa, atunci iei si contractul pe casa respectiva. In cazul asta te costa minim 1500 lire casa.
    MAE a lansat la londra ghidul comunitatii romanesti din UK.
    http://www.romani-online.co.uk/ghid/ 16 iunie '14. Marea unire (romanii in uk). Locuri de munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma referam daca te muti cu toata familia fiindca eu asa urma sa ma mut si sa gasesti o casa, cu preturi ok, trebuie sa dovedesti ca ai job cu contract de munca si o suma plafon in functie de cati membri de familie sunt.

      Oricum eu am fost initial singura si acel acord de inchiriere nu a dorit sa o semneze proprietara! Asa ca nu am avut nici o dovada de adresa. Noroc cu cei de la HSBC ca mi-au facut card ce mi-a fost trimis acasa si asa am obtinut ...

      Ștergere
  67. Lucien2:54 p.m.

    aha, daca vrei sa vii cu familia trebuie sa ai bani. Mai sunt si oameni neseriosi. Eu am avut nevoie de acordul de inchiriere pt NIN si mi-a semnat. Suces daca vrei sa vii cu familia.

    RăspundețiȘtergere
  68. Victor6:22 p.m.

    Salutare, imi permit sa spun ca persoana care a scris acest articol este extrem de prost informata.... nu ai nevoie de atatea acte, lucrurile nu sunt atat de dificile in UK...nu mai aberati va rog..multi chiar va cred !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul a fost scris la inceputul anului, cand inca nu se pusese in practica "dreptul de munca".
      Oricum e bine sa mergi pregatit pt ce e mai rau, ca sa ai surpriza de mult mai bine :)

      Ștergere
    2. Pai sa se faca un update. E foarte usor sa iti iei si card bancar si nino sibsa gasesti de munca. Sa stiu limba, ca altfel cu munca mai greu. Cat despre nino.....gasesti de munca si fără nino.

      Ștergere
  69. Mihaela6:44 p.m.

    Buna sunt in UK de o luna si pe 27iunie am fost la interviu pentru NINO si mi sa spus k in maxim 6sapt.primesc nr.acasa ,imi poate rasp.cineva daca chiar atata dureaza .
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucien5:18 p.m.

      Timpul de asteptare difera. S-ar putea ca in perioada asta sa fie mai aglomerati cei care elibereaza NIN (in Glasgow), Uk are mai multe de 2 orase, difera de la oras la oras,. de ex. in Londra si Liverpool e posibil sa fi mai multe cerinte de obtinere NIN fata de Southampton sau Manchester. Asteapta. Tot anul asta l-am luat si eu, in primavara. Dupa 3 sapt. l-am primit acasa. Succes.

      Ștergere
    2. Anonim9:26 p.m.

      Mie mi-a zis la fel ,dar mi-a venit in 2 saptamani,dar altora in patru .

      Ștergere
  70. Anonim9:23 p.m.

    Buna,am primit oferta de munca prin firma de recrutare culturepot din uk si mi-au spus ca contractul il semnez cand ajung acolo.E normal sa se intample asa?Am semnat decat oferta firnei la care ma duc contractul cik trebuie sa-l semnez acolo

    RăspundețiȘtergere
  71. Lucien5:38 p.m.

    daca nu ai apelat la intermediari ca sa primesti un loc de munca in uk, este bine. un contract in scris il semnezi numai cand ajungi la ei.(firma din uk). cauta pe net adresa de contact a firmei recrutoare din uk si contacteaza-i la tel. sau email.

    RăspundețiȘtergere
  72. Multumesc Lucien eu sunt in wellingborough nu am decat sa astept-

    RăspundețiȘtergere
  73. Anonim1:07 p.m.

    Foarte interesant articolul, dar nu stiu cat de actual il gasesc. Soțul meu s-a mutat acum aproximativ 3 luni in Uk. In tot acest timp a reusit sa își faca permis de conducere, sa deschidă cont la banca, si personal si business si a obținut si Nino. La banca (lloyds) si-a deschis contul doar cu pasaport si permis de conducere din Uk. La insurance number a fost doar cu pasaport si permis de conducere si in 5 saptamani l-a primit acasă, declarând ca nu Muncește si ca își căzută job. Fata de 2011 cand am locuit eu in Scotia lucrurile s-au mai simplificat acum, si totuși e posibil sa dați si peste rău voitori la diverse instituții. Pe mine la aceeași banca unde si-a deschis cont soțul meu (aceeași sucursala, alt functionar) m-au refuzat pe motiv ca imi treb proof of adress. Permisul il foloseau ca id si pasaportul nu era bun pt ca sunt românca, si dupa ce am insistat zicând Ca soțul meu are cont deschis cu aceleași documente l-au căutat in sistem si a fost ok si la mine. Daca ma poate cineva ajuta cu INFO as vrea sa stiu daca am șanse sa beneficiez de o nastere in sistemul lor medical, soțul meu e Self employed, eu o sa am Nino in 2-3 sapt si voi incepe sa platesc taxe. Nu am muncit in Uk deloc. Mersi

    RăspundețiȘtergere
  74. Buna, am si eu o intrebare. Pentru acte, este vreo problema daca pasaportul este temporar, valabil 1 an de zile?

    RăspundețiȘtergere
  75. Anonim7:26 p.m.

    sint la roma si cu munca e tot mai greu vreau sa plec in londra nu stiu engleza am muncit 10 ani in constructi ce sanse am sa imi gasesc un loc de munca

    RăspundețiȘtergere
  76. Anonim8:31 a.m.

    Un articol mai fals decat asta nu am citit, in primul rand pentru ca spui toate astea pe 2014, poate era inainte de 2014, dar in anul curent tot ce insiri tu e fals...
    Am primit NINO fara sa prezint acte de la munca, doar le-am spus unde urmeaza sa lucrez, specific ca eram in perioada de testare medicala cand m-au chemat la interviu pt NINO si cu un simplu telefon au primit si confirmarea de la angajator, pentru card bancar nu am avut nevoie decat de adresa unde locuiesc si buletin, in 3 saptamani de cand am aterizat in uk le aveam pe toate, in 2 zile de stat la hotel mi-am gasit chirie rezonabila, apoi mi-am facut si abonament la telefon si telefon nou fara sa platesc mult sau sa dovedesc pre a multe, adresa , card si atat, prin articolul tau efectiv le tai orice speranta romanilor care vor sa emigreze in uk...

    RăspundețiȘtergere
  77. Anonim6:33 p.m.

    imi poate spune si mie cineva daca mai trebuie pasaport romanesc pentru cont bancar si ce o sa imi mai trebuiasca, vreau sa vin in londra la anu ma ajuta un prieten sa imi gasesc un loc de munca ca sofer.
    multumesc..

    RăspundețiȘtergere
  78. Anonim2:56 a.m.

    Eu o sa merg din primavara in Scotia, ca muzicant stradal. Acolo NU e nevoie de permis. Dar, voi avea nevoie de o chirie cu cheie, si apoi si de un cont bancar. Nici un NINO sau card colorat. Ideea e ca voi avea doar contract de inchiriere, si probabil NU factura. Deci, ori cont bancar, ori va trebui sa trimit transe mari prin western union, ca transele mici ajung sa coste 5%.

    RăspundețiȘtergere
  79. Spune-mi te rog.ca sa iti schimbi permisul de conducere roman cu unul britanic sunt anumite condiții pe care trebuie să le indeplinesti? Mi-a spus cineva ca trebuie sa locuiești minim6 luni in Anglia ca sa il poti schimba. E adevărat?
    Mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim9:08 p.m.

      Pe formularul pe care il completezi, scrii data de cand esti in Anglia nu inainte de a calcula cele 6 luni. Adica, daca ai ajuns in Anglia in ianuarie, tu treci o data din iunie sau iulie. Nu te verifica nimeni sa vada daca ai venit atunci sau nu in Anglia. Citeste cu atentie acel formular cand il completezi. E bine sa te ajute cineva care a mai completat sau daca e ceva gresit vei primi scrisoare de la ei in care iti vor spune ce e gresit.

      Ștergere
  80. Am fost la interviu in leeds pentru NINO, am avut nevoie doar de buletin si tennancy agreement, am primit nino in doar 11 zile. Stau intr-un shared house deci nu dispun de utility bill,etc. Singura banca care a acceptat sa imi faca cont a fost Barclays, dar am avut nevoie de scrisoarea primita acasa pe care imi arata acel national insurance number

    RăspundețiȘtergere
  81. Mda. Eu am obținut proof of adress, permis de conducere uk si programare la Nino din Romania de acasa. In ziua interviului pt nino pt care am venit cu avionul dimineata, la ora 12.00 aveam deja card la Barclays iar am obtinut loc de munca la fel in aceeasi zi, un night shift printr-o agentie. Apoi, in 5 zile aveam contract de munca si job, pe care il am si acuma. M-am angajat si mi-am facut card fara Nino, doar cu hartia de la nino de la interviu in care se preciza ca am fost la interviu. Ca si acte, intr-adevar e o chestie ca aia cu oul si gaina, care e primul, dar dacă te concentezi si esti un pic destept (suntem romani, nu?) poti sa gasesti o bresa in sistemul de stabilire in uk care e facut asa un pic sa te incurce. NINO l am primit in 5 săptămâni ca era de sarbatori. Deja lucram cand l am primit. Chirie poti obtine, daca ai bani de garantie cat vrei de repede. E plin intetnetul de anunturi. Oricum, cui i se pare usor sa vina in Uk, mai ales dupa ce am scris eu aici, totusi trebuie sa va spun ca eu m-am pregatit luni de zile de acasa inainte sa vin, am înroșit internetul, știam toata calea portitele si legislatia aferenta, am avur plătit telefon cu nr de uk, am facut 5 feluri de cv-uri si am trimis cateva sute de aplicatii la joburi pe parcursul a cateva luni, am venit la un interviu dus intors degeaba odata, dar a fost crucial ca am mai aflat cate ceva, stiu fluent engleza. Asta cam e important, e mare diferenta daca stii engleza sau nu. Oricum, eu nu am venit sa castig putin si la munca de jos in Uk. Singur, daca nu cheltui nimic si numa mananci la minim, poți supraviețui si cu salarul din muncile de jos, ba chiar sa pui niste bani deoparte f putin si incet. Daca vii cu familie si copii, iti trebuie venituri mai serioase. Ca sa va faceti o idee, eu acuma ttebuie in cateva luni sa strang bani ss acopar ceva imprumuturi acasă si sunt pe poziția de economie maxima ; in aceste conditii cheltui pe supraviețuire 4500-5000 Ron lunar. Asta ca sa va dati seama de nivelul de cheltuieli din Uk, pt cei care nu stiu! Deci, in cocluzie, Uk nu e Spania si Italia! Din niste puncte de vedere, aici e mai greu pt un roman. Aici trebuie sa fii alt profil decat decat milioanele de necalificati din constructii, imigrantii din anii 90 spre Spania si Italia. Ori ai anumita profesie, medic, asistent etc, ori ești mai tinerel, oleacă mai cu școală și stiința vieții si de ala descurcăreț care știe engleza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim ca ai impartasit cu noi povestea ta.

      Mai asteptam si alte experiente de viata din UK!

      Ștergere
  82. Anonim2:15 p.m.

    Buna ziua,
    Va pot impartasi experienta mea. Am o luna de cand sunt cu prietena in UK, Bristol. Vreau sa va spun ca a trebuit sa ne pregatim din Romania cu toate actele (documentele traduse in engleza, diplomele) + strangerea unei sume de bani pentru a putea trai aici pana ne gasim de munca. In prima samptamana am avut norocul sa avem interviul pentru NINO si dupa 2 saptamani am fost acceptati sa lucram legal (inca nu ne venise NINO, nu aveam conturile bancare). In a 3 saptamana ne-au venit NINO si am cerut de la angajator scrisoi ca sa dovedim la banci ca locuim la adresa din UK. Pentru aceste conturi bancare ne-au plimbat bancile non-stop, pt. ca nu aveam progamare, pentru ca nu erau suficiente aceste documente (scrisorile de la angajator, NINO, pasaportul, buletinul din Romania). Intr-un final fericit am reusit sa facem conturile bacare la HSBC si ne-a venit cardurile, mai trebuie sa ajunga pin-urile prin posta. Sfatul meu este urmator: daca doriti sa veniti in UK trebuie sa stiti engleza macar la nivel conversational, pentru ca este foarte greu sa obti un job legal. Trebuie sa ai o anumita suma de bani stransa din Romania, penru ca trebuie sa platesti chirie, transport (este scump), mancare. Trebuie sa aveti CV-urile facute in engleza, pentru ca vei constata ca agentiile de recrutare nu te pot ajuta si trebuie sa-ti depui singur cv-urile la fiecare angajator. Trebuie sa aveti 2 referinte in engleza de la fostii angatori (multi cer de la mai multi angajator, nu de la utimul angajator).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim ca ai impartasit experienta ta! Mult succes in continuare.

      Ștergere
    2. Cum este viata in Bristol ?
      Cam ce cheltuieli lunare ai ?
      Ma intereseaza sa-mi fac o idee... doresc sa vin si eu acolo.

      Ștergere
  83. Anonim6:19 p.m.

    Atenție mare cei care vreți sa plecați in Anglia! Nu mai e ce era odată. Încet dar sigur Anglia va ajunge ca Spania si Italia. Într-adevăr actele acum se fac ușor, dar un servici bun găsești din ce in ce mai greu. Eu sunt aici si sincer ma gândesc sa ma întorc in țara cât mai repede. Am prieteni care lucrează in depozite si câștiga maxim 1000 Pounds din care mai ramân cu 200-300. E foarte greu sa mai găsești un salariu de la 1300 in sus datorită cererii foarte mari de locuri de munca. Dacă vrei sa iti aduci si familia (sotia si copil) iti trebuie un venit de 1500 sa poti duce un trai decent. Toate sunt mai scumpe de când au tot început sa vina tot mai mulți imigranți datorită cererii de locuințe prea mari. Dacă nu ai pe cineva care sa te ajute (atenție la prieteni) de la început pana la primul salariu trebuie sa Pregătești Cel puțin 1500 lire pentru cazare, transport si mâncare. Trebuie sa sti engleză cel puțin la nivel mediu, trebuie sa ai foarte multă răbdare si sa stai bine cu psihicul altfel cedezi ușor si pleci cu paguba înapoi in țara. Totul depinde de voi ce alegeți si de norocul pe care il are fiecare. Analizați toate posibilitățile si apoi decideți.

    RăspundețiȘtergere
  84. Multumim ca ai impartasit experienta ta! Mult succes in continuare si asteptam si parerile altor romani in UK!

    RăspundețiȘtergere
  85. Anonim2:04 a.m.

    Buna sunt Monica!Am si eu citeva intrebari la care sper sa-mi puteti raspunde cei care a-ti fost recent in Anglia respectiv anul curent.Sunt asistent medical si am obtinut un contract prin o firma din Baia Mare si anume Work Experience am trecut interviurile si acum astept sa ma anunte cei din Anglia prin scris pe cit septembrie sa plecam eu si sotul.El inca nu are sigur dar crede ca isi va gasi acolo.Noi ne-am pregatit cu actele traduse si legalizate,avem si bani strinsi dar putini.Intrebarile mele sunt:A-ti mai auzit de aceasta firma?(mi se pare serioasa pt.ca nu mi-a cerut nici un comion de plasare doar mi-au zis ca eu tb.sa suport drumul,mincarea si chiria pana la salariu).Sotul isi poate gasi de munca in timp de o luna ,ma refer daca se gaseste in fabrici depozite?Si acum revenind la bani ce a ce ne preocupa pe toti.Ne-am descurca cu 1500de lire amindoi o luna?Multumesc anticipat !Sper sa ma ajute cineva cu raspunsurile astept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va puteti decurca bine cu 1500 de lire amandoi, depinde doar unde si cu cat gasiti chirie. Job-uri nu se gasesc atat de usor, daca sotul nu merge la sigur cred ca o sa dureze cateva luni pana isi va gasi ceva mai ales ca are nevoie de card bancar facut in UK, pentru care procesul dureaza minim 1 luna (gasirea chiriei si apoi depunerea actelor pt cont bancar pt care va trebuie o factura pe numele celui care aplica). Mult Succes!

      Ștergere
  86. Cred că bagi frica in oameni cu acest articol. Menționează că nu mai e de actualitate. Nu stiu cum era in 2014 dar in 2012 un prieten de-al meu a obținut intr-o luna NINO fara toate hartiile avelea despre care povestești tu in articol. In plus anul acesta si anul trecut cativa prieteni au plecat în uk si din nou au obtinut relativ simplu actele.

    RăspundețiȘtergere
  87. Anonim2:08 p.m.

    Salut.Sunt in Anglia din iulie 2015,NINO l-am obtinut dar nu reusesc cu contul bancar.Toate bancile(pe care le stiu eu)cer prove address dar deocamdata locuiesc cu niste prieteni pana ma aranjez si nu am bill-uri pe numele meu sau altceva...Ce ma sfatuiti sa fac,mai exista si alte metode?Am mai auzit ca trebuie sa-mi schimb permisul cu unul britanic si ala ar tine loc de prove address...Va rog sa ma ajutati,multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  88. Vreau sa stiu si eu daca tot asa va fii si in 2015 adica serios...... 2-6 luni iti trebe o gramada de bani... Si eu as vrea sa ma duc dar nu stiu ce sa fac !,,

    RăspundețiȘtergere
  89. ARTICOLUL ACESTA NU ESTE UPDATAT!

    Nu il pot actualiza fiindca eu nu mai locuiesc la Londra si nu stiu care e situatia acolo acum. Nu doresc sa sterg articolul fiindca printre comentarii se afla multe informatii utile.

    PUTETI PUNE IN CONTINUARE INTREBARI CE NU TIN DE ACTE SAU PUTETI IMPARTASI EXPERIENTA VOASTRA.

    RăspundețiȘtergere
  90. Anonim3:49 p.m.

    buna am si eu o intrebare ,nu stiu de ma puteti ajuta dar in fine vreau sa o adresez totusi sperind la un sfat ..sotul meu e deja de un an jumate la Londra ,lucreaza are un salariu stabil ,actele toate in regula ,cont bancar tot ce tine de acte,sta in chirie la niste rude casa in chirie a luato rudele sale,ma intereseaza daca e posibil sa ne ia pe mine si fiica noastra in colo ,si ce acte ne trebuie ,vr sa mentionez ka nu suntem inscrisi...mersi anticipat

    RăspundețiȘtergere
  91. Buna ziua. Cred ca cel mai indicat ar fi sa cereti sfatul Ambasadei. Cu un copil vin alte responsabilitati si sunt sigur ca veti primi zece raspunsuri diferite de la zece persoane. Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere