Strainii iubesc Romania

Astazi de ziua Nationala a Romanei am pregatit impreuna cu blogosfera de turism o noua campanie prin care dorim sa va aratam Romania pozitiva! Locurile frumoase vi le-am aratat fiecare in articolul de anul trecut, in acest an am ales sa abordam alt subiect despre modul in care vacantele si calatoriile pe alte meridiane ne-au schimbat parerea despre Romania. Am scris un articol recent despre cum vad eu Romania in comparatie cu celelalte tari si va aratam atunci in exemple clare de ce cred ca Romania e mai buna decat 70% din tarile de pe Mapamond. Articolul il gasiti AICI


Azi am ales sa abordez Romania prin prisma strainilor care locuiesc aici, fiindca am fost foarte curioasa despre opinia lor despre tara noastra! De ce pleaca Romanii in alte tari inteleg insa de ce vin strainii in Romania si ce le place aici e un subiect prea putin abordat! Am intalnit foarte multi straini care iubesc Romania si stiu ca cei care o bleameaza sunt cei care  inca nu au fost aici!
Sper ca dupa ce cititi acest articol sa fiti mandri ca sunteti Romani si ca traiti in Romania, o tara minunata si asta nu o spun doar eu, care am locuit la Londra si in Maroc si am calatorit in numeroase tari cumuland ani petrecuti in afara ci si amicii straini pe care i-am intalnit in nenumarate randuri la CouchSurfing Meetings si care nu regreta nici o secunda ca au ales Romania! 


Mai jos pe scurt povestile lor si parerile lor despre Romania

*Mike / din Japonia / traieste in Cluj de 8 ani

A venit in Romania cu un program de voluntariat in cadrul unei asociatii ce lupta impotriva Cancerului si a ramas. Astazi lucreaza la un astfel de ONG. Pe atunci Clujul nu arata cum arata acum si nici el nu era atat de hotarat ca va ramane pentru totdeauna! A iubit Clujul fiindca nu seamana deloc cu Tokyo. Aici e o atmosfera mai linistita si mai relaxata. Si in ceea ce priveste munca. Dupa 3 ani s-a intors in Japonia si nu s-a mai putut adapta. Acolo e prea multa aglomeratie, oamenii sunt prea inchisi in ei, le trebuie 2-3 pahare de Sake pentru a dezvalui putin din ce simt si ce doresc, de aceea bea toata lumea. Nici faptul ca in public nu poti arata nici un semn de afectiune fata de persoana iubita nu i-a placut. Acolo daca te saruti intr-un bar chelnerul te scoate afara pe motiv ca-i lipsa de respect.

*Din conversatiile cu el am dedus ca iubeste zilele de Duminica cand poti sa simti ca ai orasul doar pentru tine, orele moarte in care sunt putini oameni pe drum, isi iubeste job-ul la care probabil nu castiga averi dar nici nu trebuie sa scoata limba de oboseala si simte ca face ceva pentru oameni si mai presus de asta pentru romani, iubeste Romania fiindca aici e totul mult mai usor, oamenii fiind deschisi si vorbind pe fata despre problemele si gandurile lor, cu sau 2 beri la bord si faptul ca se poate iubi cu prietena in public fara sa dea socoteala tuturor!

Vince/ din Sudul Angliei / traieste in Cluj de 6 luni

A venit in Romania acum 6 luni (cred) si e antrenor de Golf la cele 2 terenuri de Golf ce le avem la Cluj.  Cat timp am vorbit cu el mi-a spus  intr-una ca Romania is fascinating si ca deja le-a luat la 4 prieteni bilet de avion pentru Craciun sa vina sa il viziteze si sa colinde Romania impreuna, sa le arate si lor bogatiile acestei tari, oportunitatile de business si investitii si ce oras minunat e Clujul L-am intrebat de mai multe ori ce iubeste atat de mult la tara asta, fiindca ma obosea cu energia lui si pasiunea pentru Romania si mi-a explicat:
- iubeste preturile! 5 ron o bere in oras si 30 de ron o masa la un restaurant bun, serios, ce poti sa-ti doresti mai mult? evident presupun ca la salarul lui asta e chilipir si deci iubeste Romania pentru costurile mici pt o masa in oras cu sotia sau o noapte de distractie cu prietenii prin baruri si cluburi.
- a ramas socat cand fiind undeva la munte, pe langa Brasov, in varful muntelui, avea net pe telefon! mi-a spus ca in Anglia doar 60% din suprafata tarii are conexiune la internet, si ca la ei netul merge mult mai prost! 
- iubeste vremea in Romania! A spus ca nu ii place frigul insa prefera sa fie zapada si calduri de 40 de grade decat ploaie si vant 80% din timp. A spus ca vremea englezeasca ia distrus neuronii! :)
Luna trecuta si-a adus la Cluj si cainele si  are de gand sa ramana pentru totdeauna!

Bruna/ din Barcelona / traieste in Cluj de cateva luni

Bruna e o tipa super simpatica din Barcelona care a venit la Cluj ca si schimb de experienta la doctorat si lucreaza ca nutritionist in cadrul unui Orfelinat. Iubeste Romania! zice ca intelege ca pentru romani e greu, ca si colegele ei de munca sunt platite prost si au mult mai multi copii/per asistenta decat prevede legea dar ca pentru ea Romania e Raiul! Iubeste muntii, s-a inscris intr-o asociatie cu care merge saptamanal in drumetii pe munti. E indragostita de Retezat si frumusetea virgina a Romaniei. Padurile dese si faptul ca poti sa te plimbi prin ele, nu sunt arii protejate si private ca in alte tari. Weekendu-rile sunt obositoare cu cate 10 ore de drumetii pe zi dar asta o incarca pentru toata saptamana. La Barcelona ii era greu sa mearga saptamanal undeva si din considerente financiare si fiindca distantele sunt prea mari. S-a plans ca o cursa rapida Barcelona-Madrid cu trenul poate costa si 250 de euro, de aceea alegea mereu un fel de ia-ma nene online, site ce se numeste BlaBlaCar.es Are de gand sa viziteze toata Romania, spune ca e o tara extrem de bogata si frumoasa si e pacat ca nu stiu mai multi spanioli despre ea! Pe langa asta ii place faptul ca la noi restaurantele sunt deschise toata ziua, in Spania dimineata si intre 4 si 7 pm nu poti manca doar la McDonald. Un alt considerent e faptul ca la noi meniurile restaurantelor nu se schimba in functie de anotimp, asta inseamna ca iarna poate consuma in continuare salate si alte bunatati de vara. In Spania mi-a spus ca in fiecare anotimp schimba meniurile cu specialitati de sezon. Astfel cam ce poti manca acasa, mananci si la restaurant.

Absolut toti strainii spun ca Romania e o tara in care nu exista rasism! Daca romanii te urasc o fac fiindca le iei gagicile, fiindca ai un BMW mai bun sau un telefon mai mare. Insa prea putin te vor ura si-o sa-ti dea in cap pe strada doar fiindca esti francez, spaniol, suedez, negru, arab, gay, etcc. Si nu doar ca romanii sunt un popor de oameni pasnici ci chiar mai mult ...

Sunt un popor de oameni deschisi si curiosi care de abia asteapta sa-ti asculte povestile! Majoritatea mi-au spus ca nu le-a fost greu sa isi faca prieteni in Romania. Fiindca oriunde mergi, cineva vine si intra in vorba cu tine si apoi conversatiile curg de la sine ore intregi. La inceput majoritatea si-au facut prieteni straini insa in scurt timp au legat prietenii stranse si cu romanii cu care acum se viziteaza, fac vacante impreuna si nu simt deloc ca ar fi tratati diferit.

Strainii iubesc Romania fiindca aici toata lumea vorbeste engleza! Stiu minim 5 straini ce stau aici de 1 an+ si nu cunosc limba romana. Si cand i-am intrebat de ce nu stiu mi-au spus ca nu e nevoie. Fiindca romanii vorbesc engleza, pana si doamna ce vinde la magazin, la biroul de imigranti, la facultate, la job. Deci, care e sensul??!

Acest articol l-am facut pe baza unei discutii reale cu Mina din Bulgaria, Mike din Japonia, Bruna din Barcelona, Slim din Tunisia, David din Australia, Vince din Sudul Angliei, Szvetlana din Cehia si nu in ultimul rand cu Philip din Germania!

Prietenii mei straini vor iesi in centru de Ziua Nationala a Romaniei!  Sarbatoreste si tu!
LA MULTI ANI ROMANIA, LA MULTI ANI DRAGI ROMANI!

 

Acest articol face parte din campania blogosferei de turism romanesti de evidentiere a unor motive care ne-au facut sa ne apreciem mai mult tara si locurile de bastina. O fii bine la altii dar e bine si la noi!

Va invit sa cititi celelalte articole publicare in cadrul campaniei:

6 comentarii:

  1. Interesanta tema abordata astazi.
    Am cunoscut si eu, cand locuiam in tara, datorita jobului care il aveam atunci, multi straini stabiliti in Romania, in speta multi italieni. N-am discutat atunci prea multe cu ei despre asta, dar pareau multumiti. Chiar pe alocuri mi se parea ca ei apreciaza mai mult tara noastra, decat noi, romanii.
    Aici am intalnit destul de multi francezi care au vizitat Romania, chiar mai multi decat m-as fi asteptat eu. Toti au fost impresionati de obiectivele turistice, de gastronomie, de oameni. Sunt convinsa ca in excursiile lor s-au lovit si de partile negative ale Romaniei, dar le-au dat la o parte si au preferat sa ramana doar cu cele pozitive.

    RăspundețiȘtergere
  2. Impresionante marturisirile acestor straini, eu nu am intalnit pana acum oameni din alte tari stabiliti aici. Ah, ba da, o familie de finlandezi, dar foarte demult si nu mi-am dat seama atunci daca erau multumiti/incantati de viata din Romania.
    Mi-a facut mare placere sa citesc acest articol, La multi ani, Romania! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Probil ca din exterior se vede mai bine decat din interior, chiar daca exemplele tale fac parte deja din interior. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faina abordare si subiect pentru aceasta zi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am rasfoit cam toate articolele din aceasta campanie si trebuie sa recunosc ca articolul tau mi-a atras indelung privirea si l-am citit cu interes, poate pentru ca a propus o alta abordare a subiectului. In orice caz mi-a placut. Si felicitari pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos articolul, dar mai multă atenție la greșelile gramaticale! Reduc calitatea articolului...

    RăspundețiȘtergere