Totul despre transportul la Londra

harta-transport-londra-tube-metro
Dupa 3 luni la Londra pot spune ca am studiat din greu problema transportului la Londra. Londra e o metropola imensa si scumpa asta am invatat de cum am pus piciorul in aeroport. E atat de mare incat e imposibil sa te descurci fara sa apelezi la transportul in comun si daca nu esti atent poti cheltui sute de lire pe saptamana platind bilete cash la fiecare calatorie. Mai jos cum sa folosesti corect mijloacele de transport din Londra:


Transfer din Aeroport in Centru. Londra are 4 aeroporturi.

-Heathrow Airport este cel mai mare si este conectat la tube astfel incat puteti calatori folosindu-va de metro la preturi rezonabile.
-Luton Airport se afla la 35 de mile de Londra (aici aterizeaza Wizz Air) iar pentru o cursa in centru ( Victoria Station) puteti cumpara de la GreenLine bilete cu 11 lire in autocar sau chiar si cu 3 lire online cu o luna in avans! 
-Gatwick Airport este al doilea cel mai mare aeroport dupa Heathrow si se afla la 45 km de Londra. Stiu o firma romaneasca care face transfer intre Gatwick Aeroport - Centru la preturi rezonabile si cu 10% discount pentru romani. Site-ul lor il gasiti aici -> Gatwick taxi
-Stansted Airport este cel mai indepartat de Londra, se afla la aproximativ 60 km si aceeasi firma romaneasca face transfer cu 10% discount pentru romani. Site-ul lor aici -> Stansted taxi

Cum sa calatoresti in Londra cu metroul(tube)
In alte tari se numeste metrou sau sabway. La Londra se numeste Tube sau Underground. Reteaua de metrou Londonez este cea mai veche, cea mai mare si cea mai ramificata din lume. Are 11 linii si peste 275 de statii si numarul lor creste o data cu expansiunea orasului.

transport-londra-tube-metro


Cea mai circulata linie este Bakerloo Northern Line cu peste 33 metrouri  pe ora
Cea mai rapida din punctul meu de vedere este Victoria Line
Cea mai inceata este Circle Line
Cea mai populara si folosita de turisti este Picadelly Line si Central Line.
Iar cea mai accesata statie de metrou este Oxford Circus cu peste 88 milioane de calatori pe an!

Despre OysterCard si care sunt preturile in 2017
La Londra toata lumea foloseste OysterCard si va recomand si voua. Este un fel de card bancar (asa arata) pe care puteti pune bani sau sa il incarcati direct cu abonamente. Acest card costa 5 lire (il puteti cumpara din statii de metrou dar si din magazinele care au in vitrina semnul de OysterCard. Practic oriunde puteti sa il cumparati si sa il incarcati. De ce este atat de folosit OysterCard? 

1.Fiindca e mult mai comod  -> 2. Fiindca astfel o calatorie costa jumatate din pretul platit cash -> Fiindca il puteti folosi atat pe tube cat si pe tramvai, autobuz, tren, DSRL etcc. Pe toate mijloacele de transport in comun la Londra.

Oyster-transport-londra-tube-metro


Preturi pe tube in Londra cash/ cu Oyster si abonamente

Londra are 9 zone insa tube-ul merge intre zona 1 si 6. Intre zona 6 si 9 se folosesc trenuri tot in sistem tube (dar suprateran) si platiti tot cu Oyster sau Cash

Cum sa interpretati preturile de mai jos:

Coloana 1 = Zonele
Coloana 2 = Preturile Cash (platit per tichet individual in autobuz/ tube etc)
Coloana 3 = Preturile cu Oyster/ per calatorie in orele de varf ( 6-9:30 am si 16-19:00 pm) de Luni pana Vineri. In weekend nu exista ore de varf.
Coloana 4 = Preturile cu Oyster/ per calatorie in afara orelor de varf si in weekend
Coloana 5 = Pretul total pe care il veti plati oricate calatorii veti face cu Oyster/pe zi intre orele 4:30 am la 9:30 am de luni pana vineri sau toata ziua in weekend folosind tube-ul + autobuzul + DSRL + tramvai.
Coloana 6 = pretul total pe care il veti plati calatorind si platind cu Oyster intr-o zi in care folositi tube-ul + autobuz + DSRL + tramvai in afara orelor de varf.
Coloana 7 = Abonament pe o zi la orice ora incarcat pe Oyster
Coloana 8 = Abonament pe o zi in afara orelor de varf si in weekend incarcat pe Osyer
Coloana 9 = Abonament pe 7 zile incarcat pe Oyster
Coloana 10 = Abonament pe o luna  incarcat pe Oyster
Coloana 11 = Abonament pe un an incarcat pe Oyster

          Atentie! In 2017 mai adaugati 10% la preturile afisate in tabel 
preturi-transport-londra-tube-metro

Pentru cei care locuiesc in Londra exista  numeroase alte card-uri cu reduceri!!

Cat platesc copiii pe mijloacele de transport in comun la Londra

Pana in 10 ani copiii acompaniati de un adult platitor calatoresc GRATIS (pana in 4 copiii/de adult)
Pentru cei peste 10 ani exista un fel de Oyster cu poza insa trebuie sa o comandati cu 2 luni in avans si nu stiu daca se poate folosi si daca nu sunteti englezi. Cardul pentru copii costa 10 lire.


Cum sa folosesti corect tube-ul la Londra
1. Cardul sau tichetul unic de calatorie se valideaza atat la iesire si la intrare. Aveti grija exista statii de metrou in care aceste aparate sunt puse pe margine pe perete. Daca treceti fara sa le vedeti puteti avea surpriza de a calatori fara "bilet" si sa primiti amenda!
2. In toate metrourile exista monitoare in care este afisat urmatoarea statie.
3. Mind the Gap este o fraza pe care o sa o auziti constant in tube-ul Londonez. Exista statii in care distanta de la platforma la metrou este mare! ca sa nu va accidentati sau d-ne fereste sa cada copii sub metrou trebuie sa fiti foarte atenti la coborare!
4. Controalele se fac in timp ce asteptati metroul pe platforma/ in metrou sau la iesire/ intrare. Trebuie sa aveti tichetul de calatorie mereu cu voi!

Atentie! Oyster Card incarcat cu un abonament pe saptamana/luna/an va da posibilitatea sa calatoriti GRATIS in aceea saptamana/luna/an si pe Autobuz, Tramvai si DSRL! 
Daca il incarcati cu un card pe o zi, pe celelalte mijloace de transport nu e gratis, trebuie sa platiti!


Citeste si articolele:

Totul despre autobuzele din Londra - 5 rele si 5 bune

Prinsa fara bilet - noroc ca eram turista 

16 comentarii:

  1. informatii de folos pentru cei ce merg acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru tips&tricks si mai ales pentru timpul/efortul de a le impartasii si altora. Vom vizita o saptamana Londra asa ca informatiile ne vor fi de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva: daca intru la metrou la o ora in care sunt off peak si ies la o ora in care sunt in peak ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se ia in calcul de cand ai intrat si ai trecut Oysterul prin aparat, din cate stiu

      Ștergere
  4. Anonim8:25 p.m.

    De unde se iau biletele online pentru Luton -Londra Victoria la pretul de 3 lire?

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie recunoscut ca e o capitala destul de costisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru copii se plateste ?pana în 10 ani ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca ocipa un loc cu siguranta va trebuii sa achiti si pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  8. cele 5 lire pt card OysterCard se pot folosi sau sunt doar pentru achizitionarea cardului.
    Se pot recupera?

    RăspundețiȘtergere
  9. Un efort ce merita apreciat. Foarte util pentru oricine este sau urmează să călătorească în Londra.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna , cum pot recupera banii de pe cardurile Oyster ? Am fost in Londra anul trecut in noiembrie dar nu am stiut ca se pot returna cardurile si recupera banii ramasi . Am doua carduri : unul normal albastru si unul oyster visitor de 3 gbp + credit celalalt fiind 5 gbp + ce mai am pe el . Plec vineri 6 octombrie si retur 8 octombrie si as vrea sa recuperez banii . Acolo voi folosi tRAVELCARD 2 FR 1 . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu Daniel Jelea, cel mai bine intrebati in Londra. In Victoria Station este un centru mare de informare turistica, acolo cu siguranta va pot oferi informatiile de care aveti nevoie.

      Ștergere