Turisti pacaliti - Capcane in care am cazut in vacanta

Trebuie sa recunosc ca eu cand plec in vacanta ma uit dupa ce obiective turistice de top sa vizitez, caut informatii despre restaurantele bune, despre evenimente gratis si ma interesez mai putin despre capcanele pentru turisti, modul in care sunt pacaliti in orasul sau regiunea care urmeaza sa o vad. Ba mai mult in primele vacante eram atat de aeriana incat am si cazut in cateva capcane si mi-a trebuit ceva timp pana sa inteleg ca ca nu mai trebuie sa fiu atat de naiva, o tinta usoara pentru cei care "vaneaza" turisti. Acum chiar daca ma duc intr-o vacanta de relaxare sau in una foarte activa am invatat sa fiu cu ochii in patru si sa vad ce se petrece in jurul meu si mai ales sa nu mai cred tot ce mi se spune! Sa ma bazez mai mult pe mine, pe instinctul meu decat pe altii.Care e cel mai bun mod de a invatata sa te feresti de capcanele pentru turisti? Sa asculti povestea altora! Cu cat auzi mai multe cu atat sansele ca in urmatoarea vacanta sa fi pacalit e mai mica! 
turisti-pacaliti-securitate

Asadar incep eu cu 5 metode in care sunt pacaliti turistii

Obiecte valoroase false
Eram la PARIS. Ma plimbam prin Parc Tuilleries cu sotul cand vedem pe jos un inel care parea a fi de aur! Era finut, asa ca l-am ridicat si ne uitam in jur sa vedem daca nu cumva cineva l-a pierdut. Nu era nimeni la o distanta mare de noi asa ca ne gandeam ce sa facem, daca sa il luam sau nu cand a aparut un tinerel care sustinea ca e inelul logodnicei lui dar oricum s-au despartit si ca ni-l lasa noua daca ii dam 25 de euro. Ca e aur veritabil, ca e un suvenir cu noroc din Paris, ca nu se poate sa nu acceptam. Era atata de convingator incat as fi putut sa cad in plasa daca nu aveam banii pe card si ne grabeam la Louvre unde mai erau 2 ore si se inchidea. Asa ca am refuzat desi baiatul s-a tinut de noi pana la intrarea in muzeul Louvre. Cand am iesit soc si groaza, cat am traversat parcul Tuilleries am vazut cel putin 3 turisti pacaliti si chiar o romanca care a incercat sa ma pacaleasca din nou!

Circuit turistic incomplet pe motiv ca era inchis
Prima mea vacanta in Maroc. Habar nu aveam cum functioneaza lucrurile asa ca a fost foarte usor sa cad in plasa. Ne-am cumparat un circuit in afara orasului Querzezet la castelul Ait Benhaddou + Studiourile Atlas un fel de Hollywood in Maroc + un tur de oras ghidat. Circuitul costa 12 euro (120 dh) si urma sa ne plimbe 4 ore. Doar ca pe drum ghidul nostru a primit un telefon prin care i se spunea ca studiourile Atlas sunt inchise azi ca se fac filmari. Evident noi am luat-o de buna. Dupa 2 ore traseul nostru se terminase si eram usor dezamagita insa castelul fusese foarte frumos asa ca nu m-am mai gandit la asta pana ce nu au auzit la restaurant niste turiste vorbind despre acelasi circuit doar ca ele au vizitat si Studiourile ....

Taxiul cu suprataxa 

Din pacate am patit-o in Romania, chiar in Bucuresti. Am luat un taxi de la ambasada Marocului pana la gara. Cand am ajuns in gara de Nord am observat ca taxa pe km era de 5 ron!!!! Era sa innebunesc cand am vazut suma, ba mai rau pe taxi era scris in lateral tacsi nu taxi! Am putut sa ma cert cat vreau mi-a spus ca el e taxi privat si cere cat doreste, putem sa aleg pe alt taxi daca nu am vrut sa merg cu el! 

Bagaje furate din trenuri
De obiceiul acesta am auzit in timp ce stateam la povesti cu un roman pe peronul din Pisa. Oamenii stau pe peron si asteapta sa le vina trenul. Trenul ajunge, oamenii urca in tren si isi lasa bagajele in compartimentele speciale de la intrarea in vagon, apoi cauta un loc. In ultimul minut se urca o gasca de tineri, unu sustrage bagajul ca si cum ar fi al lui si trece in fata in timp ce prietenii ies din tren in spatele lui. Trenul porneste iar tu vezi ca ai ramas fara bagaj insa e prea tarziu. In gara din Pisa e foarte multa lume, unii vin pentru Turnul Inclinat, altii pentru Florenta sau Cinque Terre, unii merg la aeroport, sunt navetisti asa ca e aglomeratie non-stop. Majoritatea turistilor fiind aglomeratie cauta locuri, isi aseaza restul bagajelor, nici nu observa doar la destinatie ca bagajul lor lipseste.

Oameni care iti pun lucruri in mana si apoi iti cer bani
Am patit-o in Roma. Ma plimbam in ultima seara cu mama prin oras si am ajuns la P-ta Spania. Era intuneric, cativa turisti, cativa imigranti cu genti si portmonee contrafacute si cativa indieni cu trandafiri rosii. La un moment dat ma trezesc un un trandafir in mana, sa vad ce frumos miroase etc. Apoi a plecat, ne-am facut poze cu mama si cand ne-am indepartat de P-ta Spania ne-am trezit cu indianul foarte insistent ca trebuie sa platim. M-am enervat la culme fiindca nu vroia nici cum sa il primeasca inapoi asa ca am pus trandafirul usor jos si am grabit pasul.
Insa treaba asta am patit-o si cu tot felul de jucarii pentru copii, Kari plange, eu trebuie sa platesc...

Pacalit in bar: Pe langa asta am mai auzit de tipi care au fost agatati de un grup de fete si dupa ce au baut pe cinste, fetele merg la toaleta si dispar! Turistul ramane cu consumatia colosala de platit! Evident exista si situatii mai nasoale in care dupa ce te imbata bine sau iti pun ceva somnifer te trezesti ca nu mai ai nici un leu! de aceea e bine sa nu iesiti cu multi bani in oras
Furat in metrouri si autobuze aglomerate
Roma, Londra, Paris sunt toate oras foate aglomerate unde e foarte usor cand stati ca sardinele in metrou sa va sustraga iphonul sau banii din buzunar!
Politistul impostor care va acuza ca fumati sau beti in public si va da amenda! Multi turisti tineri au fost pacaliti astfel! Un barbat imbracat in politist, serios, ii acuza ca fumeaza sau beau in public in parc, sau alte locuri unde nu sunt multi oameni care sa vada. Suma nu e foarte mare, 20-35 de euro asa incat turistii sa nu se impotrivesc ....ba mai mult cred ca Dl Politist e de treaba, le face o favoare ca lasa pretul mai mic, evident astfel nici nu primesc chitanta.

Toate articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

16 comentarii:

  1. In afara de bagaje furate cred ca am trecut prin sau pe langa toate. Motiv pentru care noi nici nu calatorim cu ghizi, ei adevarul e ca nu ne place, poa sa coste excursia 2 lei.
    Cu inelul din Paris mi s-a intamplat cand am mers acolo cu familia. Ghici ce, exact ca voi , cineva l-a luat. Cand am vazut ca se apropie individul, m-am dus , am luat inelul de la "cineva" si i l-am aruncat hotului (roman!!) la picioare. I-am spus ca daca mai scoate o vorba sun politia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Astfel de păcăleli pot strica orice vacanţă, mai ales când păcăleala te lasă fără bagaje sau fără banii de concediu.
    Cred că cel mai greu de depistat e farsa cu poliţistul. De unde poţi şti că nu e chiar un poliţist real şi mai apoi te amendează şi pentru nesupunere?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hapi sa stii ca ultima data cand am fost la Paris in parcul Tuilleries era plin de politisti pe cai si nu am mai vazut farsa cu inelul, asa ca s-au luat masuri, insa anul trecut era mare valva cu hotii din muzee, care te furau in timp ce admirai exponatele :((((

    Andreia asa este, nu poti sa stii, poti cere maxim sa se legitimeze dar suna cam ciudat si in plus poate avea o legitimatie falsa :((((

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,faza cu bijuteria am patit-o si eu in Paris.Era o verigheta masiva,si-mi spunea duduia negricioasa povesti precum ca nu o lasa religia sa poarte aur.Era vara,eu vara port mai ales argint,si i-am explicat ca nu-mi place aurul si oricum n-am bani.Apoi m-am uitat cu atentie:din 100 in 100 de metri cineva se apleca si se facea ca gaseste o bijuterie,fix in fata unor turisti.Tocmai incercau sa-l plaseze unor japonezi,iar eu le faceam disperata semna sa nu ia.Nu stiu daca m-au inteles.

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza cu inelul se practica si in Bucuresti, iar pe tip il poreclesc ''Stapanul Inelelor'' si obisnuieste sa stea in statiile de autobuz, in asteptarea urmatoarelor victime. Foarte interesant articolul tau. Nu am patit mai nimic din ce ai scris, dar ....mai stii?

    RăspundețiȘtergere
  6. ValentinaT50 din pacate faza cu inelul a patit-o multa lume la Paris, bine ca nu au reusit sa te pacaleasca :(((

    Vacanta azi imi scria o cititoare pe facebook ca si ea a patit in Romania, eu credeam ca numai la Paris se practica :(((! Foarte trist

    RăspundețiȘtergere
  7. La cat de putin am calatorit eu, era culmea sa mai am si nesansa de a fi pacalita. Dar e bine sa fii avertizat, sa stii cam ce pericole te pandesc in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chestia cu circuitul turistic mi se pare chiar nesimtire ... nu ca celelalte sunt de bun simt.

    Imi aduc aminte de teapa pe care mi-am luat-o in Istanbul.

    Mergi sa cumperi ceva de mancare, pe panou are trecut un pret, iar cand mergi la casa sa achiti iti spune alt pret. Tu ii spui ca nu costa atat si ei spun, asa in cearta ca niste cocosi gata de lupta, ca produsul ala nu mai este si te-a servit cu altceva care costa de 2 ori mai mult ... si tu trebuie sa platesti ca doar ai mancat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu trandafiri n-am vazut, dar la Sacre Coeur tot incercau sa ne puna pe mana niste bratari textile pe care le innodau bine. Apoi cereau 5 Euro :) Astia erau africani. "Romanii" nostri erau cu alba-neagra si vorbeau in engleza. Dar mai scapau cate o injuratura gen: "Sa-mi bag picioarele, mi-am uitat scaunul si ma dor salele". La Strasbourg era o indianca de-a noastra cu un afis in franceza si cand ne-a auzit vorbind romaneste ne-a cerut bani in romaneste. Daca nu i-am dat a inceput sa ne afuriseasca pana cand m-am facut la ea si a fugit. Alta farsa pe care am vazut-o in Paris, pe spatiul verde spre Turnul Eiffel. Statea lumea pe iarba si deodata au inceput sa vina niste copii, vreo 7-8 cu niste cartoane A3 pe care scria nu stiu ce. Numai ca unul punea cartonul pe paturi, pe langa telefoane si alte lucruri de valoare iar ceilalti le tineau sus. La care sa te uiti mai repede daca ai fi vrut sa citesti? Si cand ala mic isi lua cartonul de pe patura, nu-l lua singur.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum nu cumpar orice si nu ma intereseaza in general suvenirurile nu as fi o persoana usor de pacalit. Nu stau la discutii nici cu persoane care cer bani, care vor sa vanda ceva sau sa-mi ofere cica ceva gratis apoi sa-mi spuna ca de fapt trebuie sa cumperi ceva. Nu, mersi si plec.
    Doamne fereste... e bine sa fii precaut.

    RăspundețiȘtergere
  11. Faza cu tradafirii am patit-o si eu, tot la Roma! :))) Chiar in aproximativ aceeasi zona.

    De faza cu bratarile la Sacre Coeur de care zicea Natural mai sus stiam de multi ani. Am avut norocul sa vad pe altii pacaliti inainte sa incerce sa ma pacaleasca pe mine. Tre sa stai super alert, ca sunt smecheri rau de tot, apare cate unu parca de nicaieri si jap ti-a pus bratara pe mana. Daca esti neatent sau vorbesti / te uiti intelefon, ti-a si legat-o pana te-ai dezmeticit. Au o viteza ceva de groaza!

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandra nu stiam de metoda asta desi am ajuns la Sacre Coeur de mai multe ori in perioade diferite eu nu am vazut. Prima data cand eram cu copilul cred ca as fi fost o tinta usoara, eram atata de aeriana, bine ca nu mi s-a intamplat.

    Mihaela da, trebuie sa fii precaut insa daca intra un stres din asta in tine e greu sa te mai bucuri de vacanta. Oricum se pot intampla multe lucruri urate in vacante, daca suntem pacaliti de 5 euro nu este chiar tragedie :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am fost de 3 ori si am vazut in 2 dati sigur. Prima data nu-mi mai amintesc, ca era in 2001 tocmai...
    Da, chiar ca bine ca nu ti s-a intamplat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Natural de pacaleala cu cartoanele nu am mai auzit, de fapt vad ca de multe nici nu stiam.
    Nici de cea de la Sacre Couer :(((

    Andreea da, cea cu circuitul a fost nasoala rau fiindca nu aveam cum sa mai mergem sa vedem studiourile.
    Uite ca voi fi atenta in Instanbul, sa nu cumva sa iau si eu teapa :)

    RăspundețiȘtergere
  15. deci se intampla si la case mai mari! nu numai la noi!

    RăspundețiȘtergere