Cum a devenit Cimitirul Pere Lachaise o atractie de top al Parisului?

Dupa-mesele in centrul Parisului sunt haotice. Plin de masini, de oameni grabiti ce ies de la lucru, metroul se revarsa de lume, strazile devin fluvii umane, este o atmosfera  pe care eu, din experienta turistului ce vrea sa se bucure de vacanta o simt prea apasatoare. Brusc ma simt agitata si prinsa in valtoare cand de fapt eu nu ma grabesc nicaieri.
cimitir-paris-aliceee

Ca sa fentez una din dupa-mesele alea am mers sa ma plimb in cimitirul Pere Lachaise (statia de metrou Pere Lachaise) care e mai mult un cimitir parc avand in vedere toate aranjamentele peisagistice din interior dar si un cimitir al celebritatilor fiindca artisti faimosi isi duc veacul aici. Insa mai departe de asta, cimitirul acesta e cel mai mare din Paris, are peste 1 milion de morminte asa ca cele 2 ore pana la inchidere (ora 17:30 pm) nu au fost nici pe departe suficiente pentru a vedea toate mormintele ce mi le-am marcat pe harta; fiindca cimitirul Pere Lachais ca orice alt obiectiv turistic de top detine o harta turistica ca sa poti sa alegi ce artisti vrei sa "vizitezi" azi. Eu mi-am notat-o pe Edith Piaf (in fruntea listei), Honroe de Balzac (autorul), Jim Morrison (cantaretul trupei rock Doors) Colette (autorul), Georges Melies (regizor, urmariti "filmul Hugo"), Chopin (compozitorul) Delacroix (pictorul), Oscar Wilde (scriitorul) etc. Nici nu mai trebuie sa spun ca desi sunt indicatoare, intr-un cimitir cu 1 000 000 de morminte sa gasesti un mormant anume intr-un timp scurt e ca si cum ai cauta acul in carul cu fan.
  • Mai ales cand la fiecare pas intalnesti morminte extrem de frumoase

cimitir-pere-lachaise-paris-mormant


cimitir-pere-lachaise-paris-mormant-frumos

  • Detalii ce merita imortalizate
cimitir-pere-lachaise-paris-detalii
cimitir-pere-lachaise-paris-detalii2

  • Statui mormide, agelice, melancolice, romantice, pline de speranta

cimitir-pere-lachaise-paris-statui

cimitir-pere-lachaise-paris-detalii

  • Alei extrem de fotogenice

cimitir-pere-lachaise-paris-de-vizitat
cimitir-pere-lachaise-top-10-obiective-paris

  • Cavouri opere de arta

opera-de-arta-paris-cimitir

  • Spatii verzi care te indeamna sa iei loc, sa privesti cimitirul in ansamblu

verde-de-paris
destinatie-romantica-paris


cimitir-pere-lachaise-vacanta-paris

  • Portile spre un somn etern! Am remarcat frumusetea usilor de pe micile capele, diferite dar atat de frumoase.

usi-paris
  • Iar in final mormintele artistilor pe care inca ii plang fanii

artisti-cimitir-pere-lachaise-paris
 

DA! Cimitirul Pere Lachaise este un obiectiv turistic insa si un cimitir in toata puterea cuvantului. In continuare se fac inmormantari aici desi cred ca va imaginati ca batalia pentru un loc intr-un cimitir ce aduna atatea minti luminate nu e usor de invins. Listele de asteptare dureaza ani intregi. Iar regula de aur e sa locuiesti si sa mori la Paris! 
Thanks for visiting,

Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

15 comentarii:

  1. Si eu i-am "vizitat" pe Enescu ( avea un buchet de flori proaspete pe mormant , m-am bucurat dar si necajit , pentru ca eu m-am dus nepregatita , nu m-am gindit ca ajung pe acolo ), Bizet, Balzac, Delacroix ; am remarcat o placa de mormant "in asteptare" , pe care posesorul locului a inchipuit-o sub forma unei carti imense, deschisa la o anumita pagina , probabil scriitor, si probabil roman , dupa nume : Matei Dogan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teo, imi pare rau ca nu am stiut de Enescu, l-as fi cautat categoric. Ideea e ca eu m-am dus sa ma plimb prin cimitir fara sa ma gandesc sa vad vre-un mormant anume si doar o data ajunsa acolo am vazut harta si am ales cativa. Enescu mi-a scapat si nu am vazut nici un alt roman pe acolo, e drept ca am avut timp prea putin, nu am prea stat sa citesc. Cimitirul e imens, mult mai mare decat mi-am imaginat!

      Ștergere
  2. N-am vazut Pere Lachaise, in schimb am fost la Cimitero Monumentale din Milano, care la fel ca si Pere Lachaise e vizitat de multi turisti. Acesta nu-i un panteon oarecare, ci un adevarat muzeu in aer liber cu lucrari unice de arta de la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20: piramide, obeliscuri, temple grecesti, ingeri impresionanti. Aici sun ingropati numai oamenii de frunte ai orasului si ai Italiei, in general, precum scriitorul Alessandro Manzoni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazute poze dintr-un cimitir din Genova splendid, imi pare rau ca nu m-am dus sa il vad cand am fost acolo. Prin Milano mai sper sa ajung asa ca mersi de pont!

      Ștergere
  3. Wow! Oameni care stau pe iarba in cimitir :))) Asta chiar e ceva. Eu cand am fost, ploua, deci n-am vazut asa ceva. Pe de alta parte cred ca a fost mai bine ca nu a fost vreme buna, ca nu era multa lume din cauza ploii. Am inteles ca poate fi destul de aglomerat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,se vede si in ultima poza ca la Chopin era aglomeratie nu gluma. Mai ales fiindca unii merg in grupuri cu ghid si mereu intalnesti cate unu la mormintele artistilor. Dar nu stau mai mult de 5 minute asa ca eu am mers sa vad in jur si apoi m-am intors.

      Ștergere
  4. pare putin trista ideea, dar din cum relatezi tu e interesant de vizitat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cum vezi "problema". Pana la urma toti ajungem acolo.
      Nici mie nu imi plac mortii dar cimitirele le vad ca si parcuri iar acesta e chiar interesant de vazut. Evident nu l-as include in top 10 obiective, merita sa il vezi daca stai macar 10 zile la Paris :)

      Ștergere
  5. Asemanator si totusi diferit ca imagine(ceva mai morbid) am vazut unul in Scotia. Parca am cateva poze, imi era rusine sa fotografiez in acel loc.
    Multumesc pentru articol, cu ocazia asta am aflat noi lucruri. L-as vizita. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unul mai mormid am vazut si eu la Londra in Abney Parc Cemetery, acolo unde sunt inmormantati oameni fara credinta iar cimitirul arata de zici ca ar fi parasit. Se filmeaza filme horror in el, tocmai din aceasta cauza m-am dus sa il vad, e interesant dar evident nu e opera de arta ca acesta :)

      Ștergere
  6. Eu nu l-am vizitat. M-am incapatanat mereu sa zic ca nu vreau sa vizitez un cimitir, oricat de interesant ar fi. Intr-adevar este un adevarat muzeu, am tot citit despre el si am auzit impresii pozitive, asa ca cine stie, poate intr-o zi voi gasi dorinta de a merge si a-l vizita :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Larisa eu am vizitat mai multe cimitire in strainatate dar in acesta nu am avut deloc impresia de cimitir, foarte si fiindca era plin de lume, frumos afara, arata ca un parc.

      Ștergere
  7. Nu stiu cum o sa pice opinia mea aici, dar categoric nu as vizita un asemenea obiectiv. Este ultimul loc unde m-as duce in Paris. Iarta-mi sinceritatea, dar chiar nu am putut sa ma abtin. Nu imi plac cimitirele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg! si iti accept opinia, mai ales ca majoritatea gandesc asa. Sincer ma gandeam ca mai multa lume imi va spune ca m-am tacanit, cu atatea obiective turistice la Paris, eu aleg cimitirul....

      Insa pentru mine cimitirul face parte din viata, e trist, nu vrem, dar e o relalitate. Acesta e cel mai faimos cimitir din lume si pe buna dreptate, jur ca te simti ca in parc si nu ca intr-un cimitir. E atat de verde, sunt atatea flori, mormintele sunt atat de bine ingrijite, micile capele sunt ca niste opere de arta, nu e nimic trist aici. Evident e un punct de vedere, punctul meu de vedere ...

      Ștergere