Dupa 5 ani de calatorii, de ce iubesc sa calatoresc

Sa fi adult este greu. Ne invartim in jur, ne observam reciproc, ne intrebam mereu care e menirea noastra. Semnalele vin la noi. Ele ne spun ca ne place aia sau ca ne dorim cealalta. Ca nu valoram nimic, ca suntem regi peste un musuroi de furnici si problemele reale suntem chiar noi, OAMENII si asta se va termina urat intr-o zi. Dar incercam si vrem sa facem bine.

iubesc-sa-calatoresc

Ne facem griji, apoi analizam, ne imbolnavim de atatea ganduri si altii incep sa isi faca griji pentru noi. Ne ingrijoram mai mult fiindca stim ca ei se ingrijoreaza. Vom ajunge atat de ingrijorati incat nu vom mai dormi noaptea.

Ne intrebam ce sa facem, cum sa iesim din cercul acesta vicios, cum sa obtinem mai mult de la viata. Cum sa ne ridicam spre cer, sa culegem spiritele noastre zdrobite si le dam aripi. Cum sa-l facem pe El sau pe Ea sau pe Ei sa ne valoreze, sa ne respecte, sa ne iubeasca.Cum sa ne construim cariera mult visata. Cum sa obtinem diplomele si aplauzele tuturor. Cum sa excelam si sa-i facem pe altii sa ne invidieze. Cum sa castigam carute de bani. Pentru ca atunci cand le obtinem sa ne dam seama ca nici aia nu e de ajuns. Suntem la fel de tristi, de suparati, de deprimati, de fara rost in viata.

Pana intr-o zi cand am realizat ce am nevoie pentru a fi mai puternica, mai fericita, mai implinita cu adevarat. A fost in ziua in care am inceput sa calatoresc.
In primul an nu stiam sa fac diferenta dintre turist, calator si drumet. Acuma stiu ca un turist este cel care merge ghidat de altii, care iubeste vacantele All Inclusive si care cel mai adesea face o vacanta pe an, cumparata prin agentiile de turism. Calatorul este cel care depinde de mijloacele de transport (tren, avion, vapor etc) dar care odata ajuns la destinatie exploreaza fiecare oras sau regiune cu picioarele, in stilul vagabondului hoinar si descopera pas cu pas singur sau cu prietenii magia si farmecul destinatiei. Iar drumetul este cel care calatoreste exclusiv cu picioarele si care duce o viata de nomad macar pentru acea perioada de timp in care calatoreste. El traieste prin calatorie, se opreste la discutii cu localnicii, mananca din brisca si e interesat sa cunoasca cu amanuntul locurile prin care ajunge. In ultimii 5 ani pot zice ca le-am explorat pe toate, desi drumetii nu am facut doar la munte :)

Apoi am invatat ca oamenii sunt diferiti si interesele lor sunt foarte diferite probabil de aceea au dat nastere la atatea forme de pseudo-turisti sau pseudo-calatori. De exemplu cei care calatoresc pe cont propriu dar o data ajunsi la destinatie se lasa purtati de ghid pentru a bifa tot ce scrie in carte. Sau calatorul a tot stiutor, care s-a documentat atat de mult incat merge in vacante doar pentru a se convinge ca ce a citit e ceea ce gasesc in realitate. Probabil ati cunoscut si voi tipul de calatori care se lauda ca au facut intr-o luna circuitul Europei sau care contorizeaza cate muzee, biserici, galerii de arta, spectacole, festivaluri, orase, sate, tari au vizitat si doresc sa se intoarca din urmatoarea vacanta cu noi recorduri. Apoi mai sunt turistii care desi merg in grup sunt interesati doar de restaurante/ de tablouri/ de cafenele/ de cluburi/sau shopping. Genul care mereu se pierd si ajung prea tarziu la locul de intalnire fiindca e necesar sa-si satisfaca propriile pofte turistice. Nu ar fi drept sa-i uitam pe cei care, intr-o zi calduroasa la Roma, fug din Colloseum, printre Forumurile Romane, in centrul istoric, trec cu viteza vantului prin Galeria Bourghese, mananca o pizza pe Via Toledo si spun ca au vazut Roma (si cel mai probabil) nu era nimic de capul ei. Sau stilul japonezului care se mira la fiecare vitrina, analizeaza fiecare pictura, trece notite despre fiecare statuie, pleaca acasa cu un teanc de carti de la fiecare obiectiv turistic vizitat si face 10 fotografii pe minut ca sa fie sigur ca nu i-a scapat nimic. 

Dupa 5 ani si numeroase vacante am invatat ca vacantele le fac pentru mine, nu ca sa bat recorduri (desi initial am fost tentanta) nu ca sa enumar tari vizitate, nu ca sa imi pierd timpul analizand Mona Lisa de la 3 m distanta, nu ca sa imi pierd vremea cu lucruri si obiective turistice care nu ma intereseaza dar altii le considera relevante pentru Istoria, Arta, Cultura unei Tari. Acum pot sa plec fara nici o remuscare din Paris fara sa urc pe Turnul Eiffel sau din Londra fara sa fi vazut Muzeul de Ceara si mi se pare OK.

Acum stiu ca fac vacante pentru a ma relaxa, pentru a ma destinde, pentru a fi departe de casa, de grijile zilnice, de job si plec sa vad lumea in ansamblu si in detaliu..... mai ales in detaliu, PENTRU MINE. Am spus si o mai spun ca iubesc vacantele fiindca simt ca atunci cand sunt in vacanta traiesc fiecare minut la intensitate maxima, fiindca descopar si vad permanent lucruri noi, fiindca fiecare vacanta inseamna un set de amintiri memorabile, probabil singurele lucruri care imi vor aduce aceasi fericire si la batranete, de aceea le consider investitii pe termen nelimitat. Iar acest blog a devenit refugiul meu dintre calatorii, o disciplina creativa cu iz de calatorie. Cand scriu despre vacante ma simt captiva in timp si spatiu, e poarta mea de iesire din viata de zi cu zi, portia mea de fericire zilnica.

Dupa 5 ani consider ca si turismul se invata, experienta te ajuta ca la urmatoarea vacanta sa profiti la maxim de timpul pe care il ai si sa nu mai faci atatea greseli de organizare, sa iti descoperi interesele si sa analizezi la final ce e mai important pentru tine. Mai cred ca fara calatorii viata mea nu ar fi avut atata culoare si ca m-as fi hranit probabil cu aceleasi dorinte si vise pe care o data ce le ai iti doresti altele, iar viata si anii ar fi trecut pe langa mine fiindca eu eram prea concentrata sa le obtin.

Sper ca blogul meu sa va inspire in continuare si sa invatati ceva din experientele mele de pana acum :) Acesta e doar primul articol din seria "Dupa 5 ani de calatorii"!

Thanks for visiting,

Citeste articole personale, cu sfaturi, idei, informatii aici --> PONTURI BUNE

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


23 de comentarii:

  1. La cat mai multi ani plini de calatorii la fel de frumoase!
    Fiecare trebuie sa calatoreasca dupa cum ii place si i se potriveste pana la urma, fara sa respecte vreo reteta anume sau ce fac altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact Larisa ai concluzionat foarte bine! la inceput am fost tentata sa merg dupa anumite modele, sa vizitez TOT ce TREBUIE vazut. Acum vad calatoriile intr-un mod mai subiectiv si mai relaxat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca pana la urma ideea e ca in toate aceste calatorii sa te descoperi pe tine insati, prea putin conteaza geografia, e mai degraba o initiere spirituala. Fara a ma compara cu calatorii inraiti, nici macar cu turistii, stiu ca, desi nu se intampla des, de fiecare data cand ies din cotidian si din orasul in care imi fac veacul, am mereu revelatii, mici sau mari. Ceea ce pentru unii poate parea rispa de bani si timp, sau o fuga de realitate, pentru altii e o descoperire de sine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, foarte inspirationala ultima fraza! de tinut minte :)
      Eu am invatat multe lucruri despre calatorii si urmeaza sa le scriu in detaliu, intr-un articol viitor

      Ștergere
  4. Alicee, decoperirea blogului tau a fost cadoul pe care mi l-am facut in acest sfirsit de iarna -inceput de primavara ;cred ca farmecul stilului tau vine din faptul ca tu scrii in primul rand pentru tine si mai apoi pentru ceilalti , si de aici nota de simplu, real si deci, atractiv . Ai dreptate cind spui ca un oras se descopera mai ales colindandu-i strazile si piatetele , asa am facut eu la Roma , cand plecam din hotel dimineata cu fiica mea si ne intorceam pe la miezul noptii si in trei zile am luat la picior 4 din cele 7 coline ale Romei , bineinteles ca nu am ratat nici obiectivele turistice . La Paris merg cam odata- de doua ori pe an, dar cu probleme , si , desi incerc sa mai vizitez cite ceva, nici pomeneala sa simt placerea aceea pe care o ai atunci cand esti in vacanta , intr-un loc nou, nu exista relaxarea calatoriei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teo ma bucur ca te simti bine aici, mesajele frumoase de la cititori sunt motorul meu, ma motiveaza in fiecare zi sa gasesc inspiratie pentru un nou articol.

      Fiecare vacanta are un farmec al ei doar ca cele de suflet raman cele in care te-ai simtit cel mai bine! Intr-un fel vacantele sunt ca matematica si alte materii din scoala. Daca nu intelegi, nu iti place. Mereu m-am indragostit de locuri pe care am simtit ca le inteleg, ca rezonez cu ele, in care mi-am format o rutina, ceva de care sa imi fie dor .....
      Obiectivele turistice le admir dar nu m-as intoarce niciodata sa le vad si a doua oara.

      Ștergere
  5. La fel si cu calatoriile se aplica si in viata, fiecare face dupa cum pofteste si simte, sau ar trebui. :) Mi-a placut foarte mult articolul si introspectia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mihaela. Da, calatoriile fac parte din viata si cel mai mult conteaza cum le privim noi, cata importanta le dam, pentru ce le facem si cu ce ramanem la final :)

      Ștergere
  6. Cand calatoresti ti se deschid ochii. Poti sa vezi apoi ce este in neregula in tara ta. Este o experienta dar si educatie pentru mintile tinere, si tot ce trebuie sa faci este un pas, si apoi altul, si nu te vei mai putea opri. Setea de calatorii este tare frumoasa. Descoperi atat intelepciune, cat si iubirea pentru diversitatea oamenilor, locurilor, peisajelor...La fel este de adevarat insa, ca daca frumosul si iubirea nu salasluiesc in noi, nu le vom gasi nici altundeva, pentru ca nu vom sti sa privim. In fond, viata este o mare calatorie. Si trebuie traita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, trebuie sa invatam sa traim in fiecare zi, sa vedem frumosul si sa gasim bucurie in lururi marunte. Calatoriile trebuie facute astfel incat sa le apreciem si sa le simtim cu adevarat valoarea.

      Ștergere
  7. Eu ma bucur de orice evadare din decor, mai ales daca ajung intr-un loc unde medievalul este la el acasa. Iti trebuie curaj sa devii calator(asa cum bine l-ai descris tu), bani si nevoia de frumos si relaxare pentru a ramane turist.
    Si apropos de revelatia ta, pe mine m-ar face cu adevarat fericita si implinita iubirea. Sunt si excursiile importante, dar ele nu reprezinta scopul meu in viata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai o pasiune foarte frumoasa (ti-o impartasesc) si-ti doresc sa reusesti sa calatoresti in toata lumea. Acum ca s-a facut mai frumos afara am inceput si eu sa visez la vacanta de vara...sper sa ajung undeva in afara, sa ma bucur de soare, de mare, dar sa am si ce vizita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela un oras litoral dar care iti asigura destul locuri interesante de vazut este Barcelona. Desi poate ca l-ai vazut, merita explorat in detaliu!

      Ștergere
  9. Ai mare dreptate Alice, " turismul se invata, experienta te ajuta ca la urmatoarea vacanta sa profiti la maxim de timpul pe care il ai si sa nu mai faci atatea greseli de organizare, sa iti descoperi interesele si sa analizezi la final ce e mai important pentru tine". Si noi am facut la inceputul calatoriilor noastre greseli de organizare, insa acum stim foarte bine sa ne planificam ce vrem sa facem intr-o vacanta.
    Si, iarasi ai multa dreptate : "vacanta inseamna investitii pe termen nelimitat". Intotdeauna o calatorie inseamna amintiri dragi, de neuitat alaturi de persoana sau persoanele importante de langa tine.

    La multe si splendide calatorii in continuare Alicee !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, pt tine care e cea mai mare implinire cand mergi in vacanta? ce te intereseaza sa vezi sau sa faci?

      Ștergere
    2. Alicee in primul rand faptul ca merg undeva, indiferent unde, este o mare implinire. Fiecare om are placerile lui in viata: unii iubesc marea, muntele, altii "iubesc" bautura ori jocurile de noroc, insa pentru mine cea mai mare delectare este sa descopar ceva nou intr-un loc nou sau pe care l-am mai vizitat, dar nu suficient incat sa acopar tot ce avea de oferit pentru mine.
      Cel mai mult imi place sa vizitez muzee si palate pentru ca acolo descoperi obiecte si lucruri exceptionale, de valoare, facute cu foarte multi ani in urma pe vremea cand omenirea nici macar nu beneficia de curent electric ... Asa ca admir enorm exponatele din muzee (si aici includ o gama foarte larga de lucruri: obiecte de metal, bijuterii, papusi, sculpturi, tablouri, mozaicuri, masini de epoca, etc.), insa e adevarat, au fost si muzee ce nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor mele, insa procentul acestora este de maxim 5 % din totalul muzeelor vizitate de mine.
      De asemenea imi plac animalele si intotdeauna caut sa vizitez o gradina zoologica, un acquarium sau un muzeu de stiinte naturale in orasele pe care le vizitez.

      Desigur nu scapa nici parcurile si gradinile din atentia mea, mai ales ca majoritatea sunt grandioase si pe la noi duci lipsa si de asa ceva....
      Daca stau mai multe zile intr-un oras incerc sa vad cate ceva si de prin prejurul acestuia: asa cum am facut la Barcelona cand o jumatate de zi am fost la Manastirea Montserrat sau la Paris - cand o zi mi-am petrecut-o la frumosul castel Fontainebleau, care sincer m-a impresionat mai mult decat Versailles.
      Asa ca recapituland: muzee, castele/palate, zoo, gradini/parcuri, si imprejurimi cand se poate !
      Si desi venim mai obositi din concediu, pentru ca incercam sa vedem cat mai multe intr-o calatorie , ne simtim mult mai relaxati si ceva mai eruditi, iar amintirile si clipele frumoase le resimtim si dupa multi ani !

      Ștergere
    3. Semanam fiindca si eu iubesc muzeele (mai ales cele cu obiecte deosebite) si mai putin cele de istorie si de arta, castelele (interioarele antiq ma topesc dupa ele) parcurile si gradinile (mai ales cele in stil peisagistic deosebit precum Schonbrunn, Versailles, gradinile englezesti, gradina suspendata din Rivoli etc. Iar imprejurimile sunt undeva in top, chiar daca am doar cateva zile cum a fost la Madrid, Sevilla sau Porto, am ales sa petrec 2 zile in oras si 2 in imprejurimi. Imi plac satele si orasele mai mici si mai pitoresti.

      Ștergere
  10. La cat mai multe calatorii! Esti printre cei norocosi care au stiut sa gaseasca ce-i face fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  11. La cât mai multe vacanţe, dragă Alicee! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. la cat mai multe calatorii frumoase in continuare! mi-a fost drag mereu sa-ti citesc relatarile sau sa ma bucur de poze. numai bine! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de vizita! ma bucur cand primesc impresiile voastre, mai ales daca sunt pozitive! Pupici

      Ștergere