Amsterdam experience - Muzeul sexului si cartierul Rosu

Astazi vom vorbi despre Amsterdam, in special despre partea "mai dezinhibata" a orasului :) Poate o sa ziceti ca nu sunteti interesati dar de sex shop-uri si Cartierul Rosu o sa va loviti si daca vreti sa le evitati asa ca mai bine sa le discutam si sa le acceptati ca facand parte din cultura lor .... daca sunteti prea inhibati mai bine cautati o alta destinatie de vacanta...

amsterdam-cartierul-rosu-impresii
Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Muzeul Sexului
Vorba lui Mary - "this is Amsterdam experience" Unii o incearca pe viu si altii se multumesc doar cu varianta ilustrata, fotografii, diverse obiecte, tablouri, sculpturi, machete, torturi erotice, o mica parte din cartierul Rosu adus la scara reala, cabine telefonice cu linie fierbinte, intr-un cuvant Muzeul Sexului. Unii spun ca e dezamagitor, eu as spune ca pentru un muzeu (ceea ce prin definitie inseamna istorie/obiecte de arta vechi, valoroase) e destul de bine dotat si frumos prezentat, intr-un mod serios, poate usor comic. Daca ai ceva de invatat din el e discutabil ... insa macar vezi ca tot ce crezi ca e "la moda acum" in materie de sex se experimenta si acum cateva secole! Am evoluat in multe domenii dar in pat lucrurile sunt cam aceleasi :)

Info: Intrarea a fost 4 euro

muzeul-sexului-amsterdam


Cartierul Rosu
Acum ca tot suntem pe subiect sa va spun si despre cartierul Rosu care in primul rand m-a socat sa il gasesc in centru si nicidecum un cartier separat. Apoi am fost surprinsa sa vad femei in vitrina si ziua eu crezand ca asta e un job de noapte si copiii sunt cumva feriti de imaginea doamnelor din vitrina. Un alt lucru pe care l-am gasit ciudat a fost faptul ca toate aleile "rosii" erau in jurul unei biserici masive, imense. In mintea mea treburile astea nu se impaca, dar la Amsterdam vad ca convietuiesc bine doamnele din vitrina cu cele ce merg la slujba de seara de la biserica, ceea ce m-a facut sa cred ca la ei prostitutia nu e un lucru atat de degradant, de josnic, vazut ca la noi. Desi (din cate stiu eu nu e legalizata) doar acceptata in cadru privat, iar casa fiecauia e cadru privat. Daca sunteti prinsi in parc, pe malul canalului sau pe strazi primiti amenda.
Femeile nici ele nu au fost ca in imaginatia mea, am vazut cateva ca scoase din reviste dar majoritatea sunt femei normale, putin exagerate, ba cu un fund imens, ba cu sani imensi, ba imbracate exagerat, ba machiate exagerat, mai plinute, mai suple, albe, negrese, mulatre, finute, cu corset si bice, etc! Pentru toate gusturile, satisfac toate fanteziile! 
Faptul ca scriu despre sex si prostitutie poate va face sa ridicati o spranceana dar la Amsterdam sunt lucruri atat de normale, de firesti incat as putea spune ca Olanda e singura tara in care eu cred ca sexul e vazut ca o normalitate cu tot ce vine la pachet, spunand asta. De altfel Cartierul Rosu e inclus in circuitul orasului si o sa vedeti grupuri de turisti in varsta, femei, barbati dar si tineri care se plimba printre aleile extrem de inguste si se uita in vitrina ca la gradina Zoologica fara nici o rusine sau jena. Unii se minuneaza, altii se ingrozesc, dar nimeni nu rateaza experienta. Iar seara cartieul e foarte animat fiind plin cu baruri, coffe shop-uri, cluburi, domnisoare, doamne, tineri, in varsta, femei si barbati din toate clasele sociale.

Ca fapt divers si in loc de incheiere, La Amsterdam exista cinema doar cu filme pentru adulti si teatru unde se joaca piese de teatru "cu fapte live".

cartierul-rosu-amsterdam


Inteleg daca nu lasati comentarii, 
Stiu ca subiectul e inca Tabu pentu multi romani!

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Olanda (click pe titlu pentru a citi)



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

20 de comentarii:

  1. Pai e bine. Dupa-amiaza se duc la biserica si apoi la curve! :))) Sincer, le compatimesc pe damele respective. Sunt reduse numai la o carne afisata in galantar, ca niste animale. Cat despre moralitatea locuitorilor...indoielnica, parerea mea. Mai ales ca ai spus ca totul se petrece unde ar putea cu usurinta sa ajunga un copil. Bleah! Sexul, dargostea sunt frumoase, insa prostitutia nu! Sexul pe bani inseamna prostitutie, si asta ii reduce total frumusetea! Am zis!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu incerc sa nu judec olandezii, ei sunt mai toleranti si inteleg libertatea la un nivel mult mai ridicat decat noi. Pana la urma e alegerea fiecaruia ce face cu viata lui.
      Insa mie personal nu mi-ar placea ca orasul in care locuiesc sa fie impanzit de bordeluri...

      Ștergere
    2. @Raphaelly: dacă ai fost vreodată la mare, la soare în România ai văzut mai multă cărniță la afișat decât ai vedea într-un cartier roșu din Amsterdam (sunt mai multe; De Wallen prezentat în articol e cel mai mare și mai cunoscut). Fetele-s îmbrăcate. Sorry to disappoint.

      Cât despre ce-i frumos și ce nu, indiferent de ce-ți place ție prostituția există și va continua să existe peste tot. Chiar și, șoc și groază, în orașul tău. Diferența e dacă fac asta cu voia lor și dacă-s abuzate de pești și de clienți. Și-n ambele cazuri cred că balanța înclină în favoarea fetelor din vitrină, deși nici acolo lucrurile nu-s perfecte.

      Ștergere
    3. Voc ai dreptate, am uitat sa specific ca femeile sunt imbracate in costume de baie nu sunt nicidecum dezbracate (nici macar topless) si nu stau in pozitii obscene, cele mai multe eu le-am vazut stand pe scaun!

      Ștergere
    4. @ Alicee. Cele mai multe stând pe un scaun și mimând un act sexual :) Cel puțin asta am remarcat eu :)

      Ștergere
    5. Eu nu le-am prins in toiul noptii poate atunci se manifesta altfel, eu le-am vazut doar stand dar deabia incepea seara ... (poate isi pastrau energiile :))) )

      Ștergere
  2. Prostitutia este legala in Olanda din 2000. Nu este corect ca e doar acceptata in intimitatea propriei case. Ci este un cadru legal foarte bine pus la punct care reglementeaza activitatea prostituatelor si a bordelurilor.
    Femeile lucreaza cu contract de munca, au toate drepturile pe care le aduce faptul ca ai un loc de munca, sunt obligate sa aibe analizele la zi si multe si marunte.
    Discutia depsre legalizarea prostitutiei este una lunga cat o zi de post si nu e cazul sa ma apuc sa o duc aici. Eu sunt o ferventa sustinatoare a legalizarii. Insa as vrea sa contrazic chestia cu orasul impanzit de bordeluri. Asta in nici un caz nu este adevarat. Sunt cartiere speciale. Numai acolo le vei gasi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi de info!
      Si eu sunt de acord cu legalizarea, dar nu cu afisarea in vitrina! Faptul ca o fac intr-un mediu curat, ca trebuie sa isi faca controale medicale, ca nu sunt la fel de des abuzate de sistem/pesti/clienti etc e un lucru bun! Un lucru bun e ca platesc taxe si ca sunt folosite in "scop umanitar" pentru invalizi etc (am inteles ca statul le plateste acestora femei la domiciliu ...
      Nu imi place ca stau in vitrina, ar putea sa fie totul sub forma de bordel cu usile inchise .... iar cartierele lor sa fie departe de centru nu intre gara si Dam square buricul orasului ....
      Pentru Amsterdam ma rog, a devenit si o chestie turistica si se castiga prea mult din asta dar daca s-ar legaliza la nivel mari mare, in toate tarile din UE de exemplu, as prefera sa nu se faca din asta un spectacol stradal!

      Ștergere
    2. Uite o harta a Europei cu tarile in care prostitutia este legala si in care nu. De fapt sunt mai multe nivele ale legalitatii. Insa numarul tarilor in care prostitiutia este complet ilegala (si aici ma refer unde prostitiuatele si clientii sunt pedepsiti) este mult mai mic decat al celorlalte.

      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prostitution_in_europe_corrected_2.svg



      Ștergere
    3. Nu stiu ce sa zic daca e bine legalizarea asta fara sa nici fundament adica un loc special unde sa se desfasoare si anumite reguli de conduita fiindca in Spania de exemplu e sub orice critica faptul ca prostituatele impanzesc noaptea Piata del Sol (centrul Madridului) sau Rambla (bulevardul central din Barcelona) astfel ca ti-e frica sa treci pe acolo sau sa iesi in oras de pesti si oamenii dubiosi si inculti ce se aduna pt ele ....

      Ștergere
  3. eu le-am vazut pe cele de la bruxelles. mi s-au parut ca si biscuitii in vitrina, era ceva normal. lumea viziona din masina, iar spectacolul mi s-a parut uzual, probabil ca si sexul era la fel. ai nevoie de-o cafea. o bei si-ti continui drumul, fara alta bataie de cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Amsterdam e o chestie turistica dar cred ca in alte orase unde se bazeaza doar pe localnici cred ca e doar o schimbare de decor si mult mai putina lume!

      Ștergere
  4. Pentru Amsterdam e şi o chestie turistică asta cu Cartierul Roşu, e bine că au ştiut să profite de subiectul ăsta, până la urmă sexul chiar vinde şi aduce bani buni :D Am fost şi eu la un Muzeu al Sexului, în Barcelona şi am tras concluzia că nu am evoluat prea mult în domeniul ăsta, ba dimpotrivă :)) Suntem poate mai pudibonzi decât în antichitate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta a fost si parerea mea, ca zici ca am regresat oamenii sunt din ce in ce mai inhibati si mai pudici dar asta pana la urma tine si de cultura, in alte tari (Tarile Nordice, Germania, Austria, Anglia) nu cred ca e asa ...
      E vb de muzeul Erotic de pe Rambla sau mai este si altul? eu l-am ratat ... dar oricum nu l-as fi gasit atat de relevant pt Barcelona ...

      Ștergere
    2. Da, cel de viazavi de Boqueria. Nu plănuiam să mergem acolo, dar rătăcind prin zonă l-am văzut şi ni s-a părut interesant :)

      Ștergere
  5. Eu la muzeu nu am ajuns, dar în Cartierul Roșu da. Nu mi s-a părut nimic șocant. Totul avea o înfățișare decentă. La ora la care am trecut eu, mai pe seară, erau foarte multe tinere. Cred că ele tratau problema ca pe o meserie și modul în care se prezentau era destul de artistic. La unele am văzut și manifestări de timiditate. Cred că erau începătoare. Sunt pentru folosirea serviciilor acestor doamne cu decență, respect și lipsă de ipocrizie. Cred că aceste doamne asigură sănătatea mintală a multor domni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate cand spui ca asigura sanatatea mintala a multor domni (si nu numai) am vazut si cupluri dornice sa experimenteze....
      E corect si faptul ca e decent si macar stii ca femeile alea au niste analize facute la zi fiindca accidente se mai intampla.
      Apoi oricum e mult mai civilizat decat in orice alt oras/tara in care eu am vazut astfel de femei, majoritatea exagerat de vulgare! macar aici sunt niste reguli de bun simt care sunt respectate.

      Ștergere
    2. Anonim5:51 p.m.

      Necunoscand istoria cartierelor rosii, multi considera ca Red Light District si in special Amsterdamul si Olanda este o tara de curve, gresit, total gresit.
      Felinarele rosii au existat si in Romania, prin orasele port, Galati, Braila, Contanta...erau destinare im mare masura marinarilor care calatoreau luni de zile pe mare, iar lumina rosie(felinarul rosu) era special pentru capitanii vasului ca sa stie de pe unde-si poate aduna echipajul.
      Ca sunt vitrine langa biserica, sa fim seriosi, biblia are mai multa pedofilie, prostitutie, adulter decat un roman porno.
      Sunt anumite orase din Olanda unde "cartierul rosu" este mai retras, este o mica straduta cu vitrine unde se intra pe o poarta si nu au acces minorii, nu este nimic la vedere.
      Romania o tara extrem de crestina si impotriva prostitutiei este mai puternic dezvoltata in prostitutie decat o tara unde prostitutia este legala sau tolerata, si cred ca pe oricare-l intreb din orice oras al Romaniei unde ma pot duce la un bordel, ca-i femeie sau barbat imi spune cel putin 3 locuri, asa ca...nu e bine sa fim ipocriti si sa nu ne vedem propriile noastre defecte din tara. Legalizarea prostitutiei este mult mai benefica decat interzicerea ei, ea oricum exista.

      Madalin.

      Ștergere
  6. Oh, si eu am fost extrem de socata sa vad femei in vitrina si ziua. Eu stiam unde e, dar tocmai de aia m-am dus ziua, ca sa vad partea cea mai veche a Amsterdamului. Literalmente m-a tinut socul o zi intreaga. Urmatoarea zi, cand am fost si seara, m-am mai obisnuit un pic :P

    Oricum, alea din timpul zilei erau urate rau, unele chiar deformate super ciudat. Brrrr...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cat de frumoase sunt olandezele si eu ma asteptam la ceva super femei insa majoritatea cred ca sunt emigrante si nu arata ca niste dame de companie ci varianta ieftina, ca sa spun intr-un termen frumos :)

      Ștergere