20 obiective turistice de vazut gratis la Amsterdam

Amsterdam e un oras scump, hotelul, restaurantele, muzeele, toate costa si inca mult. Vestea buna e ca sunt o serie de obiective turistice gratis si multe locuri de vazut si lucruri de facut cu care sa-ti condimentezi vacanta si sa reduci costurile! Arunca un ochi pe aceasta lista si lasa-te inspirat inainte de plecare de obiectivele turistice si metode de distractie care nu te vor costa nimic.

amsterdam-by-night
Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI   
1.Schuttersgalerij- Civic Guards Gallery. Desi face parte din Muzeul Amsterdam poti face o scurta plimbare  pe aceasta mica alee pentru a descoperi o galerie mica dar impresionanta, plina cu portrete istorice si moderne. Seria splendida de portrete fac parte din varsta de aur al Olandei. Un fel de preview gratuit al colectiilor din Muzeu care te vor fermeca cu siguranta. 

2.Canal Ring. Amsterdam are mai multe canale decat Venetia. Aceste cai navigabile vechi de peste 400 de ani sunt inscrise in patrimoniul mondial Unesco, asa ca sunt pline de istorie, plimbarea pe malul lor e ca intr-un muzeu in aer liber, gratis! 

3.Begijnhof.  Ascunsa in spatele unei porti discrete, in Piata Spui te asteapta o lume plina de liniste. Beginhof este un loc linistit, o curte interioara care dateaza din secolul al XIV-lea in care locuiau femeile pioase care au depus un juramant de castitate. In zilele noastre acesta adaposteste si acum o mica capela si o biserica reformata, ornate cu reclive. Poarta de acces a gradinii este mereu deschisa in timpul zilei. 
Un loc perfect pentru un moment de relaxare!

4.Free Tour in Amsterdam. Poti explora pe jos sau cu bicicleta diverse cartiere din Amsterdam. Jordaan, Pijp si Plantahe sunt  cele mai pitoresti. Daca preferi sa explorezi orasul in grup, poti aplea la Free Tours (detalii aici www.newamsterdamtours.com) o vizita ghidata pe jos prin New Amsterdam care este si ea gratuita, chiar daca donatiile sunt incurajate! Plecari la 11:15am si 13:15pm din Dam Square.

5.Pietele. In special Albert Cuypmarkt. Chiar daca nu ai cumparaturi de facut, pietele in aer liber din Amsterdam sunt un veritabil regal pentru simturi. Culorile vii, preparate culinare din toate colturile lumii si parfumurile minunate te vor delecta. Legume bio si flori, obiecte antice, comori second hand… pietele reprezinta un loc ideal de a descoperi atmosfera unica a Amsterdamului si obiectele de interes pentru Olandezi!

6.Piata cu flori. Unica piata plutitoare din Europa se afla la Amsterdam in Bloemenmarkt unde poti admira lalele, narcise, crini…tot timpul anului. Pentru cativa euro poti cumpara bulbi, un suvenir memorabil din Amsterdam.

7. Cartierul rosu. Probabil cel mai faimos cartier din Amsterdam e o atractie turistica gratuita, o adevarata experienta de neratat! >>>Citeste aici impresiile mele despre Muzeul sexului si Cartierul Rosu

8.Degustari de cascaval si ciocolata
Nu puteti ajunge in Amsterdam fara sa gustati cascavalul Gouda cu care se mandreste Olanda! Tot orasul e impanzit cu magazine in care puteti face degustari gratuite dar si cumparaturi.

9.Parcurile si gradinile. Parcurile si gradinile din Amsterdam sunt deschise si gratuite intreg anul. Aici vei gasi numeroase poteci pentru plimbare si locuri pentru picnic. Vara Vondelpark adaposteste multe spectacole in cadrul teatrului sau in aer liber si numeroase festivaluri la care merita sa asistati!

10. Uzinele de diamant din Amsterdam organizeaza si ele vizite gratuite ghidate, cum ar fi cele de la Gassan Diamonds sau Coster Diamonds.

11.Biblioteca Publica din Amsterdam- OBA. Pe langa faptul ca adaposteste o colectie de carti si de reviste aici se afla si alte atractii gratute. Vei gasi un etaj plin de jocuri pentru copii si expozitii care sunt schimbate in mod regulat asa ca merita sa mergeti cu copii! 
Adultii nu trebuie sa o rateze pentru o vedere spectaculoasa gratuita, de la ultimul etaj!

12. O plimbare cu feribotul. In spatele Garii centrale se afla mai multe feriboturi care traverseaza orasul. Si toate sunt gratuite. Te poti opri la Buiksloterweg daca vrei sa descoperi Muzeul filmului EYE si Tolhuistuin ( parte din colectia permanenta e gratuita) dar si o parte a cartierului Noord care a stiut cum sa isi pastreze intreg farmecul de satuc. Nu ratati strazile Nieuwendammerdijk si Schellingwouderdijk care au fost construite initial ca diguri!

12. Festivalurile. In fiecare an aici au loc foarte multe festivaluri si evenimente gratuite.
Ziua regelui se sarbatoreste in fiecare an pe 27 Aprilie si se da in cinstea lui o mare petrecere stradala, portocalie!

13. Nieuwe Kerk, noua biserica. Locul de incoronare al suveranilor olandezi, acest edificiu care dateaza din anul 1408 este locul unde se oragnizeaza niste expozitii de o mare amploare. Intrarea trebuie sa fie platita dar poti sa mergi sa arunci un ochi din exterior si poti intra la buticul cu suveniruri. Este gratuit. Aici poti descoperi si o expozitie dedicata istoriei bisericii.

14. Fa poza obligatorie cu semnul 'I Amsterdam'. A devenit o traditie printre turisti, ca o data ajunsi in Museumplein din fata Rijksmuseum, sa ia literele in brate, sa se catare pe ele, sa sara in fata lor si sa faca o poza cliseu :)

15. Cannabis College. Acest centru are drept scop sa educe vizitatorii in ceea ce priveste cea mai populara iarba din Olanda. Poti sa intrebi personalul de aici despre protocolul din celebrele coffee shops sau sa descoperi unele produse, uneori chiar poti sa testezi.

16. Muzeul sahului Max Euwe (numit dupa singurul campion al sahului din Olanda) prezinta viata acestuia dar include si numeroase table de sah, istorie si ilustratii despre acest joc. Puteti juca o partida de sah inauntru sau pe tabla imensa de sah din fata muzeului!

17. Baruri cu muzica Live Gratis. Distractia costa la Amsterdam de aceea m-am gandit sa va scriu metode de "entretaimant" gratis: Mulligan’s Irish Bar in Amstel are recitaluri jam gratis in fiecare zi dupa 7 pm si duminica mai tarziu. In Barul Malo Melo se canta live miercuri seara (muzica blues si soft rock). Marti seara mergeti in Jazz Cafe Alto, un bar istoric cu recitaluri live!

18. Muzica clasica gratis 
In fiecare Marti din octombrie pana in iunie in Complex Stadhuis / Muziektheater Amsterdam
Daca va aflati in oras nu ratati recitalul de la pranz al artistilor ce fac parte din Orchestra Filarmonicii, Corul sau Orchestra Baletului din Olanda! Concertul tine 30 de minute! 
In fiecare Miercuri din septembrie pana in iunie, in complex Concertgebouw se tine un recital la 12:30 am tot timp de 30 minute!

19. Stadsarchief -The City Archive  este ana din cele mai interesante cladiri din Amsterdam care merita o vizita atat pentru fatada cladirii dar si pentru istoria vie ce o gasiti in arhivele din subsuol! Intrare gratuita!

20. Muzeul Multatuli. Aceasta casa muzeu modesta dar fascinanta adaposteste opera scriitorului Eduard Dekker si obiecte legate de sejurul sau in Indonezia.

2 comentarii:

  1. Treaba cu feribotul nu am știut-o. Am ajuns în spatele gării, am asistat la urcarea și coborârea de pe feribot, am văzut că nu este nicio verificare de bilete, dar la treaba asta că este gratuit nu m-am gândit și nici nu am citit undeva. Mulțumesc de informație!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain! Mi-ar fi placut sa stiu despre aceste locuri cand am fost in Amsterdam :)

    RăspundețiȘtergere