Dupa 5 ani de calatorii am devenit un turist responsabil

Tu stii ce inseamna sa fii turist responsabil? am fost intrebata cu multi ani in urma la o discutie in jurul unei cafea. Am zis sincer ca Nu asa ca discutia s-a bazat pe principiile altor turisti cu o experienta mult mai vasta si mai "atentica" decat a mea. Nu intelegeam ce inseamna sa fii turist responsabil si credeam ca daca te consideri un om bun, cu principii e destul. Ma gandeam ca faptul ca "trec printr-o tara fara sa las urme e responsabil". Dar ce bine mi-a prins discutia de atunci ... Fiindca am inteles ca pentru a fi un turist responsabil inseamna  atat de multe si tine doar de tine sa faci ceva. Asa ca treptat, in ultimii 5 ani pot spune ca cel putin inteleg notiunea intr-un mod mult mai profund si ca incerc sa o aplic de cate ori pot!

turism-responsabil

Am inteles ca pentru a fi un turist responsabil trebuie sa respecti localnicii din tarile pe care le vezi (de exemplu biciclistii suparatori din Olanda) sa accepti convingerile si credinta lor (musulmanii, hindusii, budistii, eveii, mormonii etc si tot ce vine la pachet cu asta) si sa te comporti ca un musafir in tara lor fara sa-i judeci, sa razi de ei sau sa le faci rau ....

Nu e ok sa te imbeti si sa te iei la harta cu localnicii, nu e ok sa urli fiindca 5 stele nu sunt cum ti le-ai imaginat tu, nu e ok sa crezi ca doar fiindca vii din Romania/UK sau US esti mai presus decat ei (chiar daca te afli in Vietnam, Irak sau la capatul lumii). Un turist responsabil trebuie sa militeze pentru pace si armonie nu sa creeze probleme, sa naste discutii contradictorii, sa fie rasist sau prea putin tolerant!Nici nu pretinde ca cineva sa iti faca statuie doar fiindca esti turist, multi au un sentiment de grandomanie in vacante si pretind ca personalul hotelurilor, a agentiilor de turism sau chelnerii din restaurante sa se inchine in fata lor ...

Am invatat ca sa calatoresti este un privilegiu si nu un drept de accea trebuie sa fi umil si recunoscator pentru asta! Ei te lasa sa intri in tara lor, in lumea lor .... priveste, invata si bucura-te!

Un turist responsabil este cel care calatoreste in armonie cu natura si mediul inconjorator, care nu distruge fauna si flora locala, care nu se implica in activitati care exploateaza copii, animalele sau adultii. Prin asta se intelege ca:
  • Nu e ok sa culegi scoicile de pe plaja
  • Nu e ok sa te plimbi cu camila/elefantul/magarul, sa innoti cu delfinii sau sa hranesti tigrii.
  • Nu e ok sa dai bani copiilor/adultilor care cersesc si nici celor care vand suveniruri pe strada.
  • Nu e ok sa mergi la prostituatele din Cartierul Rosu fiindca traficul de persoane e o problema reala la Amsterdam.
  • Nu e ok sa te intorci cu o floare de colt de la munte ( e o planta pe cale de disparitie).
  • Nu e ok sa lasi urma trecerii tale pe la obiectivele turistice (nume gravate, guma de mestecat lipita cine stie pe unde, gunoaie aruncate etc) ....
  • Nu e ok sa acceptati pungi de plastic pentru fiecare bun cumparat!
Ce poti sa faci pentru a deveni un turist responsabil
  • Acceptati politica eco a hotelurilor care o aplica (de exemplu lantul hotelier IBIS) prin care sa nu cereti sa va fie schimbata lenjeria de pat si proasoapele in fiecare zi! (puteti specifica asta la receptia oricarui hotel).
  • Alegeti cu grija pe ce dati banii. Un turist responsabil ajuta economia locala cumparand suveniruri autentice, handmade in defavoarea celor chinezesti, mananca produse locale (marmelada, cascaval, legume, fructe din piata si de la magazinele cu produse traditionale) alege restaurantele de familie in locul marilor nume gen Mc Donald, KFC etc, aleg sa doarma in pensiuni, Bed &Braksfast sau hoteluri mici in detrimentul marilor lanturi hoteliere ... 
  • In loc sa dai bani cersetorilor poti sa faci o vizita unui orfelinat, mai ales daca locuiesti pentru mai mult timp intr-un alt colt de lume.  
  • Poti sa alegi sa "adopti" copii sau animale pentru care donezi lunar o anumita suma! Stiu ca si in Romania poti "adopta" ursi. 
  • Un alt mod de a "dona" intr-o maniera turistica este sa mergeti la concerte sau alte evenimente prin care banii platiti pe bilet sunt donati .... 
  • Poti face voluntariat daca isi doresti sa vizitezi in detaliu o tara astfel reducand costurile si ajutand oamenii locului sa aiba un trai mai bun, o educatie mai buna, o viata mai sanatoasa. Poti sa aplici pentru 3 sau 6 luni in sistem medical sau la diverse munci fizice, sa predai engleza etc...

Turismul responsabil se lupta sa conserve frumusetile unui loc, autenticitatea lui, farmecul lui. Voua vi s-a intamplat sa calatoriti vreodata intr-un loc foarte drag si sa vedeti cum si-a pierdut valoarea, cum s-au schimbat lucurile intr-un mod negativ intre timp? Eu am observat asta in Vama Veche unde cred ca hotelurile de lux cu piscina cu vedere la mare, masinile decapotabile, cluburile si barurile "de fite" nu isi au rostul! Vama Veche era un colt al comunitatii hippy din Romania si treptat, oamenii care populau locul au fost dati la o parte scazand tot mai mult locul pentru corturi in detrimentul turismului "pe bani" schimband specificul/ obiceiurile locului, Vama ajungand sa arate la fel ca orice statiune de pe litoral!
Si-a pierdut tot mai mult farmecul fiindca NU s-a facut turism responsabil in zona! Mi-e frica sa nu se intample asta si cu Delta Dunarii si alte locuri frumoase din Romania pe care le indragiti ...

Vei deveni un turist responsabil atunci cand esti deschis la schimbari, cand accepti diveristatea/obiceiurile/cultura tarilor pe care le vizitezi la fel cum o faci acasa. Pana la urma autenticitatea unui loc se masoara tocmai prin oamenii/locurile/obiceiurile unice, socante, ciudate care iti sunt puse la dispozitie sa le vizitezi, si prin prisma lor sa iti largesti orizonturile si in final sa inveti! Pentru asta se face turism responsabil si daca nu ne luptam si noi pentru el in timp toata lumea va deveni  "o tara imensa cu produse chinezesti si obiceiuri americane" fara nici un pic de personalitate, pitoresc, istorie, nimic ...

Turismul responsabil inseamna sa oferi si tu altora posibilitatea de a avea o vacanta frumoasa, de a ajuta strainii sa inteleaga mai bine tara ta, povestindu-le despre locuile cu adevarat valoroase, unice, care ne reprezinta, ajutandu-i sa aiba vacanta perfecta la care visau! Daca lucrezi in turism sau domenii conexe turismului (taximetrist, ospatar, chelner, vanzator, ghid de turism etc) asigura-te ca faci tot posibilul pentru ca ei sa aiba o vacanta frumoasa si in nici un caz NU PROFITA de pe urma lor!

In final cred ca pentru a fi un turist responsabil trebuie sa te implici! Nu e destul sa treci printr-o tara ca si cum nu ai trecut! Sa crezi ca daca nu faci rau faci bine, caci daca nu faci rau nu faci nimic, doar atat ....
Desi nu ma consider un exemplu fiindca nu m-am implicat in foarte multe campanii pot spune ca in ultimii 5 ani:
  • am fost la un Orfelinat in Maroc
  • am donat unei asociatii pentru femei vaduve/din desert/ cu dizabilitati din Rabat
  • am vorbit cu strainii, am promovat Romania si am aflat parerile lor; etc.
>>> Citeste de ce iubesc strainii Romania

Voi ce actiuni responsabile ati facut in tarile pe care le-ati vizitat?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

12 comentarii:

  1. Nu sunt 100% un turist responsabil in acceptiunea generala a termenului. Incerc dar nu mereu imi reuseste. De exemplu in Myanmar nu am reusit sa stam numai la hoteluri care sa aduca putini bani in buzunarele regimului autoritar.
    Insa ce am invatat in anii mei de calatorie este sa nu ma grabesc cu datul de solutii general valabile.
    De exemplu am citit in ce ai scris ca nu trebuie sa te plimbi cu elefantul.
    Am mai auzit asta si nu pot sa nu ma intreb: oare cati stiu politicile legate de elefanti domestici in toate tarile in care exista elefanti domestici?
    Noi am petrecut 4 zile intr-o tabara de elefanti domestici in Laos. Ne-am plimbat cu ei, le-am facut baie, ne-am jucat, i-am ingrijit, i-am hranit etc. Au fost oameni care ne-au criticat si au zis ca din cauza unor turisti ca noi se domesticesc elefanti si perpetuam situatia.
    Nimic mai fals.
    Domesticirea elefantilor este interzisa in Laos de ceva timp.
    La fel cum le este interzis oamenilor sa mai taie copaci din padure adica principala activitate la care erau folositi elefantii.
    Insa cei ce detin deja elefanti ( sa nu uitam ca un elefant traieste mult deci o lege data acum 5 ani va dura ceva pana va avea ca efect disparitia elefantilor domestici) nu au voie sa le dea drumul inapoi in antura. Pentru ca un elefant domesti ca veni intotdeauna inapoi pe plantatiile oamenilor si va distruge si va omora tot in calea lui. Deci daca omul are ghinionul sa aibe un elefant se trezeste ca nu are voie sa il foloseasca la nici o munca dar nici nu are voie sa il elibereze si este obligat sa il hraneasca si intretina si este responsabil de actiunile lui. Daca elefantul lui omoara un om de exemplu, el merge la puscarie.
    Un elefant insa mananca nu se incurca si este extrem de costisitor de intretinut. Oamenii care sunt deja extrem de saraci nu isi permit un elefant pe post de animal de companie. Deci asa au aparut taberele astea pentru turisti care strang elefantii domestici si fac bani sa aibe grija de elefanti prin servicii prestate turistilor.
    Decu nu, nu este irsponsabil sa mergi la o astfel de tabara. banii tai ii intretin pe elefantii aia care altfel ar muri de foame.
    Ce este iresponsabil este sa nu cercetezi care tabere sunt bune si care nu si sa nu pedepsesti o posibila purtare urata cu elefantii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adela in cazul acesta a fost o actiune responsabila fiindca legile s-au schimbat de curand si elefantii nu puteau ajunge in habitatul lor natural, sa traiasca in salbaticie si oamenii nu isi permiteau cum ai spus tu "elefantul ca si animal de companie" deci voi practic ati facut voluntariat in cadrul unei tabere nu ati platit sa va "dati" cu elefantul, ceea ce e altceva.

      Oricum nici eu nu sunt un turist 100% responsabil insa macar constientizez altfel vacantele si incerc sa ma implic. Cred ca in acest sens ar trebui facute campanii mai ample ca sa putem conserva frumusetile lumii, traditii si obiceiuri .... dar si o educare prin care oamenii sa inteleaga pozitia turistului....

      Ștergere
  2. Eu nu prea am inteles ce-i cu scoicile de pe plaja. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand nu e legal sa duci acasa nimic dintr-un parc national sau loc public. Doar fiindca nu sta nimeni sa pazeasca plajele nu inseamna ca poti veni cu macarua sa iti duci nisipul in curte, sa sa iti faci lanturi si bratari cu scoicile de pe plaja.

      In al doilea rand fac parte din habitat si nu sunt o resursa inepuizabila...

      Ștergere
    2. Stai asa ca n-a zis nimeni nimic de carat nisipul si scoicile cu macaraua! Sunt de acord cu majoritatea lucrurilor pe care le-ai scris in articol, dar asta mi se pare putin dusa la extrem. Poate asta inseamna ca nu-s turist responsabil :-)
      Pe plajele amenajate nu prea se poate vorbi de habitat, atat timp cat sunt nivelate in fiecare dimineata cu tractorul - deci ar ajunge pe mal in timpul zilei ar fi oricum distrus in maxim 24 de ore. Eu mi-as face griji mai degraba pentru pescuitul abuziv, constructiile ilegale, gunoaie etc decat pentru doua cochilii goale aruncate de apa pe mal.

      Ștergere
    3. Da, poate ca o scoica in plus sau in minus nu face o diferenta la fel de notabila ca niste peturi de bere, dar ca idee, nu e ok sa le luam.
      Evident sunt probleme mult mai mari, cum ar fi defrisarea padurilor, vanatoarea, pescuitul, faptul ca nu exista o politica de urbanism si fiecare construieste dupa cum il taie capul, cel mai adesea fara sa tina cont de specificul zonei etc.

      Ștergere
  3. ma chinui sa fiu responsabila, cred ca reusesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cititind cele de mai sus imi dau seama ca nu sunt un turist responsabil! Tot citind cele de mai sus, imi dau seama ca nici nu imi odresc asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Alice, eu nu pot spune ca sunt un turist responsabil. Nici macar turist nu ma pot numi, abia daca am iesit de cateva ori din tara, niciodata pe cont propriu, intotdeauna in excursie organizata. Ah, ba nu, stai ca in Belgia am fost pe cont propriu. :))
    Iar perspective in sensul de a mai pleca nu prea se arata la orizont.
    Dar mi-ar placea sa lucrez intr-o agentie de turism si sa ii sfatuiesc pe iubitorii de calatorii. In niciun caz nu as profita de pe urma lor. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca este cineva pe deplin turist responsabil, dar e bine macar sa incercam sa respectam regulile esentiale si de bun simt:sa pastram, sa nu distrugem, sa respectam locurile, natura, oamenii etc . Insa pentru a fi un turist responsabil trebuie sa fi un OM responsabil in primul rand in viata de zi cu zi. Tine foarte mult si de nivelul de cultura, educatie, fel de a fi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact asta am gandit si eu, trebuie sa fii om inainte de a fi si altceva; nu rup flori rare, nu distrug, nu imprastii gunoaie, chiar si pungile le refolosesc si daca se poate nici nu iau, cumpar din piata locala pentru ca e mai ok si pentru buzunarul meu dar si sanatatea mea, insa se mai intampla sa iau o pietricica de pe munte, o scoica de pe plaja, sa rup o papadie ca sa-mi pun la ureche sau sa-i suflu puful. Sunt aproape inofensiva pe unde merg cum s-ar spune. :)

    RăspundețiȘtergere