Film Shirley Valentine - o viata noua in Grecia

Saptamana 91
Shirley Valentine (1989)

film-cu-calatorii-grecia

Stiti ca am obiceiul de a posta pe blog doar filme de calatorii care chiar imi plac si e greu sa evidentiez un film care imi place mai mult decat celalalte. Ei bine filmul Shirley Valentine face parte din categoria de top, un film pe care l-am vazut de 2 ori intr-o saptamana fiindca am simtit ca rezonez 100% cu el. Nu ca ma aflu in aceasi situatie cu Shirley ci faptul ca eu cred ca multe femei ajung in pozitia ei si nu au curajul de a schimba ceva si de a merge mai departe altfel. E un film foarte bun, iar Shirley a luat Oscarul pentru cea mai buna actrita (in acest rol) la vremea aceea.

Mai pe intelesul tuturor Shirley e o doamna in jurul varstei de 40 de ani ce locuieste la Londra cu sotul ei. Viata ei se invarte in jurul gospodariei, face cumparaturile,calca, spala, gateste si viata ei se limiteaza cam la atat. Sotul ei, un englez tipicar care are fixuri si program bine stabilit, gen ceaiul de la ora 6 fix sau un meniu prestabilit pentru fiecare zi a saptamanii, astfel incat ea a devenit un robotel care executa mecanic zi de zi aceelasi lucru, saptamana de saptamana acceasi meniu etc povesteste cu noi prin intermediul peretilor carora isi plange oful. In tinerete a visat ca va vedea lumea, ca va deveni un agent de turism sau chiar mai bine insotitoare de bord, insa visele ei au fost rapid spulberate inca din vremea colegiului.
Tine un poster cu Grecia pe usa de la camara si se mai uita la el cu nostalgie uneori, visand cum ar fi fost daca  ..... Iar intr-o zi visul ei se implineste, cand prietena ei castiga o excusie in Grecia pentru doua persoane dar ea fiind divortata nu are cu cine merge asa ca o roaga pe Shirley sa o insoteasca.
Stiind ca sotul ei nu va fi de acord isi pregateste in secret escapada, isi cumpara un ghid turistic si unul conversational sa invete limba, isi cumpara haine noi pentru vacanta si isi pregateste pe furis bagajul timp de o luna.
Pana in ultimul moment nu e sigura ca a luat decizia corecta, nu stie daca sotul ei se va descurca, daca vecinii nu o vor judeca, da ea chiar isi doreste aventura la varsta asta. Dar merge! 
Pe avion prietena ei agata un tip si pleca cu el asa ca ea ramane sa exploreze singura Grecia si stand la o masa pe plaja, cu un pahar de vin alb in mana isi analizeaza viata si stie ca avea nevoie de o schimbare!

"I've led such a little life. I have allowed myself to lead this little life, when inside me there was so much more. And it's all gone unused.  Why do we get all this life if we don't ever use it? Why do we get all these feelings and dreams and hopes if we don't ever use them? That's where Shirley Valentine disappeared to. She got lost in all this unused life."

Chiar asa de ce avem toate sentimentele, visele, sperantele daca nu le folosim niciodata? Daca traim o viata atat de simpla, de monotona cand de fapt am putea/ne dorim/ visam/speram sa facem si sa vedem atat de multe!

Grecia e cu siguranta cea mai buna tara in care putea ajunge Shirley fiinca aici datorita oamenilor, a frumusetii locului, bunatatile culinare, decide ca trebuie sa isi dea o noua sansa la viata! Se angajeaza la o cafenea si isi propune sa ramana pentru totdeauna! Si spune ca nu s-a indragostit de un barbat, nici de Grecia ci....

"I've fallen in love with the idea of living. Because we don't do what we want to do, do we? We do what we have to do and pretend that it's what we want to do.  And what I want is to stay here, in Greece, and be Shirley Valentine. "

film-cu-calatorii-shirley-valentine



L-ati vazut? V-a placut?

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

5 comentarii:

  1. Nu l-am văzut. Sunt foarte curioasă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu l-am vazut, dar tare mi-ar mai placea. Uite de asta sunt utile filmele, ne dau ocazia sa visam si sa ne (re)descoperim.
    Pe de alta parte, in filme totul e posibil. Un alt motiv sa le indragim. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar ce l-am termint de vizionat ! De-li-cios , chiar cu micile exagerari , cum ar fi scena cu baia la pielea goala , te-ai fi asteptat sa nu plece din hotel fara costum de baie :) . Ma gandesc la nostalgia cu care ar viziona filmul un grec , acum, dupa atatia ani de criza :( .Pacat ca nu am inteles tot dialogul, nu stau prea bine la engleza vorbita, dar filmul mi-a deschis iar dorul de peisajele acelea minunate alb-albastre , care nu cred sa mai existe in alte parti , decat in Grecia . Multumesc , Alicee !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teo ma bucur ca l-ai vazut si ti-a placut. Cred ca faza care mi-a placut cel mai mult din film e intalnirea cu fosta colega de liceu, cum se rusineaza la inceput ca apoi sa isi dea seama cat de mult se inselase in privinta ei :))
      Grecia ilustrata e un vis!
      Peisaje alb-albastre se intalnesc in multe parti, cauta Chefchaouen Maroc la imagini pe google. Insa pentru Grecia e cel mai reprezentativ!

      Ștergere
  4. Multumim pentru recomandari ,dar putem gasii filmele traduse?

    RăspundețiȘtergere