25 de motive sa calatoresti cu copii

A fost acum 5 ani cand mi-am propus ca vreau sa traiesc pentru a explora lumea si acest nou gand a coincis cu venirea pe lume a copilului meu, Kari. Stiu ca alte mame ar fi reconsiderat acest vis si ar fi ales calea mai simpla, sa stai acasa, sa iesi cu copilul in parc, sa mergi in vacante la tara sau pe litoral.
In schimb eu am ales altceva!  Am ales sa calatoresc mult si sa-l includ pe Kari in vacantele mele si am sa va dau 25 de motive pentru care sa faceti si voi asta:

vacante-cu-copii
1. Copilul e tot timpul cu tine! Nu  te mai gandesti mereu daca e bine, daca plange, nu mai suferi de dor!

2.Pana la 2 ani aveti prioritate atat la imbarcare cat si la numeroase obiective turistice fiindca lumea va lasa in fata. Astfel castigati mult timp si puteti vizita mai multe.

3.Deseori copii mici au gratuitate la restaurante, la hoteluri, la mijloace de transport si obiective turistice. Merita sa le vada cat sunt gratis!

4.Calatoria cu copilul va asigura amintiri impreuna pe viata. Zilele obisnuite le vei uita in timp dar zilele din vacanta vor ramane vii in memorie pentru totdeuna!

5.Fiecare calatorie va ofera decoruri superbe pentru portrete de familie si poze interesante!

6.Traiti lectii de viata impreuna. Va bucurati de locurile vazute impreuna. Puteti invata sa faceti fotografii mai bune impreuna. In cazul nostru eu ii fac lui, el imi face mie! E distractiv dar si educativ!
Puteti lua lectii de gatit impreuna in strainatate e la fel de interesant si util!

7.O calatorie va apropie foarte mult. Fiindca petreceti 24 din 24 de ore impreuna, fiindca sunteti mult mai atenti la nevoile lui, fiindca el are incredere in voi. Fiecare obstacol trecut impreuna, fiecare varf de munte cucerit impreuna, fiecare aventura pe care o traiti impreuna va leaga!

8.In fiecare vacanta inveti lucruri noi despre copilul tau.  Reactiile lui in anumite situatii limite (pe care nu aveai cum sa le experimentezi acasa) placerile lui, identifici interese noi ale copilului, etc. De exemplu Kari iubeste fructele de cactus.

9.Tot de dragul copilului te documentezi mult mai mult. Ca sa poti vizita locuri de interes pentru el dar si ca sa poti raspunde intrebarilor care le pune. Astfel vacantele sunt un castig reciproc!

10.Copilul o sa te ajute sa vezi lucruri  noi. Fiindca ei vad totul din alte unghiuri, din alte perspective, cu ochi de copii. Kari mereu imi arata soparle, gaze, magazine cu jucarii, ma duce in locuri pe care eu nici nu le observ sau nu le dau importanta.

11.In vacante petreceti mult timp impreuna in natura, in aer liber. Toate plimbarile prin oras, timpul petrecut pe plaja sau pe trasee montane va fac bine, e sanatos! atat pt trup cat si pentru suflet

12.Sa mergi cu copilul in vacanta iti da si tie posibilitatea, ca adult, sa petreci o vacanta distractica, in locuri in care poate altfel nu mergeai. Alegand sa petreceti timp in parcuri de distractii, parcuri de aventura, la circ, la expozitii dedicate copiilor, in Acvariu, Delfinariu, Gradini Zoologice, sa inoti cu delfinii, scuba diving, etc!

13.Daca ma gandesc la copilaria mea, cele mai frumoase amintiri le am din taberele la mare, din zilele de vara petrecute la tara si vacanta in Ungaria cu mama. In concluzie stiu ca fac vacantele nu doar pentru mine cat pentru el! Sa ii ofer lui clipe de neuitat!

Calatoriile il dezvolta atat de mult pe copil

14.Il fac mai rabdator fiindca mereu o sa aveti de asteptat undeva (restaurant, obiectiv turistic, autobuz, etc)
15.Il fac mai sociabil fiindca vrand nevrand o sa se imprieteneasca cu copii din parcuri si locuri de joaca in lipsa celor cunoscuti de acasa
16.Invata mult mai usor. In calatorii copii absorb ca un burete toate informatiile din jurul lor. Nu e acelasi lucru sa citesti specii de animale dintr-o carte sau sa le vada pe viu intr-o gradina Zoologica. Nu e acelasi lucru sa ii povestesti cum se formeaza valurile, sau ceata sau curcubeul cu informatiile si tehnica pusa la dispozitie intr-un muzeu de Stiinta.
17.Practic in fiecare tara sunt muzee educative, in multe din ele se fac si workshop-uri unde copii sunt implicati. Oricate jucarii ar avea acasa fiecare tara/oras nou vizitat pt ei e un nou loc de joaca.
18.Isi deschid orizonturile fiindca vad cum traiesc oamenii din alte tari. Ce mananca. Cum se imbraca. 
19.Intr-o calatorie de cateva luni copilul poate invata o  noua limba
20.Va trece cu brio peste testul schimbarilor, al adaptarii: la un pat nou, poate mancare noua, prieteni nou, program nou. Va deveni un copil mai deschis la schimbari.
21.Va primi raspuns la multe curiozitati despre viata si lucrurile din jurul lui. Fiindca acasa totul se rezuma la spatiul in care locuim si locurile pe care le frecventam asa ca dupa cativa ani nu mai e nimic nou. Insa in calatorii fiecare zi e un nou material didactic, o noua aventura.
22.Iar toate aventurile il fac pe copil sa experiementeze, sa scape de frica, sa fie mai rezistent si mai puternic!
( ma refer la vacantele active).
23. In vacante copii devin mai responsabili. Mai ales daca trebuie sa isi faca singuri bagajul, daca au un buget limitat ce trebuie administrat pe toata perioada vacantei, daca au sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca. Imi amintesc taberele la mare cat de mult m-au ajutat!
24. In vacante copii vor invata ca trebuie sa iti asumi riscuri. Sa ceara ajutor. Sa intrebe atunci cand nu se descurca singuri. Si asta e ok. E parte din dezvoltarea lor.

25. Ca si parinte cred ca pe langa cei 7 ani de acasa, asta e educatia pe care vreau sa o ofer copilului meu! Sa stie ca in viata poate sa-si implineasca cele mai mari vise daca isi doreste cu adevarat si se lupta suficient pentru ele! Sa  nu ii fie frica de nimic. Sa caute frumusetea in lucruri marunte! Sa nu inceteze niciodata sa invete! Sa fie deschis si tolerant la alte culturi si alti oameni. Sa-si traiasca intens viata, ca si cum asta ar fi ultima zi! 

Pentru asta calatoresc cu Kari, sa ii dovedesc ca este posibil!


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. Este frumos sa calatoresti cu copiii. Dar nu este usor! Stiu din proprie experienta. Insa in majoritatea vacantelor am lua-o cu noi, pt toate motivele expuse in articol, cu care sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  2. Kari este un copilas tare norocos ca are sansa sa calatoreasca de la o varsta atat de frageda, ca vede locuri atat de diferite ca are atatea experiente interesante si astfel se formeaza ca om. Un om frumos si armonios. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti un copil norocos , nu oricine sa naste intr-o asemenea familie. Eu de 5 ani sper sa zbor cu avionul , si degeaba ... parintii nu isi permit , si chiar daca si-ar permite , isi fac grija de bani ca se duc , ca avem datorii etc.. :(

    RăspundețiȘtergere